Žiarlivosť a úzkosť matky
Neviem ako to povedať , niečo ma trápi ale neviem to napísať neviem nájsť tie správne slova ale skúsim to😁 mám 10 mesačné dieťa , miluje aj iných ľudí a ja vtedy asi ziarlim alebo ako to nazvať proste sa bojím že mu vôbec nechybam , ani si nevšimne keď odídem. Uvediem taký príklad lebo ináč to neviem vysvetlit. Ak pôjde napríklad k starým rodičom na víkend keď bude samozrejme väčšie , a bude mu tam veľmi dobre , čo keď babku bude mat radšej ako mna? Alebo čo keď ani nebude chcieť ísť domov? Ja chcem byt tá “na prvom mieste” tá najlepšia maminka ktorá bude chýbať dieťaťu. Hoci ako dobre môže byt s kýmkoľvek , aj tak chce mňa najviac ? Neviem sa vysomáriť ale snáď ste princíp pochopili čo myslím 😁😁😁😁
Alebo ešte taký príklad , minule bol na rukách vonku na dvore s babkou aj hodinu , bol spokojný vysmiaty vôbec ma nehľadal. Zle mi to padlo. Vtedy keby som bola odišla na noc preč , stále by ma nehľadal ?
Ty máš asi nejaký nevyriešený problém ….vacsina matiek by uvítala volno a oddych
Boli by radi, že dieťa dostáva podnety od iných ľudí a stari rodičia majú záujem o vnúča a venuju sa mu
Ty máš asi nejaký nevyriešený problém ….vacsina matiek by uvítala volno a oddych
Boli by radi, že dieťa dostáva podnety od iných ľudí a stari rodičia majú záujem o vnúča a venuju sa mu
@pribinak nechcela som byt nesprávne pochopená, myslím tým len to že zatiaľ mám pocit akoby ma malo úplne na háku
tvoje dieta ta bude lubit vzdy, vzdy inac, ale bude ta lubit. Dokonca aj ked bude zamilovane do niekoho ineho aj v cese ked uz bude lubit svoje deti, bude ta lubit. Ale len dovtedy pokial sa z teba nestane toxicka matka, ktora ho svojou opicou laskou udusi. Takze neries to, ze ta 10 mesacne dieta nehlada, ked je u babky na rukach, ale to, preco mas taketo pocity. Tie nie su v poriadku, vyhladaj psychologa skor ako bude neskoro.
Podla mna toto nie je v poriadku a ani zdrave, vzdy budes jeden z najdolezitejsich ludi v zivote tvojho dietata ale takato fixacia je naozaj nezdrava. Na tvojom mieste by som sa poradila z odbornikom a hladala dovody, preco to mas tak a citis to takto.
Ja neviem, ale toto tvoje zmyslanie mi pride strasne toxicke.
Určite ak sa oňho s láskou staráš, tak si pre neho najdôležitejšia. A buď rada, že ho majú radi aj ostatní ľudia, že dieťa vníma, že je v príjemnom laskavom prostredí. Možno taká separacna úzkosť ešte len príde. Aj moji synovia boli hocikomu na rukách v pohode. Dcera chcela byť len so mnou a bolo to niekedy vyčerpávajúce. Raz budeš musieť odísť trebárs k lekárovi. Aj tebe aj jemu bude lepšie ak sa bude tešiť na osobu, ktorá ho bude strážiť a nie celý čas plakať za tebou. A raz neskôr sa možno zaľúbi a už určite nebudeš najdôležitejšia.
Pozri, porovnávaš hrušky s jablkami či ako sa to hovorí... vzťah matka-dieťa je úplne iný ako vnúča-starý rodič...
No dôležité sú oba vzťahy... samozrejme, je to aj pre teba nové, možno si mala nesprávne očakávania od rodičovstva, možno si nikdy nemala s mamou vzťah aký by si chcela a teraz sa to u teba ukazuje... Ale musíš sa zmieriť s tým, že tu preňho nebudeš ty jediná osoba ktorú bude 24/7 vyhľadávať... každý člen rodiny dá dieťaťu niečo iné a všetko je to potrebné... Hoď sa do kľudu, všímaj si ten úsmev a radosť v očiach keď ťa vždy uvidí a teš sa z toho... Lebo ak takto budeš rozmýšľať naďalej, zostane na tebe závislý a postupom času to bude zle preňho ale aj pre teba, preto ver či nie, prídu situácie kedy budeš chcieť aby ťa nechal aspoň chvíľu osamote a "otravoval" niekoho iného...to slovo neviem čím nahradiť aby to neznelo tak blbo 😂
A nemá ťa na háku tomu ver... vždy keď bude mať radosť, smútok, problém, vždy príde za tebou...teraz proste spoznáva svet, ľudí, druhý správania atď... Nestresuj sa takýmito myšlienkami 😉
To dieťa nie je tvoj majetok ani tvoj ventil na potrebu byť najdôležitejšia osoba na svete. Je to samostatná bytosť, ktorá ťa miluje úplne inak, než si teraz predstavuješ...nie ako idol, ale ako svoj základ, istotu, a domov. A vieš čo? Práve preto, že si jeho mama, bude ťa mať v srdci navždy, ale nebude ti to dokazovať tak, ako ty čakáš....raz pôjde na víkend k babke a bude sa tam smiať, raz odíde na výlet, potom na internát, potom odíde z domu, potom bude milovať inú ženu a bude mať svoje deti. A to je dobre....lebo tvoj úspech ako matky sa neukazuje v tom, ako ťa dieťa potrebuje, ale v tom, že ťa časom NEPOTREBUJE. Nesnaž sa byť na prvom mieste, buď tou, čo ho naučí milovať slobodne, nie z viny....dieťa, ktoré sa cíti previnilo, keď je mu dobre bez mamy, z toho nevyrastie zdravý človek, ale niekto, kto bude celý život dokazovať lásku, aby niekoho nezranil...nerob mu to. Strach, že nebudeš dosť je tvoj problém, nie jeho.
Tak ty budes priserna svokra. Prosim ta preber sa! Ty chces aby bolo dieta na tebe a tvojej laske zavisle! Cielom rodicovstva ma byt s laskou pripravit dieta do zivota bez rodicov.
Vies o tom ,že ta práva láska je slobodná ,to čo citis ty je vlastnenie
Buď rada, že je mu dobre aj s inými. Potrebuje nasať vzory od otca aj od babky od dedka od teba od rodiny dokonca aj od starších detí. To všetko potrebuje k zdravému vývoju. Dieťa malé potrebuje cítiť bezpečie. Úplne malé deti si vedia veľmi rýchlo zvyknúť na nových rodičov je to asi ochranný mechanizmus na prežitie keby stratilo matku. Vie ho rýchlo nahradiť niekto iný. U starších deti je to už ťažšie. Ty si s ním najdlhšie a preto teba má najradšej a aj ťa bude mať rado. Keď má tvoje dieťa silný a bezpečný vzťah s tebou, má odvahu a istotu “objavovať svet” — usmievať sa na iných, byť zvedavé. Nie je to dôkaz, že ťa nepotrebuje. Práve naopak. Ty si ten pevný základ, ktorý mu to umožňuje. To čo cítiš je normálne. Taká materinský žiarlivosť. Ale nauč sa ho púšťať a teš sa že sa ono teší. Vezmeš ho od babky a znovu je len tvoje. Do času. Viem ako ti je pri pomyslení že raz bude na dlhšie preč, že ťa nebude potrebovať. Teraz na to nemysli, to bude potom a aj tvoje pocity budú vtedy už iné.
Samozrejme ze deti nechvu ist dimov od dedka a babky. Je to uplne normalne.
Ty budrs svokra za odmenu sk vobec dovolis synovi niekedy priatelku.
Chudák dieťa . Teraz si to asi neuvedomuješ , ale ty si chceš to dieťa pripútať k sebe opičou láskou . Sa spamataj . Vies o koľko zážitkov takouto “výchovou “ to dieťa môže prísť ? Nebude chcieť ísť na školské výlety , už vôbec nie do školy v prírode . Takisto to čo dá tvojmu dieťaťu starý rodič , ty mu nikdy nedáš, to je zas toez iná láska , ale dieťaťu len prospešná . Vychovas si maminho truľa … a to nehovorím , ako jo to môže poznačiť neskôr v partnerskom živote
Ale dieťa nie je tvoj majetok. Nie je ti nič dlžné. Tvoje pocity nie sú v poriadku. Vyhľadaj pomoc.
Baby, nemusí to vnímať zrovna ako tú vlastnícku lásku že ja som ťa porodila, ja ťa vychovávam tak nebudeš šťastný pri nikom inom... Možno mala len mylné predstavy o Tom ako na ňu bude vlastné dieťa reagovať 🤷🏼♀️ alebo má málo sebavedomia, pocit menejcennosti už dlhšie a tu sa to len ukazuje... Príčina takého správania môže byť vo viacerých veciach... Možno je fakt dobrý nápad pokecať o Tom s psychológom a prísť na tú príčinu, no nemusí byť hneď toxická matka...
Opýtaj sa sama seba, máš radšej babku alebo mamu? Nie je to iný typ lásky? Muža tiež nemiluješ rovnako ako dieťa.
Moje deti chodia casto k babke (moja svokra) aj na niekolko dni. Minule bola dcera asi 3dni a svokra vravi,ako jej dcera pred spanim vravela ako velmi ju lubi,ze je rada s nou...a po chvili,ale vies,mamku lubim este viac....za mna vzdy budes na prvom mieste,ziarlit netreba a netreba kazit vztahy preto
Z dlhodobeho hladiska podla mňa ano. Bude mať rado aj ostatných v rodine, aj sa to v čase trochu mení, ale maminka je iba jedna. A deti majú radi toho, kto sa s nimi hrá, zabava, objavuje, smeje, takže aj neskôr keď bude staršie, týmto si posilnite puto.
Myslim si, že z teba hovorí to, že si mamou krátko a proste chceš babatko pre seba. Neviem, prečo všetci na teba útočia, lebo ja mam vo svojom okoli kopec takych kamarátok. Neboj, príde obdobie vzdoru a za babku budeš mega vďačná ☺️
No a teraz k tvojej otázke. Mama je mama a mama vždy bude mamou. Váš vzťah bude špecificky vždy a nikdy nikto tvoje miesto nezastúpi. Ale dieťa potrebuje aj iné sociálne kontakty, vďaka ním sa rozvíja, socializuje, získava nové zážitky a iný uhol pohľadu ma svet a veci naokolo.
treba ešte počkať na pubertu 🥹
Tomuto čo opisuješ sa hovorí opičia láska. Vyhľadaj si niečo o tom a pouč sa z toho čo sa tam píše.
Autorka, ešte ma napadla jedna vec, na ktorú by si sa mala pripraviť... Môže (ale nemusí samozrejme) prísť čas, kedy ti bude malý vykrikovať že ťa nemá rád..alebo že si najhoršia mama.. že ho nechápeš, nepodporíš, že mu kážeš čo má robiť a v tomto prípade možno s kým sa môže baviť, ku komu má čo cítiť a čo si má myslieť... vieš si takéto situácie predstaviť? Ako by si asi reagovala vtedy, keď teraz ti robí zle to, že s ďalším najbližším človekom je spokojný? v záplave akýchkoľvek emócií si ani dospelý neuvedomuje svoje reakcie nie tak ešte malé dieťa...tebe to môže pripadať že ťa nemá rád lebo na teba nereaguje tak ako by si chcela, no nech zareaguje tým že si ťa nejakú chvíľu nevšíma keď má nové podnety alebo tým že ti povie nemám ťa rád počas pubertálnej hádky, tak si musíš uvedomiť že aj tak ťa ľúbi a vždy ľúbiť bude spôsobom akým nebude nikoho iného...len ti to bude ukazovať inak, niekedy dokonca vôbec ale vždy cítiš že to tam je.. a toto puto nikdy nevymizne...
Ja keby som to mala brať teraz ako ty, že syn má frajerku a navonok som preňho vzduch tak sa asi zbláznim a zbláznil by sa z toho aj on 😂
Ale vies o tom ze dieta nieje tvoj zivotny partner... vsak ?
Tieto pocity aom aj ja mala pri prvom dietati. Lebo od babatka bol taky, ze hocikomu na rukach, pri mne vrestal, zobrala ho mama a klud, zaspal. Aj ked bol vacsi, prerabali sme kuchynu, mali sme vybratu celu stenu papundeklovu, murovalo sa, tak na ten cas siel k starkym, na tyzden. Ani nemrkol, ked sa vratil, ani si ma nevsimol, ine dieta by sa na mna vrhlo. Ale neplakal, ani ked siel do skolky. Je to taky samostatny uzasny typ, bezudrzbove dieta. No ale prisla dcera a ta bola neoddelitelna odo mna do 2 rokov, naozaj nikam ist, ani len na zachod. Tretie dieta bol taky mix medzi tymi dvoma a stvrte je najvacsia prisavka, ma 2,5 a stale ju kojim, napriklad. Dnes som sa zamkla v kupelni, no a sla za mnou, zistila, ze som zamkla, tak vresk. Bezo mna ani na krok. Tak neviem, co je lepsie teda 😅.
Laska dietata sa neprejavuje tym, ze reve iba za tebou, a ked ta 5 minut nevidi, tak hystericky plac.
Musis pochopit, ze to nie je o tom, ze mu nechybas a lahko sa preonrientuje na inych. Ale ono ma hlboku doveru, ze si. Ze vzdy tam niekde si a zas sa zjavis, prides, je si iste, ze ty nezmiznes. Ty si istota.
A pockaj o par mesiacov, az pride separacna uzkost (ked si uvedomi, ze tu istotu nemoze len tak mat), a potom hned za nou udrie obdobie vzdoru.
Este si budes kadeco zelat, aby si ho nachvilu dakto vzal k sebe, lebo uz z neho nevladzes. A potrebujes si vydychnut z neustaleho boja s jeho tvrdohlavostou.
Cim skor sa s niekym o tom porozpravaj, inak mas problem, velky, budes sa citit zle ty, budes obmedzovat dieta v kontaktoch s inymi a ocitnes sa v zacarovanom kruhu. Pre dieta budes vzdy najdolezitejsia osoba v zivote, urcitym sposobom, si preda mama, ale nemoze byt na teba pricicnute. Musi mat ine kontakty, rodinu, kamaratov, frajerky a jedneho dna aj zivotneho partnera.
Na starobu budeš tá otravná matka/svokra ktorá nenechá na pokoji mladých a stále budeš pod zadkom

Mam pocit ze si si spravila dieta z nespravych pohnutok.