Živost s jedným dieťaťom verzus s dvoma deťmi
Ahojte, rada by som počula Vás názor aké to bolo keď ste mali jedno dieta a dve deti, výhody a nevýhody mat jedinacika a viac deti, ako sa zmenil Vás rodinný život po narodení druhého dieťaťa z hľadiska Vášho voľného času, priorít, čo všetko Vám to ovplyvnilo v pozitívnom zmysle...Mám jedno malé babatko a uvažujem aj o druhom dieťati, no stále zvažujem aj možnosť že by ostal jedinacik, ale ak by som sa rozhodla pre druhé, aký je podľa Vás vhodný vekový rozdiel? Dakujem za reakcie
My sme tiez isty cas uvazovali ci budeme mat jedinacika. Prestali sme riesit. Ze uvidime. No casom sme zacali citit, ze este mame kopec lasky na rozdavanie a aj stale dost trpezlivosti aj na druhe. Neberieme to, ze chceme pre dcerku hracku ci kamosa apod. To nikdy nevies ako sa surodenecky vztah vyvinie. Ty mozes dat dobry zaklad no aj tak sa to moze vzdy obratit celkom inak. Chceme jednoducho este niekoho lubit a bat sa o niekoho tak ako o nasu krposku a uz aj same presli obavy ci to dokazeme bez rozdielov, rovnako.
Ja som jedináčik, súrodenec mi nikdy výrazne nechýbal.
@29simona29 to je taka otazka, na ktoru budes casom sama vediet odpoved. Ja mam sice iba jedno, ale boli dni, kedy som aj pri tom jednom mala myslienky na hniezdo zachrany. Muz ked mi povedal, ze chce dalsie, skoro prisiel k urazu 🙂 skratka to bola zivotna etapa, kedy som si nevedela predstavit mat este jedno take dieta. Casom sa veci zmenili a dnes si viem predstavit aj tri. Sama zistis na sebe, kedy sa citis komfortne pri myslienke na druhe dieta. Ci uz fyzicky, emocionalne a financne a pod. Ale uprimne ja by som si nikdy nerobila deti kvoli tomu, aby sa mohli spolu hrat atd. Ked budem mat viac deti, tak skratka preto, ze ich viac v zivote chcem a kedy sa na to citim ja, nie kedy je to vhodne kvoli starsiemu dietatu. Kazda ti povie pre a proti, S mensim vekovym rozdielom sa vyhraju, ale prve dva roky je to masaker. S vacsim vekovym rozdielom Ti starsie pomozu s mladsim. Ale zas musis robit animatora dvom vekovo rozdielnym detom. Kazdopadne uzi si zatial drobca, ten ta este zamestna 😉
samozrejme,že sa to neda takto posudzovat.
@29simona29 my mame 2 deti rozdiel medzi nimi je 2r9m povodne sme chceli rozdiel 4 roky ale vyslo to takto 🙂 obcas je to u nas cista psychiatria 🙂 dcera nosi zo skolky bacily pricom jasne ze hned nakazi maleho..to beriem ako negativum..dost aj ziarli na maleho myslela som ze to prejde ale zatial sa to skor stupnuje ☹
Ked sme mali len malu, chodili sme skoro kazdy mesiac na nejaky vikendovy pobyt, vobec nebyvala chorlava, bolo to super..teraz ked ideme raz do roka niekde tak sme stastni..je to tazsie planovat s dvoma ako s jednym to je jasne..casto su ak chori ako som spominala vyssie..v podstate skoro vzdy ☹
Mensi vekovy rozdiel by som urcite nechcela, ako som pisala vyssie obcas mame doma blazinec, ked su obaja doma neviem kde mi hlava stoji neviem co skor robit..napr obaja ked zacnu naraz plakat..cize si ani neviem predstavit mat rocny rozdiel a ani nechcem 🙂 to by som sa zblaznila za 1 den..takto je dcera starsia skoro o 3 roky tak je to lepsie, je samostatnejsia, ... v skratke..som rada ze mame 2 deti a ze je medzi nimi taky vekovy rozdiel aky je..
Urcite do toho chod ale mas este cas, teraz si uzivaj babatko 🙂 ja som otehotnela ked mala mala 2 roky a bolo to tak akurat 😉
@29simona29 Ahoj, uz napisalo vela mamiciek, ale aj ja pridam z pohladu mojej dcerky 12 r.. Dcerke je luto, ze je sama, jedinacik (aj mne, ale zivot to tak zariadil), ale zase sa snazi vychutnat si, ze ma celu pozornost moju aj starych rodicov. Kamosiek ma vela, niekdy aj 3 zavolaju, ze chcu ist k nam, alebo chcu, aby ona isla k nim. Ked jej je smutno, tak poviem, ze aspon ma dobre kamosky... Ale suma sumarum, je asi lepsie viac deti, napr. na takych dovolenkach a potom do celeho zivota, rodina je rodina... ale treba tie deti k tomu viest, mat rad surodenca, podelit sa. Jedinacika treba obzvast viest k tomu, aby myslel aj na druheho, podelil sa, pomohol. Takze urcite ak sa da, viac deti. Pokial je ale velky vekovy rozdiel, tak sa hovori, ze to su uz dvaja jedinacikovia 🙂
@sasa1310 viem, že som si vo veku okolo 9-10 rokov začala uvedomovať, že ako jediná v triede nemám brata ani sestru. Vtedy som sa na to mamy aj pýtala, ale neviem, prečo nemali viac detí. Vraj sa ani nebránili, ale nepodarilo sa to a neriešili to.
Vyrastala som s bratrancami a sesternicami, mala vždy viac kamarátov, takže mi to ani nevadilo. manžel ma 2 súrodencov a nestýka sa s nimi okrem rodinných osláv, nie sú pohádaní, ani nič také, ale každý si žije svoj život. Ja mám namiesto sestry takú bližšiu sesternicu.
Ja som chcela mať aspon 1 dieťa, potom som začala mať pocit, že nám do rodiny ešte niekto chýba, mali sme ešte jedno a tým som to vnútorne tak akosi uzavrela. Keby bolo ešte jedno, nevadilo by, ale už nepracujeme na nom cielene.
Ja mam 2 male. Rozdiel 20 mesiacov. Keď máš jedno myslíš si aké je to náročné, ale až keď príde to druhe zistíš co to je náročné 😁😁 ale na druhej strane je to úžasné keď ich vidíš ako spolu spinkaju ako sa na seba usmievajú ako sa ľúbia už teraz 😘 keď som cakala druhé kamoška mi napísala ze je to najťažšia vec na svete mat dve male deti ale je to také krásne ze stojí to za to
@29simona29 napisem cerstvy zazitok mojej 6 rocnej a jej 11 rocnej sestry. Vysli tak prazdniny ze,starsia uz nie je doma. Najprv sa mala tesila ze bude jedinacik ako jej dobre bude a po troch dnoch vecer srcervuci rev z detskej. Letim, ze co a ona ze byt jedinacik je OTRASNE, ona chce sestruuuuuuu😂 maju standardny surodenecky vztah, chvilu velka laska chvilu natahovacky.
Ja mam 23mes rozdiel a za nic by som nemenila. Chcela by som aj tretie. Obmedzeni je ajaaaaj, aj na prasky je to obcas 🙂 ale stoji to za to. Ja som jedinacik a uz teraz vidim vyhody, ktore surodenec prinasa a mne chybali.
Ahoj surodenca lomeno surodencov urcite ano. My mame 4 rocny rozdiel. Skor sme sa na to necitili. Velmi mi pomaha tento vacsi rozdiel. Jasne ze s viac detmi je to aj narocnejsie aj pochybnosti obcas pridu ale globalne je fakt ze rychlo rastu a pocitovo druhe este rychlejsie ako prve. A po prvych najnarocnejsich rokoch budete pravdepodobne velmi radi a aj vase prve dieta ze ste nezostali pri jednom.
@sasa1310 a ti so súrodencami zase nezažili aké je to byť jedináčikom😀.....
Nic nie je lepsie a krajsie ako dat dietatu surodenca, toto nelutujem v ziadnom pripade. Starsi ma 2,5 a mlasi pol rok a hraju sa uz teraz. Len asi by som isla do vacsieho vekoveho rozdielu aspon 3r keby som sa mala znova rozhodnut. Starsi nechodi este do skolky a obcas padam na hubu, nema nam kto pomoct.. este stastie ze mam takeho super chlapa lebo uplne sama by som to nedala
@29simona29 na niektore veci neexistuje spravna odpoved. Kazda mame inu povahu, inak reagujeme ako matka na urcite situacie, ine domace zazemie, ine financne a bytove moznosti, zijeme v inej lokalite s inou vybavenostou (moznosti nakupov, kruzkov, skol, skolok), takze tazko pausalizovat. Ziadna matka nelutuje, ze ma viac deti, na druhej sama vidim, ze zo styrmi je to uz len tak tak vsetkym sa venovat, vsetko stihat, kedze obaja pracujeme, v dedine nie je skola ani skolka, vsade ich vozim, muz pracuje vela, takze vsetko obieham sama. Urcite by to bolo komfortnejsie, keby ich je menej, no ale zasa... mali su len kratko, ked podrastu je to uz iny level... uz teraz ked je najmlasia skoro trojrocna si vravim, ze ideme smer luxus a pohoda, oproti tomu, co bolo, ked ona mala rok a starsi tri... vtedy to bolo vzhaldom na jeho diagnozu dost na maslu...teraz si to uzivame... vsetko sa da, ked sa chce... ma to svoje vyhody, nevyhody, ale ja nie som clovek, co vsetko nutne potrebuje rozanalyzovavat (financne nas nic netlaci, obaja mame dobru pracu), takze sme sa rozhodovali srdcom...
My mame rozdiel 15 mesiacov. Takze vlastne iba chvilku bol jedinacik. Ci nam to obmedzilo bejako zivot? Neviem posudit. Chodime na vylety rovnako ako bt sme chodili s jednym dietatom. Aj do prace aj von s kamoskami. Nejako v tom rozdiel nevidim. Ci jedno ci dve. Proste robime vsetko spolu.
Vo sa tyka ale deti vidim ze su partaci a kamosi. Jasne aj sa biju a tak. Ale vidiet ze su spokojni ze su dvaja. Lebo ak su sami niekedy tak notmalne sa nudia.
@29simona29 všetko je vo hviezdach.Staci, že staršie dieťa je povahovo úplne iné ako druhý súrodenec či mama a doma je peklo🙂kto má 2 deti, ktoré sa dopĺňajú, pomáhajú si, neziarlia, jedno nediriguje ci nezosmiesnuje druhé musí to byť super.Vcera som trávila deň so známymi kde chlapec má 11 a dievča 8 a celý deň boli v sebe dievčatko je utlačené bratom, stále do nej zarypaval, mama nerobí celý deň nič iné len ich okrikuje.Mama obranuje dcéru a možno ten chlapec aj žiarli a preto stále na seba upozorňuje.On je tvrdohlavý klapky na očiach normálne som bola z nich ohucana.co chce robiť jeden to nechce druhý ľahké to nie je.
Ale tak verím, že pre to menšie dieťa je to možno dobrá škola do života, ale prišlo mi jej ľúto.Co začala robiť, to starší znegoval zosmiešnil ju.
@anjelicek26 teba veľmi obdivujem🙂)musí to byť super máš krásne deti
Ja som jedinacik a v detstve mi smutno nikdy nebolo, som samostatnejsia a viem travit cas aj sama. Mam jedno dieta (4.5 r) a nechcem mat viac deti, aj ked moj muz by chcel. Milujem svojho syna nadovsetko na svete, ale milujem aj svoj klud a pokoj a zaroven som stastna, ze som znova medzi ludmi, vyhovuje mi, ze nie som obmedzovana dvoma a viac detmi, mam pocit, ze takto je to akurat - staram sa o svoje dieta, travim s nim dost casu, davam mu vsetku lasku co viem, ale neprisla som o svoju slobodu, ani som nestravila 5-6 rokov na materskej.
Je to velmi individualne, viem si predstavit, ze zeny, ktore maju materstvo viac v krvi ako ja, by nikdy neboli spokojne s jednym dietatom a obdivujem tie, co maju tri deti a viac. Mne moj stav maximalne vyhovuje a otazky okolia "kedy bude druhe" s usmevom ignorujem 🙂

@januskage noo,ono sa to ukaze az v neskorsom veku..a to,aki su surodenci castokrat zistia napriklad až pri dedeni po rodicoch..nie vzdy to je take "surodenecke"...