icon

Dávate deťom sladké pečivo do školy?

28. jún 2025

Ahojte prosím vás mamičky dávaťe aj vy deťom sem tam sladké pečivo do školy ? Ja som zvykla dcérke kupovať ale dnes mi kamarátka poslala video že kolko je tam v takýchto výrobkoch škodlivych látok a mne je teraz zle..že čo som to za matku

Strana
z3
petulda333
28. jún 2025

🫣 ano,niekedy chcel croissant,inokedy makovka,donut,coko rolka...a nie,ako zla matka sa teda necitim

alica110
28. jún 2025

Pokial tvoje dieta je vyvazene, tak jedno sladke pecivo obcas nezaskodi.

trevis12
28. jún 2025

Teraz na konci roka často...kupujem v pekárni. Lebo šunka, pomazánky by som sa bála v teple že sa akurát pokazí a bude im zle

stanislavicenka
28. jún 2025

@autorka ja nedavam sladke pecivo na desiatu. Maximalne som snad 5x kupila makovy rohlik..
A nie, nie vsetky deti to vybehaju. Staci sa pozriet na rast obezity u deti, rovnako u dospelej populacie.

annm81
28. jún 2025

Nedramatizuješ to trocha? Nie je to práve vec na psychické zrútenie sa.

Sladké pečivo dávam na desiatu bežne. Zvyčajne croissant alebo tvarohové pečivo - z pekárne, nie trvanlivé. K tomu vždy dostane ovocie/zeleninu, trocha syra, nejaké orechy... Na pitie čistú vodu. Rátam s tým, že je v pečive veľa cukru a tomu potom prispôsobujem, čo jedia zvyšok dňa. Moje decká ale majú v poriadku stavbu tela a nemajú najmenší problém zjesť prakticky čokoľvek, vrátane surovej zeleniny od papriky a paradajky po zeler a brokolicu. Ak by mali, samozrejme by som sladké pečivo výrazne obmedzovala.

natalka13
28. jún 2025

Ake sladke pecivo, je rozdiel donut a makovka-rohlik.

zuzanockamt
28. jún 2025

Samozrejme, že dávam.

cukroska
28. jún 2025

U nás mladší bežne sladké raňajky. Proste to má radšej aaaa...zato sa nevešiam 😀 A nie absolútne obézny.V Taliansku to raňajkujú bežne a žijú..

cukroska
28. jún 2025

Čo už je toto za národ..Panebože už naozaj nemajú ľudia vlastnú hlavu 🤷‍♀️iadne normálne úsudky občas🤦‍♀️🤦‍♀️ 🤦‍♀️

mandzula
28. jún 2025

Ja som nedavala, snazim sa ho minimalizovat aj pre nas dospelych. A priznam sa, ze ked bola dcera na zakladke, cudovala som sa, ked mi vravela, ze decka si pravidelne nosia zelene, ruzove donuty, croissanty, dopekane mastne pecivo, minity. Ked uz, tak nech je to obycajna makovka, vianocka, tvarohova buchta, tam problem nevidim.

abbey1
28. jún 2025

Problémom predsa nie je sladké, ale nezdravé veci plne zbytočných prísad. A je úplne jedno, či slané, či sladké, či 20 krát striekaná zelenina a ovocie.
Siahni po zdravších verziách, ale pripravuje doma, čo sa dá a môže s kľudom aj sladké koláče na desiatu do školy.

luccija
28. jún 2025
@mandzula

Ja som nedavala, snazim sa ho minimalizovat aj pre nas dospelych. A priznam sa, ze ked bola dcera na zakladke, cudovala som sa, ked mi vravela, ze decka si pravidelne nosia zelene, ruzove donuty, croissanty, dopekane mastne pecivo, minity. Ked uz, tak nech je to obycajna makovka, vianocka, tvarohova buchta, tam problem nevidim.

@mandzula veď sa pozri v Lidli kde predávajú šišky, donuty, pizza rožky vždy to je poloprázdne a mama sa pýta čo ti kúpim na desiatu?
Autorka raz za čas nepoviem, ale skôr mi je divné, že ak by ti to kamarátka nepovedala tak ti to príde vhodné?Veď si musela vedieť, že to je plne oleja, džemu, polevy

tiika
28. jún 2025

Ak sa tak cítiš, asi to niečo znamená. Zrejme ti záleží na tom, aby dcerka jedla zdravo a zistila si, že si sa v niečom mýlila. Zacni sa zaujímať o zdravú stravu pre deti celkovo. Pretože teraz si sa dozvedela niečo o pečive, neskôr to môžu byt nejaké džúsiky, parky, šunky, jogurty, sladkosti…
Vieš, prečo je sladké pečivo nezdravé. A teraz co ďalej? Ktore pečivo je zdravé už vieš?
A áno, sem-tam kúpim aj sladké pečivo. V našich obchodoch je problém nájsť niečo, co je vobec zdravé. Ale dôležité je to aspoň vedieť. Potom sa môžeš aspoň rozhodnut medzi viac alebo menej nezdravým jedlom.

kandelabra
28. jún 2025

Netvrdim ze nikdy nekupim, ale ked citam to zlozenie tiez mam dost. Najlepsie je napiect si doma.

alickapusinka
28. jún 2025

Keby to bolo take strašne škodlive nevyrabali by nič. Aj chlieb je teda škodlivý ked pečivo. A a čo že je sladke ak je napríklad jablkove, ved to je ovocie.Tvoja kamarátka mala strašne prehnanu reakciu aka si matka zla matka je vieš čo že sa nestara o deti chodia bose hole hladne bije ich a nie že im da raz za čas sladke pečivo.Prečo to vôbec vyrabaju.Niektore matky to s tým jedlom prehanaju a ženu do extremov pre nič.Sladkostia sladke veci boli už ked my sme boli deti a budu aj po týchto deťoch sladkosti aj po dalšie generacie pokiaľ bude svet svetom stať.

mandzula
28. jún 2025
@luccija

@mandzula veď sa pozri v Lidli kde predávajú šišky, donuty, pizza rožky vždy to je poloprázdne a mama sa pýta čo ti kúpim na desiatu?
Autorka raz za čas nepoviem, ale skôr mi je divné, že ak by ti to kamarátka nepovedala tak ti to príde vhodné?Veď si musela vedieť, že to je plne oleja, džemu, polevy

@luccija a ked teraz vidim tie giganticke sisky, briosky, croissanty a neviem co narvate tym srackovym kremom, poliate cukrovou polevou, zasypane cukrom... a detom sup do ruky uz pomaly v kociku. Potom sa cudujeme, ze nam tu vyrasta generacia obeznych deti. Nebudem sa tvarit, ze mi to pecivo nechuti, praveze velmi, ale kedze viem, aky je to humus, dam si ho tak 2x za rok, aj to s niekym na polovicu.

abbey1
28. jún 2025
@alickapusinka

Keby to bolo take strašne škodlive nevyrabali by nič. Aj chlieb je teda škodlivý ked pečivo. A a čo že je sladke ak je napríklad jablkove, ved to je ovocie.Tvoja kamarátka mala strašne prehnanu reakciu aka si matka zla matka je vieš čo že sa nestara o deti chodia bose hole hladne bije ich a nie že im da raz za čas sladke pečivo.Prečo to vôbec vyrabaju.Niektore matky to s tým jedlom prehanaju a ženu do extremov pre nič.Sladkostia sladke veci boli už ked my sme boli deti a budu aj po týchto deťoch sladkosti aj po dalšie generacie pokiaľ bude svet svetom stať.

@alickapusinka Skús si raz v obchode pozrieť zloženie tých veci. Doma upečiež z 5 zložiek. Tie kupované, uz ani to klasické vajíčko či čistú múku nemajú v sebe. Sakra rozdiel.

lucia13022023
28. jún 2025

Presne deti ktoré mali zakázané sladké, či už pečivo, sladkosti.. nam vyzierali desiate a prosili o jedne hryz z osieho hniezda 😅 alebo potom vystavali v bufete každú prestávku lebo vedeli, že doma nedostanú nič sladké.
Všetko s mierou.

kavasmliekom
28. jún 2025

Hej, dávala som a aj jeme bežne sladké pečivo. Ci slané je lepšie?

mandzula
28. jún 2025
@lucia13022023

Presne deti ktoré mali zakázané sladké, či už pečivo, sladkosti.. nam vyzierali desiate a prosili o jedne hryz z osieho hniezda 😅 alebo potom vystavali v bufete každú prestávku lebo vedeli, že doma nedostanú nič sladké.
Všetko s mierou.

@lucia13022023 u nas napriklad to vobec nie je o zakaze, ale o schopnosti vybrat lepsi variant a mnozstvo. A najma o priklade v rodine.

yosi
28. jún 2025

Niektorí ľudia ktorí nezvládajú hystériu by mali výrazne obmedziť Facebook aj YouTube. Tí ľudia ktorí to tam vešajú na tom zarábajú. To si treba uvedomiť, že prečo sú tie siete zahltené tými "šokujúcimi" odhaleniami

yosi
28. jún 2025
@abbey1

@alickapusinka Skús si raz v obchode pozrieť zloženie tých veci. Doma upečiež z 5 zložiek. Tie kupované, uz ani to klasické vajíčko či čistú múku nemajú v sebe. Sakra rozdiel.

@abbey1 Čo rozumieš pod pojmom čistá múka?

daja07
28. jún 2025
@alickapusinka

@alickapusinka keby to nebolo skodlive, ludia toto konzumujuci by nemali ziadne zdravotne potiaze. Ked je to jablkove, niekedy to okolo jablka ani neslo. Treba citat zlozenie, vyberat vyrobky, ktore su akceptovatelne. Ziadne zmrazene dopekance, ak je to mozne, idealne normalne upecene v pekarni s co najmenej skodlivym zlozenim. Tiez kupujeme alebo aj peciem sladke pecivo a deti maju sem tam na desiatu alebo doma zjedia. No pecivo, ktore bolo kto vie kedy zmrazene a je dopekane, alebo take co ma trvanlivost este viac nez tyzden nekupujuem. Tie sladke peciva, balene aj nebalene, su vo velkej miere ultraspracovane potraviny a teda uz davno vieme, ze nam to skodi.

lucia13022023
28. jún 2025
@mandzula

@lucia13022023 u nas napriklad to vobec nie je o zakaze, ale o schopnosti vybrat lepsi variant a mnozstvo. A najma o priklade v rodine.

@mandzula áno, je rozdiel zákaz a mať voľbu. My sa doma stravujeme 99% zdravo, dieťa siaha po zelenine a ovociu, ale nejdem robiť zo sladkého strašiaka. Ako píšem, všetko s mierou.

vakatko
28. jún 2025
@lucia13022023

Všetko s mierou.

Sladké by som do školy deťom nedávala, po sladkom sa ťažšie sústredia. Miesto sladkého radšej ovocie. Chutný koláč, cookie... sa dá upiecť doma v zdravšej verzii aj bez bez cukru, ale je ľahšie to kúpiť v obchode.
V lete miesto pomazánok maslo, horčica, ajvar, tvrdý syr, zelenina... Keď vidím jesť deti tie sladké - mastné otravy je mi do plaču, niet divu, že sme krajina s najvyšším výskytom rakoviny hrubého čreva v Európe, deti sú obézne, trpia ADHD, úzkosťami, sú výbušné nervné, majú problémy so spánkom, v mladom veku trpia tetaniou, skoliózou.... každý deň sú tu podobné témy, matky natlačia do detí sladké polotovary bez živín a potom tu zúfalo pýtajú rady, všetko je to o strave a takmer všetky choroby začínajú v črevách.
@lucia13022023 nestačí len zakázať, treba vysvetliť a viesť ich k zdravej strave, zapájať do varenia, deti nie sú hlúpe, berú si návyky od rodičov.

pralinka86
28. jún 2025

Vzdy je to o celodennom stravovani, nie len o konkretnom jedle a tiez zavisi od množstva a frekvencii.
Ano, vsetko kupovane ochutene pecivo, dopekane, je bordel. Ak mas cas, možnosť, vzdy je lepsie pripravit domace.. sak len taka vianocka, pozri na obal zlozenie a datum trvanlivosti.

mandzula
28. jún 2025
@yosi

Niektorí ľudia ktorí nezvládajú hystériu by mali výrazne obmedziť Facebook aj YouTube. Tí ľudia ktorí to tam vešajú na tom zarábajú. To si treba uvedomiť, že prečo sú tie siete zahltené tými "šokujúcimi" odhaleniami

@yosi doteraz si pamatam, ako moja spoluziacka z gympla v 35 rokoch zdielala "sokujuce odhalenie", ze zelatina sa vyraba z bravcovych kozi a ze keby to bola vedela, medvedika by do ust nikdy nevzala. Tieto typy informacii sokuju vacsinou len ludi bez vseobecneho prehladu a pre nich su aj primarne urcene.

mandzula
28. jún 2025
@lucia13022023

@mandzula áno, je rozdiel zákaz a mať voľbu. My sa doma stravujeme 99% zdravo, dieťa siaha po zelenine a ovociu, ale nejdem robiť zo sladkého strašiaka. Ako píšem, všetko s mierou.

@lucia13022023 ano, takto je to aj u nas.

nikpa
28. jún 2025

Začni čítať zloženie na všetkom čo je jete a potom ešte len uvidíš čo si za matku 🙈😄

lalala94
28. jún 2025

Tak ono nejake donuty poliate cokoladou a plnene sisky ktovie cim su blbost, ale na makovke a vianocke nevidim nic zle. Bezne to davam svojim detom na ranajky, a to este nie su ani skolacky.

Strana
z3