Je bio ovocie a zelenina skutočne lepšie?
Snažíme sa doma naozaj zdravo stravovať. Na zloženia potravín si dávame veľmi pozor. Mliečne výrobky a mäso pokiaľ možno od slovenských farmárov. Spracované potraviny- polotovary, údeniny a podobne prakticky vôbec nekupujeme, tak isto sladkosti a podobne. Jedine kvalitnú čokoládu a podobne.
Čo ma ale zaujíma je bio ovocie a zelenina. Niečo dopestujeme doma, snažíme sa čo najviac. Gro ale kupujeme v supermarkete, klasické, nie bio. No a tu prichádza moja dilema. Je "nebio" ovocie a zelenina tak zlá? Ozaj je v nich toľko postrekov? Ak kúpim bio, tak mám ozaj záruku, že to bude o toľko lepšie? Rozumiete, cena je raz toľká ak nie aj viac. Stojí to za tie peniaze? Prípadne kde kupujete kvalitné ovocie a zeleninu?
Rada by som si prečítala vaše názory na toto. Nie je mi ľúto dať peniaze na kvalitnú stravu ale nakoľko ovocie a zelenina sú tak 50% našich nákupov, tak som opatrná či ísť do drahých bio.
keby to bolo bio nevyzeralo by to tak dokonale a nevydržalo by to v regaloch týžden v normalnom stave ,bio neexistuje, to čo prší a vteká do zeme je zasvinené a pôda zničená tak,že keby sa vypli všetky motori a vyfuky ,kominy dnes tak sa poda vyčistí až za niekoľko tisíc rokov
Ja zo zasady nekupujem bio. Kto mi zaruci, ze tam nedoletel postrek z vedlajsej farmy? A vobec, moc tomu neverím. Ved kazde ovocie zeleninu clovek umýva, bio nebio. Ak mas strach, nariaď si vodu s octom a tym umy zeleninu a ovocie. Jedine co kupujem bio, je kuracie maso. Do kurat sa dava kopa hormónov, kamoskinej malej 2 rocnej z toho prsia zacali rast, dostala varovanie od doktorky.
My skôr kupujeme sezónne, nekúpim si jahody v januári a taktiež si nekúpim pomaranče v júli. Bio sa mi nezdalo nikdy lepšie než klasické ovocie/zelenina z obchodu. Chutí a vyzerá úplne rovnako ako to nebio.
Za to domáce bio, ktoré pestujeme má absolútne inú chuť, výzor, skladovateľnosť etc etc..
Pri týchto BIO témach si vždy spomeniem na kamoška, čo chodil každý rok na brigády do rakúska a talianska na zeleninové farmy a rozprával nám, ako priviezli zeleninu v obrovských kamiónoch, nikto nevie odkiaľ, vysypali na linku a všetko sa balilo a označovalo ako BIO. Keď sa raz opovážil spýtať, kde sú tie BIO farmy tak bol dôrazne upozornený, že má robiť a nie sa pýtať.
Bio, ktoré si dopestuješ alebo dostaneš od babky, vidíš defekty na zelenine, či ovocií, je lepšie. Bio v obchodoch nemyslím, že je bio. Možno tam je pokus o menej chémie, ale podľa mňa tam nejaká je.
Na druhej strane, zloženie pôdy, znečistenie vzduchu, asi aj to vplýva na kvalitu.
Bio produkty v obchode neznamenaju, ze su bez postreku. Je urceny maximalny limit (mnozstvo) postreku, ktory je povoleny aby potraviny este mohli byt oznacene ako bio. Toto povolene mnozstvo je mensie ako moze byt bezne ovocie a zelenina striekane. Tieto potraviny mozu byt oznacene ako Bio. Avsak take iste nizke mnozstvo mozu mat aj bezne potraviny, ktore nie su oznacene Bio. Takze rozdiel Bio-Nebio moze byt minimalny a cena dvojnasobna. Je to vacsinou len reklamny trik. Bolo kopec stahovanych vyrobkov z predajni oznacenych ako Bio kasicky pre deti od firmy Hipp a z Dm Babylove. Takze asi tak.
Odkiaľ mate ľudia ze BIO nieje striekane?
BIO ma rovnako postreky ako štandardné len sa používajú organické
Mam vystudovanu SPU v Nitre a profak sa nas pytal ci vieme aky je rozdiel medzi klasickym pestovanim a bio? Bio striekaju v noci
My sa snazime maso si dochovat vlastne a dopestvat zeleninu.Ale inak bio nekupujem
Ja cítim rozdiel medzi bio a obyčajným ovocím a zeleninou, hlavné citróny, banány, uhorky, cibuľa a cesnak. Tiež mlieko kupujem hlavne bio. Snažím sa niečo dopestovať, nič nestriekam. Keď som malá sliepočky, chuť tých vajec bola neskutočná, oproti tým z obchodu. Robila som vlastnú zmesku ( tie kúpené majú gmo sóju) a tiež som ích malá rada, oni to cítia...
Po ocisteni bio pomaranca mi nezostali klzke ruky. ked ocistim nebio pomaranc-po takomto si ruky umyvam mydlom, jarou a stale na nich citim klzky povlak. V bio brokolici stale najdem nejaku husenicu, pri nebio sa mi to nestalo nikdy. U nas je ale stale malo zeleniny/ovocia, ktora sa da kupit v bio kvalite, kebyze je viac, urcite kupim bio.
Bio neznamená ze nie je postrekovane. .. postreky obsahuje aj bio ovocie iba v menšej koncentrácii. Jedine zaručene bio je z vlastnej zahrady

neviem ti dat odpoved na otazku, ale kedysi som zachytila, ze dost niektori nakupovali aj na trhoch. moja mama byva v rodinnom dome, nepostrekuje nic, pomaham jej v zahrade, tak viem, ako pestuje. no a ona vie, co robia susedia. vedlajsi sued postrekuje o 106, ma aj nejake role. co s tym dopestovanym rovi, to neviem. no ak to aj predava,hoci sa to moze tvarit ako BIO, ale rozhodne to BIO nie je.
cize dolezite je, mat overeneho dodavatela takych potravin, aj ked istotu vzdy nemas.