icon

Je možné žiť bez cukru a jeho náhrad?

tibor79
28. sep 2025

Ste tu také, čo vôbec nekonzumujete cukor (ani náhrady)? Teda okrem prirodzeného cukru v potravinách ako napr.v ovocí? Dá sa to zvládnuť?

sense
28. sep 2025

Kamaratka uz dva roky. Aj ked teda Ona "sladi" datlami

anonym_75638b
28. sep 2025
@domkakvet

@anonym_75638b @rozculena ja by som nevydrzala, bola by som bez energie a nervozna a nahrady, ako prirodne sladidla mne osobne nepomozu, uz som skusala.

@domkakvet ja som žiadne náhradnéí sladidlo v živote nepoužila, nejem napr, ani šaláty, kde je zálievka s cukrom, prídu mi hnusné, nepijem ani sladený čaj ani kávu. Tak nepíš, že ho potrebuje naše telo, potrebuješ ho ty, máš naň vytvorený návyk.

domkakvet
28. sep 2025
@anonym_75638b

@domkakvet ja som žiadne náhradnéí sladidlo v živote nepoužila, nejem napr, ani šaláty, kde je zálievka s cukrom, prídu mi hnusné, nepijem ani sladený čaj ani kávu. Tak nepíš, že ho potrebuje naše telo, potrebuješ ho ty, máš naň vytvorený návyk.

@anonym_75638b neviem ci len ja, aj taky cukrovkar dostane zachvat a je potrebne mu dat kocku cukru ako prvu pomoc.

mullerova46
28. sep 2025
@domkakvet

@anonym_75638b neviem ci len ja, aj taky cukrovkar dostane zachvat a je potrebne mu dat kocku cukru ako prvu pomoc.

@domkakvet cukari sú niečo iné, oni majú poruchu tvorby inzulínu. Bežné človek nepotrebuje cukor ako taký a telo si ho vie získať zo štandardnej stravy.

anonym_c1a2dd
28. sep 2025

ale cukrovkár je chorý človek, jesť sladkosti a sladené nápoje je veľká závislosť, trvá aj tri týždne sa od toho oslobodiť, nemám rada pri odmietnutí koláča alebo sladkostí, ale potrebuješ cukor alebo obaľ si nervy, potrebujeme sacharidy a tie sú aj v ovocí, cestovinách či iných potravinách a tie jem a to mi stačí

domkakvet
28. sep 2025

Celkove nevidim dovod preco tyrat telo tym, ze dostane iba prirodny cukor, vychutnat si nieco je pozitivne aj na psychiku a nie som obezna ani tucna.

anonym_75638b
28. sep 2025
@domkakvet

@domkakvet nemôžeš predsa porovnávať cukrovkára so zdravým človekom, mne cukor nikdy nechýbal, ani v detstve, nikdy ma nelákali cukríky, keksík a pod. blbosti, ani malinovky

mirola
28. sep 2025

nejem cukor 15 rokov cca, jem ovocie, strukoviny, zeleninu, ziadne obylniny, cestoviny, zemiaky, ryzu ani pecivo.. zijem, nic mi nechyba.. som zdrava, vsetky vysledky mam vzdy v poriadku.

anonym_a9b09b
28. sep 2025

Da sa “v pohode”, moj byvaly tak zil. Aj to bol vsak prejav jeho extreme sebakontrolujucej a hlupo sebaobmedzujucej povahy a tak sme si dali rychlo papa. Moj nazor je to ze to je totalna hlupost taketo obmedzenie. Preco?? Naco?? Co tym chces dosiahnut?
Z toho co pises mas uplne zdravu a nizku mieru cukru v strave a to ze mas aj z toho mala vycitky chce skor popracovat na zdravom vztahu k jedlu a psychike a nie vyradit cukor. Sak ked ti nechuti nejedz ale ze si das trosku a mas vycitky je scestne

lucyluska
28. sep 2025

@tibor79 áno,
Som na karnivore strave 2roky a 4 mesiace.
Nejem cukor.
Iba prírodné sacharidy z vajec či syru. Do Max 50g denne.

vero13
28. sep 2025

Baby ja vás obdivujem, strasne sa chcem zbaviť sladkého, obyčajný cukor síce nejem, ale proste neviem sa zbaviť zlozvyku jesť sladké, okej, keď niečo pečiem používam čakankovy sirup, alebo kokosový, obyčajné prílohy mám možno raz do týždňa, ale proste ja mám hnusný zvyk, že vždy po jedle si musím dať niečo sladké, je jedno či datle, alebo kozí jogurt s mandľovým krémom, ale je to pre mňa strasne obmedzujúce a neviem sa toho zbaviť…neviem proste ako sa toho návyku na sladkú chuť zbaviť

wolf_
Autor odpoveď zmazal
modratrixie
28. sep 2025

Jasne že dá veď cukor je aj v normalnom jedle a ovocí … to telu stačí

majlo1234
28. sep 2025
@anonym_75638b

@majlo1234 to by som už ja asi neexistovala 😎, jedine ak to jedla vo veľkom množstve

@anonym_75638b co ja viem, bola matka na materskej a vieme ako to je-nedostatok soanku, nedostatok naplnenia mimo domov=obzieracky pre pocit radosti. Ja to stale robim😒 a prijala by som kludne 15 kg dole a bola by som normalna stihla🙂

majlo1234
28. sep 2025
@alenka2101

@majlo1234 to za aku dobu sa jej podarilo?

@alenka2101 za necely rok. Ale ona ma extra pevnu volu, ona si neda ani kusok cokolady, ani neodhryzne decku z kolaca, proste nic

anonym_7eee7c
28. sep 2025
@mirola

nejem cukor 15 rokov cca, jem ovocie, strukoviny, zeleninu, ziadne obylniny, cestoviny, zemiaky, ryzu ani pecivo.. zijem, nic mi nechyba.. som zdrava, vsetky vysledky mam vzdy v poriadku.

@mirola Hmm no to si neviem ani predstaviť. My radi papáme dobré jedlá aj sladké...

anonym_75638b
29. sep 2025
@vero13

Baby ja vás obdivujem, strasne sa chcem zbaviť sladkého, obyčajný cukor síce nejem, ale proste neviem sa zbaviť zlozvyku jesť sladké, okej, keď niečo pečiem používam čakankovy sirup, alebo kokosový, obyčajné prílohy mám možno raz do týždňa, ale proste ja mám hnusný zvyk, že vždy po jedle si musím dať niečo sladké, je jedno či datle, alebo kozí jogurt s mandľovým krémom, ale je to pre mňa strasne obmedzujúce a neviem sa toho zbaviť…neviem proste ako sa toho návyku na sladkú chuť zbaviť

@vero13 prečo mas obyčajne prílohy raz do týždňa? Možno práve preto, že ti chýbajú sacharidy, potrebuješ ich doplniť takto.

anonym_75638b
29. sep 2025
@mirola

@mirola toto by som zase ja nedala, mam rada chlieb, ryžu, zemiaky, cestoviny, tiež mam všetky výsledky roky v poriadku a to už mám babickovsky vek. Myslím, že ak si niekto nájde stravu, ktorá mu vyhovuje, necíti sa obmedzovany, cíti sa fajn, to je jedno, či s cukrom, či bez.

vero13
29. sep 2025
@anonym_75638b

@vero13 prečo mas obyčajne prílohy raz do týždňa? Možno práve preto, že ti chýbajú sacharidy, potrebuješ ich doplniť takto.

@anonym_75638b nejedavam ryzu, zemiaky, cestoviny moc často, ale mám miesto toho napr placky z cicerovej múky, zeleninovo-cícerové fasirky, grilovanú zeleninu, karfiolovu ryžu, neviem je to možné, každopádne myslím si, že aj keď sa vyhýbam takýmto sacharidom mám ich dosť, raz za čas si to nahodim do kt a som v norme, mne skôr ide o to, že neviem byt deň bez toho, aby som si dala niečo čo má sladkú chuť, akože príjem mi s tým sedí, ale pre svoj pocit by som bola rada, ak by som vedela byt bez sladkého

anonym_75638b
29. sep 2025
@vero13

@anonym_75638b nejedavam ryzu, zemiaky, cestoviny moc často, ale mám miesto toho napr placky z cicerovej múky, zeleninovo-cícerové fasirky, grilovanú zeleninu, karfiolovu ryžu, neviem je to možné, každopádne myslím si, že aj keď sa vyhýbam takýmto sacharidom mám ich dosť, raz za čas si to nahodim do kt a som v norme, mne skôr ide o to, že neviem byt deň bez toho, aby som si dala niečo čo má sladkú chuť, akože príjem mi s tým sedí, ale pre svoj pocit by som bola rada, ak by som vedela byt bez sladkého

@vero13 ja by som to nehrotila, ten stres, že bez toho sladkého nemôžeš byť, je pre teba horší, ako koláč alebo čokoláda. Poznala som pani, ktorá sa dožila veľmi vysokého veku v dobrom zdraví, celý život štíhla a bez sladkostí nebola ani pol dňa.

vero13
29. sep 2025
@anonym_75638b

@vero13 ja by som to nehrotila, ten stres, že bez toho sladkého nemôžeš byť, je pre teba horší, ako koláč alebo čokoláda. Poznala som pani, ktorá sa dožila veľmi vysokého veku v dobrom zdraví, celý život štíhla a bez sladkostí nebola ani pol dňa.

@anonym_75638b áno zatiaľ si to takto nejako ospravedlňujem, že proste mimo toho sa naozaj stravujem čo najlepšie v rámci možností 😁 ale proste by som bola na seba mega hrdá, keby si z prehľadom zvládnem nedať nejakú sladkú bodku po obede

tibor79
autor
29. sep 2025
@anonym_75638b

@anonym_75638b inak, tiez poznám 84 ročnú pani, ktorá je kvantá sladkého. Len do kávy tri lyžičky cukru a vypije 2-3 šálky. Vraj nikdy nebola v nemocnici okrem pôrod. A roky nebola chorá. Dokonca má väčšinu svojich zubov 🙂. Ale to je výnimka, šťastie na dobré gény asi. Proste skôr rarita v dnešnej dobe.

iwesska
29. sep 2025
@majlo1234

Jedna znama takto prestala jest sladke blbosti(chlieb aj ine sacharidy ale stale je) a schudla skoro 20 kil

@majlo1234 Ked jedla kvanta sladkych hluposti a prestala ich jest,tak mohla schudnut tolko,lebo vyrazne znizila kaloricky prijem. Ja dlhodobo cukor nejem - pouzivam ine druhy sladidiel,aj to len minimum,v podstate ani pecivo nejem,len knackebrot 1x denne a teda nechudnem,lebo pre moje telo to nie je sok,ale je na to zvyknute.

tibor79
autor
29. sep 2025
@anonym_75638b

@anonym_75638b prosím Ťa, čo dávaš na šaláty ak teda nie klasickú sladko kyslú zálievku? Či citrón, balzamiko, oliv.olej?

anonym_12d90e
29. sep 2025

@tibor79 my pečieme bez cukru. Sladiť sa dá ovocím - banány, batáty, tekvica, sušené ďatle a hrozienka, mango.... je veľa receptov na YT bez pridaného cukru.

anonym_b447d2
29. sep 2025

Na jednu stranu, isto sa to dá. Na druhu by si mala niečo robiť s tými výčitkami za pol lyžičky cukru.

tibor79
autor
29. sep 2025
@anonym_12d90e

@tibor79 my pečieme bez cukru. Sladiť sa dá ovocím - banány, batáty, tekvica, sušené ďatle a hrozienka, mango.... je veľa receptov na YT bez pridaného cukru.

@anonym_12d90e super. Ja pečiem hlavne pre syna, dávam aj o polovicu menej cukru a vždy lepšie ako by jedol kupované sladkosti.

anonym_12d90e
29. sep 2025
@tibor79

@anonym_12d90e super. Ja pečiem hlavne pre syna, dávam aj o polovicu menej cukru a vždy lepšie ako by jedol kupované sladkosti.

@tibor79 tieto pečieme často, ak má niekto rád sladšie na tanieri pokvapkáme medom.

https://www.youtube.com/watch?v=zXPtR3zxGlQ

https://www.youtube.com/watch?v=hSG8OjDkemU
anonym_75638b
29. sep 2025
@tibor79

@anonym_75638b prosím Ťa, čo dávaš na šaláty ak teda nie klasickú sladko kyslú zálievku? Či citrón, balzamiko, oliv.olej?

@tibor79 ja šaláty také klasické - uhorkový, paradajkový s cibuľou a pod. nemám rada, radšej len nakrájanú zeleninu. A do šalátov, kde dávam aj mäso, alebo šunku a syr, alebo varené vajce a tuniaka, dávam dresing

anonym_75638b
29. sep 2025
@anonym_12d90e

@anonym_12d90e dá, ale moji chlapi mi hovoria, že jesť sa to nedá, Neviem, ja to nemusím a im to urobím ´klasicky, toľko toho zase nepojedia a sú štíhli a zdraví. A z jedla by mal mať človek pôžitok, nie stres