icon

Je možné žiť bez cukru a jeho náhrad?

tibor79
28. sep 2025

Ste tu také, čo vôbec nekonzumujete cukor (ani náhrady)? Teda okrem prirodzeného cukru v potravinách ako napr.v ovocí? Dá sa to zvládnuť?

blackcat8885
30. sep 2025

Bola som bez cukru úplne asi 4mesiace keď som mala opakovane kvasinky tam dole a dr mi to odporučil. Úplne som cukor a sladkosti vylúčila a prestalo mi to chýbať ale potom neviem ako, zase som začala prijímať aj cukor. Áno je to ako droga, ja milujem sladké, musím mať každý deň ku káve

gerrwie_girl
30. sep 2025

@tibor79 brat tak funguje uz 2 roky 🙂 Nikdy sa necitil lepsie.

anonym_5946c4
30. sep 2025

Ja mam rada sladke, odkedy si pamatam. Podla mna som na nom (bola) do istej miery zavisla. Najhorsie to je, ked som nevyspana a telo si pyta rychlu energiu - najradsej mam cokotycinky. Velakrat nepomohlo telo oblbnut napriklad tym, ze si dam jablko. Ano aj to je sladke, ale lepsie ako cokotycinka. Asi od jula som obmedzila sladke. Nie zrusila, ale iba obmedzila. Ako mi to ide? Su obdobia - niekedy v pohode, niekedy nie. Vsimla som si, ze okrem unavy na to vplyva aj cyklus. Druha vec je, ze sa mi tazko zvyka. Ide napriklad o ranajky, ktore byvali na 90 percent sladke. Od toho jula jedavam bud overnight oats alebo tvaroh. Sladim ovocim ale nestacilo mi to, musela som pridat aspon lyzicku cakankoveho sirupu. Prezijem to, ale neviem si na tu chut zvyknut. Chcela by som patrit k ludom, ktori vyradia sladke a o par tyzdnov im to nechyba. Ja musim robit naozaj vedome rozhodnutia a este si ani nepochutim. A to uz by si telo mohlo fakt zvyknut za tri mesiace. Ale vdaka tomu obmedzeniu sladkeho som nasledne celkovo upravila stravu a schudla som par poporodnych kil. Teraz to stagnuje. Nic ine som si nevsimla

magdusaaa
30. sep 2025

@tibor79 ja sa necitim dobre ked nejem cukor...vsetko treba jest s mierou a budes zdrava ako ryba..

nyusika
30. sep 2025
@domkakvet

@tibor79 nikdy som nevynechala cukor, telo potrebuje aj ten.

@domkakvet rafinovaný nepotrebuje

nyusika
30. sep 2025
@magdusaaa

@tibor79 ja sa necitim dobre ked nejem cukor...vsetko treba jest s mierou a budes zdrava ako ryba..

@magdusaaa netreba jesť všetko

darijja
30. sep 2025

@tibor79 nie 😁

anonym_c0789b
30. sep 2025

@tibor79 Ahoj, tiež nejem rafinovaný cukor. Aj keď našim napečiem, nejem to vôbec. Možno ždibček ochutnám, raz za uhorský rok. Mne to prospieva v tom, že sa mi zlepšil celkovo zdravotný stav. Vlasy, nechty, pokožka, pleť, orgány, schudla som na svoju pôvodnú váhu. A celkovo sa cítim lepšie, ako keď som cukor jedávala. Mám viac energie, spávam menej, už nepotrebujem spať toľko, čo predtým.

red_cat
30. sep 2025

Moja mama.
Kedysi zjedla na posedenie 300g cokoladu. Mala 90kil a kopu zdravotnych problemov. V 65tke sa rozhodla to zmenit, zacala robit rychlu chodzu, postupne sa prepracovala na 20km denne. Na dochodku ma cas😁 ma 60kg a je fit. Cukor sa jej sprotivil. Neje nic priemyselne vyrobene s cukrom ci sladidlami. Ked ja peciem, musim bez cukru🤢 aj ked dam len lyzicu cukru tak jej to pripada hnusne presladene🙈 podla mna uplne prisla o chutove bunky😄

oblecenie99
30. sep 2025

Keď som potrebovala trošku schudnúť, musela som vyradiť. Hneď som sa cítila lepšie. Ale nemohla som ani ochutnať kúsok čokolády, lebo to by bola konečná, už by som bola zase "v tom". Ja to aj preto volám odvykacka, a nie dieta.
Aby som to vedela udržať, tak som napr. sacharidy obmedzila. Ale nevyrarila. Chlieb som vymenila za celozrnný a nezjedla som na raňajky 2 rožky, ale plátok celozrnného chleba, pridala kvalitnú šunku, nejaké vajíčko, veľa veľa zeleniny (to aj ku všetkému) plus ďalšie bielkoviny (jogurt, cottage, tvaroh..).
Vždy sa držím zásady raňajky bohaté, obed normálny, na večeru ako chudobný clovek. Sacharidy sa snažím už večer nejesť.
Takto to bolo doteraz. Odteraz už musím, z druhého tehotenstva mi zostala cukrovka.

anonym_9679ba
30. sep 2025

@tibor79 ano aj ked niesom uplne bez nahrad - steviu si niekedy davam vo forme ampuliek do kakaa alebo do bieleho jogurtu s kakaom. akoze dezert. ale nie kazdy den , mozno tak 3x do tyzdna... inak ovocie, susene ovocie, oriesky, maso, zelenina, vajicka, chlieb, strukoviny, atd., dost energiu pridavaju.

danielahamar
30. sep 2025

Ja nejem sladké asi pol roka, nemôžem ani ovocie, ani keď. Tento mesiac som mala chuť na sladké, aj som si dala kremes, ale chuť to už nemalo takú ako voľakedy😬

tianna
30. sep 2025

@tibor79 áno, mám v podstate všetko sladké vylúčené.. nič príjemné ale 😆 najmä keď všetci okolo mňa sladké normálne jedia a ja ho milujem 😏 ale keď nechcem byť non-stop na koznom a riešiť rozhodene trávenie tak si minimálne ešte nejakú dobu musím skrátka sladké odpustiť..

janaspa
30. sep 2025

@tibor79 ja drzim mesiac carnivore dietu, ziadny cukor ani z ovocia a zeleniny...

mooonika1975
30. sep 2025
@domkakvet

@tibor79 nikdy som nevynechala cukor, telo potrebuje aj ten.

@domkakvet nie, nepotrebuje tvoje telo cukor vôbec

mooonika1975
30. sep 2025

@tibor79 nejem cukor asi 5-6 mesiacov, ovocie ale áno, by som umrela bez neho, na ovoci žijem od malička. Čo sa týka náhrad, chybami len čokoláda, nič ine , takze kupujem Lindt bez cukru a aspoň viem že je to ok, je so steviou. Kúpim 4cokolady na mesuac a “ užívam” 😝😝😝

mooonika1975
30. sep 2025

@tibor79 ešte chcem povedať , že som bez cukru ale len kvôli tomu, že som chcela to vyskúšať, nie kvôli diéte. Kilo mi nešlo ani jedno dole .

tianna
30. sep 2025
@mooonika1975

@tibor79 nejem cukor asi 5-6 mesiacov, ovocie ale áno, by som umrela bez neho, na ovoci žijem od malička. Čo sa týka náhrad, chybami len čokoláda, nič ine , takze kupujem Lindt bez cukru a aspoň viem že je to ok, je so steviou. Kúpim 4cokolady na mesuac a “ užívam” 😝😝😝

@mooonika1975 prosím ťa aká to je presne? Aspoň by som skúsila.. 🤤😆 ďakujem 😘

zuzi0911
1. okt 2025

Ja som sa cukru vyhýbala koli teh.cukrovke ..to bolo hrozne ...hned ako som porodila a dali ma na izbu som doslova zožrala cok.tycinku .
Mam dní keď okolo sladkého ani len neprejdem. Ale niekedy si veru telo pýta dobrý kus čokolády...😅

lenkalienka321
1. okt 2025

@tibor79 bez cukru sa telo postupne dá do poriadku, len môžu byť silné abstinenčné príznaky. Zmiznú alergie, vyrážky, problémy s trávením, zlepšia sa autoimunne choroby. Chudnutie je už len taká čerešnička na torte😉 Áno, dá sa to.

magdusaaa
1. okt 2025
@nyusika

@magdusaaa netreba jesť všetko

@nyusika ja papam vsetko ,ale ja som atletka ,mne to same spaluje..nebyvam vobec chora ....ja papam uplne vsetko ,ale s mierou neprejedam sa..a mam 2p rokov uplne rovnaku vahu a tri deticky....vzdy ma aj lekar pochvali na preventivke ,ze vyborne vyzeram...takze asi tak..ale kazda sme ina

vanilka83
1. okt 2025

@tibor79 áno dá...ja som bola veľmi už zavisla na cukre každý deň som musela mať niečo, ale zatala som sa,dala som si teraz 30 dňový post,teda žiadny alkohol,cukor,cigarety a z dvoch káv denne som si nechala len jednu rannú. Teraz som už dva týždne úplne bez zrnka cukru,ani med ani žiadne iné náhrady, žiadne sladené vody,len čistú vodu pijem a to mam doma d e malé deti co denne musia zjesť niečo sladké a stále sa na to musím pozerať, nechala som si len čisté ovocie čerstvé,kvôli mozgu a nervom-tie cukor potrebujú, ale určite nie v tej nezdravej forme. Najlepšie je si stanoviť nejaký termín,ktorý si ochotná vydržať a keď vydržíš dlhšie tým lepšie 🙂 ja už som tak v minulosti bola 5 mesiacov úplne bez cukru, vydržala som tiež. Cukor sa dosť vyskytuje aj v normálnej strave a ovocí. Už vidím na sebe ze sa cítim oveľa lepšie,plet sa mi vycistila, rozjasnila, trávi mi oveľa lepšie a co je na tom najlepšie už nejem toľko...teda keď som jedla sladké furt som čosi musela jest stále som bola hladná, teraz mam oveľa menší apetít, ale neobmedzujem sa jem všetko a samozrejme som aj schudla. Musíš vylúčiť ale úplne aj alkohol,lebo ten tiež obsahuje veľa cukru.

mooonika1975
1. okt 2025
@tianna

@mooonika1975 prosím ťa aká to je presne? Aspoň by som skúsila.. 🤤😆 ďakujem 😘

befana7
Autor odpoveď zmazal
simca06022011
1. okt 2025

ja som to napr. skusala a proste to nedavam :D som typicky zavislak
napr. horku cokoladu nemozem ani citit.. :D a kavu bez sladkeho cohokolvek aj mini kuska prezivam dost tazko.. :D cize viem obmedzit sladkosti a kadeco, vela varime, nepeciem - iba vynimocne.. ale uplne cukor neviem neviem. Ale napr. chlieb, cestoviny mi zvycajne vobec nechybaju k zivotu. Ale prilohy su podla mna dolezite, cize nemam potrebu odstarnovat z jedalnicka ryzu, zemiaky a pod. Vsetko s mierou

anonym_12d90e
1. okt 2025
@red_cat

Moja mama.
Kedysi zjedla na posedenie 300g cokoladu. Mala 90kil a kopu zdravotnych problemov. V 65tke sa rozhodla to zmenit, zacala robit rychlu chodzu, postupne sa prepracovala na 20km denne. Na dochodku ma cas😁 ma 60kg a je fit. Cukor sa jej sprotivil. Neje nic priemyselne vyrobene s cukrom ci sladidlami. Ked ja peciem, musim bez cukru🤢 aj ked dam len lyzicu cukru tak jej to pripada hnusne presladene🙈 podla mna uplne prisla o chutove bunky😄

@red_cat mama neprišla o chuťové bunky, len ich mala otupené cukrom. Vyčistila si telo od cukru a chuťovým kanálikom sa vrátila pôvodná citlivosť. Stačí vysadiť cukor úplne na dva týždne a potom ti príde aj mrkva príliš sladká. Pri závislosti na cukre si ho telo vyžaduje stále viac a viac, rovnako ako závislosť na alkohole, drogách....

zmrzlinka8
1. okt 2025

žiadny extrém nie je dobrý ani dlhodobo udržateľný.
treba jesť celkovo striedmo a odviazať sa jedine pri zelenine... zahrnúť do režimu veľa pohybu a dostatok vody

nyusika
1. okt 2025
@magdusaaa

@nyusika ja papam vsetko ,ale ja som atletka ,mne to same spaluje..nebyvam vobec chora ....ja papam uplne vsetko ,ale s mierou neprejedam sa..a mam 2p rokov uplne rovnaku vahu a tri deticky....vzdy ma aj lekar pochvali na preventivke ,ze vyborne vyzeram...takze asi tak..ale kazda sme ina

@magdusaaa papám ?
Vážne sa takto vyjadruje dospelá osoba ?

magdusaaa
1. okt 2025
@nyusika

@magdusaaa papám ?
Vážne sa takto vyjadruje dospelá osoba ?

@nyusika som to kamaratsky pisala ,nie diktat