icon

Prečo zakázať energetické nápoje deťom?

7. dec 2023

Preco nezakážu predaj energetickych drinkov detom ked je dokazané, ze skodia detskemu mozgu? Ze v Holandsku su zakazané. Ani nie do 15 rokov, ale do 18 tich by to mali zakazat podla mna. Co si myslite o tom.

beronsche
11. dec 2023

@denisah6 +1 osobu do kuchyne? Kto by to platil?
Ale s desiatami suhlasim. Podla toho, co pocuvam od mojich deti, nosia ine deti katastrofalne desiaty.. sladkosti, sladene vody..
@nyusika volila by som menej expresivny slovnik, ale v podstate mas pravdu.. mnohi rodicia silne podcenuju vyzivu svojich deti.. akoby I'm zakladne suvislosti nedochadzali..

jana_eyre_2
11. dec 2023

@nyusika to robí aj môj muž 😅 už dva roky máme jeden energetak v chladničke (ani neviem či je v záruke ešte) vždy ho vezme do auta keď ide na dlhú cestu že pre istotu.. nikdy ho neotvoril, len ho vozí a psychicky mu pomáha.. reálne vypije len cierny čaj..

denisah6
11. dec 2023

@beronsche myslím, že keď sa v tomto štáte nájdu € na všelijaké chobotiny,, mali by sa nájsť aj na takéto.

Uvediem iba jeden príklad. U nás v škôlke /časť bývalej budovy školy/, je 20 detí. Na 20 detí máme 3 učiteľky + osobu, čo upratuje a vydáva obedy.
Reálne nám netreba 3 učiteľky, hlavne keď vidím vo väčších mestách, ako idú škôlkari na prechádzku a pri počte ako u nás sú dve učiteľky - tým chcem povedať, že máme "zbytočne" jednu osobu naviac. V inej škôlke zase učiteľky chýbajú = nie je to efektívne rozdelené. Predtým sme mali dokonca zvlášť upratovačku a zvlášť pani na obedy, čiže jedna malička škôlka "potrebovala" 5 ľudí. To je choré a neskutočné plytvanie zdrojov u nás, keď inde tie zdroje chýbajú.

Tým chem povedať, že pri troche snahy a zefektívnenia celého systému by sa našla aj tá +1 osoba, ktorá by mohla robiť desiaty v školách, keď už veľa rodičov dlabe na výživu svojich detí...

Ale popravde, odkedy som tu na MK a čítam tu niektoré príspevky, nad ktorými sa mi ide rozum zastaviť, tak sa ani nečudujem, že z detí sa stáva to čo vidíme.

Zase som sa rozčúlila takto z rána 😂

annm81
11. dec 2023

@nyusika Ja dávam dieťaťu bežne peniaze, aby sa stavilo v miestnej pekárni a sprostá ako kýbel gitu sa napriek tomu necítim. Niekedy nie je ráno čas chystať desiatu a jesť nejakú žemľu, čo bola obložená deň predtým a celú noc nasávala vlhkosť z nátierky, šunky a zeleniny? Fakt ďakujem, ale taký hnus si neprosím.

domcek1989
11. dec 2023

Tiez by som bola za, aby sa to zakázalo predavat detom do 18rokov. No celkovo tieto nápoje by mali zakázať asi uplne, nejako to vymysliet aby sa to prestalo celkovo predavat. Ale ako tu uz bolo spomenute, je to biznis.
Sama robim v obchode, a vidim, kolko deti si to kupuje….ale neviem preco, take normalne deti to nie su. Su to vacsinou deti ktore na orvypohlad vyzeraju z chudobnejších rodín, socialne slabších az po romov. A tiez to kupuju povacsine tohto typu aj dospeli a robotníci, ktori rovno s tym kupuju aj tie male fľaštičky alkoholu. Máloktorí bežní normalne zarábajúci občan ma v nakupe energetak. Nehovorim, su aj taki, ale ten asi vie, co nadmerne popíjanie takeho nápoja spôsobuje a urcite to pije len vynimocne…kdezto ti vyssie spomenutí to kupuju vo vacsom mnozstve a kazdy den - takyto nerozmýšľa nad tym, co sa moze stat. Mam kolegynu, ktora vypije 3-4 250ml denne. Hovorila som jej, ze ju raz klepne z toho….nie je to ziadna bystruska, a preto mala aj taku reakciu ako mala - v preklade, ze jej to je jedno. Hold slovaci 🤷‍♀️

miskakyska
11. dec 2023

@nika2212 neviem z akého dôvodu má tu presviedčaš o niečom, čo som nikde nenapísala..... si svojpravna kupuj, čo Ti hrdlo ráči...colu mám aj ja rada,je výborná do hajzľa na vodný kameň🙃

candii
11. dec 2023

Ja by som to celkovo zakázala ..

domcek1989
11. dec 2023

A co sa tyka cigariet, velakrat to tu padlo, ze sa ľahko dostanu deti k cigaretám. A je to oravda…ale zas je to len o tych dospelakoch a zas to su vzdy len vyssie spomenute nizsie vrstvy obyvateľstva. Normalny,rozumny dospely clovek nekupi cigarety a za rohom ich da dietatu. Najhorsie je, ze ked pride 15 rocny a pyta cigarety a ja naspat obciansky este sa bude aj urazat, ze preco si pytam obciansky! A takto isto arogantne reagujú aj dospeláci….no ked sa mi niekto nezda, tak mam pravo si ten obciansky vypytat.

evaachesa
11. dec 2023

V Čechách riešia petíciu za zákaz do 18 rokov. V Poľsku by mali byť tiež len od 18 rokov tuším od roku 24.
Minule som bola v obchode a vypočula som si rozhovor dvoch bratov. Jeden mohol mať tak 12 a druhý možno 16. Mladší vysvetľoval staršiemu, že si kúpi energeťák, ale že vypije len polovicu pre istotu lebo počul že nejaký chlapec nedávno zomrel po vypití 2 energeťákov. No mala som dosť. 😩🤦🏻‍♀️

maranco
11. dec 2023

@domcek1989 a potom keď je otázka, že vidia 14 ročného suseda fajčiť, či to má povedať rodičom tak odpovede néé, nestaraj sa rodičia to zistia, strkajme hlavu do piesku a problém SATO a SAMO vyriešia

annm81
11. dec 2023

@denisah6 Na to najmä nie je vôľa. Pozri sa, čo sa podáva v škôlkach. Kopec rodičov kašle na normálnu stravu, ale kopec pozná situáciu, že dieťa nemá problém s normálnym zdravým jedlom - až kým nezačne chodiť do škôlky. Pritom sa dajú ponúkať možnosti zdravého, chutného a ešte aj lákavo vyzerajúceho stravovania. Moje decká, keď si desiatu kupujeme, si vyberajú to, čo je na obrázkoch dolu. Je to čerstvé ovocie, niekedy aj s jogurtom, alebo vločkami a žemle obložené zeleninou, šunkou, syrom, vajciami, alebo dokonca mäsom, dochutené nejakým dobrým dressingom. Prečo toto neponúkajú školy a škôlky? Neverím, že by nebol záujem. A ani, že by neboli peniaze, lebo keď deti majú na to, aby si denne kúpili energeťák a balík čipsov...

Inak ale, mám známych, čo učia na gymnáziách a tam energeťáky až taký veľký trend nie je. Naopak, kopec študentov si nosieva vlastné, zdravé obedy.

evaachesa
11. dec 2023

@annm81 ja som ostala v šoku čo teraz na Mikuláša doniesol 4 ročný syn. Plno divných ečkových čokolád a blbostí. 😳

konikmodry111
11. dec 2023

U nás vo Švajčiarsku je predaj zakázaný, deti si môžu kúpiť až od 16tich, predavačky pýtajú všade občiansky. Tak by to malo byt všade. A do školy si take nosiť nemôžu, dokonca ani žiadne sladené nápoje nemôžu nosiť ako Cola, Ice Tea a pod
A ani sladkosti si nemôžu nosiť do istého veku do školy

ibatanecnica
11. dec 2023

@nyusika tak keď to nevypiješ je to OK ako psychická vzpruha. Ibaže niektoré detská to pijú na kvantá

ibatanecnica
11. dec 2023

@annm81 tiež si myslím, my si tiež občas takéto kúpime a poháre pootm doma recyklujeme, mrazím v nich všetko možné. Vždy sa na niečo použijú opakovane.

damira90
11. dec 2023

Dopadnú ako ta co ma strojček na srdci keď ich pila 6 denne.. odhalila by som stým haly a kamióny pprevracala je to taky hnus že dokonca cigareta je zdravšia. A tie plechovky celkovo zieravina na spodku ale ľudia veľa vecí nevedia..

ibatanecnica
11. dec 2023

@konikmodry111 u nás by takéto nariadenie niektorí zvozili pod čiernu zem. Čo si toto niekto vôbec dovoľuje starať sa druhému do toho, čo bude jesť jeho dieťa. Ale súhlasím s tým, treba to zakázať

damira90
11. dec 2023

Sladkosť ešte nieje energetak ale energetak je čisté ozebracovanie

beronsche
11. dec 2023

@denisah6 podla mna je to nezmysel..
Jednak preto, ze fakt, ze peniazmi naozaj plytvame na "chobotiny", nie je dovodom pridavat dalsiu. A ak uz chceme investovat do zdravej vyzivy, mali by sme urychlene riesit skolske obedy. Tie sa sice drzia normy, casto su vsak hrozne, nezdrave..
A aj ked sa kde tu objavi snaha o zmenu, ide to velmi pomaly, ak vobec..

A tiez preto, ze by o tieto desiaty nebol zaujem. Rodicia maju slabe povedomie o zdravej vyzive. A potom su tu priebercive deti - zial Ako aj tie moje.. tie by to nejedli..

Co povazujem za cistu katastrofu, su bufety a automaty v skolach, kde sa daju kupit sladkosti, chipsy, sladene napoje...

2006_1211
11. dec 2023

Ja by som bola radšej keby ich prestanú vyrábať aj tak to je hnusne

ibatanecnica
11. dec 2023

@beronsche to je tiež pravda, málo detí si kúpi ovocie , zeleninu. S tými obedmi by sa ale malo niečo robiť.

lenkavalova
11. dec 2023

@nyusika nielen ako kybel gitu ale aj lenivé. Ako keby urobiť desiatu trvalo pol dňa a stálo to majland. Šak lepšie dať 10 € za hovadiny z obchodu 🤦
Syn už je na druhom stupni, vždy nejaké drobné má keby na niečo trebalo v škole ale nie na sprostosti. Vďakabohu nemajú bufet.
Ale pred tréningom chodili chlapci do Kauflandu na chipsy a energetaky. On to má od začiatku zakázané, nevidím dôvod džgat sa somarinami.
A už aj tréner im vycistil žalúdok. Majú zakaz tých prime atď

sandrasstini
11. dec 2023

Ja vzdy ked idem do obchodu skorej, ked koncia decka, z lidlu ci z kaufu ide hrba deciek s energetakmi v ruke.
Ja by som to zakazala, tie deti to piju lebo to vcelku dobre chuti, a piju to aj spoluziaci. nvm ci sa to da uplne ovplyvnit, jedine nedat peniaze no. Tak ako fajci polovica 2ho stupnu co im tie cigarety ani nemaju predat…
Ked idu svagrove deti k svokre, normalne skemru o kofolu ci vineu a pritom doma maju zdravu stravu ani sladkosti ze na dennom poriadku a aj tak kofolu beru ako nieco uzasne a vypili by kludne aj dve flase na posedenie a kazdy den.

nyusika
11. dec 2023

@sandrasstini vies co, nie vzdy tie deti chcu inde to, co maju doma zakazane.
netusim, cim to je, ale ani sestrina dcera, ani bratovi chlapci to fakt nerobia.
proste vedia, co mzu pit/jest a tak to maju zauzivane.
je sice prava, ze aj kebyze skemru, u mna maju este vacsie stravovacie galeje, ako doma 😀 ale nestazuju sa,

tetapetra
11. dec 2023

@nyusika nechodím síce diaľky autom často, najviac 500km ale nedávam. Muž je šofér z povolania a tiež funguje bez nich. Ja radšej kávu 😉. A keď idem sama, tak si tam "spievam" , syn totiž nedokáže oceniť môj talent

cimage
11. dec 2023

Mali by to zakazat aj dospelym, nie len detom. Je to vedecky dokazane, ze to skodi organizmu, nielen detskemu. Moje deti nepiju ani farebne malinovky a vedia preco im to nekupujeme. Je vela veci co by mali byt z trhu stiahnute, ale bohuzial biznis je biznis a farmaceuticky priemysel tiez potrebuje svojich klientov. Zo zdraveho jedinca toho vela nema.

minenkak
11. dec 2023

Inak mať deti je výsada nie povinnosť,už by si to mali ľudia uvedomiť a hlavne ty čo hadžu vychovu na školu ,štát a iné inštitúcie

nyusika
11. dec 2023

@tetapetra veď píšem, že doteraz som ani raz nič také nevypila...do 500 km je u mňa v pohode vzdialenosť, ja za dlhé trasy považujem cesty do Chorvátska, Talianska... šoférujem sama.

minenkak
11. dec 2023
euka210
11. dec 2023

U nas ich v skole nedavno zakazali nosit a pit v skole. Ja som za zakaz do 18r. Raz som to vyskusala, je to humus.