icon

Prečo zakázať energetické nápoje deťom?

7. dec 2023

Preco nezakážu predaj energetickych drinkov detom ked je dokazané, ze skodia detskemu mozgu? Ze v Holandsku su zakazané. Ani nie do 15 rokov, ale do 18 tich by to mali zakazat podla mna. Co si myslite o tom.

autor
7. dec 2023

@franica dakujem, to su chudaci ako ich mam nazvat?? co sa zdrzali, Grohling? Minister skolstva bol nie? Ano znenie moze byt zle, ao com kde ze sa zdrzali ..mohli pozmenit jednoducho, super si to nasla,

miskakyska
Autor odpoveď zmazal
rebrambora
7. dec 2023

Vo vela krajinach su zakazane do 18. A ano, malo by to tak byt.

h2
7. dec 2023

Zakázané sú pre mladých aj cigarety a alkohol a rovno dnes ráno tu bola diskusia, kde autorka videla 14 ročného suseda fajčiť. Bohužiaľ, v dnešnej dobe nie je ničím výnimočným, že energeťák kúpia svojmu dieťaťu rovno jeho vlastní rodičia. 😒

maranco
7. dec 2023

29.4.2023
Obľúbené energetické nápoje Slovákov môžu byť podľa nového zákona až od 15 rokov. Mnoho detí vypije viac než 4 litre mesačne
https://news.refresher.sk/135846-Oblubene-energ...

29.7.2023
Energetické nápoje budú deti piť ďalej. Následky sú fatálne, tvrdí lekár
https://www.noviny.sk/slovensko/819047-energeti...

maranco
7. dec 2023

@h2 a odporúčali jej zatajovať to rodičom 😠

stanulienkat
7. dec 2023

@miskakyska jezisssss..pomoooc. a on co je? Spevak?

slavomira236
7. dec 2023

Ked idem rano do jednoty (v bizkosti je zs) bsetky deti ktore idu do skoly a zachadzaju si kupovat desiati to kupuju . A piju hned pri jednote

nyusika
11. dec 2023

Pretože veľa detí má rodičov sprostých ako kýbel gitu.
Ja viem, že decká sú vynaliezavé...ale prečo im rodičia uľahčujú nakupovanie takýchto sraciek ?
Dieťa na prvom stupni ZŠ má so sebou bežne peňažnú hotovosť - načo ?
Aj tak ho rodič dovezie do školy, vezme zo školy - jedlo má zabezpečené.
To fakt treba odmalička učiť deti na to, že budú konať za predražené bufety v školách

ibatanecnica
11. dec 2023

pretože peniaze hýbu svetom a deti a tínedžeri sú asi najvyšší spotrebitelia. Ja nepoznám žiadneho dospelého, ktorý si to kupuje.

ibatanecnica
11. dec 2023

@nyusika tiež nechápem. My sme dcére dávali peniaze keď bolo leto a chcela si kúpiť zmrzlinu. Sladkosti mala aj doma, nevidela som dôvod aby po škole chodila kupovať kraviny a v šk.bufete detto. Našťastie ten potom zatvorili. Ako rodičia sme sa vzbúrili. Na čo je žiakom na základnej škole bufet? Pokiaľ by sa tam predávalo niečo normálne a deti by to kupovali OK ale tam len samé kraviny a to bez toho môžu byť.

nika2212
11. dec 2023

@miskakyska Prime neni energeticky nápoj ludia si to stým mýlia... Ale nepatri do tej kategorie je to úplne niečo iné. Hydrataćny napoj bez kofeinu a taurinu.... To deti môžu pit je to bezpečne... Pozrite si zloženie

nyusika
11. dec 2023

@ibatanecnica píšem vyššie - veľa detí má rodičov sprostých ako kýbel gitu a namiesto desiaty pripravenej doma im dá peniaze, aby si niečo kúpili v budete/blízkych potravinách

Desiata sa dá predsa pripraviť už večer, pokiaľ by niekto menej schopnyychvrl argumentovať, že to ráno pripraviť nestihol

nika2212
11. dec 2023

Takže Prime detom neškodi neni to energeticky napoj! Nema Taurin ani kofein je to hydratačny napoj ako tie Aloe vera pitička....

domak2
11. dec 2023

@nika2212 prime ma aj energy drink s kofeinom aj hydration drink bez, kopa rodičov nebude študovať ktorý vlastne kupuje

nyusika
11. dec 2023

@nika2212 no...aj si dá nad tým zložením zamyslela, alebo len nezmyselne kopírujes ?

nyusika
11. dec 2023

@domak2 ani ten bez kofeínu nie je OK, viď zloženie pridané vyššie

nika2212
11. dec 2023

@nyusika coco cola ktora sa pije roky rokuce ma viac sebe chemie ako toto

nyusika
11. dec 2023

@nika2212 no...to bude ten problém v pochopení, podľa mňa (a väčšiny pricetnych rodičov) ani coca cola nie je v pohode pre deti.

ibatanecnica
11. dec 2023

@nyusika podľa mňa aj Radler nealko a bežne to dávajú deťom, že ako malinovku. Ak sa rodičia alebo tie deti včas nespamätajú, rastie tu generácia , ktorá bude plniť ambulancie lekárov a nebude sa dožívať vyššieho veku
Podľa mňa žiadne takéto žbrndy okrem vody, a nejakej šťavy ovocnej, zeleninovej nie je vhodná pre nikoho a nie ešte pre dieťa.

jana_eyre_2
11. dec 2023

Keď u nás existujú legálne automaty na legálne drogy, pochybujem že by niekoho tankovali energetaky v detských rukach.. ako vysvetľujem deťom keď sa nad niečím takým pozastavujú - nedokážeme vychovať všetkych, každý má právo mysliet si čo chce ale my uvažujeme a vieme prečo tieto veci nekupujeme a nepijeme.. zatiaľ sa mi celkom darí v tom že si moje deti samé uvedomujú aké to je škodlivé..

denisah6
Autor odpoveď zmazal
minenkak
11. dec 2023

Dieťa je v prvom rade starosť rodiča,ja sa nepamätám ,že by mňa nejako škola alebo niekto iný vychovával, tak isto moje decko .Tak ako vodičský preukaz ani dieťa by nemal mať každý,je to fuška ,ak niekto povolí alebo nemá čas,proste to tak dopadne ako to je teraz

kulumulu123
11. dec 2023

Osobne si myslim ze nema velky zmysel davatvtaketovzakazy a prikazy jednotne pre vsetkych... Kazdy dospely svojpravny clovek snad dokaze posudit riziko toho cim svoje dieta bude krmit a nalievat... Uz ked sme pri tom aj udeniny su karciogenne a tiez to nikto neriesi...
Moje deti napr nikdy nemali mcdonald a to maju 9 a 4r nikdy som im to vyslovene nezakazivala iba vysvetlila preco tam s nimi nie som ochotna chodit aj ked kamoska oriniesla mekac pre svoje deti aj pre moje tie proste odmietli bez toho aby som musela ja zasiahnut... Detom treba venovat cas a naucit ich co je ok a co nieje ok... Ak nechate decka aby ich ucila partia tak to vela krat tak aj vyzera bohuzial 😨

ggabriella88
11. dec 2023

Bývalej kolegyni syn ak dobre viem zomrel kvôli energeťákom. Ale už sa nepamätám či mal 15 alebo 18.
Zákaz by bol fajn. Ale ako písali aj vyššie nič to nevyrieši lebo ako sa dostanú neplnoleté deti k cigaretám, alebo k alkoholu, alebo k petárdam tak isto by sa dostali k energeťákom. To je smutná realita.

nyusika
11. dec 2023

@ibatanecnica vieš čo, pokiaľ by to dal niekto dieťaťu naozaj výnimočne, som ticho.
Ale decká to dostávajú úplne bežne.
Ja neviem, ja kupujem kolu a podobné veci iba pre určitý druh návštevníkov. Našťastie, je to možno dvakrát ročne.
Normálne ponúkam minerálku, vodu s citrónom, nanajvýš nejaký sirup do SodaStream pre môjho otca 😉

nyusika
11. dec 2023

@ggabriella88 máš pravdu.
Základ musia mať deti od rodičov.

tetapetra
11. dec 2023

Ja sa čudujem, že to vôbec niekto pije. V živote som si s toho nedala ani glg. Už len tá nechutná vôňa ma odrádza

ibatanecnica
11. dec 2023

@nyusika u nás pije sladké iba muž, ten si kupuje kofolu, a sladké sirupy. Ja si dám občas glg keď mi niečo zaťaží žalúdok ale to ozaj výnimočne a tie sirupy mu zostávajú. Našťastie ani dcéra nepije tie sladké vody, občas si dá ale to tiež len výnimočne, skôr niekde na oslavách a tie tiež nie sú každý mesiac.
A energeťák v živote znás nikto nepil a nejako nás to ani neláka.

nyusika
11. dec 2023

@tetapetra
@ibatanecnica
Ja si pravidelne kúpim redbull do auta, keď ma čaká veľmi dlhá cesta.
Ako takú barličku - že keď bude najhoršie, dám si to

Ešte nikdy som to nepotrebovala.
Ale psychicky mi to naozaj pomáha.