Prečo zakázať energetické nápoje deťom?
Preco nezakážu predaj energetickych drinkov detom ked je dokazané, ze skodia detskemu mozgu? Ze v Holandsku su zakazané. Ani nie do 15 rokov, ale do 18 tich by to mali zakazat podla mna. Co si myslite o tom.
Ono keď začneme zakazovať takéto veci, dostaneme sa do špirály, z ktorej niet úniku.
Liter Kofoly má podobne kofeínu a ešte viac cukru ako pollitrový Monster. Čo také čokolády, nie je to riziko vzniku detskej obezity a iných ochorení? A čo údené klobásy, to je priam koncentrovaná smrť!
Jediné, čo pomáha, je rozumná výchova. Je nezmyselné požadovať od štátu to, čo majú robiť rodičia.
Mám 31 rokov a mne v živote nenapadlo kúpiť si energetický. Už keď sme mali 15 tak áno, raz za pol roka... To je nejaký novodobý trend?
@dominikamacakova áno je to nový trend dať si na desiatu energeťák a cez prestávky fajšiť iqos
@dominikamacakova propagujú youtuberi a influenceri
https://www.youtube.com/watch?v=9pYjxdEKqGQ@maranco aha už chápem 😬
@hefo Je úplne na mieste vyžadovať podmienenie predaja nebezpečných výrobkov vekom zákazníka. Štát to tak robil a robí a žiadna nebezpečná špirála sa nekoná. Sú krajiny, kde je už dnes predaj energetických nápojov neplnoletým zakázaný na národnej úrovni, niekde je zakázaný miestnymi nariadeniami a mnohé krajiny o takýchto zákonoch vedú legislatívnu alebo celospoločenskú debatu. Je len otázkou času, kedy bude takéto obmedzenie štandardom tak, ako je napr. pri cigaretách.
@nyusika Ako že pol litra nie je problém vypiť, ale dvakrát toľko už veľký? Však to človek nemusí vypiť na jeden glg, odhliadnuc od toho, že litrovku kofoly nemám problém spráskať za 5 minút, a asi by som to dal aj ako 15-ročný, teda keby som si to vtedy v divokých 90-kach mohol finančne dovoliť.
@hefo samozrejme, ze gro je vychova. Ale regulacia je tiez na mieste, Ako v pripade tabaku ci alkoholu..
Osobne by som tiez bola aj za uplny zakaz predaja sladkosti, slanych pochutin, sladkych napojov, dopekaneho presladeneho peciva a pod. bufetoch skol, ziadne vending machines...
@nyusika nie je problém vypiť 1 l kofoly . Mala som také obdobie, dávno pred rokmi, že som kávu nemohla, tak som si sem-tam kúpila pol litra kofoly, hneď som ju vypila, takže o pár minút by som nemala problém vypiť ďalší pol liter.
@ibatanecnica to, že niekto vypije toľko koly je možné.
Ale určite je to rovnako nezdravé a fakt divné, ako púť energetické nápoje.
Bežne to rozumní ľudia nerobia.
@annm81 no vidíš. A v rakusku mozu alkohol od 15 rokov👍takže tam speje EU. PIvo,striky atď,tvrdé od 18. Takže s nejakými energetakmi a tak sa nebude nikto zaoberať.
Od 16.
@maciatkolulu Takže z toho, že NIEKDE MAJÚ nejaký LIMIT na konzumáciu alkoholu si urobila záver, že limitmi na predaj iných nebezpečných nápojov sa nebude nikde nikto zaoberať?
(už nespomínajúc, že len zbežným googlením som natrafila na názory lekárov a rakúske diskusie o tom, či taký predaj obmedziť alebo nie, takže zjavne sa tým aj v Rakúsku niektorí zaoberajú)
@nyusika tak zdravé to nie je, iba som chcela tým napísať, že je to možné.
@ibatanecnica ved nik netvrdi, zxe to mozne nie je...aj energetaky sa piju, cize aj to je mozne.
ja len pisem, ze je fakt divne toto porovnavat.
to ako keby si porovnala, ze co je to taky jeden panak slivovice, ved aj pol litra vina je skodliveho - cize porovnavas dve podobne skodlive veci.
@nyusika pre mňa je to to isté. V jednom aj v druhom prípade pri pravidelnom požívaní je škodlivé aj to, aj to.
@ibatanecnica ved ja pisem presne to iste...stale nedichadza ??
stale ti nedochadza , preco je to zbtyocne porovnavat a argumentovat tym, ze ved co, aj kola obsahuje xxx ?
@nyusika z tvojich príspevkov mi to prišlo skôr opačne ako obhajoba a nie opak
@annm81 ja som na nič neprišla,iba sucho skonštatovala,že energetaky od 18,keď alkohol je povolený od 16....😉v Rakúsku. Diskutuje sa o všeličom. Netreba sa zavzdusnovať🙃

@denisah6 a si si istá,že ta osoba plus,tam nie je pre niektoré integrované dieťa/deti?