Sú bio potraviny zdravšie a oplatia sa?
Dobry vecer,
chcela by som sa opytat aky mate nazor na bio potraviny, je to naozaj bio? Jasne, ze to nie je bio bio ako mozno pred 30rokmi, ale su tie potraviny trochu zdravsie ako tie nebio?
Ci to je marketing?
A druha otazka, odpustate rano vodu z kohutika po celej noci, a az tak sa napijete, popripade urobite caj alebo cokolvek ine?
Moj muz vzdy na mna pozera, ci som normalna, ale ked mne sa hnusi, ze ta voda stala v trubkach celu noc 😃 jasne ze tam stoji aj cez den a tie trubky su nekonecne dlhe ale aj tak mam lepsi pocit 🤣
Dakujem
Z kohutika vodu nepijeme. Mame pramen na ktory som dala urobit rozbor a pijeme z neho cela bytovka. Aj dcerka od baätka pila vodu iba tu na rozrabanie mlieka. A podála mna je najmensie zlo takepotraviny ktore maju najkratsiu dobu spotreby
Bio nie je bio je to len ťah obchodníkov a určite neodpúšťam vodu
@katica06 presne aj mne hneď vyskočí spomienka na DDT , keď niekto básni ako boli v socíku oveľaaaa kvalitnejšie potraviny. Ok, niečo bolo, ale keď sa práškovali hektáre, tak presne o meter už bolo bio. No tuuuudle. Veď aj v domácich záhradách sa sypalo ddt a jedli sme tie krumple, sladká nevedomosť....
Čo sa týka vody - ak bývaš v dome, a máte vlastnú studňu, tak to dáva zmysel odpustiť ju.. ak ale ste napojený na vodovod tak to zmysel nedáva - tam sú kilometre vody v rurkach v noci stojace 🙂
A čo sa týka Bio potravín, keby si bola poľnohospodár, tak sú na to riadne certifikácie a kontroly. Čiže áno, Bio je zdravšie. Má minimálne oveľa menej postrekov než nebio (napr jablká sa striekaju 5-20x počas 1 sezóny v nebio kvôli škodcom v obrovských monokulturach). Banány sú napr nebio minimálne 15* striekane a aj umývanenpred transportom v pesticídoch.. oproti tomu bio tiež ale v iných látkach, ktoré sa oveľa skôr prirodzene rozložia (už po pár dňoch).
Skús si niečo prečítať o glyfosfatoch. Napr. O Roundap postreku od firmy Monsanto. Sú štúdie o tom že spôsobuje rakovinu a aj tak sa ním v EU veselo strieka..
K tomu bio, niektore veci ano (mrkvu napriklad vzdy, my jej zjeme vela), ine nie (salaty, brokolicu, pomarance). Mlieko tiez bio. Ak vidim, tak mliecne vyrobky tiez, ale nie vzdy.
Tu dole link, kratky zoznam co musia splnat, pre mna je napriklad dolezite pouzivanie antibiotik len ked treba, zakaz dusikatych hnojiv, a tym nutena rotacia plodin tak, aby sa ta zem mala cas spamatat na dalsiu urodu.
Ja už dávno neverím tomu ze existuje niečo ako bio. V obchodoch už vôbec nie. Jedine co si doma sama vypestujes.
Kedze ja nemam nikoho kto by mi dopestoval, tak kupujem vyhradne bio (pokial sa da, vsetko). Verim, ze je to zdravsie. Neverim, ze je to nedotknute nicim inym ako matkou prirodou, ale verim, ze je tam menej bordelu ako v ne-bio potravinach.
A radsej jeme v mensich kvantach ale bio.
S tou vodou to pocujem prvy krat. Rano si vzdy robime ako prve caj a kavu, voda prevrie.
Bývame v dome s vlastnou studňou a ráno vodu vypúšťam. Ale vodu zbierame do vedra a polievame vonku čo treba, aj v zime. Potom vypúšťam, aby tiekla teplá, lebo v kuchyni je to najďalej od ohrievača. Takže vypúšťam vodu aj na teplú aj na studenú a zbieram a polievam.
Bio - mám svoju záhradu a pestujem skoro všetko a skoro všetko aspoň jeden krát pred sezónou musím postriekať, lebo by nebolo nič. Skúšala som to bez postrekov, prvé 2 roky sa dalo, ale potom všetko chradlo. Ale aj bio môže byť bio, s neškodný mi postrekmi.
Áno, dávam pozor na pôvod potravín. Všetko sa snažím kupovať z regionu, ak sa dá, ak nie, tak v bio kvalite.. Snažím sa ekologicky dopestovať niečo svoje: nemám veľkú záhradu, ale nejaké to ovocie, jahody, mrkvu cibulu cukinu..mám svoje dopestované na komposte..hnojim len prírodným hnojivom.Vajcia beriem od susedy.. mäso tiež po známosti alebo zo slovenskej farmy.. niečo v bio kvalite, aj z Rakúska..Snažím sa eliminovať bordel, ktorý v potravinách je.. Človek sa ho možno nezbaví úplne, ale aj keď ho zníži o polovicu, je to za mňa výhra..
Už som to tu písala v nejakej téme- výrobky oznacene BIO neznamená, že sú automaticky úplne bez chemického postreku. Je tam len určitá hladina, ktorú nesmú prekrocit. To znamená, že aj potraviny ktoré nie su označené Bio, môžu byť kľudne takej istej kvality ako sú tie Bio, ak nepresahujú tu určitú hladinu postreku. A je velmi smiesne mysliet si, ze potraviny za socíku boli zdravšie. Je to práve naopak-používali sa oveľa horšie a agresívnejšie postreky v oveľa väčších množstvách, ktoré spôsobovali zdravotné problémy. Len vtedy nám "zlá EÚ" nediktovala povolené množstva, tak sa striekalo všetko a všade úplne bezhlavo. Teraz je to aspoň regulované.
Takisto ak kúpite zeleninu na trhu od nejakej babičky, absolútne to nemusí byť Bio. Vôbec neviete aký sajrajt a bordel má na záhradke.
Vodu odpúšťam kvôli Legionelle- ako to už niekto vyššie spomínal. Ma to svoje opodstatnenie.
@stanulienkat ako si na to prišla?
Existuje zoznam povolených pesticídov, ktoré sa môžu používať v Eko poľnohospodárstve. Tie sa môžu používať samozrejme aj v konvencií (bežné poľnohospodárstvo) ale sú menej účinné..
Normálne musíš mať postrek schválený pre použitie pre Bio. Napr taký roundup, iné glyfosaty alebo aj umelé hnojivá sú v Eko zakázané. A kontroluje sa to pomerne často namatkovymi odbermi počas celého roka. Okrem toho si poľnohospodár platí za certifikáciu, takže by bol blázon, aby sa sám diskvalifikoval striekanie niečoho zakázaného v Bio. Pretože potom by musel prejsť znovu konverzný obdobim 2-3 roky (kedy sa robia odbery, nesmie používať nebio postreky, ale predáva za cenu nebio..až po 2-3r získava certifikát, ktorý sa dookola kontroluje).
To, čo je v pôde sa do rozborov neberie.. čiže zamorena pôda bude určite ešte dlho a nejaké stopové prvky všetkého možného nájdeš všade. Ale to je len a len pozostatok toho, že niekedy sa striekalo hlava nehlava všetkým možným, čo má aj 30r polčas rozpadu (oproti bio postrekom, ktoré sa mozu mať max 7 dní polčas rozpadu).
@lenkakravcova ako som na to prišla?? Skús si ešte raz s porozumením prečítať text, čo som sem písala. Nehovorím, ci tie postreky sú povolené, alebo nepovolené. Hovorila som o hladine, ktoru môžu obsahovať Bioprodukty. Čítala som v novinách o tom dosť rozsiahly článok. Ci sú to obyčajné postreky, alebo Eco -Bio už neviem. Viem, že nemôže prekročiť určitú hladinu tá potravina tych látok táto. Ta hladina je stanovená ešte na nižšiu hladinu ako sú bežné produkty. A nezabúdajme na fakt, že už boli z trhu posťahované rôzne Eko-Bio výrobky. Takisto aj detské Bio výživy Hipp mali už nie jednu aféru za sebou s prekročením týchto limitov. Z dm-ky sa tiež už dosť sťahovali takéto produkty s označením bio, lebo presahovali tu stanovenu hranicu. A Bio neznamena, ze su bez postreku. To som pisala.
máme znameho, ktorý robí v Nemecku nejakeho technológa na ovocie (neviem to lepšie opísať) a sám vravel, že ľudia nekúpia napr jablko ak nie je pekne (bez ohľadu na to či je alebo nie je bio). Proste tie zo záhrady majú na sebe čierne bodky, niekde sú trochu deformované atd ale tie v obchode poväčšinou krásne, rovnomerne atd. A kvôli tomu sú najmä postreky, že Bio jablko je striekané “len” 27x a to obyčajne až okolo 50 postrekov kým vyrastie 🤷🏽♀️ Takze je to akože zdravšie ale nič moc… preto sa snažíme čo najviac kupovať lokálne od malých dodávateľov/ zahradkarov
@cacianka presne tak a keď to konečne zakázali ešte sa ľudia sťažovali a frflali že DDT sa už nedá kúpiť a.kade tade pátrali po starých zásobách.
Od vtedy už zakázali veľa zdraviu škodlivých chemikálií a dúfam že pribudnú ďalšie.
Ja si v pohode vystačím s výluhom s žihľavy, cibule, cesnaku, popolom s dreva, mulčovaním namiesto pesticídov a herbocidov.alebo bežcami. Beztak by som som nedovolila.niekde ponúkať plody mojej záhrady ako totálne bio. Človek nikdy nevie čo tu používal predošlý majiteľ.či aký je maštalný hnoj čo mi pred časom priviezli.
U nas sa voda z vodovodu nepije, musime mat balenu, ale ked som v Madride, tak rano trochu odpustim, nez sa napijem. Takisto po dlhej dovolenke odpustim vodu doma v sprche.
Co sa tyka potravin, snazim sa kupovat co najmenej spracovane, a co najviac lokalne. Jablka napriklad kupujem len na stol na dekoraciu, kedze vsetko sa dovaza a vsetko vyzera ako od macochy pre Snehulienku. V novembri som si ale kupila lokalne na ostrove La Gomera, asi 5kg,boli malicke a nie velmi pekne, ale nestriekane.
Ak musim kupit ovocie v obchode, tak sa snzaim kupit take, ktore nevyzaduje postreky proti skodcom, alebo ktore sa da osupat. Zeleninu na miestnom trhu od farmarov, pestuje sa po cely rok. Vajicka kupujem bio.
Co by som uvitala, je bio maso v normalnej cene, a nie 30 eur za kg.
@liliblacky "Takze je to akože zdravšie ale nič moc… preto sa snažíme čo najviac kupovať lokálne od malých dodávateľov/ zahradkarov"
A ty si myslis ze ti lokalni mali dodavatelia nestriekaju? A este ani nie su "certifikovani", (ziadna kontrola) ako napr ti bio-producenti.
A na tych trhoch je to podla mna iny masaker...prides, zaplatis stolik a predas (a nikto nevie co).
Vodu odpúšťam. Počula som o tom kedysi v rádiu, že treba odpustiť. Dôvody si už nepamätám, ale viem, že treba aspoň minútu. Od vtedy ráno odpúšťam.
Ahoj, kupujem zeleninu a ovocie iba BIO. Snažím sa aj ostané potraviny, max ako sa dá a je v ponuke. Mäso hovädzie z lokálnej farmy, kuracie sa snažím tiež vyberať dobre. A či je bio aj bio? Ja ti viem zodpovedne povedať, že áno a je to fakt rozdiel. Moja dcéra je alergická na chem látky, ktoré sa používajú na rôzne ošetrenia. Pri bio nikdy nemá problém. Takže minimálne u nás to funguje 👍
Bio neriesim a vodu neodpustam, je to zbytočné a nesetrne
@stanulienkat tá hladina je ale stanovená z odberov vzoriek z pôdy, nie z priameho postreku rastliny. Je to fakt len minimum, ktoré rastlina do seba nacucne z v minulosti zamorenej pôdy (z minulých nebio postrekov, ktoré v pôde ostali, majú dlhú dĺžku polrozpadu..). Nie je možné striekať v bio režime neschvalenymi postrekmi pre tento typ poľnohospodárstva.
Je fajn a som rada, že si čítala článok.. ja som študovala odbor Ekologického poľnohospodárstva. Viem, ako fungujú odbery a certifikácia v teréne z praxe. Ak chce byť Bio poľnohospodár úspešný, neodrbáva.. lebo sa to v tejto oblasti nevyplatí. Sankcie sú také (od zrušenia a vracania dotácií, cez dlhé nasledujúce viacročné obdobie opätovnej konverzie), že by na mieste zavrel farmu.
@stanulienkat a teda toto čo píšem sa vzťahuje na Európu a tunajšie zákony. S dovozom býva častokrát problém. Tam to funguje alebo môže fungovať inak.
Pri európskych Bio produktoch je značka Bio zárukou kvality.
@softiesofie bývame v dome, jablka mame naše, zeleninu (samozrejme v malom množstve tiež). Vajíčka beriem od susedy atd. Myslela som naozaj malých (skôr “z dvora” zahradkarov). Každý kto chce predavat pre masy ľudí (a je jedno či má stanok na trhu alebo pri ceste alebo to predáva cez inzerát napr) musí na tak veľkú produkciu niečo používať, nemám ilúzie… Ale napríklad čo beriem od jednej pani v lete zeleninu (ak my ešte alebo už na záhrade nemáme), tak je to veľký rozdiel, tá zelenina vonia, chytí, chrumka atd. a vždy si myslím, že bude na tom lepšie ako hoc aj bio mrkva z Lidlu.
Vodu na pitie odpúšťam vždy -
@liliblacky tak v tomto mi otvorili oči roky strávené v záhradníctve kde dôchodcovia a celkovo malopestovatelia, kupovali toľko chémie, že som z toho nechápala! A akí boli rozčúlení, keď im zrušili nejaký postrek. Väčšina bola v klube záhradkárov, robil im tam prednášky pán Matlák a stávali vo fronte na chémiu. A dávkovanie v štýle - radšej dáme viac, nech to zaberie.
bio je marketingovy bullshit + pre citlivejsich ludi mozu byt bio produkty nebezpecne (ide o dobrovolne nepouzivanie niekolkych legalnych a schvalenych pripravkov na osetrovanie potravin, moze to viest k tomu, ze sa na potravinach objavia raritni skodcovia alebo plesne /pred par rokmi si asi 100 ludi privodilo zlyhanie obliciek po zjedeni bio cvikle/). Tolko moje info od odbornikov (nutriporadkyna s vystudovanou medicinou a ine lekarske zdroje).
A vodu odpustam len kvoli teplote alebo ked tecie viditelne spinava. Vadi ti voda, kt. stala v tvojich trubkach a ta ktora stala o 200 m dalej uz nie? Trafil by ma slak, keby mk niekto doma toto robil...
@scila ako je pravda, že doma nepostrekujeme, lebo sused od nás strieda, takze asi preto nemáme škodcov lebo ich vystrieka 😀 no ale kde dnes kúpiš normálnu zeleninu / ovocie?
@princezna_bosorka "pred par rokmi si asi 100 ludi privodilo zlyhanie obliciek po zjedeni bio cvikle"
Mozes byt prosim konkretnejsia? Zdroj, podrobnosti? Vdaka.

Vodu "odpúšťam" len po týždňovej dovolenke , ráno nie.
A jedine Bio pre mňa je to čo vypestuje moja mama...