Sú vegánske potraviny zdravé?

1. jan 2022

Admin nemenit nazov ďakujem . Pýtam sa na potraviny nie na vegansku stravu ako ste mi zmenili v predošlej diskusii a tým pádom komentujuce riešia úplne niečo ine na čo som sa pýtala. Ahojte , moj muž nejakým omylom kupil vegansku šunku , a tak mi zachutila, že si ju asi budem kupovať 😆 ako som ju jedla tak ma napadlo sú tieto veganske náhrady vôbec zdravé ? ( veganske burgre, parky , šunky atd .. ) na mna to pôsobilo umelo tá šunka , s čím ja problem nemám jem všetko a neriešim .. a keďže vegani širia osvetu ake je veganstvo prospešné a zdravé naozaj je to aj zdravé keďže je to kvazi polotovar ?

janai1
1. jan 2022

A potraviny akože niesu veganska strava? 🤦‍♀️ https://www.modrykonik.sk/forum/recepty/je-veganska-strava-zdrava-2/

autor
1. jan 2022

@janai1 riešim potraviny ( polotovary ) nie stravu ako celok ovocie , zelenina atd .

deedol
1. jan 2022

uz som ti v minulej teme napisala, ze ako ktore, ze treba citat zlozenie. aj ine baby to tam pisali. na otazku polozenu vseobecne ("su veganske potraviny zdrave?") sa neda odpovedat. daj konkretnu a poviem ti 🙂

pallacinka29
1. jan 2022

ja nepochopim jednu vec, preco si vegani nevymyslia ine pomenovania pre tradicne jedla z masa…? raz sunka je sunka, segedin bez masa je co preboha??

janickacrazy
1. jan 2022

@pallacinka29 veru máš pravdu, aj sójové mäso má od mäsa riadne ďaleko, ale už je to tak zaužívané, tak asi sa to nezmení 😂

pallacinka29
1. jan 2022

@janickacrazy ja a priori neriesim, ci je to chutne/bez chuti (v porodnici som prvykrat vyskusala nejaku Lunter natierku a bola fakt dobra), len mi je to smiesne - akoby ti ludia potrebovali nejaku “barlicku”, ktora ich presvedci, ze to je nahrada za maso

janickacrazy
1. jan 2022

@pallacinka29 chápem, no niektoré veci sú aj chutné, ale pre mňa je to tiež nepochopiteľné, prečo sa snažia robiť zo všetkého "mäso", napr. vegiburger

matovicova
1. jan 2022

Skôr sa snažia ukázať, že môžete jesť aj hamburger, aj segedín bez zabíjania zvierat. Názvy sú podobné, aby sa v tom mohol ktokoľvek rýchlo zorientovať..

@autorka často si ľudia myslia, že všetko, čo je vegánske je aj zdravé, ale nie je tomu tak 🙂 pozri si zloženie tej šunky, dôležité su prvé 3 suroviny, je na tebe, či si s nimi ok
PS: šunka nie je polotovar, je to hotový výrobok, ktorý už nemusíš ďalej spracovávať

roja01
1. jan 2022

Veganske potraviny su vsetky potraviny len rastlinneho povodu. Takze zelenina ako veganska potravina je zdrava, dtto ovocie a pod. Vyrobky z rastlinnych potravin su tiez zdrave, pokial zodpovedaju lokalnym a dlhodobym zvyklostiam v stravovani v danej lokalite. Prikladom je soja a produkty zo soje. Pre aziatov su urcite zdrave, u nas su nazory rozne, ze su zdrave, aj ze nie su zdrave, pretoze vraj nie vsetci europania maju enzym na jej spracovanie. Co je pravda neviem.
Co sa tyka spracovanych veganskych potravin (napr. polotovarov), vzdy treba citat zlozenie, aby neboli pridane nezdrave dochucujuce, konzervacne, zahustujuce ci protispekave latky. Ktore su z tychto Ecek nezdrave, je potrebne zistit zo zoznamu a popisu (myslim, ze to uvadza kniha: Vime co jime).

roja01
1. jan 2022

Zabudla som dodat, ze pri konzumacii iba veganskej stravy je potrebne dbat na tzv. vyvazeny prisun zivin. Ak clovek vobec neje maso, musi jest vela roznych strukovin. Ak nepije mlieko a neje mliecne vyrobky, musi si dodat napr. vapnik konzumaciou maku a inych semienok.

vanda323
1. jan 2022

@pallacinka29 Ale počkaj. Vegan môže jesť aj tepelné upravenu stravu? Ja som myslela že len vegetarián, a že vegan len surovú zeleninu ovocie

vanda323
1. jan 2022

@roja01 Inak ja chcem ísť tiež do toho že prestať jesť mäso, aj tak v Tom nevidím zmysel lebo to čo sa u nás predáva mäso neni a aj tak doma keď varím stačí mi len príloha bez mäsa.

roja01
2. jan 2022

@vanda323 ti co jedia iba surovu stravu (myslim, ze max do 42stC) su vitariani.

patus_2
2. jan 2022

Mila autorka, je to rovnako ako pri neveganskych sunkach. Každá je iná. Treba čítať zloženie, ak jednotlivé zložky nebudeš poznať, tak skús googlit, alebo sa pridaj do nejakej vegánskej skupiny, kde ti poradia. Ono celkovo polotovary nebudú žiadne terno, ale raz za čas asi neuškodia.

roja01
2. jan 2022

@vanda323 ano je to zdrave ak pouzivas povodne, nespracovane potraviny. No skutocne je nutne vediet kolko bielkovin a inych latok denne potrebujes a z akeho zdroja ich dodas svojmu telu. Vela vegeterianov a veganov trpi napr. anemiou.

vanda323
2. jan 2022

@roja01 Aha, ďakujem za vysvetlenie

vanda323
2. jan 2022

@roja01 To ja trpím anémiou stale. Čiže potom keď vylúčim mäso, musím pridať strukovín viac?

mimka1402
2. jan 2022

@pallacinka29 Úprimne ja som nedobrovoľne v tomto stravovaní, teda na ich polotovary aka syr, tofu atď kvôli alergii na Bkm, mäso všeobecne nemusím, ale úprimne veľa ľudí je vegan z dôvodu zvierat, takže tú danú chuť mali radi, ale pre svoje dôvody prešli na alternatívu. Podľa mňa veľa ľudí to zo zvedavosti skúsi či sa to ozaj podobá.😄

roja01
2. jan 2022

@vanda323 pri anemii je vacsinou nedostatok zeleza. V obchodoch so zdravou vyzivou predavaju prirodne pripravky zamerane na doplnenie zeleza. Jedz vsetko tmave. Cviklu, tmave hrozno, cierne ribezle, aroniu, melasu, denne cerstvo pomlete semienka a pod.

vanda323
2. jan 2022

@roja01 Ďakujem za radu

roja01
2. jan 2022

@vanda323 este spenat, brokolica a strukoviny.

bmuller
2. jan 2022

autorka, asi skor myslis "veganske polotovary/produkty", nie celkovo potraviny 😉
dolezita je pestrost stravy, lebo zalozit vsetko len na sojovych izolatoch tiez nebude uplne terno z hladiska nutricnej hodnoty

nekulta
2. jan 2022

Nie, väčšinou je to odpad s lákavým názvom. My jeme často zdravé vegánske jedlá, ale všetky si ich pripravujeme sami z jednotlivých surovín. Myslím si, že vegáni šíria v prvom rade osvetu o etike, nie o zdraví vegánskych polotovarov.

laurika999
2. jan 2022

@vanda323 To sú vitariáni, čo jedia len surové

simsalabim
2. jan 2022

@pallacinka29
@janickacrazy odpoviem vam viac ako 30 rocny vegetarian (od 18 rokov maso nejem, iba obcas ryby) na poznamku o tych pomenovaniach. Tie potraviny sa preto volaju burger, sunka, ci mlieko, lebo ludska mysel veci pomenuva na principe podobnosti. Kokosove mlieko tiez s tym kravskym nema nic spolocne. Anglicke mince pies tiez s mletym masom nemaju nic spolocne a napriek tomu sa tymto tradicnym vianocnym ovocnym kolacikom tak v Anglicku hovori a to cele storocia. Slepe kura ako jedlo tiez kuratom nie je... Normalne nerozumiem, preco ludom napr. pomenovanie vegesalama vadi...

makova333
2. jan 2022

Autorka: ved sem hod co si zjedla a povieme ti ci je to zdrave a prospesne alebo nie. Nie je polotovar ako polotovar a je uplne jedno ci ide o vyrobok vegansky alebo nevegansky.

ella_price
2. jan 2022

Tie komentáre 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️
A čo ak nazve niekto rastlinný burger len burger a sójový nárez len šunka? 🙉 Normálne keď idem niečo variť alebo nakupovať a napíšem si mlieko alebo smotana, tak sa automaticky vie, že je to vegánske a nebudem riešiť nejaké drbnuté názvy. Pre tie pohoršené mamky tu je presne tento obrázok 😆

cosmic_origin
2. jan 2022

Záleží na tom aké. Vegánsky burger je stále burger, aj vegánske kuracie nugety tie tiež treba vyprážať, takže to nie je najzdravšie. Polotovary, je jedno, či vegánske, alebo nie, nie sú najzdravšie.

iwesska
2. jan 2022

Tie veganske polotovary,co predavaju nemaju so zdravym jedlom nic spolocne. Istu dobu som kvoli zdravotnym problemom musela nejake zivocisne produkty vynechat a teda mam celkom dobry prehlad v tychto produktoch. Ozaj asi len 20%, aj to neviem,ci neprehanam je zlozenim cistych. Zvysok je len zmesou nejakej rastlinnej bielkoviny,zahustovadiel,farbiv,ochucovadiel,aby to nejak vyzeralo a drzalo pohromade. Veganske syry to je tiez kapitola🙈 Nasla som AZ 1,ktory sa chutovo podobal na syr,zato vonia ako pouzite ponozky😂. Takze ano, ked budes dobre preberat a travit zhananim cistych vegan produktov,mozes sa stravovat zdravo,inak nedavas do seba o moc menej chemie,nez je v beznych potravinach. Zas ak niekto nemoze zo zdrav.dovodov konzumovat vajcia,ci mlieko,velmi na vyber nema.

gleep1
2. jan 2022

Minuly rok toto EU riešila a zakázala aby sa rastlinné náhrady volali po živočíšnych origináloch. Nebude teda možné označiť sójový nápoj ako sójové mlieko (chvalabohu) a podobne. Od kedy to platí neviem, bojujú proti tomu ale podľa mna je nevhodne ked sa niečo čo nie je mlieko vola mlieko a nejaka “vzdelaná” mamička to začne dávať deťom a myslieť si jak strašne dobre im robí.