icon

Vegetariánstvo a dieťa

22. sep 2023

Ahojte, aký máte názor na to aby bolo dieťa od narodenia vedené ako vegetarián? Čítala som knihy a vraj vegetariánstvo je pre ľudí prirodzene, neprirodzene je jest mäso, ale nechcem babu dáko ublížiť ak náhodou.

lolita555
22. sep 2023

U nás sa mäso bežne konzumuje ,od mala som synom dávala mäsové jedlá okrem iných a môj starší syn nikdy nič nechcel .ma9 a stále je vegetarián.v družine vychovávatelka krúti hlavou že to ešte nevidela ,nedá si ani kúsok.jedava veľa strukovín ovocia,zeleniny a príloh ,nezje ani stavu,lebo tam bolo mäso vyvarene.ja by som určite mäso dávala máš predsa aj zdravé varianty ,napríklad kralika,a keď sa doma stravujete vegetariánsky tak to bude vidieť a je na ňom či sa prispôsobí alebo nie.mozno budeš mať totálneho masozravca a skôr či neskôr to mäso jesť bude,možno nie

annm81
22. sep 2023

@kvetinka75 Pointa je, že aby pokryli potrebu živín len z čisto rastlinných zdrojov musia tomu venovať prakticky všetok bdelý čas. Mäso- a všežravce síce vydajú veľké množstvo energie na lov, ale živiny z mäsa im ten výdaj bohate pokryjú aj do zásoby.

autor
22. sep 2023

@annm81 nie, on nenazval človeka bylinozravec, ako kravu napr, ale plodozravec, ved jeme aj orechy, ovocie a one co bylinozravec neje.

kvetinka75
22. sep 2023

@annm81 na jednej strane máš pravdu. Ale na druhej, koľko je takých rodín, že aj keď jedia mäso, zloženie stravy je oveľa horšie čo sa týka výživového hľadiska ako tí, ktorí to mäso nejedia. Raňajky- cereálie, párky, desiata - údeniny, šaláty. Obed- vyprážané + príloha. Atď. Mnohí ovocie, zeleninu za celý týždeň do úst nedajú. Orechy, semená detto, ryby. Podľa mňa lepší vegetarián ktorý si vyskladá pestrú stravu, ako ,,všežravec,, ktorý sa láduje údeninami, párkami, cereáliami, polotovarmi a pod.
Škoda že nemôžem nájsť ten film. Myslím, že ho na tejto stránke niekto odporučil, tak možno bude vedieť niekto o aký ide. Ke´d som sa nad niektorými vecami v tom filme zamyslela, tak to dávalo zmysel.

annm81
22. sep 2023

Neviem o tom, ze by v biológii existoval termín plodožravec, alebo áno? Pojem bylinožravec sa vzťahuje k rastlinnej strave ako takej - teda áno, bylinožravce bežne jedia aj semená či plody rastlín.

annm81
Autor odpoveď zmazal
nevenka
22. sep 2023

@nikpa no nase druhe dieta malo anemiu a doktorka kazala davat vela masa a vitamin C, zacali sme teda robit vyvary uz okolo 6 mesiavov, hned ako sme zacali s prikrmami, no a na kontrole doktorka hikala, ako sa jrj to zlepsilo, ze tolko zeleza nemame ani my dve dokopy, ako ona. A to boli poctive hovadzie, telacie vyvary kazdy den. Takzr toto nahradit je podla mna tazke a u babatiek duplom. Aj moja segra ma taky nazor, ze maso nejdr davat, jo uvidi...Neviem. ja zvykam deti na vsetko.

annm81
22. sep 2023

@kvetinka75 Odoslala som omylom prázdny príspevok, tak píšem ešte raz. Áno, to nerozporujem - údeniny, priemyselne spracované tovary atd. určite nie je kvalitný zdroj potravy. Len sa snažím oponovať tým bludom od Bukovského, pretože človek je z biologického pohľadu všežravec a do jeho jedálnička mäso prirodzene patrí.

tamitamitami
22. sep 2023

Zvolila by som na tvojom mieste zlatú strednú cestu, určite by som mäso dávala aspoň 2 krát do týždňa (môžeš brať z lokálnej farmy kde vieš že mäso bude v top kvalite). Neskôr sa dieťa samo rozhodne či mäso obmedzí ešte viac (to už bude v dobe keď mu ho budeš vedieť lepšie nahradiť) alebo na opak ho bude jesť vo väčšej miere.

trema
22. sep 2023

Je taka stranka aj aplikacia, cronometer sa to vola, vies si tam nahadzat potraviny a ukazuje ti, kolko tukov, sacharidov a bielkovin (aj ake konkretne aminokyseliny, tie su dolezite) si zjedla.. aj vitaminov.. ja som sa podla toho chvilu riadila, ked som presla na vege

kvetinka75
22. sep 2023

@annm81 tak všežravci sme. ALE každý organizmus je iný. Čo vyhovuje jednému, nemusí druhému. Vidíme to na sebe, že každému chutí niečo iné. Tak isto aj čo sa týka trávenia, každý trávi inak. Ja za seba - svoju osobnú skúsenosť môžem povedať, že sa cítim oveľa lepšie, odkedy uprednostňujem rastlinnú stravu. Zo živočíšnej jedávam ešte vajíčka, občas tvrdý syr a niekedy si dám vývar. Mám viac energie, zmizli mi bolesti malých klbov, ktoré sa zrazu objavili .
Som vo viacerých skupnách na FB, napr. aj nízkosacharidová strava, paleo - pre mňa príliš veľa mäsa ale sú tam ženy, ktoré si pochvaľujú. Schudli, zlepšil sa im zdr.stav. Tak isto napr. vo vegánskej, vegetariánskej tiež sú ľudia, ktorým tá konkrétna strava pomohla. A aj výsledky krvi majú v poriadku. Jedine, čo doplňajú tak vit. B12 myslím, a ten chýba aj mnohým ,,mäsožravcom.,, A zo začiatku som mala ten istý názor, že bez mäsa to nejde. No očividne áno. Ale to si každý na sebe musí odsledovať čo mu ako trávi. Mne ako dieťaťu vôbec nechýbalo mäso. Nemala som ho rada a nikdy mi nič nebolo. Nič mi nechýbalo. Doteraz som mäso jedávala ale čoraz menej mi chutilo. Už roky nejem bravčové, mne smrdí. Postupne som vyraďovala aj iné. Už som jedávala iba zajace a hydinu. Výsledky krvi sú v poriadku, dokonca sa mi znížil aj cholesterol, ktorý som mala pred 2mi rokmi trochu zvýšený.

autor
22. sep 2023

Inak keď sa to tak vezme, aj naši predkovia jedli mäso len párkrát do roka, väčšinou rastlinnú stravu, nakoľko zvieratá boli zdrojom mlieka, vajec

kvetinka75
22. sep 2023

autorka - pozri si tento dokument. Mňa to oslovilo : Tí, ktorí menia svet | The Game Changers nájdeš na youtube

autor
22. sep 2023

@kvetinka75 ďakujem 🙂

martinka13
22. sep 2023

V žiadnom prípade by som to nerobila. V mäse sú živiny, ktoré ničím iným nenahradíš. Keď sa v dospelosti rozhodne, nech je vegetarián

zmrzlinka2021
22. sep 2023

Zatial vieme, ze maso je KARCINOGEN. Krajiny, kde sa preferuje rastlina strava maju napr. vyssí vek dožitia, vyšši priemerný vek kvalitného života u človeka.

Ja nie som vegetarianka, ale som toho nazoru, ze 1 az 2 jedla do tyzdna obsahujúce kvalitné maso (nie prasa) upne postacuje.

Pastety, salamy, parky a podobny odpad nepatri do kuchyne!! Pastika max 3 kusy na celý rok, ked sa ide stanovať alebo na turistiku.

Netreba zabudat, ze lameme popredne svetove priecky v rakovine hrubeho creva. No prečo asi? 😉 Strava, strava, strava...

a upne suhlasim s @zafir01

kvetinka75
22. sep 2023

@zmrzlinka2021 samotné mäso nemusí byť karcinogén ak sa je v obmedzenom množstve. Karcinogenne su hlavne výrobky z neho - údeniny, slanina, klobáskya pod.

zafir01
22. sep 2023

@zmrzlinka2021 presne tak .u nás v rodine sa vyskytli ( muž a jeho žena ) ,obom mladým 30 ročným zistili crohnovu chorobu mužovi a žene ,ulceróznu kolitidu . Všetci okolo nich tušíme ,kde to malo povod ( pred pár rokmi ma vysmiali ,že som nejedla burger ,a nikdy som nebola v MC donalde ) ... nedávno mi povedala dotyčná , že v prvom rade za toto môže životný štýl a strava .
Presne ako píšeš ,parky ,salámy ,konzervy .......
Toľko chémie , toľko glutaman ,fosforecnsnov ,solí ...
Radšej si dám raz týždenne rybu a raz týždenne nášho králika na smotane ,alebo divinovy guláš zo zveri ,co muž strelil ,ako predražene pomleté mäso ,kosti a chémiu ..
Inak som už paštéty kedysi skúšala robiť . To bola iná pochúťka . Bez konzervantov ,na priamy konzum . Aj také viete kúpiť u malých lokálnych farmárov ,parky detto .

zafir01
22. sep 2023

@kvetinka75 napr červené mäso je karcinogénne v akejkoľvek podobe ,už sú o tom mnohé studie .
Zvieratá na seba viažu formou potravy aj radioaktivne stroncium90 ,ktoré tiež zapríčiňuje rakovinu . Preto je vždy zdravšie jesť mladé mäso ,a aj deťom sa dávalo vždy mladé mäso .
A s tými čo udeninami súhlasím . Žijem na dedine .aj my sami sme pár krát robili domáce klobásky . Už nerobíme .manželovi zistili dnu ,a po vylúčení spustacov záchvatov zistil ,že práve červené mäso ,silné vývaru a údeniny mu robia zle .

beata_k
22. sep 2023

Mame chrup vsezravca. Tak co myslis, co je prirodezene?

cecilia29
22. sep 2023

Nie som odborník ale zdravý sedliacky rozum mu hovorí, že ako všežravcom nám 1-2x denne zdravé mäso iba prospeje. Nesúhlasím s extremom 6-7x.

annm81
22. sep 2023

@zmrzlinka2021 Ono tie klobásky, šunky a paštéty poznajú a bežne jedávajú aj v celej južnej Európe. Problém Slovenska a rakovín tráviaceho traktu nie je ten, že Slováci jedávajú mäso. Problém je, že Slováci nejedávajú nič iné ako mäso. Koľko slovenských mužov (a svokier :D) povie, že predsa nie sú králici, takže šalát jesť nebudú a decko by malo už v štyroch mesiacoch žužlať slaninku.

cecilia29
22. sep 2023

* týždenne

nikpa
22. sep 2023

Dieťa nebude hneď jesť všetko, takže až prejde na kompletnú pestrú stravu, kde už môžeš dávať aj alergény ako sóju, orechy.... tak to by malo mať vyše roka. Minimálne dovtedy žiadne veganstvo lebo mäso mu nebudeš mať čím nahradiť. Aj keď aj to je zúfalo málo, skôr ako po 3 rokoch by som s tým nezačala. A hlavne nesleduj Bukovského 🙈

autor
22. sep 2023

@cecilia29 denne ci si myslela týždenne?

diaszoky
22. sep 2023

@zmrzlinka2021 presne vegetsriani ziju dlhsie je to dokazane a nik mi to nevyvrati

mima172
22. sep 2023

Moja dcéra začala jesť mäso až po 2 narodeninách a to cca 2x mesačne (u babky) a žial, teraz už ho ma často, keďže chodí do škôlky 😔
Len doplním - železo a celkovo krvný obraz bol kontrolovaný pravidelne, naposledy v marci tohto roku. Všetko má ideálne, železo na vrchnej hranici a tak isto ho mala aj keď mäso nejedla vôbec.

kvetinka75
22. sep 2023

@mima172 veľa ľudí si vegetariánstvo spája hneď s nízkou hranicou železa. A pritom veľa detí je chudokrvných a pritom mäso jedávajú.

mima172
22. sep 2023

@kvetinka75 Presne. Práve preto som to rovno napísala. Lebo veľa ľudí do mňa zvyklo "skočiť", ako malej musí chýbať železo, tamto a hento. Vždy ma udivuje koľko výživových poradcov sa zrazu objaví, keď niekto vyjde s tým, že sa doma nestravuju úplne štandardne 🤭😁

kvetinka75
22. sep 2023

@mima172 ja sa smejem, aj keď do smiechu to nie je, keď niekomu poviem, že sa snažím byť iba na rastlinnej strave, že veď to zdravé nie je. Sami jedia všetko , majú zdr. problémy, mne v podstate nie je nič ale vraj nerobím dobre.