icon

Je normálne predávať špinavé domáce vajíčka?

4. jan 2025

Ahojte,
V prvom rade sú uvedomujem ze toto je trosku zvláštna téma a niektoré si možno poklepete po čele 😀
Vopred sa teda ospravedlňujem ale mam otázku... začala som kupovať od známej domáce vajíčka. Prvý krát mi doniesla 20ks vajec. "Problem" ale nastal keď som otvorila krabičku a všetky ale úplne všetky sú brutal špinavé od blata, alebo slepačieho trusu.. je toto normálna vec, teda je to bežné ze sa taketo vajíčka predávajú? Ja sa teda bojím ich dat aj do chladničky.. nedajú sa nejako čistiť po tom co sa pozbieraju? Pripadne viem ich nejako docistit ja? Čítala som ze sa môžu pokaziť, no ale toto je ozaj extrém co mam doma 🫣
Nepýtajte sa ma prosím preco som jej to nepovedala, vajíčka som kontrolovala až doma.

Strana
z3
zuzana76
17. feb 2026
@milos81

Vonku je mokro, je teda normálne, že domáce vajcia sú špinavé. Vajcia z podstielkového, či klietkového veľkochovu sú čisté preto, že po znesení putujú po oceľovej sieťke k miestu, kde ich nakladajú do prepraviek, nikto ich neumýva. Umývaním by sa znížila ich trvanlivosť z 1 mesiaca na možno 3 až 5 dní z dôvodu, že umytím by sa otvorili póry na škrupine a ako po diaľnici by tam putovali všetky baktérie a spóry plesní z okolia.
Možno ak chceš "čisté", budú pre teba vhodnejšie tie z toho klietkového chovu.

@milos81 moja reč

hedviga2
17. feb 2026

@zuzana76 presne je to o tom, že moja vec. Ak ty chces si dať do chladničky h…..é vajíčka, nech sa páči. Ja som na takéto veci … bŕ, takže nie. Chcem mať v chladničke čistý vzduch a čisté police. A nikdy by som nepredávala h… é vajíčka.

anonym_5430c2
17. feb 2026

Jedna kolegyňa mi kedysi povedala, že keď sú kury choré … tak sú asi všetky, lebo aj v obchode také predávajú. Pokiaľ si dobre psmatam, salmonela sa drzí na śkrupinke, preto sa vajíčko neumýva?

anonym_1cf134
17. feb 2026

To sú riadne sliepky tie sliepky, že znášajú vajcia keď prší, keď je blato a podobne nevhodné počasie pre "princezné". Inač aj zlaté vajce špeciálne pre Teba by mohli zniesť, či?

sticker
julkagrulka
23. feb 2026
@zuzana76

@julkagrulka preco by mala davat lacnejsie? Ved ked nechce okakakane, nech si kupi v obchode.

@zuzana76 tak lebo to je od veci, ja sama by som si nekupila okakané špinavé vajíčka.. je to nechutne.

loliki
23. feb 2026

@anonym_autor špinavé by som nepredávala, ja ich predtým umyjem. Zo skúsenosti poviem, že ak majú sliepky výbeh (čo je výborné), v tomto období, keď sa sneh roztopí a je nad 0, do toho ešte prší... je to zážitok zbierať tie vajíčka. Aj pod kvočku sa dávajú neumyté, ale do kuchyne tiež radšej dávam čisté vajíčka. Od známej kupuj, keď bude sucho, alebo mrzne. Vtedy sú čisté. Alebo známej naznač, že uprednostňuješ čisté. 🙂

iwesska
23. feb 2026

Vajicka sa nesmu umyvat skor ako tesne pred pouzitim, pretoze sa narusi prirodzena ochrana skrupiny. Toto staci vysuchat suchou servitkou.

simca06022011
23. feb 2026

@anonym_autor ano je to normalne... ono zalezi aj kolko ma sliepok, kolko ich kam chodi , ak maju vlhko su aj spinavsie, ak maju menej miesta na znasanie tak zvyknu chodit hocikde... dost pravedpobne ze je to trus a nie blato atd..A niektore, napr moj otec ma take hviezdy, proste taketo spinave vajcia bezne natentuju, nechapem to, lebo maju kralovsky kurin a kopec kosikov vystlanych na znasanie v samostatnej "izbe" a rovno tam zo slamy take vytiahnem :D
neumyvaju sa vajicka pred odkladanim - ty si ich umy a daj do chladnicky kludne.

zuzana76
23. feb 2026
@julkagrulka

@zuzana76 tak lebo to je od veci, ja sama by som si nekupila okakané špinavé vajíčka.. je to nechutne.

@julkagrulka ved nekupuj, kupuj z obchodu, my sme zakazdym dostali domace vajcia takto.

zuzana76
23. feb 2026
@julkagrulka

@julkagrulka aj v skole som sa na predmete potraviny a vyziva ucila, ze vacjcia sa neumyvaju. Vajcia z obchodu nie su spinave, lebo sliepky su v klietke a vajcia znasaju pod seba a navyse nebehaju po vonku

loliki
23. feb 2026
@zuzana76

@julkagrulka aj v skole som sa na predmete potraviny a vyziva ucila, ze vacjcia sa neumyvaju. Vajcia z obchodu nie su spinave, lebo sliepky su v klietke a vajcia znasaju pod seba a navyse nebehaju po vonku

@zuzana76 Viem, že sa nemajú umývať, OK. Vysvetli mi prečo presne. lebo ak nad tým rozmýšľam, že sú od mokrého blata, príp. trusu, aj v tomto prípade sú mokré, zvlhne škrupina a niečo cez tie póry sa môže dostať. Či ako to je?

zuzana76
23. feb 2026
@loliki

@zuzana76 Viem, že sa nemajú umývať, OK. Vysvetli mi prečo presne. lebo ak nad tým rozmýšľam, že sú od mokrého blata, príp. trusu, aj v tomto prípade sú mokré, zvlhne škrupina a niečo cez tie póry sa môže dostať. Či ako to je?

@loliki tak umyvanim pod prudom vody narusis obal, ktory vajcia chrani, pormi sa zanesie do vajec nakaza, bakterie, obycajne vlhko nie je take intenzivne ako prud vody, okrem toho vajcia sliepka znasa zvacsa do kurina, kde neprsi.

zuzana76
23. feb 2026
@loliki

@loliki je to vseobecne znamy fakt

Strana
z3