Poraďte potraviny a recepty vhodné pre protizápalovú diétu
ahojte , vedeli by ste mi prosím poradiť nejaké konkrétné potraviny alebo obľúbené recepty protizápalovej diety? myslím tým dieta od mlieka, mliečnych výrobkov, čokolády, cukru alebo ďaľšie? Ja sa obávam hlavne príjmu bielkovín a celkovo kalorického príjmu.
@anonym_autor macingova ma protizapalovu dietu😀ale vseobecne sa odporucaju recepty z cerstvej zeleniny, viac cervenej repy, cesnak, med, orechy, olivovy olej v jedlach. Vynechat akekolvek maso, skrobove potraviny ako lepok(muka), zemiaky a ryza.
@anonym_autor pozri autoimunitný protokol na internete je toho milión. Aj od lekárov aj skúsenosti pacientov
protizapalova dieta neexistuje su to potraviny ktore maju protizapalovy ucinok ... vo vacsine casu staci vynechat vyprazane a smazene jedla, sprocesovane potraviny a alkohol ale zamerala by som sa na mediteransku stravu ktora do tejto kategorie spada a toci sa okolo ryb, zeleniny, semiacok a kvalitneho livoveho oleja s ktorym sa nevari ale pouziva ako dresing
vynechaj vysoko spracovane potraviny - cize kadejake hotove jedla typu vifonky, hotove omačky, hotove bagety, polotovary, hotove jedla v konzervach ci plastovych obaloch, sladkosti a keksy, rafinovany olej, zniz mnozstvo cukru, alebo uplne vynechaj biely cukor. pouzivaj napr. javorovy sirup.
obmedzit mucne jedla, lulkovite potraviny /paprika, paradajky, zemieky, baklazan/. dalej vynechat vyprazane jedla, udeniny, mozno by som obmedzila aj mliecne vyrobky, okrem bieleho jogurtu a cottage syra.
Pridat vela cerstvej aj dusenej zeleniny, chude maso, ryby, oliv. olej, zeleny caj, hokkaido, orechy ak nie si alergicka, hlavne vlaske. Ovocie, hlavne bobulovite...vyborne su cucoriedky, maliny, cernice a aronia.

@anonym_autor stratil som sa... bojis sa bielkovin lebo? Tie su na dietu najlepsie... A aky zapal? Mas nejaku diagnozu?