icon

Ako zvládate strach a úzkosť z chorôb?

Včera o 19:46

Ahojte, žiaľ tragické úmrtia okolo mńa resp. choroby spôsobujú to, že mám obavy o seba a o manžela. Viete, keď som mala 20 alebo 30 rokov, tak svet bol gombička, žiadne obavy neboli, vôbec sme sa takýmito vecami netrápili, teda hlavne ja. Dnes máme obaja medzi (45-50) a jednoducho už sa bojím, lebo to kosí v našich radoch a nielen v našich. Dnes som sa dozvedela o Osťovej smrti, vedela som, že sa blíži koniec a že má onko ochorenie a aké ochorenie.. s akou prognózou. Zasiahlo ma to veľmi, bol to mladý chalan, plný života. Kamarátka 39r rakovina prsníka. Kamarátka 44r - nádor na mozgu, kamoš 54r zomrel na nádor pankreasu, ďalší kamoš 45r zomrel na infarkt, kamarát 48r zomrel na srdcové zlyhanie. Všetko to boli zdraví chlapi, športovci, nefajčiari, alkohol minimálne alebo skôr v mladosti. Kamošky nepijú vôbec a nefajčia. Moja mamina, celý život zdravá strava, veľmi dobrý mindset, nefajčiar, abstinent - rakovina močového mechúra. Vôbec nespĺňala parametre na to, aby tento typ nádoru mala (práca s chemikáliami, fajčiar). Mužov otec, rakovina pankreasu. Vydržal to pol roka. Máme v rodine aj cirhózu pečene, ktorá nie je spôsobená alkoholom. V manželovej rodine sa nám teraz objavila skleróza multiplex.

S manželom nepijeme, nefajčíme, stravujeme sa pomerne zdravo, manžel športuje - futbal a kardio - chôdza, ja cvičím pilates, silové cvičenie, jóga.

Ja aj manžel máme zdravotné problémy, Najviac gastro, plus chrbtica, ale aj srdiečko - ja chlopňa, manžel vysoký tlak apd. Ja som mala veľmi rizikový polyp na hrubom čreve vyoperovaný v 30tke, som sledovaná kolonoskopiou každých 5 rokov. Okrem toho musím chodiť na gastroskopiu každý rok. Napriek tomu sa obávam... Manžel má vážne gastro problémy. Tiež má za sebou CT brucha s kontrastom, USG, dve gastroskopie, kolono mu lekár neindikoval, hoci veľmi tlačím, aby na to išiel. Zle mu je každý druhý deň. Chudne mi pred očami. Je sledovaný lekárom, ale žiadny progres.

Ľudia ako v tomto celom žiť? Ako spracovať ten strach z toho naokolí a nepripúšťať si to?
Nebáť sa o seba a o blízkych?

Strana
z2
autor
Dnes o 06:39
@anonym_d55862

@anonym_autor keď pili v mladosti alkohol, tak to je určite dôvod. Alkohol vždy v ľubovoľnej dávke zabíja bunky v tele a tým môže hneď alebo v budúcnosti spôsobiť chybu telového systému - choroba.

Taktiež hovoríš, že zdravá strava, hej? Ak jedli často chleba, cestoviny, rastlinné oleje, zeleninu, margarín, mäsové výrobky obsahujúce dusitany, koláče, sladkosti. Tak sa ani nečudujem, že majú ochorenia. Treba mať stravu plnú nespracovaného mäsa.

@anonym_d55862 kamarátka, čo má rakovinu prsníka bola dlhodobo na carnivore strave. Nikdy nepila alkohol, nikdy nefajčila, žiadne drogy, lieky, v rodine onko ochorenia nemávajú, ani žiadne gynekologické ochorenie. Čiže geneticky podmienené to nie je.

anonym_afedf0
Dnes o 08:02
@anonym_dfb87d

@anonym_afedf0 to nikde nepíšem. Prečo si agresívna

@anonym_dfb87d lebo ma unavuje pocuvat , ako kazdy ockovanec po 5 rokoch umrie.

anonym_afedf0
Dnes o 08:04
@anonym_autor

@anonym_d55862 kamarátka, čo má rakovinu prsníka bola dlhodobo na carnivore strave. Nikdy nepila alkohol, nikdy nefajčila, žiadne drogy, lieky, v rodine onko ochorenia nemávajú, ani žiadne gynekologické ochorenie. Čiže geneticky podmienené to nie je.

@anonym_autor

tak potom je to vec mutacie. plus co sa tyka tych onkogenov resp. tumor supresivnych genov , tam su rozne specifika. niektore su prepojene aj s rakovinou TT a podobne.
to znamena ze v rodine nemusi ist vzdy len o R prsnika, ale mozno niekto mal R zaludka napr.

Symbol Název Nádorové onemocnění
APC Gen adematózní polypózy tlustého střeva Kolorektální karcinom
BRCA1 Gen 1 pro familiární karcinom prsu/vaječníku Hereditární karcinom prsu/ovaria
BRCA2 Gen 2 pro familiární karcinom prsu/vaječníku Hereditární karcinom prsu/ovaria
CDH1 Gen pro kadherin 1 Familiární karcinom žaludku, lobulární karcinom prsu
CDNK2A Gen inhibitoru cyklin-dependentní kinázy 2A (p16) Maligní melanom kůže
EP300 Gen vazebného proteinu 300 kD-E1A Karcinomy kolorektální, pankreatu, prsu

anonym_afedf0
Dnes o 08:06
@a0

@anonym_afedf0 alebo som zažila až takú bolesť, až som z nej odolná voči umierajúcim? Ťažko súdiť. Avšak nenútim sa cítiť sa inak, len vysvetľujem, že častokrát sme iracionálni a bráni nám to v tom krásnom, čo môžeme zažiť, kým tu sme.

@a0 je to pravda, no kazdy sme iny. kazdy veci inac prezivame. v dobrom zavidim ludom, ktori veci neprezivaju alebo obmedzene.

autor
Dnes o 08:17
@anonym_afedf0

@anonym_afedf0 manželova mamka vážne ochorela pred 2 rokmi. Inak ona presne ten typ, čo sa smiala všetkým očkovancom... a čo čert nechcel, aha. A manžel tiež nebol očkovaný a má všetky problémy sveta. Po covide 2 roky nemal chuť a čuch. Tiež zmenil svoje nastavenie, na začiatku k tomu pristupoval presne takto. Dnes vidí, že choroba si nevyberá.

anonym_333dd9
Dnes o 08:35

Uplne ta chapem, clovek na pocit,ze nic ine necita len o tychto umrtiach. Konkretne tieto hrozne pankreasi, u nas (robim v zdravotnictve)od oktobra kazdy mesiac jeden clovek mesacne, velmi rychly priebeh, nie ako kedysi,ze aspon ten pol az rok vydrzali. Ockovanie ako take by som do toho netahala, skor sa vedci zameriavaju na prekonanie COVIDu ako takeho. No co ,ked by si nad tym stala uvazovala,sa zblaznis, vsetci sa bojime, kazdy na male deti. Na duhu stranu poznam kopec fakt starych ludi s diagnozami a su stale tu, je to loteria. Telo kazdy den bojuje s rakovinovymi bunkami a ked funguje dobre imunita su zabite. Treba zit NAOZAJ kadzy den naplno.

anonym_dfb87d
Dnes o 09:29
@anonym_afedf0

@anonym_afedf0 tak to adresuj tým, čo to tvrdia a nie mne.

anonym_afedf0
Dnes o 10:02
@anonym_333dd9

Uplne ta chapem, clovek na pocit,ze nic ine necita len o tychto umrtiach. Konkretne tieto hrozne pankreasi, u nas (robim v zdravotnictve)od oktobra kazdy mesiac jeden clovek mesacne, velmi rychly priebeh, nie ako kedysi,ze aspon ten pol az rok vydrzali. Ockovanie ako take by som do toho netahala, skor sa vedci zameriavaju na prekonanie COVIDu ako takeho. No co ,ked by si nad tym stala uvazovala,sa zblaznis, vsetci sa bojime, kazdy na male deti. Na duhu stranu poznam kopec fakt starych ludi s diagnozami a su stale tu, je to loteria. Telo kazdy den bojuje s rakovinovymi bunkami a ked funguje dobre imunita su zabite. Treba zit NAOZAJ kadzy den naplno.

@anonym_333dd9 asi je to ozaj aj o imunite, teda hlavne o nej., darmo jeme brokolice a sportujeme. ta vybava je v creve. a co sa tyka teda tych ludi, pili ci fajcili ci nadvaha? ako ozaj poznam alkoholikov co fajcia denne a uzivaju dochodok. je to asi ozaj aj hrozna nahoda :( a teda ten pankreas, to je najhorsie co je :( nikde nespominaju sladene napoje, ake su to svinstvo na pecen a pankreas. tu nejde len o vahu cloveka, ale o cukor ako taky. co je najhorsi jed

anonym_afedf0
Dnes o 10:03
@anonym_autor

@anonym_afedf0 manželova mamka vážne ochorela pred 2 rokmi. Inak ona presne ten typ, čo sa smiala všetkým očkovancom... a čo čert nechcel, aha. A manžel tiež nebol očkovaný a má všetky problémy sveta. Po covide 2 roky nemal chuť a čuch. Tiež zmenil svoje nastavenie, na začiatku k tomu pristupoval presne takto. Dnes vidí, že choroba si nevyberá.

@anonym_autor ten kovid porobil mnohym vacsiu zlobu nez ockovanie, len mnohi si tu nechcu priznat.

anonym_836754
Dnes o 10:37
@anonym_afedf0

@anonym_333dd9 asi je to ozaj aj o imunite, teda hlavne o nej., darmo jeme brokolice a sportujeme. ta vybava je v creve. a co sa tyka teda tych ludi, pili ci fajcili ci nadvaha? ako ozaj poznam alkoholikov co fajcia denne a uzivaju dochodok. je to asi ozaj aj hrozna nahoda :( a teda ten pankreas, to je najhorsie co je :( nikde nespominaju sladene napoje, ake su to svinstvo na pecen a pankreas. tu nejde len o vahu cloveka, ale o cukor ako taky. co je najhorsi jed

@anonym_afedf0 všetci len kecate o strave, génoch a čo správanie ľudí? Človek ktorý rozosiava zlo..., Pečeň je centrum primitívnych emócií. Zlosť je spájaná so žlčníkom. Prsník je narušený vzťah s matkou, deťmi. Všetko má svoju príčinu, ale pozrieť sa skrz choroby na to, čo nám choroba o nás samotných vypovedá je nesmierne ťažké a vlastne to skoro nikto nevie. Ja vidím spojitosť s chorobami a správaním. Môj otec nikdy neustúpil, bol tvrdý, stihla ho mŕtvica. To mávajú ľudia neustupny, tvrdohlavý, ... .

autor
Dnes o 11:09
@anonym_836754

@anonym_afedf0 všetci len kecate o strave, génoch a čo správanie ľudí? Človek ktorý rozosiava zlo..., Pečeň je centrum primitívnych emócií. Zlosť je spájaná so žlčníkom. Prsník je narušený vzťah s matkou, deťmi. Všetko má svoju príčinu, ale pozrieť sa skrz choroby na to, čo nám choroba o nás samotných vypovedá je nesmierne ťažké a vlastne to skoro nikto nevie. Ja vidím spojitosť s chorobami a správaním. Môj otec nikdy neustúpil, bol tvrdý, stihla ho mŕtvica. To mávajú ľudia neustupny, tvrdohlavý, ... .

@anonym_836754 mrtvicu mal preto, lebo mu bud tromb upchal cievu, alebo tlak cievu natrhol. Kamoska, co ma karcinom prsnika ma s maminou uzasny vztah od detstva. Plne funkcna rodina.

Strana
z2