icon

Je môj denný príjem sladkostí nadmerný?

magduska112233
10. mar 2026

Dobrý deň, chcem sa poradiť ohľadom toho, ako to máte so stravou vy. Mám pocit že jem veľa sladkého, ale zároveň si neviem pomôcť ...myslíte si, že napríklad čokoládový croissant k raňajkám, potom sladký obed (lievance) a poobede koláč ku káve je veľa sladkého? Je to len príklad, ale toľko sladkého niekedy viem zjesť za jeden deň...k tomu samozrejme normálna strava, na raňajky nejaký chlebík so šunkou, zeleninou, na obed ešte polievka a na večeru tiež nejaké pečivo napríklad s vajíčkom ...a dve tri kávy

Strana
z3
anonym_34f43e
11. mar 2026

@magduska112233 život je príliš krátky na to, aby som ho prežila obmedzovaním toho, čo mi chutí a počítaním kalórií. Ja zožeriem všetko, síce je tých kilečiek viac ako v mladosti, ale nemôžeme byť všetci mladí, krásni, štíhli😉

anonym_1187ae
11. mar 2026

@magduska112233 Podľa mňa by si sa na to nemala vykašľať úplne naraz, lebo vyhodiť zo dňa na deň všetko sladké nie je pre nikoho udržateľné a akurát by si z toho bola nešťastná a nervózna.
Skús na to ísť radšej postupne cez také malé vylepšenia. Všetci ti tu radia hlavne bielkoviny, čo je super, ale ja si myslím, že rovnako dôležitá, možno aj viac je pre teba vláknina.Vdaka nej ti ten cukor nevyletí hneď do nebies a nebudeš mať potom tie náhle prepady energie a telo si nebude pýtať rýchle sacharidy.
Namiesto zakazovania si tie jedlá skús len trošku vylepšiť. Napríklad si k tomu croissantu prihoď nejaký grécky jogurt a za hrsť malín alebo čučoriedok. Alebo tie lievance skús spraviť z ovsenej múky s tvarohom namiesto džemu. Aj pri tej večeri stačí vymeniť biely rožok za celozrnné pečivo a dať si k tomu poriadnu kopu zeleniny. Sladké ti ostane, ale tvoje telo to spracuje oveľa lepšie a nebudeš tak skoro hladná. A postupne môžeš prejsť radšej na tie slané obedy.Tým kvantom rafinovaného cukru si v podstate „zabíjaš“ črevá. Tie dobré baktérie, čo tam máš, potrebujú vlákninu, zatiaľ čo tie zlé a rôzne kvasinky sa na čistom cukre neskutočne množia. Keď im nedáš poriadnu stravu, tvoj mikrobióm dostáva fakt zabrať, čo sa časom ukáže na únave alebo pleti alebo aj ženskými problémami. Vlastná skúsenosť 🙂

dadis
11. mar 2026

Ja nevidim dovod sa obmedzovat, ak je stihla. Pozrite na Talianky - kazda jedna ranajkuje sladke pecivo a kapucino. Kolko to ma bielkovin? 😆 A stihle su vsetky. Ja sa obmedzovat bohuzial musim, inak by som priberala. Ale poznam xy ludi, ktori sa obmedzovat nemusia a su zdravi. Ved pise, ze okrem toho je aj chlebik so zeleninou, polievky atd atd. Ked bude potrebovat vahu korigovat, tak su na to sposoby. Ale naco si obtazovat zivot vazenim a zapisovanim jedla teraz, ked ma 54kg? Podstatnjesie je v tomto veku cvicit, nejaku tu sladkost jej telo v pohode stravi. Btw moja babka milovala sladke, kazdy den s poobednou kavickou mala sladkost, jogurt len sladky zjedla, ranajky sladke - dozila sa vyse 90tky. Nikdy nemala nadvahu.

radula17
11. mar 2026

Podľa mně je to veľa, ako keby že jeden deň si tak jedla a potom povedzme 2 - 3 dni bez sladkého tak ok. No každý deň tak to je dosť. Tiež mám deň že si doprajem viac sladkého ale potom proste nejakú chvíľu sladké nejem.

anonym_969898
11. mar 2026

tak prúser bude keď v 45-50ke zistíš vysoký cholesterol a stukovatelú pečeň, potom sa budeš musieť obmedziť

mandzula
11. mar 2026
@anonym_969898

tak prúser bude keď v 45-50ke zistíš vysoký cholesterol a stukovatelú pečeň, potom sa budeš musieť obmedziť

@anonym_969898 Ale vidis, podla niektorych je ukazovatelom zdravia len hmotnost, co je vsak jeden velky omyl. Moja mama napriklad cely zivot milovala sladke, nadvahu nemala a s vekom bum, stukovatela pecen, zvyseny cholesterol, cukor a problemy so srdcom zhorsujuce sa po zjedeni cukru.

dadis
11. mar 2026
@anonym_969898

@anonym_969898 Ale neprehanaj.. ja mam 45 a za poslednych 15 rokov som mala minimalne 10 odberov krvi, kde som je jasna hodnota lipidov aj pecenovych parametrov. Ked sa vysledky zhorsia, stale bude mat xy moznosti si dietu upravit.

mandzula
11. mar 2026
@dadis

@anonym_969898 Ale neprehanaj.. ja mam 45 a za poslednych 15 rokov som mala minimalne 10 odberov krvi, kde som je jasna hodnota lipidov aj pecenovych parametrov. Ked sa vysledky zhorsia, stale bude mat xy moznosti si dietu upravit.

@dadis 45 je vsak z tohto hladiska este nizky vek, moze sa to prejavit ovela neskor, ked sa pridruzia uz aj ine ochorenia a o to tazsie sa veci riesia. Je to ako s cimkolvek, co zacnes riesit az vtedy, ked sa to zacne kazit. Vzdy je lepsie robit veci preventivne, nez potom hasit skody. Na zaklade maminho ochorenia (pisem vyssie) som zivotospravu upravila aj ja, nebudem cakat na prvu porazku a potom sa spatne obzerat, ze som sa mohla spamatat skor.

anonym_969898
11. mar 2026
@dadis

@dadis tak to, že konkrétne tvoj organizmus to zvláda ešte neznamená, že aj u ostatných to tak bude, keď vidím obézne deti s ich obéznymi matkami je mi do plaču

mandzula
11. mar 2026
@anonym_969898

@dadis tak to, že konkrétne tvoj organizmus to zvláda ešte neznamená, že aj u ostatných to tak bude, keď vidím obézne deti s ich obéznymi matkami je mi do plaču

@anonym_969898 Zaujimave su rana, ked v obchode vidim, co si deti kupuju na desiatu - sisky, croissanty, listkove pecivo, kolu, energetaky. Rodicov tychto deti by som poslala na kurzy zdravej vyzivy. A mnohi z nich si myslia, ze pokial dieta nie je obezne, je to vlastne v poriadku, co je jeden velky omyl. Az cas ukaze.

anonym_969898
11. mar 2026
@mandzula

@anonym_969898 Zaujimave su rana, ked v obchode vidim, co si deti kupuju na desiatu - sisky, croissanty, listkove pecivo, kolu, energetaky. Rodicov tychto deti by som poslala na kurzy zdravej vyzivy. A mnohi z nich si myslia, ze pokial dieta nie je obezne, je to vlastne v poriadku, co je jeden velky omyl. Az cas ukaze.

@mandzula hej ale aj keď si pozrieš jedálny lístok v škôlke tak samé sacharidy múka a cukor 3x denne a k tomu sladený nápoj, v škole to nie je oveľa lepšie, prídu domov a zase sladké

mandzula
11. mar 2026
@anonym_969898

@mandzula hej ale aj keď si pozrieš jedálny lístok v škôlke tak samé sacharidy múka a cukor 3x denne a k tomu sladený nápoj, v škole to nie je oveľa lepšie, prídu domov a zase sladké

@anonym_969898 Ano, stravovanie v skolkach, skolach je samostatna kapitola, to je v mnohych pripadoch este tazky socik. A takto budovane stravovacie navyky su za tym, ze ako populacia sa vyprasujeme a chorlavieme.

jesenzima
11. mar 2026
@magduska112233

@biba_18 mám 27, ale nemyslím že je to kvôli tomu že nemám dosť vyváženého jedla, keby som zjedla aj koňa tak to sladké si proste za tým dám...skôr mám pocit, že je to u mňa závislosť, alebo nejaký zvyk...niekedy aj keď na nič nemám chuť, proste si k tej káve dám aspoň keks, lebo som zvyknutá ...a neviem vlastne že ako sa to odnaucit...ako keď sa snaží fajčiar prestať fajčiť...tým že sice viem že je to škodlivé, ale nevidím zatiaľ problémy žiadne lebo aj váha sa drží dobrá, tak sa to neviem nejak odnaucit

@magduska112233 no jednoducho si nedaj. Na to iná rada nie je .. ja som tak prestala jesť čipsy 😀 úspešne už pol roka som si zo dňa na deň nedala.. ale chce to pevnú vôľu.
A podľa mňa je to sladkého dosť. Lievance by som si dala na raňajky a mala by som dosť na celý deň. Ja prípadnú chuť na sladké riešim banánom, alebo si urobím sladký proteínový nápoj 😀

enmery
11. mar 2026
@jesenzima

@magduska112233 no jednoducho si nedaj. Na to iná rada nie je .. ja som tak prestala jesť čipsy 😀 úspešne už pol roka som si zo dňa na deň nedala.. ale chce to pevnú vôľu.
A podľa mňa je to sladkého dosť. Lievance by som si dala na raňajky a mala by som dosť na celý deň. Ja prípadnú chuť na sladké riešim banánom, alebo si urobím sladký proteínový nápoj 😀

@jesenzima Vy mi kradnete všetky chuť na sladké?Lebo ja ten rafinovaný cukor nepotrebujem ako je rok dlhý. To bude v tom😒😂

mandzula
11. mar 2026
@enmery

@jesenzima Vy mi kradnete všetky chuť na sladké?Lebo ja ten rafinovaný cukor nepotrebujem ako je rok dlhý. To bude v tom😒😂

@enmery Zavidim😄

jesenzima
11. mar 2026
@enmery

@enmery ja väčšinou iba keď mám pms 😂

kristina2412
11. mar 2026

Tak pre mňa by to bolo dosť. Prejdú týždne bez toho,aby som si dala niečo sladké, ale ide Veľká noc a dám si svoj tradičný parížsky rožtek na Veľkonočnú nedeľu 🤣. Za to mám však iné hriechy 🫣 Skúsila by som vymeniť jeden kus sladkého za niečo zdravšie.

bludna
11. mar 2026

@magduska112233 To sa celkom dost opustas 😀 masaker

dadis
11. mar 2026
@anonym_969898

@anonym_969898 U mna to tak nie je, ja sa musim uz obmedzovat. Ale moje deti neobmedzujem, ked maju chut na sladke, daju si sladke. Su stihli a zdravi. Vela sportuju. Autorka ma 54kg, preco tu pleties obezne zeny a obezne deti?

anonym_5cd4c3
11. mar 2026
@anonym_969898

@anonym_969898 Cely zivot jem vela sladkosti, mam 57, cholesterol aj pecen aj vsetko ostatne v poriadku. A som stihla 🤷‍♀️.

mandzula
12. mar 2026

Nech sa paci pre obhajcov cukru - zdroj Plus 7 dni, aktualne cislo, rozhovor s kardiologom. Plus suvis s detmi.

dadis
12. mar 2026
@mandzula

Nech sa paci pre obhajcov cukru - zdroj Plus 7 dni, aktualne cislo, rozhovor s kardiologom. Plus suvis s detmi.

@mandzula Obezita je komplexna tema a vobec nema suvis s autorkou. Ze je cukor a muka "biely jed" narobilo viac sarapaty, nez uzitku a obeznych neubudlo

mandzula
12. mar 2026
@dadis

@mandzula Obezita je komplexna tema a vobec nema suvis s autorkou. Ze je cukor a muka "biely jed" narobilo viac sarapaty, nez uzitku a obeznych neubudlo

@dadis Zamerala si sa na jednu vec - obezitu. Pozri sa vsak na zapaly.

dadis
12. mar 2026
@mandzula

@dadis Zamerala si sa na jednu vec - obezitu. Pozri sa vsak na zapaly.

@mandzula odporucany denny limit je 50g - co je 100g cokolada denne

mandzula
12. mar 2026
@dadis

@mandzula odporucany denny limit je 50g - co je 100g cokolada denne

@dadis Nuz, niekto si da cokoladu, iny si ten cukor vyplieska radsej na ovoci, je to na kazdom z nas.

kristina2412
12. mar 2026

Ale my predsa vôbec nevieme, čím sú tie veci, ktoré jedáva sladené , ja dávam do lievancov cukru veľmi málo, rovnako do palaciniek, skôr si na to dáme javorový sirup, ja keď pečiem tak redukujem množstvo cukru o tretinu, niekde až o polovicu... Väčší problém by som videla v kupovaných sladkostiach a dopekaných sladkých pekárenských výrobkoch...

Strana
z3