Poznáte niekoho s rakovinou kože?
Ahojte, poznáte reálne niekoho, kto má/mal rakovinu kože ? Dosť je teraz taká osveta ohľadom SPF, a rakoviny, ale reálne by ma zaujímalo, koľko takých ľudí poznáte ? Ja mám v okoli kopu ľudí, čo spf nepoužívali celý život (napr môj otec a to má 70r) a nie je im nič. Ani spálený nebýva. (Máme tmavší pigment). Vždy sa tak zamýšľam, keď idem napríkad do škôlky po malú pešo (okolo 15-15:30), čo je cesta cca 10-15 minút pešo tam, čiže hore dole pol hodina a to idem možno polku cesty po chládku, či sa natierať alebo je to “zbytočne”. Lebo UV je aj teraz 4 a to sa už odporúča ochrana. Že sa to nejako potom v tej pokožke “zbiera” a pamätá si to, tak neviem či to riešiť alebo nie.
aspon tvar by som si natrela na tvojom mieste.
@anonym_autor To je co za uvahu? 😅 No predstav si, ze napr. poznam ludi, ktori nikdy nefajcili a napriek tomu maju (ci zial mali...) rakovinu pluc a ano poznam aj cloveka co ma rakovinu koze.
Neexistuje ziadne pravidlo, ale preco by som sa nemala chranit, ked mam moznost? Velka vacsina nasich starych otcov chodilo denne do krcmi alebo doma denne pili, fajcili a niektori sa dozili aj 90-tky...napriek tomu je nam kazdemu jasne, ze to nie je zdravy sposob zivota.
Áno poznám, teda poznala som, skončilo to fatálne… mimo toho, na takúto prechádzku ruky nohy nenatieram, na tvar dávam SPF celoročne a teda najmä kvôli pleti ako takej
Kamarátkin otec umrel na rakovinu kože.
Ona umrela bohužiaľ tiež, ale na rakovinu pľúc (a nie, nefajčila).
@anonym_autor spf je co?

@anonym_autor moj otec sa niekolko rokov lieci na bazaliom. Toto je pomaly rastuca rakovina koze, nemetastazuje. Je to na mieste stale vystavenom slnku. Kolega zomrel na melanom. To slo velmi rychlo, par mesiacov.
Áno, nedávno zistili kamarátovi.
@anonym_autor spf je co?
@anonym_0c7fae sun protection factor
teda koľkonásobne dlhšie môžeš byť na slnku aby si sa nespálila
Mala som pacienta 70-nik svetlý typ, ktorý žil dlhé roky v nejakej teplej časti Ameriky a nenatieral sa krémom, keďže to vtedy ešte nebolo tak propagované
Moj svokor
Ano, mala moja mama aj teta. A to nie su tie typy co by sa opalovali. Ale osobne si myslim, ze ked ides 15 minut po vonku z toho polovicu v tieni natierat sa nemusis. Ja sa natieram, len ked som dlhsie na slnku
@anonym_autor ja poznám veľmi veľa ľudí s rakovinou kože,s melanomom. Nie osobne samozrejme, ale každý týždeň uspavame niekoľko pacientov, čo majú melanóm, niektorí len in Situ, to znamená len lokálne, iní a je ich dosť s postihnutými uzlinami, metastazami, už neliecitelnymi de facto. Ešte keď som študovala medicínu, zrazu nám prestala chodiť do krúžku naša kamarátka. Z bolesti ramena sa vykľula metastaza z melanómu. Zomrela do pár mesiacov.
Sama si teraz urči, či sa budeš natierať alebo nie.
@anonym_autor ja poznám veľmi veľa ľudí s rakovinou kože,s melanomom. Nie osobne samozrejme, ale každý týždeň uspavame niekoľko pacientov, čo majú melanóm, niektorí len in Situ, to znamená len lokálne, iní a je ich dosť s postihnutými uzlinami, metastazami, už neliecitelnymi de facto. Ešte keď som študovala medicínu, zrazu nám prestala chodiť do krúžku naša kamarátka. Z bolesti ramena sa vykľula metastaza z melanómu. Zomrela do pár mesiacov.
Sama si teraz urči, či sa budeš natierať alebo nie.
@pseudomonas87 no dobre, mna bolia ramena chrbtica ruky teraz mam mat hemungy z melanomu? och
Moj otec mal, ale prisli na to hned na zaciatku a vybrali zhubne znamienko, takze je v pohode. Ale on cely zivot bez tricka robil na dvore cele hodiny kazdy den, svetly typ, proste si o to dost koledoval.
@anonym_autor zial poznam, moj otec
Nepoznám nikoho, nenatieram sa, nebojím sa.

Tak nos slnecnik ...