icon

Ako chránite svoje deti pred neželaným zásahom do súkromia?

6. nov 2025

Zdravím,

chodíme s 2-roč. dieťaťom na krúžok, kde sa deti spoločne hrajú, tancujú, spievajú v doprovode rodičov... Také niečo je isto v každom meste.

Naposledy ma zarazilo ako si počas hodiny niekoľko mamičiek začalo natáčať video svojich detí, ktoré však boli obklopené skupinkou ostatných. Deti sa hýbali, presúvali, do záznamu sa im dostali aj iné deti. Chápem, že chcú mať milú pamiatku, no v prípade svojho dieťaťa si neprajem, aby si ho natáčali iní ľudia, lebo nad záznamom, fotkami a ich zdieľaním už nemám následne žiadnu kontrolu, nech ho aj točia v akejkoľvek dobrej viere. Viem, že takéto video nikto anonymizovať nebude a ktovie, či už aj nie je niekde verejne na soc. sieti. Pri súčasných technologických možnostiach a deepfake videách sme sa s manželom zhodli, že budeme veľmi opatrní, čo o našom diaťati zdieľame aj s blízkymi. Zároveň je to aj podľa zákona nepovolený zásah do súkromia dieťaťa, na ktorý treba súhlas zákonného zástupcu. A je rozdiel, keď ide o verejné podujatia, kde sa na to upozorní vopred.

Ako by bolo podľa vás vhodné reagovať v takejto situácii? Ako to ľudsky podať, aby sa ani tie druhé mamičky, s ktorými budeme navštevovať krúžok aj naďalej, neurazili, neznepriatelili sme si ich, ale aby sa podobná vec už neopakovala... Zdá sa mi, akoby to povedomie o rizikách bolo stále nízke a nikto iný to neriešil.

Ďalší aspekt, už skôr taká rečnícka otázka, či naozaj musíme na deti po celý deň mieriť smartfónom a dávame im za vzor, že ho nevieme pustiť z rúk ani pri rôznych zábavných aktivitách miesto toho, aby sme ich naplno prežili s nimi?

Strana
z4
kristina2412
7. nov 2025

Ja mám dve deti a toto natáčanie detí na krúžkoch som nikdy nezažila. Ale teda jednalo sa o naozajstné krúžky, prídeš , odovzdáš pripravené dieťa a odchádzaš preč. Pri tomto type krúžku ťa ani nenapadne fotiť alebo zhotovovať videá. Dobehneš z roboty na poslednú chvíľu a máš čo robiť aby si dieťa napchala do dresu, cvičiek , plaviek, kroja ,zapletáš vlasy , robíš drdol, otcovia bojujú so silonkami 😂niektorí s účesom a všetci sú radi, keď vsotia dieťa do dverí.( ber s nadhľadom) Fotí sa a natáča sa na predstaveniach a súťažiach , s čím každý ráta , že keď dieťa tancuje v balete, tak bude prirodzene na očiach, fotkách, videách atď. V škôlke som nikdy nezažila situáciu, že by sa to ocitlo niekde, kde nemá. Maximálne si to posielame medzi sebou a priebežne to mažeme, keďže nás cudzie deti nezaujímajú...a zo skúsenosti nie cudzí ľudia, ale paradoxne vlastní rodičia zverejňujú obsah, ktorý mal ostať v domácom archíve...

tiezjedna
7. nov 2025
@sissy27

@tiezjedna predstav si, ze si sa konecne zbavila nasilneckeho ex, vybavila zakaz priblizenia, prestahovala sa do ineho mesta, davas dokopy seba aj deti a dufate, ze ho uz nikdy nestretnete. Takze mu nepovies kde byvate a kam chodia deti do skolky. K zaznamom z verejnych kamier sa nedostane, naviac vsetci vieme ake su (ne)kvalitne, ale videjka na socialnych sietach su dostupne lahko, hlavne ked nejaka pinda potrebuje paciky a zdielania… a vies, ta digitalna stopa sa neda zmazat.
Takze ak si niekto nezela, aby jeho dieta bolo na zaberoch cudzich ludi, tak si o tom kludne mysli svoje, ale prosim respektuj to rovnako, ako respektujes exhibicionisticke mamicky, ktore svoje dieta vystavuju kade tade.

@anonym_8e7476 babky dostávajú zásadne vytlačené fotky, pretože techniku síce používajú, ale vzhľadom na zrak a sentiment neocenia. Stará škola👍

@sissy27 píšeš o extréme, v ktorom je anonymita nevyhnutná. Chováš sa podľa toho ty, upozorníš školu/škôlku/okolie. To je to, čo môžeš a musíš urobiť a je to pochopiteľné. Autorka ale nič také nerieši...

lucilaines
7. nov 2025

Autorka, coho sa realne bojis? Akeho dosledku? Toho, ze ti niekto unesie dieta, zisti tvoju polohu alebo nieco taketo ti hrozi? Ak ano, tak potom s nim nechod na kruzky. Ak nie, tak naozaj nikto nepojde po tvojom dietati len preto, ze ho zahliadol na videu z cvicenia ako sa tam mihlo v pozadi. Bojis sa, ze niekto zneuzije fotku prave tvojho dietata na nejaky deep fake? Ty mas fotky tvojho dietata kde? V telefone, na cloude? Ak ich nemas vytlacene doma v albume, tak ak by niekto ozaj potreboval prave tvoje dieta, lebo ho zbadal niekde okrajovo na fotke a mimoriadne ho zaujalo, tak mi ver, ze k tym tvojim fotkam sa dostane. Ja ta chapem, ze chces svoje dieta chranit, ale trocha chill, lebo sa zblaznis ty aj ono. Zijeme v dobe digitalnej, v dobe AI a v dobe, kedy mas nejaku kameru do tvare namierenu prakticky nonstop od kedy sa pohnes z domu. To ze budes ostatnym ludom zakazovat fotit svoje deti nie je cesta ani riesenie. Je to boj s veternym mlynom. Teraz je to kruzok kde je par deti, v lete pojdete do Zoo alebo na vylet do Londyna a co vyprazdnis ulicu , aby si ty mohla odfotit svoje dieta? Alebo budes odsacivat vsetkych okolo teba? O skolkarskych vystupeniach ani nehovorim. Moj syn teraz nedavno spieval s celou triedou zo skolky na namesti, som si ista, ze je natoceny asi tak na 50 mobiloch. Ako toto realne chces riesit? Davat mu vrece na hlavu? Ano, bezpecnost a pocitacova gramotnost v dnesnej dobe je extremne dolezita, s tym suhlasim. Ale nie takto. Vzdelavat svoje dieta od malicka o tom ako AI funguje, co je deepfake, co je hoax, co vsetko sa na internete da a ake to moze mat nasledky a tak dalej a tak dalej, toto je jedina cesta.

anonym_71279a
7. nov 2025

Podľa mna to pochopis, keď budeš mat deti vacsie, aká je to krasna spomienka, keď boli deti male a na krúžku tancovali. Ja deti na sociálne siete nedávam, ani seba, avsak keď sa dohodnete, že sa zabery nebudu zdieľať, je to úplne v poriadku. V tejto dobe, kedy tá snímajú kamery denne v skole, v obchode, na benzinke, na ulici, vo vchode bytovky, tak aj keby sa tvoje dieťa niekde objavilo na sociálnej sieti, keď nikto nevie, kto to je, je to úplne mimo požiadavka na iné matky.

sissy27
8. nov 2025
@tiezjedna

@anonym_8e7476 babky dostávajú zásadne vytlačené fotky, pretože techniku síce používajú, ale vzhľadom na zrak a sentiment neocenia. Stará škola👍

@sissy27 píšeš o extréme, v ktorom je anonymita nevyhnutná. Chováš sa podľa toho ty, upozorníš školu/škôlku/okolie. To je to, čo môžeš a musíš urobiť a je to pochopiteľné. Autorka ale nič také nerieši...

@tiezjedna prosim ta, este raz - kazdy ma svoje dovody, nauc sa respektovat druhych tak ako chces, aby druhi respektovali teba. Ja neviem, ked ta niekto poprosi, aby si nefotila / nenatacala jeho alebo jeho dieta, tak vazne sa s nim budes dohadovat, ze ty mozes a on to musi strpiet??

zazka666
8. nov 2025

@anonym_autor Žiaden extrém nie je dobrý.

gab1sol
8. nov 2025
@anonym_8e7476

@tiezjedna ty posielas len rodine, ale potom to hrda babka posle cez WhatsApp tetke Etele, pripadne to da na facebook a pod. Co myslite kam chodia uchyli kradnut fotky deti? Jasne, ze na internet a je im jedno, ako sa to dieta vola a kto je jeho mama. Oni si tu fotku uz prerobia podla svojich fantazii. Tu nejde o to, ze by niekto spoznal Lucku z Visnovej ulice. Ovela, ovela horsie veci sa deju s tymi fotkami.
Ja fotim svoje dieta "v kute" ako tu uz niekto napisal, proste aby v zabere neboli ine deti, pripadne skupinu z dialky.
Napr. v skole robia 2 spolocne fotky na konci roka - jednu so vsetkymi pre tie deti, ktore sa nesmu fotit, aby mali pamiatku a jednu bez nich, tu potom daju ostatnym rodicom.

@anonym_8e7476 “Napr. v skole robia 2 spolocne fotky na konci roka - jednu so vsetkymi pre tie deti, ktore sa nesmu fotit, aby mali pamiatku a jednu bez nich, tu potom daju ostatnym rodicom.”

Neviem, či som to nesprávne pochopila, ale toto ma zaujalo. Takže deti, ktoré sa nemôžu fotiť, majú spoločnú fotku na pamiatku so všetkými. Lebo však ostatní sa môžu fotiť. A potom ostatné deti majú na pamiatku len fotky, kde už nie sú všetky deti? Vtedy to tým rodičom nevadí, že majú doma fotky cudzích detí, hlavne, že fotka ich detí sa k iným nedostane?

anonym_8e7476
8. nov 2025
@gab1sol

@anonym_8e7476 “Napr. v skole robia 2 spolocne fotky na konci roka - jednu so vsetkymi pre tie deti, ktore sa nesmu fotit, aby mali pamiatku a jednu bez nich, tu potom daju ostatnym rodicom.”

Neviem, či som to nesprávne pochopila, ale toto ma zaujalo. Takže deti, ktoré sa nemôžu fotiť, majú spoločnú fotku na pamiatku so všetkými. Lebo však ostatní sa môžu fotiť. A potom ostatné deti majú na pamiatku len fotky, kde už nie sú všetky deti? Vtedy to tým rodičom nevadí, že majú doma fotky cudzích detí, hlavne, že fotka ich detí sa k iným nedostane?

@gab1sol ano, presne tak. Lebo tym rodicom (u nas v triede su dvaja), nevadi vidiet cudzie deti na fotke, ktoru maju doma. Nechcu, aby ich dieta mal niekto na fotke (hoci len vytlacenej). A tuto okresanu fotku, bez dvoch deti ma skola povolene dat na webstranku.

sasesoe
8. nov 2025

Je problem v natoceni videa alebo v jeho zverejneni? U mna v okoli mamicky ked zverejnuju fotky/videa, kde su aj ine deti (a vedia, ze rodicom to vadi), tak ich prekryju smailikom. Detto zonskolky/tabora takto postuju materialy. Mat fotky/videa len v telefone, doma do nejakeho "archivu"/ fotoknihy, tak tam mi pride v poho, ze su aj ostatne deti resp moje dieta u inych. Ak su potom deti neskor spolu v ms/zs, tak maju pekne "spomienky", ze uz vtedy ste boli spolu.
Osobne moje deti nedavam nikam na soc siete, ale ked da niekto z rodiny, tak neriesim, lebo nie su tam oznaceni/pomenovani a nie je to casto

gab1sol
8. nov 2025
@anonym_8e7476

@gab1sol ano, presne tak. Lebo tym rodicom (u nas v triede su dvaja), nevadi vidiet cudzie deti na fotke, ktoru maju doma. Nechcu, aby ich dieta mal niekto na fotke (hoci len vytlacenej). A tuto okresanu fotku, bez dvoch deti ma skola povolene dat na webstranku.

@anonym_8e7476 aha, takže ich deti môžu mať doma peknú spomienku na školu so všetkými spolužiakmi, ale ostatní spolužiaci tak už nemôžu mať. Trochu pokrytecké, nie?

anonym_a68867
8. nov 2025

Nenos svoje dieťa na žiadne tanečky a ostatné veci, nechaj ho doma medzi 4 stenami, aspoň do 18ky,a nemusíš nič riešiť. Ach, vy ste choré niektoré, že fakt 🙄

anonym_320d3b
8. nov 2025

Tak u nas sa pred besiedkou pýtala učiteľka či všetci suhlasia s natáčanim a fotenim...ak by sa nasiel jeden co nesúhlasí, nemohol by nokto robit vodea a fotit. 🤷‍♀️ Tak snad takto nežne príjemníš fungovanie v skolke ostatnym rodicom. Ja svoje dieta nedavam na socialne siete, nemam tam sni jednu fotku, ale ked je na skolkarakom webe medzi plno inymi fotkami tak mi to nevadi, ves tsm nema uvedené meno. 🤷‍♀️ A koho by uz len zaujimalo tvoje dieta prosim ta. Ved ked natacam alebo fotím svoje dieta, tak mna absolútne nezaujimaju deti v pozadi, ani nikoho z rodiny komu ukazem foto alebo video. 🤷‍♀️

anonym_119f9c
8. nov 2025

Foto nasho dietata nemame ani na fb, ani tu na MK. Divim sa, ako sem davaju ludia fotky svojich deti. Nuz, ale na teba naozaj nemam. Aj na kruzok sme chodili, aj ked malo nase dieta 2-3 roky, ako tvoje teraz a samozrejme som si fotila NASE dieta a aj natacala na video. Pre seba na pamiatku, a samozrejme aj pre manzela a dedkovcov. Tiez chceli vidiet nase dietatko, ako tancuje a zabava sa na kruzku. Obcas na foto a video vidiet ruku, nohu cudzieho dietata. Ale keby mi matka druheho dietata povie, nech si jej dieta nefotim, asi by som jej povedala - tebe sibe, tvoje dieta mi je ukradnute, fotim si svoje dieta. A taketo matky nech ani nechodia na kruzky. Lebo vsetky rad radom sme vytahovali mobily a fotili a nahravali.
Zachytit na pamiatku na par sekund dieta na video, pripadne odfotit je mierenie cely den mobilom na dieta? Tieto kruzky byvaju raz do tyzdna hodinu. A zachytit par sekund no katastrofa... Nechodi s dietatom na kruzok a vybavene. Budes ozaj za trapku ak povies matke, ktora foti svoje milovane dietatko, ze nefot moje dieta.

tiezjedna
8. nov 2025
@sissy27

@tiezjedna prosim ta, este raz - kazdy ma svoje dovody, nauc sa respektovat druhych tak ako chces, aby druhi respektovali teba. Ja neviem, ked ta niekto poprosi, aby si nefotila / nenatacala jeho alebo jeho dieta, tak vazne sa s nim budes dohadovat, ze ty mozes a on to musi strpiet??

@sissy27 keď ma poprosí, nemám s tým najmenší problém, ak je to realizovateľné. Ale neviem si predstaviť vynechať jedno dieťa napríklad pri škôlkovej besiedke alebo inom hromadnom vystúpení, kde je to prakticky nemožné. Ak s tým má problém, nech na podobné akcie svoje dieťa proste nedáva.

autor
8. nov 2025

Nemá tu zmysel sa obhajovať, ani zdôvodňovať, ale vidím, že celkom zaujímavé výsledky vyšli z tohto "sociálneho experimentu" 😆

1. Je jedno, čo poviem, ako poviem, forma, emócia, intonácia, výraz tváre... Vždy je šanca natrafiť na mamičku, ktorá mi vynadá, že jej upieram práva. 🤷‍♀️

2. Potvrdzujem si, že povedomie je stále nízke, ale predsa sa to už trochu lepší, kým v zahraničí je to dávno štandard.

3. Je smutné, že málokde majú snahu využívať iné riešenia ako vyčleňovanie detí z kolektívov.

4. Aj tak je stále najväčší problém čítanie s porozumením 🤦‍♀️

A v neposlednom rade ďakujem, že niektoré najlepšie viete, kedy mám ostať doma. Našťastie už nie je Covid a ani totalitu tu ešte nezaviedli, takže sa budem naďalej slobodne zúčastňovať všetkých krúžkov, na aké len budeme mať chuť. A áno, aj moje 2r. dieťa z nich má viac ako z tančekov s babkou 😅

PS: Vďaka za všetky vecné komentáre a za trpezlivosť tým, čo boli ochotné vysvetľovať a zdôvodňovať aj za mňa 🙂

anonym_8e7476
8. nov 2025
@gab1sol

@anonym_8e7476 aha, takže ich deti môžu mať doma peknú spomienku na školu so všetkými spolužiakmi, ale ostatní spolužiaci tak už nemôžu mať. Trochu pokrytecké, nie?

@gab1sol co ja viem? Asi su im dolezitejsie ine veci. Mne sa to zda ok pre obe strany.

simona20201309
8. nov 2025
@senta_sofia

@anonym_autor v dnesnej dobe ta moze hocikto natocit hocikde, na dovolenke, na ihrisku, na kupalisku, v obchode, v ZOO. Dufam, ze budes rovnako spravodliva a ked budes fotit svoje dieta napriklad v zoo, vytvoris koridor, aby si nedajboze neodfotila ine a chranila tak sukromie tychto ludi. Uz teraz mi je luto tvojho dietata, ako nebude mat fotky zo spolocnych akcii v skolke a skole, lebo nedas suhlas so zverejnenim a kym ostatne budu mat fotku pri tabuli z nejakej peknej akcie, tvoje bude stat bokom a pozerat, ako je vdaka tebe vyclenene z kolektivu. Gratulujem.

@senta_sofia ešte sa uvidí komu bude koho ľúto. Ja mam fotky zo školy. Doma v albume.

simona20201309
8. nov 2025
@anonym_autor

Nemá tu zmysel sa obhajovať, ani zdôvodňovať, ale vidím, že celkom zaujímavé výsledky vyšli z tohto "sociálneho experimentu" 😆

1. Je jedno, čo poviem, ako poviem, forma, emócia, intonácia, výraz tváre... Vždy je šanca natrafiť na mamičku, ktorá mi vynadá, že jej upieram práva. 🤷‍♀️

2. Potvrdzujem si, že povedomie je stále nízke, ale predsa sa to už trochu lepší, kým v zahraničí je to dávno štandard.

3. Je smutné, že málokde majú snahu využívať iné riešenia ako vyčleňovanie detí z kolektívov.

4. Aj tak je stále najväčší problém čítanie s porozumením 🤦‍♀️

A v neposlednom rade ďakujem, že niektoré najlepšie viete, kedy mám ostať doma. Našťastie už nie je Covid a ani totalitu tu ešte nezaviedli, takže sa budem naďalej slobodne zúčastňovať všetkých krúžkov, na aké len budeme mať chuť. A áno, aj moje 2r. dieťa z nich má viac ako z tančekov s babkou 😅

PS: Vďaka za všetky vecné komentáre a za trpezlivosť tým, čo boli ochotné vysvetľovať a zdôvodňovať aj za mňa 🙂

@anonym_autor nikto nemá právo natáčať tvoje dieťa na krúžku. Je to porušovanie GDPR. Toto nie je verejne priestranstvo ale krúžok. Zodpovedná je ta co ten krúžok vedie.

simona20201309
8. nov 2025
@tiezjedna

@sissy27 keď ma poprosí, nemám s tým najmenší problém, ak je to realizovateľné. Ale neviem si predstaviť vynechať jedno dieťa napríklad pri škôlkovej besiedke alebo inom hromadnom vystúpení, kde je to prakticky nemožné. Ak s tým má problém, nech na podobné akcie svoje dieťa proste nedáva.

@tiezjedna úplne v pohode. Deti dajú sadnúť bokom, alebo sa im potom rozkockuju tváre. Seriózna škola nezverejnuje fotografie verejne ale len prihláseným rodičom.

gab1sol
8. nov 2025
@anonym_8e7476

@gab1sol co ja viem? Asi su im dolezitejsie ine veci. Mne sa to zda ok pre obe strany.

@anonym_8e7476 samozrejme, to nebola otázka na teba (ak nie si jednou z tých dvoch rodičov), skôr rečnícka otázka. Ale aj tak mi nejde do hlavy, ak niekto nesúhlasí s tým, aby bolo jeho dieťa fotené, prečo potom vôbec také deti fotiť? Áno, zaslúžia si fotku na pamiatku, ale to asi aj ostatní spolužiaci. Teda, za mňa by bolo win-win, ak by spoločnú fotku dostal každý, ale na web školy už len v okresanej podobe.

simona20201309
8. nov 2025
@tiezjedna

@tiezjedna pri besiedke musí byť na viditeľnom mieste označené že sa podujatie bude natáčať a fotografovat a rodic svojou účasťou s tým automaticky suhlasi.

autor
9. nov 2025

Pre rodičov, ktorých zaujíma aj trochu viac o tejto téme, ale aj pre tých, čo ma tu už zdiagnostikovali - prikladám pekný, prehľadný článok od ESETu (zhodneme sa snáď, že je to zdroj rovno z fachu... majú tam ešte kopu ďalších dobrých článkov, koho to zaujíma viac)

https://bezpecnenanete.eset.com/sk/rodicia-a-de...

Áno, moje konkrétne dieťa nikoho nezaujíma, ale jeho ľahko dostupné údaje už áno. Ani môj dom nikoho nezaujíma až pokým nenechám bránku a vstupné dvere dokorán...

Strana
z4