icon

Ako riešiť klamstvo dieťaťa závislého na hre?

1. sep 2025

Ahojte, mám skoro 12 ročnú dcéru ktorá má neuveriteľne klame. Momentálne je nejakým spôsobom “závislá” na počítačovej hre alebo YouTube videách. Ale skôr Ta hra. Cez školský rok mala dovolené hrať vikendy - pár hodín, keď sú úrobene všetky prace ktoré má. Klamala nám a hrávala aj cez týždeň, mimo tých hodín.. Nejdem to písať celé, ale stupňovalo sa to. Teraz cez prázdniny mohla hrať doobeda iba cez prac. dni a jeden deň nie (jednalo sa o dni kedy sme boli v práci, keď sme boli spolu, dovolenka, výlet nehrala) sama si vybrala kedy áno kedy nie … ale jej klamstvo nemá hraníc. Hrávala aj vtedy keď nemala, absolútne nerešpektovala keď sme ju upozorňovali, chodila hrať na rôzne zariadenia v domácnosti atd atd (všade sa to dalo pozrieť) Dôvera voči nej klesla, sľubovala že chce poslednú šancu veľakrát. Momentálne už na všetkých našich zariadeniach je hra vymazana. Lenže to pre ňu nieje problem. Dovolila som jej používať PC na školu - robí tam cvičenia, prepisuje, ale aj tak akonáhle odídem niekam v dome a podobne hru si nainštaluje a hra alebo sa prihlási online. Schovávam pred ňou fyzicky IPad. Nema problem ho nájsť a začať hrať alebo proste ak ja na ňom niečo robím, odídem na chvíľu variť už ho ma v rukách. Proste má zakázané ho chytať, nieje ani jej aj tak nemá problem si ho zobrať. Ja už vážne neviem čo robiť, vysvetľovať sa nedá, schovať úplne všetky zariadenia v domácnosti je náročné lebo ich využívame všetci. Aj ona potrebuje Pc. Nechám jej jej mobil keď idem preč aby som jej mohla volať, ihneď hrá … nemôžem nad 12 ročnou stať 24/7 ale ja už neviem čo s ňou robiť, aby ona pochopila že niečo nemá robiť. Po dobrom sme skúšali, za odmenu ale to si robila čo chcela úplne. A ona sa ešte ani samozrejme neprizná, povie že nehrala do oči nám klame. Keď vojdem do izby stiahne rýchlo obrazovku … Ja mám z toho už normalne taký stres ju nechať doma lebo viem že ma oklame … Vecra som na ňu už fakt hulakala že nech nechytá ten tablet ani do ruk, spýtam sa či rozumie. Teraz som prišla z obchodu a sedí s ním na posteli … Chystáme sa aj k psychologovi lebo si vážne neviem rady …

martinka17
1. sep 2025
@anonym_autor

@martinka17 veď ja sa snažím to brať zodpovedne … ale aj tu podľa komentárov to hrotim, psychológa potrebujem ja (čo beriem, aby som vedela ako sa k tomu postaviť) a skoro každé decko klame a aspoň sa naučí po anglicky … zrazu koľká tolerancia k tabletom, počítačom a mobilom … Ale pravda, že načo … každá si poznáme naklepšie vlastne dieta a vieme čo je už cez.

@anonym_autor Nehrotíš to a uvažuješ triezvo, ver sebe, nie komentárom. Považovať klamanie a podvádzanie za samozrejmosť je chyba výchovy.

anonym_a7e439
1. sep 2025

@anonym_autor zobrala by som ju na exkurziu do centra pre liečbu drogových závislostí, lebo presne tam si šliape cestičku. A buď bude dodržovať pravidlá, alebo teda nebude hrať vôbec a budete riešiť liečbu závislosti.
A teda som veľmi prekvapená, koľkým to tu príde normálne, dokonca sa budeme riadiť slovami niekoho, kto má z toho profit? To ako keby majiteľ liehovaru povedal, že piť alkohol denne je úplne v poriadku a my by sme sa tým riadili.

autor
1. sep 2025
@anonym_d2c93d

@biba_18 hm len odkedy ho asi tak ma ;)

@anonym_d2c93d dostala minuly školský rok

danusskaaa
1. sep 2025

@anonym_autor ako prvé niekde vo výchove nastala chybička, keď jej zakážeš Ipod a ona si ho aj tak zoberie. Sorry, ale žiadne schovávanie- musí rešpektovať príkaz/zákaz! Nainštaluj všade family link a hneď vieš, že niečo použiva, stiahla, môžeš hru úplne zablokovať. Je to závislosť, ktorú netreba podceniť. Nie som za úplný zákaz, ale zdravú reguláciu. Doma mám 13 a 8 ročné deti, ktoré keby som nechala tak sú na tom fakt celý deň- úplne stratia pojem o čase. Povinnosti zrazu idú bokom a preto to tiež majú (aj musia mať) redukované mnou.

anonym_d2c93d
1. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor tak ste asi obe nedozreli na to, aby ho mala.

reela
1. sep 2025

Inak ja som bola taka ista ako tvoja dcera, hrala som aj 10 hodin denne. Skoncila som VS, mam vlastnu rodinu, dobru pracu, dari sa nam financne... A tiez by som klamala v jej veku, ze kolko hram... to je puberta. Nemusi to nutne koncit blbo pre dceru, tie katastroficke scenare tu.
Len by som si na tvojom mieste dala pozor, ci jej to neovplyvnuje znamky.
Inak nevies, ci sa s tou kamaratkou nepohodli, alebo proste uz jej nevyhovuje ako osoba... clovek sa vyvija v puberte, mozno kamaratka uz riesi frajerov a tvojej dcere sa nechce riesit jej opletacky s chlapcami... nevies...
A tie domace prace, ze nespravila... to tiez moze byt pubertou, ale necudujem sa ti, ze ako mama ju chces viest k zodpovedosti a dozriet na to, nech ich robi. To je podla mna v poriadku.

lenkakravcova
1. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor
Chat gpt z nejakého článku o psychológii deti a tabletoch:

Vo veku 10–13 rokov sa najčastejšie odporúča:
Max. 2 hodiny denne voľného času pred obrazovkou (tablet, mobil, hry, YouTube, TV – všetko dokopy).

Nie naraz, ale rozdeliť na kratšie bloky (napr. 30–45 minút).

Výnimky môžu byť pri škole (projekty, úlohy), ale to sa neráta do voľného hrania.

Víkendy: môže byť trochu viac, ale stále je dôležité, aby dieťa malo pohyb, čas s rodinou a kamarátmi aj mimo obrazovky.

Dôležité je aj kedy:
nie pred spaním (aspoň hodinu predtým bez obrazoviek),
nie pri jedle,
nie ako „odmena“ za dobré správanie (lebo tým sa zvyšuje riziko závislosti).

Čiže nastav hesla na všetko (na všetky zariadenia), daj offline mód a na dve hodiny denne nastav že sa wifi spustí tak, aby ju mala aj na mobile. Inak ju obmedz. Dá sa nastaviť na určitý čas na určite zariadenie zámok.

tinkavvv
1. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor a preco nemate rodicovske kontroly na zariadeniach?

ahhola
1. sep 2025

Mame v rodine chalana, rocnik 2000,cize ako isel vyvoj s PC, hrami vsetko ho "chytalo". Nejako odtrpel skolku, ZS, SS, VS🤣a cakal na 16.hod.,ked bol nauceny a mohol sa hrajkat, 4 hod., v piatok tahal aj cez noc, ked rodicia neustrazili. V podstate ho realny zivot velmi nezaujima, robi nejaky homeoffice... ked si nahodou najde babu, tak cez obrazovku. Z toho co sa u nich dialo, viem len okrajovo, bolo tam zufalstvo, krik, spickovi odbornici-(maju na to) depky, rezignacie... Len sa mi vidi zauimave, ako cloveka ovplyvni doba v ktorej rastie. Bol by to uplne iny chalan vychovany v 80.,90.,00 rokoch... No je z neho PCcvok. Co bude o 10.rokov?lepsie nedomyslat👽🤔

colsami
1. sep 2025

Ahoj,
Stale si neodpovedala ze ake nasledky ma jej neuposluchnutie. Odpovedas len na co chces.

Cize ked jej zakazes chytat tablet ktory ani nie je jej a na druhy den s nim znova sedi, ake to ma nasledky? Tresty? Ved to riesite denne.

Pekne Vam skace po hlave. Evidentne vie, ze moze.

anjelicek26
1. sep 2025

Ak ti mozem poradit - spravte dva okruhy wifi, detske a rodicovske, vypnes a vybavene... ja vypinam vecer v urcite hodiny, nebudem kontrolovat pubertu, toto sa "vyriesi" same ked net nejde 😂

kvoli
1. sep 2025

@anonym_autor ja by som to stopla úplne (napríklad zablokovat wifi, vypnúť..) ale hned by som dala nejakú náhradu (psa, bycikel, gymnastiku,...) dôjdu 'abstaky', hnev, nervy... Vidno uz na 2 ročných detoch aké majú 'mentalbreakdowns' ked sa im hra vezme a slečna dospieva, bojuje s emóciami, hormónmi. Vymyslela by som nieco pre celú rodinu ak sa to da, hoci pestovať bylinky, nieco čo by ju nadchlo. Mne sa páči tá myšlienka ze nauc syna na motorky a nikdy nebude mať peniaze na drogy😁 Určite je nieco co by jej išlo, napríklad moda, nech ráno vyberá a kombinuje outfity celej rodine 🤷

vilma7
1. sep 2025

Ty kokos mam dosť, že veď je to len hra.
Nie je to len hra. To dieťa je ťažko závislé...áno, určite s tým niečo rob. Ja by som odstránila a zamkla z somacnosti všetky dostupné možnosti. Nepotrebuje ani telefón. Na čo? Alebo sa poradiť s odborníkom ako ju postupne vyliečiť zo závislosti.

anonym_285
Odpoveď bola odstránená
libusak
1. sep 2025

Family link a nastavte si hesla na zariadenia

elenka.k
2. sep 2025
@anjelicek26

Ak ti mozem poradit - spravte dva okruhy wifi, detske a rodicovske, vypnes a vybavene... ja vypinam vecer v urcite hodiny, nebudem kontrolovat pubertu, toto sa "vyriesi" same ked net nejde 😂

@anjelicek26 a zapnú si dáta - a budeme im ešte platiť navyše kredity ... srandujem

anjelicek26
2. sep 2025
@elenka.k

@anjelicek26 a zapnú si dáta - a budeme im ešte platiť navyše kredity ... srandujem

@elenka.k tak data maju limitovane, to im je na to luto 😂 Ale tak my nejaky problem nemame nastastie... ide mi skor o to, aby sli proste spat a nemusela ich kontrolovat, ci na tablete este nejaky film nepozeraju 😂

stormie
2. sep 2025

Vsetky zariadenia zaheslujem a skoncila, mobil po prichode domov vypnut a odlozit na urcene miesto. Ak potrebuje pc na nieco do skoly tak limituj cas, pripadne pribezne kontroluj co robi - predpokladam ze to nie je na dennej baze

elenka.k
2. sep 2025
@anjelicek26

@elenka.k tak data maju limitovane, to im je na to luto 😂 Ale tak my nejaky problem nemame nastastie... ide mi skor o to, aby sli proste spat a nemusela ich kontrolovat, ci na tablete este nejaky film nepozeraju 😂

@anjelicek26 rozumiem

ukgirls
3. sep 2025

priamo cez wifi vies hru zablokovat a tym padom ju nikde nestiahne .. a zmenila by som celkovo hesla aby sa k nim nedostala-uloh pod dozorom a ziaden mobil ani nic...

chrumka333
3. sep 2025
@jumama

@koniarova AJ moja dcera na Minecrafte, hravala ho cca od 8 rokov, a bolo to o stavani z kociek cele - najskor bolo vsetko len v anglictne, vselico pochytila a dnes ma 15 a este sa obcas hrava tiez. Bojovy mod nehravala skoro vobec, to by zase asi chlapcov bavilo trosku, to len ked sa s nou tatino hral. Taku 3D predstavivost si vybudovala, krasne domy, cele dediny stavala, vseliake zlozite zvnutra, schodiska... A potom hravala aj tych SIMs, tam tiez strasne rada zariadovala. Vlastne to bol taky upgrade, ze tie domy sa stavali lahsie a grafika bola krajsia. Vyvijat postavy ju moc nikdy nebavilo, obliect a tak hej, ale inak stavala len domy, zariadovala.

@anonym_autor podľa mňa chyba nastala niekde tu: "Cez školský rok mala dovolené hrať vikendy - pár hodín"
"Teraz cez prázdniny mohla hrať doobeda iba cez prac. dni" čiže vy ste jej to dovolili a teraz sa čudujete, že je závislá a klame? Všetko vypnúť, proste detox, žiaden net,wifi, telefón.drzim palce

anonym_542a0f
3. sep 2025

Hlavne si nevyčítaj že zla výchova a podobne. A dcéra za to v čom lieta nemôže. Detsky mozog proste nie je prispôsobený na túto PC dobu čo žijeme a aj keby chceli tak to nevedia regulovať. Preto klame, aj keď nechce, nedokáže sa vzoprieť závislosti. Tu musíš byt len radikálna a odstrihnúť ju čo najviac od netu, baby tu riadia veľa dobrých veci, od hesiel, cez separé wifi, Family Link a podobne. A tu hru by som jej už určite nedovolila hrať keď tak zavusláči. Na začiatku úplný Detox a neskôr možno presmerovania na niečo na čom bude menej zavisláčiť.

keithy
3. sep 2025

@anonym_autor ahoj, nejdem čítať všetky komentáre, ale isto ti poradili rodičovský zámok na zariadenia. Na všetky sa dá dat, či mobily, NB, ipad. A bude po probléme, nemá šancu potom.

modra_kolobezka
3. sep 2025

Nainstalovat na vsetky zariadenia Family link a blokovat konkretne tuto hru. Z tvojich slov znie bezmocnost a obvinovanie dcery. Ty vsak beznocna rozhodne nie si, chyba ti vsak bezpecnostna gramotnost

hradnapani
3. sep 2025

je nevyhnutne nastavit limity na cas hrania/ rodicovsku kontrolu na jednotlive zariadenia. Ked sa naplni limit, vypne sa jej to alebo sa na to vobec nedostane. Ja si to neviem bez tohoto ani len predstavit. Ked sme to nechali na dobre slovo, tak to okamzite vyuzili. Ano, hnevali sa na to (vraj to nikto nema - no jasne :D), ale bohuzial... Casom to akceptovali. Ak potrebuju nieco fakt dohrat, poprosia o predlzenie limitu na nejaky kratky cas. Ak sa v tychto veciach nevyznas, popytaj sa u znamych s detmi, nech ti s tym pomozu to nastavit a postahovat prislusne aplikacie. a na dceru sa az tak nehnevaj - je to ako droga, ona za to az tak nemoze - ty musis preventivne konat.

anonym_a31b52
3. sep 2025
@anonym_autor

@martinka17 veď ja sa snažím to brať zodpovedne … ale aj tu podľa komentárov to hrotim, psychológa potrebujem ja (čo beriem, aby som vedela ako sa k tomu postaviť) a skoro každé decko klame a aspoň sa naučí po anglicky … zrazu koľká tolerancia k tabletom, počítačom a mobilom … Ale pravda, že načo … každá si poznáme naklepšie vlastne dieta a vieme čo je už cez.

@anonym_autor nepočúvaj ich, sama musíš vidieť, že tvoje dieťa je závislé ...toto sa nerieši na modrom koníkovi, ale s odborníkmi ...

majkagu
3. sep 2025

Ahoj, ja ako psycholog - aj ked momentalne uz s detmi nerobim - by som urcite bola za, aby ste sa sli poradit. Psycholog ju vie vysetrit, komplexne zhodnotit - aj v inych oblastiach, nielen co sa tyka problemoveho spravania. Na zaklade toho vam vie pomoct presnejsie vytycit problemy a poradit, ako to postupne riesit, dolezite je tam aj posudit, ci to uz nie je na urovni zavislosti. Mozno aj dcera by bola ochotna popocuvat nazor niekoho noveho, nezainteresovaneho, niekedy cudzi objektivny clovek vie byt dobry mediator 🙂 za mna to vnimas spravne, ze vam klame, nerespektuje hranice je problem…aj pre nu samu do buducna…plus to chce fakt to zhodnotenie pripadnej zavislosti. Povzbudzujem, aby ste si niekoho nasli napr na zaklade recenzii ludi vo vasom meste, obci a objednali sa, drzim palce 😊

anonym_10f3d5
3. sep 2025

Akeho mate operatora? Ja som kvoli tomuto presla do Telecomu, kedze su jedini, kto ma wifi managera. Na vsetky zariadenia, ktore sa pripoja na wifi, mozem nastavit casovace, kedy sa im to proste automaticky vypne. Tych casovacov moze byt niekolko pocas celeho dna. Na tel. maju nastaveny cas, kolko na nom mozu byt, potom im tiez vypne.

kalutka
3. sep 2025

@anonym_autor ahoj, nečítala som úplne vsetko ale teda veľmi ma prekvapujú komentáre, že TY mas prestať panikarit. Ak si odmyslíme tu hru, tak veľký problém je to, ze ta dcéra nerešpektuje. Ten family link je super, okrem toho, ze vieš čokoľvek zablokovať, zároveň nebude vedieť nič nainštalovať bez tvojho povolenia a vies nastaviť časový limit. A vidíš konkrétne pri každej apke, koľko na nej strávila. Za mňa nič nepreháňas a určite by som to chcela riešiť, rovnako ako ty. Držím palce, veľakrát nas tie naše potvorky skúšajú....

elzu
3. sep 2025

Přikláním se k nastaveni wifi tak, aby se nemohla připojit. Muzes pres router presne zadat, které pristroje se kdy a na jak dlouho pripoji, tim ji naprosto spolehlivě omezis.

Dale je dulezite o obsahu medii, her, aplikaci, ktere deti vyuzivaji spolecne mluvit- co presne jsi hrala, co se v te hre stalo, jak ses citila, kdyz jsi vyhrala, kdyz jsi prohrala…atd. Dulezite je, neprestat byt soucasti virtualniho sveta deti a teenageru. Ono se to casem bude omezovat, co deti sdeli a co ne. Ale kdyz se od zacatku otevrene komunikuje, jde to pak pozdeji lepe.