icon

Ako riešiť klamstvo dieťaťa závislého na hre?

1. sep 2025

Ahojte, mám skoro 12 ročnú dcéru ktorá má neuveriteľne klame. Momentálne je nejakým spôsobom “závislá” na počítačovej hre alebo YouTube videách. Ale skôr Ta hra. Cez školský rok mala dovolené hrať vikendy - pár hodín, keď sú úrobene všetky prace ktoré má. Klamala nám a hrávala aj cez týždeň, mimo tých hodín.. Nejdem to písať celé, ale stupňovalo sa to. Teraz cez prázdniny mohla hrať doobeda iba cez prac. dni a jeden deň nie (jednalo sa o dni kedy sme boli v práci, keď sme boli spolu, dovolenka, výlet nehrala) sama si vybrala kedy áno kedy nie … ale jej klamstvo nemá hraníc. Hrávala aj vtedy keď nemala, absolútne nerešpektovala keď sme ju upozorňovali, chodila hrať na rôzne zariadenia v domácnosti atd atd (všade sa to dalo pozrieť) Dôvera voči nej klesla, sľubovala že chce poslednú šancu veľakrát. Momentálne už na všetkých našich zariadeniach je hra vymazana. Lenže to pre ňu nieje problem. Dovolila som jej používať PC na školu - robí tam cvičenia, prepisuje, ale aj tak akonáhle odídem niekam v dome a podobne hru si nainštaluje a hra alebo sa prihlási online. Schovávam pred ňou fyzicky IPad. Nema problem ho nájsť a začať hrať alebo proste ak ja na ňom niečo robím, odídem na chvíľu variť už ho ma v rukách. Proste má zakázané ho chytať, nieje ani jej aj tak nemá problem si ho zobrať. Ja už vážne neviem čo robiť, vysvetľovať sa nedá, schovať úplne všetky zariadenia v domácnosti je náročné lebo ich využívame všetci. Aj ona potrebuje Pc. Nechám jej jej mobil keď idem preč aby som jej mohla volať, ihneď hrá … nemôžem nad 12 ročnou stať 24/7 ale ja už neviem čo s ňou robiť, aby ona pochopila že niečo nemá robiť. Po dobrom sme skúšali, za odmenu ale to si robila čo chcela úplne. A ona sa ešte ani samozrejme neprizná, povie že nehrala do oči nám klame. Keď vojdem do izby stiahne rýchlo obrazovku … Ja mám z toho už normalne taký stres ju nechať doma lebo viem že ma oklame … Vecra som na ňu už fakt hulakala že nech nechytá ten tablet ani do ruk, spýtam sa či rozumie. Teraz som prišla z obchodu a sedí s ním na posteli … Chystáme sa aj k psychologovi lebo si vážne neviem rady …

Strana
z3
anonym_de859e
1. sep 2025

Akú hru hrá?

anonym_714715
1. sep 2025

iPad nemusis schivavat, staci tam dat heslo na odomknutie. Napr. moj iPad vyzaduje na odomknutie heslo, kt. ma vlke pismena, male pismena, cislo a specialny znak 😅 presne kvoli tomu, aby sa deti nepokusali hrat sa na nom.
V PC si vytvorte dospelacke konto, kt. bude toez zaheslovane a to detske astavte tak, ze si tam nebdue moct samovolne instalovat hry.
Stankvte si cas, kolko minut/hodin denne sa moze hrat.
Moje deti maju takmer 14r. a 11r., na svonich mobiloch sa mozu hrat 11min. denne, potom sa im hry vypnu. Ked idu zo skoly a sedia v autobuse, poslu ziadost o navysenie limitu a schvalim im to na 15min. Cez vikend, ked maju hotove vsetko do skoly a vsetko doma, mozu sa hrat dlhsie ale ked im poviem koniec, tak koncia. Takto sme nastavili pravidla hned ked dostali mobily a funguje to

anonym_f175c3
1. sep 2025

No a aké konzekvencie, teda trest dostáva za to, že nedodržiava pravidlá? Pravidlá aj dôsledky musia byť absolútne jasné. Či jej iba zas vynadáte a druhý deň zas robí to isté? Trest musí byť adekvátny a dostatočne prísny na to, aby si druhýkrát rozmyslela, či vás nebude rešpektovať. Skáče vám po hlave.

jumama
1. sep 2025

Prosim ta preco si v takej panike, ze hrava hru, je ta hra nejakym sposobom zla?
Ako mamine ti davam do pozornosti rozhovor so Simonom Sickom, je majitelom Pixel Federation, slovenskej firmy s medzinarodnym dosahom, ktora vyvija pocitacove hry - hovori tam okrem ineho o tom, preco hranie hier je dobre. Aj jeho manzelka Lucia Sickova pracuje v tej firme a ona tiez hovorila vo viacerych rozhovoroch, preco treba rozlisovat hru a hru, a ze nie vzdy a vsetko treba zakazovat... napr tu som ti dala rozhovor, ale najdes ich viac na youtube...

https://www.youtube.com/watch?v=oKFGb9JSba8

A vela ludi, co neskor z nich boli dobri podnikatelia hravalo rozne strategicke hry, priznali, ze doteraz hraju... Mozes si mysliet, ze je to prihrievanie si ich valstnej polievocky, ale ne je, su ozaj hry, ako napriklad pre baby SIMs - kde mozu stavat a zariadovat domy, vyvijat si postavy...

Zakazovane ovocie najviac chuti. Mate velmi obmedzeny rezim a zrejme neponukas dcere nic co by mohla robit a nenudila sa. A ani nie je cielom, aby si jej do 18 rkov robila animatora... proste skor sa dohodnite na nejakych hrach, co ju budu rozvijat.

Ide naozaj o to, aku hru sa dcera hrava a preco ti to tak velmi vadi. Ak by to bola nejaka stupidita, povedzme, ale ak je to nieco, co v nej moze rozvijat nejake schopnosti, tak by som jej nebranila. Resp. aj sama by som ju na nejaku lepsiu hru presmerovala, ktora je zaujimava a nieco jej da...

koniarova
1. sep 2025

Neviem. Nehrotíš to trochu? Psychológa? Načo? Je to teenager, hrajú určite online s kamarátmi. Keď to nie sú hodiny, ja by som takto nevyvádzala. Ale to len môj osobný názor.

koniarova
1. sep 2025
@jumama

Prosim ta preco si v takej panike, ze hrava hru, je ta hra nejakym sposobom zla?
Ako mamine ti davam do pozornosti rozhovor so Simonom Sickom, je majitelom Pixel Federation, slovenskej firmy s medzinarodnym dosahom, ktora vyvija pocitacove hry - hovori tam okrem ineho o tom, preco hranie hier je dobre. Aj jeho manzelka Lucia Sickova pracuje v tej firme a ona tiez hovorila vo viacerych rozhovoroch, preco treba rozlisovat hru a hru, a ze nie vzdy a vsetko treba zakazovat... napr tu som ti dala rozhovor, ale najdes ich viac na youtube...

A vela ludi, co neskor z nich boli dobri podnikatelia hravalo rozne strategicke hry, priznali, ze doteraz hraju... Mozes si mysliet, ze je to prihrievanie si ich valstnej polievocky, ale ne je, su ozaj hry, ako napriklad pre baby SIMs - kde mozu stavat a zariadovat domy, vyvijat si postavy...

Zakazovane ovocie najviac chuti. Mate velmi obmedzeny rezim a zrejme neponukas dcere nic co by mohla robit a nenudila sa. A ani nie je cielom, aby si jej do 18 rkov robila animatora... proste skor sa dohodnite na nejakych hrach, co ju budu rozvijat.

Ide naozaj o to, aku hru sa dcera hrava a preco ti to tak velmi vadi. Ak by to bola nejaka stupidita, povedzme, ale ak je to nieco, co v nej moze rozvijat nejake schopnosti, tak by som jej nebranila. Resp. aj sama by som ju na nejaku lepsiu hru presmerovala, ktora je zaujimava a nieco jej da...

@jumama absolútne súhlasím. Syn sa aj vďaka hraniu, samozrejme regulovanému, naučil perfektne angličtinu.

anonym_d2c93d
1. sep 2025

@anonym_autor ukludni sa trochu, je to dieta už v pubertalnom veku pomalí. Ruku na srdce, kto rodičom nikdy nezaklamal. Psychológa by som odporučila tebe , pretože mám pocit, že s dcéry chceš mať len poslusneho otroka.

autor
1. sep 2025
@jumama

@jumama hra sama o sebe zlá nieje, preto mala dovolené ju hrávať o víkendoch alebo cez prázdniny každý deň pol dňa. Fakt zlé je ju hrať 8 hodín denne, keď povinnosti ktoré ma urobiť sú neurobene, odmieta kvôli tomu ísť vonku s kamarátkou a hlavne ocom je tento pripspevok KLAME že ju nehrala …

mondolina
1. sep 2025
@anonym_autor

@jumama hra sama o sebe zlá nieje, preto mala dovolené ju hrávať o víkendoch alebo cez prázdniny každý deň pol dňa. Fakt zlé je ju hrať 8 hodín denne, keď povinnosti ktoré ma urobiť sú neurobene, odmieta kvôli tomu ísť vonku s kamarátkou a hlavne ocom je tento pripspevok KLAME že ju nehrala …

@anonym_autor
každé teda skoro každé decko klame. nech ju hrá kľudne aj cez týždeň keď bude naučená. nedá sa?

jumama
1. sep 2025
@koniarova

@jumama absolútne súhlasím. Syn sa aj vďaka hraniu, samozrejme regulovanému, naučil perfektne angličtinu.

@koniarova AJ moja dcera na Minecrafte, hravala ho cca od 8 rokov, a bolo to o stavani z kociek cele - najskor bolo vsetko len v anglictne, vselico pochytila a dnes ma 15 a este sa obcas hrava tiez. Bojovy mod nehravala skoro vobec, to by zase asi chlapcov bavilo trosku, to len ked sa s nou tatino hral. Taku 3D predstavivost si vybudovala, krasne domy, cele dediny stavala, vseliake zlozite zvnutra, schodiska... A potom hravala aj tych SIMs, tam tiez strasne rada zariadovala. Vlastne to bol taky upgrade, ze tie domy sa stavali lahsie a grafika bola krajsia. Vyvijat postavy ju moc nikdy nebavilo, obliect a tak hej, ale inak stavala len domy, zariadovala.

zuzanita1609
1. sep 2025

Úprimne,tiež som dakedy rada hrávala The Sims,ba aj teraz,ako 39ročná stará kobyla si ju tiež sem tam zapnem,keď je čas🤭. Má 12rokov,pred pubertou,v puberte...je pravda,že by mala rešpektovať,ale tiež by si to nemusela tak hrotiť,prečo psychiater? 🙄

tramtada31
1. sep 2025
@jumama

@jumama treba to brat s rezervou, to je ako výrobcovia IQOS ti prezentujú, že toto fajcenie nie je zle oproti klasickým cigaretám, ale je to istý druh zavislosti a toto, čo popisuje autorka, javí znaky zavislosti, hlavne, keď preto zanedbáva iné povinnosti, nechce chodit von s kamarátkou atd. Podľa mna je riesenie zaheslovat wifi a odomykať ju, keď ste doma. Teraz je začiatok školského roka, autorka nechaju prihlási na kruzky a vyplni jej zmysluplne čas.

autor
1. sep 2025

Mamky, samozrejme ze tu neriešim nejaké sem tam si online s kamarátmi zahranie hry. Ale ja sa pozerám na dieta ktoré je schopné si sadnúť o 7 ráno ku hre a skončiť o 17:30 A to by som chcela vidieť či by ste boli take spokojne keď prídete z prace a ona v pyžame hra hru. Pritom keď jej volám vraví mi že veci sú urobené a poobede už nehrala.

anonym_00361c
1. sep 2025
@anonym_autor

Mamky, samozrejme ze tu neriešim nejaké sem tam si online s kamarátmi zahranie hry. Ale ja sa pozerám na dieta ktoré je schopné si sadnúť o 7 ráno ku hre a skončiť o 17:30 A to by som chcela vidieť či by ste boli take spokojne keď prídete z prace a ona v pyžame hra hru. Pritom keď jej volám vraví mi že veci sú urobené a poobede už nehrala.

@anonym_autor tiež som v tom veku hrávala The Sims napríklad a ano bola som schopná ho hrať bud celu noc alebo celý deň. Časom to same prešlo 😬

tramtada31
1. sep 2025
@zuzanita1609

Úprimne,tiež som dakedy rada hrávala The Sims,ba aj teraz,ako 39ročná stará kobyla si ju tiež sem tam zapnem,keď je čas🤭. Má 12rokov,pred pubertou,v puberte...je pravda,že by mala rešpektovať,ale tiež by si to nemusela tak hrotiť,prečo psychiater? 🙄

@zuzanita1609 nechce ju brat k psychiatrovi, ale k psychologovi. Čo je podľa mna v poriadku. Deti trpia roznymi problémami a podľa mna je to dobre podchytiť. Neviem, či je to nahoda, ale začala som si všímať, koľko mladých žien ma rezne rany na rukach a jazvy po nich (za posledný tyzden som si to všimla na dvoch a to dom sa na to ani nezameriavala). Psychológovia by sa nemali démonizovat, možno ich nasmeruje ako nejaké veci podchytiť do buducna a tak by jej to mala prezentovat, nie ako trest, ale ako hľadanie spôsobu na zlepsenie vztahu

zuzanita1609
1. sep 2025
@anonym_00361c

@anonym_autor tiež som v tom veku hrávala The Sims napríklad a ano bola som schopná ho hrať bud celu noc alebo celý deň. Časom to same prešlo 😬

@anonym_00361c tiež podobne 🤭. Čas pri tej hre tak utekal 😁...

elenka.k
1. sep 2025

skôr sa treba hnevať na to, že kvôli hre si nerobí svoje povinností, jasne, ak klamala - tam už padla nedôvera, možno má strach?
Na tieto začiatočné pubertálne menenie nálad si dobre pamätám, juj, niekedy by som až roztrhla v zuboch - 😝
Skúste odznova a robiť kompromis - po spravení si svojich povinností / učenie, domáce upratanie šiat, upratať si posteľ / a tiež vychádzky ...
Viem ťa pochopiť vie to človeka nasrať, tiež by sa mi to nepáčilo - ver mi bola som XY papagáj

autor
1. sep 2025
@mondolina

@anonym_autor
každé teda skoro každé decko klame. nech ju hrá kľudne aj cez týždeň keď bude naučená. nedá sa?

@mondolina keď doniesla jednotky, alebo za nejakú odmenu dovolili sme aj cez týždeň. Cez týždeň sme zakázali preto, lebo tvrdila že je naučená ale iba kvôli tomu aby mohla hrať … potom sme nato prišli keď z odpovedi začala nosiť 5tky, začali sme ju poctivo skúšať a učivo ani nevidela. Takto keď nehrala, nemala čo robiť a sadla k učeniu dostala jednotku a následne si mohla zahrať.

hederamonstera
1. sep 2025

Juj, chapem ta, ze ta stve ze si neplni povinnosti, to by som bola aj ja prisnejsia. Skus nejaky rozhovor o tom, ze najprv povinnosti, potom zabava (ale zasa tiez byt v tomto flexibilna, tiez my dospeli nemame kazdy den rovnaky level energie a pod). Popytaj sa jej na tu hru, preco ju to tak bavi, co sa jej na tom paci, mozno ti to pomoze najst alternativu.

Inak, ja ako VS student, som raz cely tyzden prehrala Minecraft s frajerom a este dvomi kamaratmi, proste od po-ne, od 7-23:00, s prestavkou na wc a obed🤣 po tom tyzdni sme sa toho tak nabazili, ze odvtedy som to uz nehrala🙂ale spominam na to rada

procrastique
1. sep 2025

Musíš odhaliť, či už ide o závislosť. Ak áno, ja by som jednoznačne zakročila a nevidím to tak nevinne ako väčšina žien sem. Najmä keď viem, že cca 95% aktuálne liečených gemblérov a hazardných hráčov na slovensku najskôr hralo pc hry a potom spadli do problémov.

martinka17
1. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor prečo sa radíš tu? Smer psychológ, najpr skús sama, poradiť sa s odborníkom, má príznaky závislosti.

autor
1. sep 2025
@martinka17

@anonym_autor prečo sa radíš tu? Smer psychológ, najpr skús sama, poradiť sa s odborníkom, má príznaky závislosti.

@martinka17 veď ja sa snažím to brať zodpovedne … ale aj tu podľa komentárov to hrotim, psychológa potrebujem ja (čo beriem, aby som vedela ako sa k tomu postaviť) a skoro každé decko klame a aspoň sa naučí po anglicky … zrazu koľká tolerancia k tabletom, počítačom a mobilom … Ale pravda, že načo … každá si poznáme naklepšie vlastne dieta a vieme čo je už cez.

abbey1
1. sep 2025

S PC je to ako so sladkosťami. Čím viac zakazuje š, schovávaš, tým je vzácnejšie.
Úplne zle je nastavený systém, že za odmenu. Nie, za splnenie bežných povinnosti doma či v škole sa odmena nedáva. Je to bežná povinnosť, také má každý člen domácnosti a proste ich je nutné vykonať.
Chyba je i robiť z hier strašiaka. Vyvoláva to práve ten adrenalín a chuť zakázaného.
Tam by som začala.
Je úplne normálne, že dieťa sa pri niečom zabudne na úkor povinnosti. V našom detstve sme sa práve zabúdali vonku s priateľmi. 🙂
Doba sa zmenila a deti sa zabudnú pri počítači. Ale a tým treba pracovať systémovo. Trest a odmena nevytvorila správne nastavenie u dieťaťa.

guudy
1. sep 2025
@anonym_autor

@martinka17 veď ja sa snažím to brať zodpovedne … ale aj tu podľa komentárov to hrotim, psychológa potrebujem ja (čo beriem, aby som vedela ako sa k tomu postaviť) a skoro každé decko klame a aspoň sa naučí po anglicky … zrazu koľká tolerancia k tabletom, počítačom a mobilom … Ale pravda, že načo … každá si poznáme naklepšie vlastne dieta a vieme čo je už cez.

@anonym_autor odo mna mas podporu, zavislost moze vzniknut v ktoromkolkvek veku. Drzim palce, aby psycholog pomohol❤️
Tiez nechapem tu benevolentnost prispievajucich.

anonym_d2c93d
1. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor pozri, keď ti to tak veľmi vadi. Zober jej mobil ostatnú elektroniku zahesluj a dovidenia. Ved si nevieš urobiť poriadky so svojím dieťaťom.

biba_18
1. sep 2025

ja by som najprv skúsila tie rodičovské zámky a kontá - vieš ako sa hovorí - príležitosť robí zlodeja. doteraz mohla porušovať pravidlá lebo mala ako - ak nebude mať ako, je možné že prestane blbúť (a začne inak, keďže puberta...)
ani ten psycholog (v kombinácii so zámkami) nie je hlúposť, tiež by som to zvážila ...
každopádne by som to nepodceňovala ako tu s úžasom čítam že to nič nie je - samozrejme že to je problém, zvlášť ak nedodržiava pravidlá! a to moje dieťa fakt šutilo hry aj dodnes to robí a má 25 ... ale podľa pravidiel!

anonym_d2c93d
1. sep 2025
@biba_18

ja by som najprv skúsila tie rodičovské zámky a kontá - vieš ako sa hovorí - príležitosť robí zlodeja. doteraz mohla porušovať pravidlá lebo mala ako - ak nebude mať ako, je možné že prestane blbúť (a začne inak, keďže puberta...)
ani ten psycholog (v kombinácii so zámkami) nie je hlúposť, tiež by som to zvážila ...
každopádne by som to nepodceňovala ako tu s úžasom čítam že to nič nie je - samozrejme že to je problém, zvlášť ak nedodržiava pravidlá! a to moje dieťa fakt šutilo hry aj dodnes to robí a má 25 ... ale podľa pravidiel!

@biba_18 mamičke to vadí ale kto jej dal mobil do ruky ?

biba_18
1. sep 2025

@anonym_d2c93d dieťa má 12, nie 6 ...

anonym_d2c93d
1. sep 2025
@biba_18

@anonym_d2c93d dieťa má 12, nie 6 ...

@biba_18 hm len odkedy ho asi tak ma ;)

januska12323
1. sep 2025

Prečo nemáte heslá na zariadeniach? To si mala urobiť ešte pred závislosťou a klamaním. Samozrejme, že to bude robiť keď môže, ty si pokričíš a ona môže pokračovať.

Strana
z3