icon

8 ročný syn prehĺta žuvačky

biomamina78
11. sep 2021

AHOJTE, mam 8 ročného synčeka a včera prehltol asi 10 žuvačiek. Poslednú dobu má v obľube papať doma vyrobené žuvačky. Od rána má črevné potiaže. Hnačka striedajúce vracanie. Baby neviete mi nejako poradiť? Ďakujem za každú radu. 🙂

Strana
z2
ckatka
13. sep 2021

Závislosť môže vznikať na čomkoľvek a v akomkoľvek veku. Keď to však človek (dieťa) nedokáže kontrolovať, vtedy je problém.
My mame s deckom dohodu. Akonáhle pri odopreti niečoho (rozprávky, sladkosti,...)začne prejavovať agresiu, hnev, zurit, plakať....má danú vec na najbližšie dni zakazanu.
Čiže - pokiaľ si dokáže sam ukontrolovat, že pozrie si jednu rozprávku a dokáže to sam vypnúť a ísť sa hrať...je to okej. Alebo zje jeden cukrík z balíčka a sam ich zavrie a uprace a nežiada ďalšie , je to okej.
Akonáhle ho začínajú chytať pocity a nutkania nekontrolovane jest ďalšie alebo pozerať ďalšie....tak si dáme na nejaký čas pauzu.
Čiže -odpoveď na tvoju otázku poznáš.

Na druhej strane - ja som maniak na modré orbitky. Zujem ich od asi 3.triedy ZŠ...väčšinou naozaj po každom jedle, ako sa vraví v reklame. Keď mam.pocit špinavých zubov.
A teda v 36 rokoch, po pôrode....mam dokopy dva miniatúrne kazy, ktoré možno ani kazy neboli...ale zubarku už sralo, že mi nikdy nič nerobí...tak toľko hľadala až terasa tvárila že niečo nasla 😂😂😂
Takže...za mňa modré /zelené orbitky áno...ale sladké . žuvačky s cukrom alebo sladidlami ktoré rozhodia hladinu inzulinu/leptinu v krvi, rozhodne nie. A už vôbec nie u detí.

viestta
Odpoveď bola odstránená
iwesska
14. sep 2021

@ckatka A ty vies vobec,co tie orbitky obsahuju? Neodporucas zuvacky s cukrom a umelymi sladidlami,ale sama roky zuves zuvacky s pridavkom najskodlivejsich sladidiel - aspartam,acesulfam👌 Ked uz,najmenej skodlive prirodne sladidlo je xylitol,ale je drahy,takze v beznych obchodoch tieto zuvacky ani nedostanes. Takisto zabranuju tvorbe kazu,lebo vyrovnavaju pH. Ja som tiez zuvackovy maniak,zujem stale,ale len xylitolove a detom tiez dovolim len tie.

biomamina78
autor
14. sep 2021

@viestta Prečo sa mi staráš do výchovy. Mojho malého si budem vychovávať podľa seba.

viestta
Odpoveď bola odstránená
biomamina78
autor
14. sep 2021

@viestta To by som si veľmi rada pozrela ako by si nakreslila moju vzťahovačnosť. Mohla by som si tú tvoju maľbu kúpiť?😀A áno staráš sa mi do výchovy.

viestta
Odpoveď bola odstránená
iwesska
14. sep 2021

@biomamina78 A ty sa tu vlastne naco nieco pytas,ked vsetko robis uzasne a vlastne ziadnu radu ani pocut nechces? Si sa len prisla pochvalit kolko tvoj "malinky" velky chlapec dokaze zhltnut za den zuvaciek,ci?

martul
14. sep 2021

@biomamina78 veď mu ich nedaj.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
jaskolka
14. sep 2021

Chceš radu, a potom si nahnevaná, načo sa ti starať do výchovy. Tak o co išlo ti tým príspevkom? Áno, žuvačky sa nejedia, a už vôbec nie v takom množstve, ako píšeš
A ano, moze mu z toho byť zle.
To, že on ich chce a teší sa z nich neznamená, že je to dobre. Keď mu zasvietia oči pri pohľade na krásnu ligotavu fľašku Sava, tiež ju mu dáš, nech si odpije? Veď mu žiaria očká, tak doprajem ti, synček...
Nič v zlom, ale 8 ročne dieťa už nie je hlúpe, aby nepochopilo, že čo môže a nemôže jest. A keď to nechce chápať, tak od toho je tu dospelý rodič, aby mu proste tie veci zamedzil a hotovo.

iwesska
14. sep 2021

@miriam11 Preco sa jej staras do vychovy,ked ma hodnoty nastavene uzasne? Si koledujes😂

viestta
Odpoveď bola odstránená
tncka
14. sep 2021

mna uz na konovi fakt nic neprekvapi🤷‍♀️Autorka,podla mna tie zuvacky jes aj ty a zalepilo Ti to mozgove bunky🤣🤣🤦‍♀️

ckatka
14. sep 2021

@iwesska verím...A ja neodporúčam, len hovorím, čo používam...takmer 30rokov už. A kľudne vyskúšam čokoľvek iné/zdravšie , keď to bude chutiť ako modrá orbitka a nebudem to musieť po minúte nechutné vyplut😉

monnikka
14. sep 2021

@danulicek aj ja mam 33😆 ale nie tolko... 2

iwesska
14. sep 2021

@ckatka Skus, v zdravej vyzive najdes v takej tubicke Xylitol sa volaju a su fakt ako Orbitky,dokonca aj zelene aj modre😁Pre decka maju jablko,malina,ovocne.

cautevsetci123
7. okt 2021

@biomamina78 ahojkyy, ako vyrabate tie zuvacky doma? lebo nechce sa mi stale do obchodu behat, tak skusim doma vyrobit

Strana
z2