Aké vyšetrenia mi odporúčate?
Mamicky. Dcera ma 3,5 r, Od septembra chodi do skolky. Od vtedy je skor doma ako v skolke. Najcastejsie ju trapia anginy a chyti kazdy virus, ktory ide okolo. Na imunologii lieky velmi nepomahaju. Snad by som vedela zratat, ze tento rok brala uz 10x antibiotika. Vo vacsine pripadov jej horucky vyskocia az na 40ºC. Skusali sme hocico. Poradte ake vysetrenia by ste mi odporucili? Na orl este nebola. Bojim sa, ze akurat co mi povedia jej vybrat mandle.
Na ORL si s nou uz mala ist davno, vytery sa tiez mali urobit uz pri druhych atb a ked je takto chora cely rok, do skolky si ju nemala davat, ved aj tak si doma, kedze mas aj 4 mesacne babo. 10 krat atb je strasne vela, neboj, na ORL netlacia len do vybratia mandle, mojej porobila vytery, rozbory take, co klasicka pediatricka nie, aj lieky dala take, co obvodna nemohla. A jednoznacne vytery celej rodine treba, aj my sme tak boli. Moja ma nastastie taku super obvodnu aj ORL, ze po silnom zapale stredneho ucha hned hovorili obe, ze jej ziadne atb tak skoro nedaju a mam ju radsej nechat doma a to bol maj, cize 3 mesiace som ju mala doma, otuzovala, vela ovocia, zeleniny, stale von a od septembra, ked zase nastupila,uz klop klop tolko chora nebola.
Zmenit obvodnu. Tiez dcera ako nastupila do skolky to bola katastrofa. Davala jej ant 3x do mesiaca. Tak sme zmenili doktorku a za dva roky mala raz ant. Chora minuly rok poriadne ani nebola. Tento rok sice byva lebo ma novy kolektiv ale zvladame s cajikmi a homeopatikami.
@mata0410 no pokiaľ má malá časté angíny - má aj zrejme veľké krčné mandle, na ktorých sa jej tie bacile držia, čo ani atb nepreliečiš, takže operácií sa nevyhnete, ja by som to zbytočne neodkladala. Nechaj ju dlhšie doma, ja neviem 2-3 mesiace mimo kolektív, medzitým si spravte výlet na orl a uvidíš. Takto ju budeš dookola pchať antibiotikami až jej tu imunitu zničia úplne.
aj ja suhlasim, z vlastnej skusenosti, ze pomaha vybrat dieta z kolektivu na chvilu a ked sa vrati do kolektivu, pri prvych priznakoch choroby nechat doma. Si predstav samu seba, ze nieco na Teba lezie, ale musis skoro rano vstat, cely den behat v skolke (lebo niektore veci musia robit organizovane, ine zas robia, lebo to robia ini), jest Ti nechuti, no a imunitny system by potreboval vsetky sily, ale telo to dava do aktivity. takze choroba prepukne naplno a vecer uz ma vysoku horucku. takisto suhlasim, ze co najviac obmedzit atb, nam imunologicka hovorila, ze oni vzdy daju dole imunitny system a po kazdych atb sa zacina budovat odznova.
Raz som ako pubertiacka mala silny obojstranny zapal pluc. Brala som rozne ATB dlhodobo a viacere naraz. Vysledok? Stala som sa voci nim rezistentna. Mam to napisane aj v zdravotnej karte aby mi ich zbytocne nepredpisovali. Mozno aj tvoje dieta je uz natolko prepchate ATB ze mu jednoducho nezaberaju lebo telo si zvyklo. Netreba sa spoliehat na zname " treba pockat v skolke si buduje imunitu..to prejde". My sme nastupili do kolektivu ako 2 rocne..do jasli. V auguste. Prvykrat mala sop!iky v januari. Minuly rok skolka..vymeskala 2xpo 2 dni! Za cely rok. Teraz ma mnohe ukamenuju..ale moja dcera nezje kusok cerstveho ovocia..teraz zacala jest aspon banan. Podavam iba Cebion cecko. Nic ine na imunitu. Nezje ani kyslu kapustu ci paradajky. A predsa chora nebyva. Nevieme co je teplota..mali sme ju iba ked nam isli zuby.
@mata0410 nečítala som predošlé rady a názory...ale môj syn mal podobný problém...možno v ľahšej forme...dali sme mu vybrať na odporučenie lekára nosnú mandľu ( mal cca 4 roky...vraví sa, že čím sú deti menšie tým to ľahšie znášajú a poviem pravdu, že ja som mala z toho väčší stres ako syn).Po vybratí mandle je ok....všetky problémy sú fuč...dnes má 9 rokov a chorý býva výnimočne...možno raz za rok...čiže u to pomohlo na 100%
@mata0410 ja by som ju vzala zo škôlky a bola som s ňou doma. Určitú dobu. Potom by som som s ňou šla do kúpeľov. Na mesiac. Najlepšie teraz v zime. Ona ako dieťa platí len 1.66 eur na deň. Ty si pobyt platíš,ale nie je to žiadna katastrofa. Môžeš ísť aj s bábätkom. Do škôlky by som ju dala až ten budúci rok od septembra. A zariadiš sa podľa situácie.
@marika3678
super, tlieskam !
@salome51 nasej malej vyberali nosne mandle, spavala s otvorenymi ustami lebo cez nos nevedela dychat, dakedy aj chrapkala v noci. dali sme mandle vybrat, aj ked som sa bala, predtym aj dost byvala chora. PO vybrati sa to vsetko zlepsilo, nelutujem, ze sme sa rozhodli a dali vybrat. Pekne spi so zatvorenymi ustami, nechpraka, ani nebyva tak casto chora ako predtym. samozrejme obcas nachladne, ale je to ovela menej casto ako predtym a aj priebeh je ovela lahsi
@salome51
Ahoj,
mandli je viac,nebude potom chory,
Mas tonsila pharyngea (ta nosna,ktou spominas),palatina,lingualis a este dalsie dve.
Ak ti ide oo to,ci mu nebude chybat lymfaticke tkanivo,tak nie,lebo prvy zachyt bakterii po vstupe do organizmu robi tonsila palatina,co je nam dobre znama mandla,ktora za zapali,hnisa pri angine a inych nahlych ochoreniach. Tato palatina sa nachadza medzi hltanovymi oblukmi a ked otvoris usta,tak ju ako jedinu mozes vidiet 🙂
V podstate tato nosna mandla (ta o ktoru ide) u dospelych ludi uz prakticky takmer nie je,lebo je zmensena. Svoju ulohu robi iba u deti a nebude mu chybat.
Je to bezny zakrok na klinikach ORL v celkovej anesteze a je kratky..
Urcite chod 🙂
Môj syn mal do tri a pol roka jednu hnisavú angínu za druhou . Vybrala som ho na pol roka zo škôlky a nezmenilo sa absolútne NIČ. My sme boli na výteroch celá rodina výsledok negatívny . Po nemocniciach som ja strávila s ním dosť času , penicilínové injekcie ako na bežiacom páse., Po troch rokoch jeho veku nám krčná doporučila vybratie krčných mandlí, vybavili sme všetky predoperačné ,vybehali čo sme mali , v pondelok sme mali ísť na vybratie, v nedeľu udreli 40 tky s triaškou , už som vedela že zas angína. Otvoril ústa a na mandliach samý hnis. Otec ktorý je internista a bývalý vojenský lekár volal na ORL, o niečom sa bavili a potom mi vraví , choď na ORL do nemocnice . Na ORL v nemocnici , prišla primárka , syna som usadila na kolená , pevne chytila , a primárka namočila dve špachtle do betadinu a ten hnis z tých mandlí mu začala vytláčať ..zážitok hrozný , pretože ja som skoro ohluchla od toho vresku , syn sa spotil a hneď potom zaspal, tak ani nevnímal že dostal do zadku injekciu kryštalického penicilínu . Výsledok ?
7 rokov bez angíny , ďalšiu mal v 10 rokoch keď vypil bublinkové studené dve mirindy, potom zas až do dnešného dňa bez angíny a to je 8 rokov . Mandle má zväčšené , ale plne funkčné . Čo ja som počula ale aj mám osobnú skúsenosť, tak ak sa odstránia krčné mandle , zas sú mnohí náchylnejší na priedušky .
@mata0410 no to je naozaj vela..ja raz ako dospela som mala.kazdy mesiac atb a podla mna zbytocne,lebo crp mi nerobili.. Po nastrihnuti dasna kvoli zubu a po zmene prace (v skole,kde bolo vela prachu a kriedy) sa mi ulavilo..
U teba - daj jej spravit testy, nam napr.imunoglukan nezabral a ani tir kvanta Cecok,co sme.pojedli, ale skuste ist prirodnejsou cestou - zvlhcovat nostek obzvlast v zime aj niekolkokrat denne morskou vodou -sopel vie zbehnut dole a sposobit chorobu (sama zial na to trpim) a skuste silice -esencialne oleje. My teraz nemame nejak financie,ale raz sa k tomu chcem.vratit,opat prvotne investovat,nakupit,co naozaj potrebujeme a nasledne vyuzivat,dost dlho nam to vydrzalo, a ich inhalacia,potieranie nimi ... Dokonca sme nimi znizili horucku,presne urceny. Kazdych 10minut sme.potierali. Treba ale pozriet kvalitne - dotterra ci hanus napr. A difuzer kupit.
Keby si chcela,do IP napisem viac a mozem aj kontakt posunut..
@salome51 moze byt,ze ano. Nas maval len sople a raz zapal stredneho ucha (trvalo to ani nie denburroe zabrali). Ale mal velku mandlu,sledovali mu to. Az raz uz mal situaciu taku,ze mu to zacalo ohrozovat sluch,hrozila hluchota. Mnadla sla von a on,co mal len zopakrat sopel s maximalne zvysenou teplotou zrazu zacal mat take horucky,ze skoro 40, niekolko dni a na 9mesiacoc mal taku pobabranu imunitu,ze bol maximalne tyzdne-dva v skolke. Potom sa to upravilo asi aj vdaka siliciam a uz je to taka bezna norma. Teraz sme po kiahnach (v juni ich mal),tie tiez vedia oslabit imunitu,zatial mal len gastritidu,ale uz ma 7,5roka,tak hadam to nebude take strasne,kedze uz bude pol roka od kiahni..
Vies,niektorym detom sa ulavi,ale ako vidis,ine su na tom prechodne horsie.
My sme boli u sukromneho ten hned povedal nosna prec co sa tyka usno nosno tam na to nic nepovedala ze treba nieco vyberat.najstarsi mal vzdy sople take ze oci opuchle ako by dostal riadne na ne usi upchate ze nic nepocul museli sme na neho kricat a nosna nic proste len lieky.tak sme sli k sukromnemu aj jeho zajednali k operacii zaplatili sice ale len 20eur a mame pokoj hlavne z opuchnutymi ocami.tiez este u nas nebol nik moc chory.
Pocas choroby klesa vyrazne aj zelezo. Dajte skontrolovat hemoglobin, pretoze, ak je k tomu este chudokrva, co si myslim, ze aj je, tak sa bude dlho zotavovat. Na chudokrvnost pomaha okrem farmakoterapie aj: pecienka, susena petrzlenova vnat, cervene maso, tmavozelena zelenina, rooibos caj ....
Ahoj. Moj maly je tiez casto chory. Pediatricka nas poslala k imunologovi a na orl. Na orl sme dopadli dopre, nosmu mandlu zvacsenu nema, na imuno zistili oslabenu imunktu a alergiu na skore stromy. Teraz je uz 6.ty tyzden v kuse chory, kasle. Stale. Tak sme boli zase u dr, zobrala krv na testy, zase sme boli na orl a nakoniec som si vyziadala vymenny listok na zaradenie do denneho detskeho sanatoria u nas v meste. Chodia tam deti v skolkarskom veku (ale hovorili mi ze mali uz aj take 2rocne), je to ako normalna skolka ale rozdiel je v tom ze tam inhaluju a liecia sa, ked je chory tak mu tam podavaju aj lieky. Cize je na 3mesiace vypisany z normalnej skolky kam chodil doteraz a na 3mesiace je zaradeny do denneho sanatoria kam moze chodit aj v pripade choroby. Dnes bol prvy krat, dufam ze mu ten pobyt pomoze a choroby nas budu viac obchadzat. Treba sa vypytat k imunologovi a na orl, inak sa nikam nepohnes. Pediatricka vela toho nezisti. Potom sa uvidi. Drzim palce. Nie je nic horsie ako chore dieta 😢
Ako dieta co nastupi do skolky zvykne byt chorlave ale tolko atb tak to je mega. Na imunologii co povedali? Hemofila moja dcerka.vecne chyta a bez atb v pohode. Ale ved treba odobrat krv na imuno + vas rodicov vysetrit ozaj moze byt miekto prenasac. Vytery a tak nechapem. A mmch vybratie mandli nemusi pomoct poznam chlapca xo ma skoro kazdy mesiac anginy ale.netypicke cize tam ani vyber mandli nepomoze dokonca ani atb. Potrebovali by ste poriadne vysetrenie a ja by somntaketo dieta do skolky nedavala. Mozno ma oslabenu imunitu a kto vie na akej urovni. Ja som tak.mala dcerku prvý rok bola v skolke dokopy asi 2 tyzdne druhy mozno 3 no katastrofa ale pomohlo ze som ju nechala doma posledny rok tam bola casto.a imunita sa velmi zlepsila
@mata0410
v tomto veku je to normalne, dieta pri vstupe do kolektivu sa stretava s virusmi a ich zdolavanim si buduje imunitu. Mam 4 deti a mozem ti povedat mala som to podobne s tromi ktori uz maju skolkarske obdobie za sebou. Najstarsi mal stale anginy, vtedy sme mali doktorku ktora tiez hned davala atb ten sa ich najedol chudak. A stale mu chcele vyberat krcne mandle. Nedala som. To iste aj s dasim synom tu zasa robila problem vraj nosna mandla. A pri dcerke rovnako, tiez bola viac doma ako v skolke ,ale tu sme mali inu lekarku, ta ked naozaj nemusela nedavala atb. Tiez jej chceli vyberat nosnu mandlu. Nedala som ani jednemu, pri nastupe do skoly sa z nich stali odolne deti ktore su chore naozaj minimalne a atb berieme naozaj malokedy. Takze moja rada vydrzat, otuzovat, podporovat imunitu, vitaminy a betaglukany. Vyplach nosa perfektna vec. A ked uz dieta ochorie skusit liecit bez atb najprv, prve 2-3 dni moze mat horucky aj 40. Az ked teplota neustupuje potom treba robit crp a az potom atb. Toto skolkarske obdobie je tazke, deti si tam virusy podavaju. Ale uvidis z roka na rok to bude lepsie😉

Baby, mnohé ste písali, že vašim deťom vybrali nosné mandla. Môj syn bude mať v marci 4 roky a má pravdepodobne zväčšenú nosnú mandľu. Ba ORL sme objednaný. Chorý je teraz 1x a do škôlky chodí dva roky. Len on ma taký problém že aj keď nemá zapchatý nos má fufnavý hlas a dýcha cez ústa. Naša Dr. si myslí že mu v dýchaní bráni priveľká nosná mandľa a bude ju možno treba vybrať. Ja mám z toho ale strach. Nebude potom bývať chorý?