Ako oddialiť menštruáciu u dospievajúcej dievčiny?
Prosím, ako by ste oddialili menštruáciu 13 ročnej? O 2 mesiace sa chystáme k moru a nerada by som zažila čo minulý rok, že väčšinu dovolenky sa dcéra vôbec nekúpala. Nepomohli ani vyžmýkané citróny. Alebo ako riešite takéto situácie? Kalíšky ani tampóny neraďte, nemyslím že by si to chcela alebo vedela zaviesť. Ešte som rozmýšľala nad menštruačnými plavkami ale mám obavy z možného pretečenia.
Ja by som sa poradila s gynekologom, ake moznosti u tak mladeho dievcata mate...
@simsalabim nie sú, sami výrobcovia to neodporúčajú. Tlak vody nezastaví nič, osoba krváca do mora, po vyjdení z vody začne krv tiecť a plavky nasate vodou toho už veľa neudrzia
@simsalabim určite nedajú, ak je to ozaj silná menštruácia - odskúšane mnou, žiaľ 😅
Mne niekedy zblne cyklus a nie to ze 13 rocnej kocke aby sa dala planovat dovolenka 😀
Nvm sice ako funguju plavky do vody, ani nechcem, ja by som s nou skusila normalne poriesit tampon, ved uz ma 13 rokov, vysvetlit ubezpecit a nech vyskusa, nepojde nepojde a tak riesit, ale asi nic lepsie ako tie plavky nevymyslis, lieky by som jej urcite nedavala
Zvyknem pouzivat noretisteron na oddialenie menštruácie na dovolenke ale teda mladej babe by som ich nedavala. Mavam po nich brutalne bolesti, ked sa pusta menzes a to moj gynekolog mi vzdy káže si davat iba jednu tabletku denne na letáku pise dve denne. Cize aj on sam nema rad taketo hormony. Skus tie menštruačné plavky. Tie dva dni, ak ma velmi silne tak pocka a ostatne dni si myslim, ze v pohode stacia tie plavky.
Dcéra mala 11 rokov a tampón si v pohode zaviedla. Chcela ísť na koncoročné výlet, tak sa to musela naučiť.
@luliu mam s tym skusenost u dcery, ktora tampony nechce ani za svet. Nekrvacas do vody, ver mi, tlak to zastavi. V prve leto plavala iba v obycajnych ciernych plavkach a nic netieklo, ked vysla z vody. Kludne si dala okolo seba uterak a sla sa prezliect. Ani nejako moc krvi pri prani z tych plaviek neslo.
@michaela329
Neviem, ako fungujes na plazi, dcera je trebars hodinu vo vode, vyjde von, chvilu posedi a ide na apartman sa prezliect a naspat do vody. Alebo sa prezlecie na plazi a ide naspat. Na vylihovanie na plazi to asi nie je, to je fakt, ale to nie je nas styl. Vzdy sa stazuje na silne krvacanie, v silne dni si na plavky dala este plavecke sortky na tento styl https://www.decathlon.sk/p/305325-338817-damske...
@simsalabim hodinu sa viem rochnit vo vode, nafucka, plávanie, vyvalovanie...a nie. Iba plavky to nedajú. Ešteže mi muž decentne priniesol uterák.
@simsalabim možno tvoja dcéra slabo krváca, možno ako niekto ku koncu menzesu. Menštruačne plavky nie sú vhodné na silnú menštruáciu. A i ja mám skúsenosť, kedy kamoskina dcéra vyšla z vody a chuda takú traumu, že už viac do vody nešla a ani na pláž počas tej dovolenky, tak sa hanbila.....
@michaela329 tak logicky ak si na nafucke, nie si vo vode. Dcera naozaj tu cca hodinu plava a potapa sa. Ziadne rochnenie ci vyvalovanie sa v plytkej vode. To je jasne, ze tam ziaden tlak vody nie je.
@luliu nehadam sa, myslim, ze krvaca dost. Ale vo vode plava, nerochni v plytkej vode. My celkove nie sme na vylihovanie na plazi. Urcite sa to vsak moze lisit a opatrnosti nie je nikdy dost. Preto aj tie sortky na plavkach.
@simsalabim logicky nemôžeš vedieť ako na tej nafucke som. Polka tela vo vode. Naozaj silnú menštruáciu tie nohavičky nezastavia, ani na to nie su určené. Je lepšie mať doplnok.
Dala by som predpísať liek načo si ma kaziť dovolenku bolesťami, krvácaním aj, keď v plavkách, ale to je to diskomfort.Ked 15-16 r dievčatá berú ATK 7 dní brať Norethisteron nemôže byt take zlo, ale porad sa s lekarom
@michaela329 nehadam sa, urcite to je individualne. Moja skusenost je, ze hodinu vydrzia, ale neda sa im asi verit tak, ako napr. pohariku. Preto ta poistka so sortkami a po vyjdeni z vody prezliect - preto aj radim mat viac kusov tych plaviek.
Sorry, ale prečo sú tampóny problém? My sme celá rodina bývalí vrcholoví plavci. Menzes-nemenzes vždy sa trénovalo 4hodiny denne aj pretekalo aj cez "tie" dni. Dcéry sa naučili zavádzať tampóny bez problémov v 12-13, jedna to vyriešila s kamoškou, druhá na mňa kričala z WC keď potrebovala pri prvom raze poradiť....
@bmolko prečo sú tampóny problém? Pre mňa osobne sú problém tiež. Vôbec sa s tým necítim komfortne, aj zavádzanie mi nie je prijemne. Tak neviem, či by nebolo aj pre dcéru.
Len pochop, že to, že pre teba je to problém, neznamená, že to bude problém pre dcéru. A ak jej vopred omielas, ake sú tampóny blee, tak ju to ovplyvní. Ak bude skúšať, určite kúp tampax s aplikatorom
@luliu jej som o tamponoch ešte nehovorila, a vôbec ju neodhovaram. Však som už písala, že jej to navrhnem, nech vyskúša. Len píšem čo si myslím, keďže ju poznám a viem že v mnohých veciach je ako ja. tampóny s aplikatorom doma máme, lebo som si raz pre istotu kúpila, len nevyužila, iné by som ani nedala 🤷🏼♀️
Urcite jej ich ponukni, mozno s nimi nebude mat vobec problem. Moja starsia bez problemov, dokonca velmi rychlo presla na poharik. mladsia? Ani za svet a to s nou mala rozhovor - a nie raz - starsia dcera. Proste nie, ona to nechce...
Chcela by som iba vyjadriť podporu,že ani tamponov sa netreba báť. Keď som mala 11 dostala som prvy menzes o pol roka sme šli na 14 dní na dovolenku k moru a zrovna vtedy došiel. Tak som sa nahnevala,že by som sa nemohla kúpať,lebo v mojich časoch žiadne menštruačné nohavičky ani plavky neboli,že som si tampóny sama vypýtala. Našťastie, lebo som krvácala 10 dní, takže z väčšiny dovolenky by som nič nemala,keby som sa nemohla kúpať. Moja mama tiež nechápala ako si to viem zaviesť. Po každom kúpaní som si ho ale šla meniť, aby náhodou nejaká infekcia, aj keď slaná voda dezinfikuje,nikdy človek nevie.
Este poradim menstruacnu hubku. Je to prirodny produkt, je ovela vhodnejsi a ekologickejsi ako tampony, makkucky, clovek o nom ani netusi, ked ho ma, nikde netlaci a zavadzanie je za mna ovela prijemnejsie, nie je na tom co pokazit. A da sa s nimi perfektne kupat 😉 staci obcas premyt v cistej vode, vyzmykat a ide sa dalej. Po pouziti sa nevyhadzuje, vydrzi cele mesiace, cize na dovolenku staci zbalit jeden.
My planujeme podla jej dni. Ja si dam aj stupel, ona je zatial len na vlozkach. Takze obetujem radsej seba 👍
@1mata ja nemôžem plánovať dovolenku na poslednú chvíľu, v práci už teraz máme spísané požiadavky na dovolenku. Čiže u mňa to nehrozí.
@doris11 prosim ta a ktoru znacku pouzivas?dlho nad nimi premyslam..
@pipistrel13 ja mám snuggs 🙂
Ak sú pre teba tampóny problém,respektíve sa s nimi necítiš komfortne tak asi niečo robíš zle a nevieš si ich zaviesť. Tampón cítiť v sebe nemôžeš pokiaľ je dobré zavedený. Existujú aj tampóny na kúpanie,sú také akoby voskové takže dnu doslova vkĺznu. A keď ti dnu vlezie pe**s tak tampón sa zmestiť musí,len treba trénovať.
@nivea777 nepísala som že tampón cítim. Písala som, že sa s tým necítim komfortne. A mám zlý pocit, vôbec nemám chuť ísť s tým do vody 🤷🏼♀️
@doris11 dakujem
Chodila by som na dovolenku last minute po jej menštruácii - nasla, kúpila, odletela pár dní vopred. Kým nezačne pouzivat tampóny. Je to ešte dieťa, tam žiadne lieky a kafranie sa do jej cyklu nie je na mieste. A okrem liekov nič nezaberie.

Tie plavky sa urcite daju aj cez silnu menstruaciu. Odskusane dcerou. Tlak vody krvavanie zastavi, ale treba ratat s tym, ze po vyjdeni z vody sa bude treba po case prezliect.