Ako pomôcť 11-ročnej dcére so žalúdočnými problémami?
Dobrý deň!
Mam 11 ročnú dcéru ktorej je vždy zle, keď niečo zje. Pred rokom sme boli na kolonoskopi aj žalúdok jej pozreli ale nič nezistili. Potom to bolo lepšie a teraz sa to zase zhoršilo. Keď zje niečo ťažké, je jej zle=dáme kreón
Keď zje ovocie alebo sladké, má kyselinu=dáme helicid20
A proste neustále musíme dávať lieky. Na ťažké jedla jej niekedy pomáha aj minerálka, ale na kyselinu.....počkáme aj pol hodinu ale neprechádza tak zase musíme dat helicid20.
Nechcem do nej stále pchať lieky.....aj to jej škodí.
A najhoršie je ze niekedy ma kyselinu aj 2× za deň a helicid za môže dat len raz denne. A potom co?????🫤🫤
Prosím poraďte. Ďakujem
@liv1 myslím že by jej aj z toho bolo zle. Jej je už zo všetkých takýchto riadnych jedál
@lonely66 my spolu vychádzame dobre. Môj manžel je idiot a ja ho nepočúvam. Radšej sa s nim ani doma nerozpravam aby sme sa pred deťmi nemuseli hádať. Som dobrá matka a nikto mi nebude hovoriť ze môjmu decku je zle zo mňa. My sa vobec nehadame. Dcéry s ním majú lepší vzťah ako ja. Úplne vpoho rodina
@liv1 práveže je štíhla. Pohybu má málo, nevládze dlho chodiť. Úplná slabosť už tie 2 roky čo to riešime.....
Aj ten pohyb nám radili že prechádzky. Ako každý druhý deň pešo do blízkeho obchodu zájdeme, ale to je v zime asi tak všetko. V lete chodí aj na ihrisko
@dievcatko112233 tak potom je este alternativna moznost, chodime k jednemu dr co sa uz na dochodku venuje viac altetnativnej liecbe, tak ak chces napis spravu poslem ti na neho kontakt. Mame s nim vxborne skusenosti. Je svojsky, ale fakt dobry
@dievcatko112233 ak je tolko sladkosti, jej telo je z toho KO. Cukor hore-dole cely den. Pochop ze ona pro takejto strave ok nebude nikdy. Na to nie su ziadne lieky. Ak nahodou ma nejaky zdravotny problem, takymto jedlom to len dorazite. Treba sa zmierit s tym, ze mozno nieco jest proste nebude moct.
@dievcatko112233 a helicobactera vylúčili? ja som to dostala počas VŠ mne bolo hrozne zle úplne zo všetkého nemohla som ani čaj, vodu, sucháre nič, stále mi ostalo ťažko od žalúdka zo všetkého, na vracanie mi stále bolo, kŕče po jedle aj prehnať ma zvyklo :/ Sladkosti jej nedávaj kým nezačne normálne jesť, tie ešte viac zhoršujú zdravotný stav.
A skúsila by som aj toho psychológa, ak sa nenájde iná fyzická príčina jej stavu, možno ju trápi niečo, čo zatlačila sama už do podvedomia, nemusí si to už ani uvedomovať, ale prejavuje sa jej to takto.
Podobné mame problémy, únava, problémy po jedle, bolesti brucha, chrbta, kĺbov...Mame podozrenie na cysticku fibrozu. Ideme na potny test, ak vyjde negativny, kvôli anamnéza v rodine sa budú robiť genetické testy. Existuje veľa mutácií, veľa ľudí to ani nemá duagnostikovane. Nechcela som vystrašiť, treba ale myslieť na to a ako som písala riesit
@dievcatko112233 prepac, necitam vsetky komentare. Len taka otazka, nemoze mat reflux? Dost to na to sedi.
@dievcatko112233 akym stylom jej vylucili celiakiu? Aj synovi bolo zo vsetkeho zle aj z pomarancu..uolne zo vsetkeho..bola to celiakia.
netreba robit pokusy, tie lieky na kyselinu a vsetko robia traveniu este viac zle. Ak su vysetrenia v poriadku, ma za sebou gastro atd, tak vydrzat. Ja by som zaviedla dietu = na reflux. Dala prirodne zaludocne kvapky ked je zle. Ak jej nezistili alergie, problemy s niecim (zlcnik, ...) tak je zybtocne mordovat sa dietami, potom staci nieco zjest a bude jej zle = lebo nie je zvyknuta to stravit.
Povies, ze cely zivot nemoze byt na diete.. no mozno ani nebude, a ukludni sa jej to, ale ja so svojej skusenosti ti poviem, ze ak ma niekto palenie zahy, reflux = tak to proste treba skludnit, dietovat (vydrzat dlhsiu dobu, kym sa vsetko skludni, pridavat jedlo postupne a skusat = ak jej nieco nesadne, vynechat a postupne pridavat... a nie dopovat sa tbl pretoze mna z toho napr este viac zduje, netravi mi a boli ma brucho... cize ked je najhorsie dam si na zahu (ja to beriem vzdy nalacno rano, az kym nevymiznu priznaky , nie hocikedy) ale inak nie, skor siahnem ak vecer ma pali zaha po cmulacom nieco.
Niekdy treba neutralne nieco zjest, dostatok vlakniny a s tym pridavat tazsie jedlo (napr. ryzu.. s niecim = zelenina atd., pokial sa dobre pamatam, najskor varena/parena, potom surova...). A male porcie ak jej je tazko, radsej si dat neskor duplu, ako sa napratat.
A k tomu, ze tvoje dieta nie je blazon... myslim, ze na to nik nenarazal, bezne deti bolia brucha a je im zle zo psychiky. Len to by nebolo asi stale. Ale kludne ak ma nervy z toho, ze ide jest a zase jej bude zle = tak jej moze byt zle aj naozaj. Tak ako ked deti mensie si vedia vsugerovat, ze nejake jedlo neznasaju/nejedia, tak ho vyzvracaju...
A ked to tu citam, ze manzel je idiot, a vysmieva sa z lekarov, a dcery a vysetreni = tak mate iste harmonicky zivot a dieta to neciti, nemoze mu byt zle... (to neutocim ani nic, len konstatujem.. cize ano objednaj sa aj k tej psychologicke s malou, aj tak su tam cakacky a vsetko). Skus urobt klud doma a malej dat jest v pokoji, na co ma chut, varit spolu a lahsie veci, na menej oleji a korenia atd.
Mozno tak maskuje mentalnu anorexiu. Aby nemusela jest, tak vravi, ze jej je zo vsetkeho zle...
tak ako ti radili vyssie - varit dietne, bez cibule, nevyprazat, lahke zeleninove polievky bez zaprazky, chude kuracie maso/ryba na troche masla podusene, ziadne hranolky, ale dusene ci varene zemiaky. Koreniny lahsie - bylinky, nie kupovane zmesy, ktore casto obsahuju glutaman ci ine smakociny. Ak boli vylucene potravinove alergie a nepomoze dietna strava, zostava uz len psychicka pricina (bulimia ci mentalna anorexia) a to nie je sranda.
@dadushka007 ináč presne toto som chcela povedať. Dnes tie mladé dievčatá nahovoria jedna druhú ze musia byť štíhle, a takéto somariny, tak potom doma vymýšľajú. Aj to je psychika. Takže smer psychológ, minimálne. A sladkosti úplne vylúčiť.
@lonely66 😭😭😭😭som mama samozivitelka. Ten "manzel" o ktorom som písala je len otec dieťaťa. Príde k nám pár krát za mesiac, ale inak sa ja starám o dieťa. Viki (dcera) necíti žiadne napätie, chápe ze otec sa jej snaží venovať, ale moc nechce..... Tak ma mrzí ze takto rozprávaš. Vieš aké je ťažké sama aa starať o 2 deti?
@dadushka007 a co keď som mala v detstve podobné??????? Mne bývalo tiež z jedla len tak z ničoho nič zle a po pár rokoch to samé prestalo. Malej to po 2 rohoch neprechadza
@bielasovicka moja taká nieje.....a už sa skludnite......Prepáčte ale ja som si pýtala recept na nejaké bylinky na žalúdok namesto liekov
@lonely66 nevedela som čo povedat
@dievcatko112233 z tých jedál čo píšeš a sladkosti by bolo aj mne ťažko.Az si začínam myslieť, že si z nás robíš vrtulu
@luccija ???????
Je to pravda. Hľadala som pomoc. Ale ako vidím tu ju nenajdem
@dievcatko112233 tak bylinkove caje alebo zaludocne kvapky ti predaju v lekarni. ale treba riesit pricinu, nie potlacat dosledok.
@yvanielka to si myslíš preto že som si dala názov dievčatko? Mám dve dcéry tan som to odvodila
Autorka vo veľkom by si sa čudovala čo dokáže hlava. To že máte dobrý vzťah a všetko ti povie neznamená že psychika je ok. Ona sama chudáčik nevie že jej to robí hlava . Mojej mamy strýko mal tiež problémy na návšteve vravel že u všetkých lekárov bol , čakal na magnetickú žalúdočné problémy mal hoc čo zjedol mal bolesti aj schudol čo radšej nejedol vravím ale to môže byť psychického pôvodu hlava dokáže kade čo. Pol roka trvalo kým sa rozhodol teda že pôjde k odborníkovi a bolo to presne to čo som povedala ja . Ono stačí že par x jej bolo z niečoho zle a už si to hlava zapísala . Pre jej dobro fakt k odborníkovi a to ze sa tvoj muž vysmial lekárovi bolo dosť úbohé práve ten lekár vám chcel pomôcť a už ste mohli mať kľud. Tak mu to nehovor a objednaj ju k lekárovi nič s tým nestratiš
@mariska1989 dnes sme boli u toho psychológa. Predsa len som si dala od vás poradiť. Psychologička povedala že to asi bude zdravotný problém, lebo psychika je upne vporiadku