Ako pomôcť 15-ročnej dcére s nadváhou?
Čaute .Neviem či to sem patrí ale moja dcéra bude mať 15rokov.Má 163cm a 77 kilogramov áno viem je to veľa. Snažila sa schudnúť už skôr no nešlo to. O cca 3týždne ju čaká 15ročna prehliadka a keď som jej to povedala tak plakala že sa hanbí vážiť a vyzliekať u lekárky. Ani mne nechcela povedať váhu až som raz išla na váhu ja sama a ukazuje nám tam vždy poslednú nameranú váhu a ukázoki mi tam 77kg. Vtedy som ju prinútila sa tam postaviť predomnou. Áno viem je to moja chyba že som to nepodchytila skôr. Veľmi ju to trápy a už aj mňa po tom ako sa vážila preomnou sa veľmi hanbila a pritom vie že mi môže povedať všetko. Minule som si všimla že na stehnách má celulitídu a na bokoch strie.Je mi jej lúto a velmi jej chcem pomôcť.
Koľko rokov chodila na tenis? A v akom veku? A prečo prestala?
Verím ti, to už ale moc nezmeníš, jedine že prídete k dr. a samé s dcérou poviete na úvod, že so sebou ide niečo robiť..že chcete zapracovať na schudnutí…
@katkami123 6 rokov . Prestalo ju to baviť
A vlastne potom začala naberať
tak treba najst inu aktivitu a schudne...
@ivkav5 a odvtedy nechodis k lekarom a dalej mas nadvahu, alebo si dala na radu lekarky a schudla?
Žiaľ, ale v takom veku mať takú váhu, ako nečudujem sa lekarke, keď zdvihne varovný prst. To potom čo o dalsich 15-20 rokoch a po pôrode? Sa bude gúľať dole kopcom? To si potom toľko zdravotných problémov nabalí na celý život. Treba zmeniť životosprávu a veľa robí nočné jedenie.
Tak ju treba dať na šport, nech si sama vyberie, ale hýbať sa treba.
Ďakujem za odpovede. Skúsim sa s ňou porozprávať
@katkami123 a vies co sa moze stat? ze uz jednoducho nepriberie.. ved na 15 rocnu sa uz treba pozerat ako na zenu... nie ako na dieta..podla mna
@katkami123 nemyslim ze to je až tak zlé videla som už aj väčšie dievčatá
@vanilkovazmrzka
@janinah
písala som skôr už..účel to teda nesplnilo, pretože som sa úplne zabanovala a priberala som rapidne dlho, potom som sa spamätala, dala si najmä hlavu dokopy a schudla som vyše 25kg…cítim sa super, konečne som zdravá, nemám problémy a ťažkosti 🙂
@ivkav5 a vtedy ste mali kolko kg ak sa môžem opýtať
Mala som 15rokov a 68kg..
Netreba ju porovnávať už s morbídne obeznymi. 77kg nemám ja pri výške 180cm, lebo by som už bola tučná a mala veľkosť L, tvoja dcera má 163cm, žiaľ, je to veľmi veľa. Ak sa nestopne, tak bude mat v budúcnosti problém. Pozri len na moderátorku Evelyn, sťažovala sa, ze od svojej babky dostala na Mikuláša naplaste na chudnutie. Ale do teraz sa tej váhy nevie zbaviť, chodí na rôzne pobyty a je ako na hojdačke - schudne, priberie atď.
Úplne neodporúčam nejaké drastické diéty komentovanie postavy a byt prísna. Presne taká istá som bola v jej veku lekárka mi vtedy povedala že som tučná a nech niečo robím so sebou nie len jem, mama takisto každý deň mi hovorila nech nejem že aka chcem byt. No 15 ročná je stále dieťa ma plno hormónov ktoré sú neustálené, priberanie pre dievčatá je normálne, samozrejme nie obezita. U mna to spustilo nejednie veľa som cvičila mala som 47kg a lekárka aj mama ma chválili aka som krásna chudá, to že mi vlasy padli, lámali sa nechty a nemala som energiu bolo nepodstatné. Prosím neurob dcére traumu z toho že ma nadváhu normálne jej povedz že nevadí akú ma váhu ani postavu je stále krásna no pre jej zdravie treba pár kil zhodiť cvičte spolu pred tv videá z YouTube, zdravo varte, predchádzajte sa a potom môže vyskúšať aj fitko, uvidí ako bude mať po cvičení skvelý pocit a veľa energie. Hlavne zdravý vzťah k jedlu a športu 🙂
Píšeš,že zje toho toľko koľko vy. Lenže, ty určite chodíš do práce a si v pohybe. Ak sa dcéra naje tak isto a potom sedí doma,tak to vlastne nie je to isté. Má väčší príjem ako výdaj . Práveže sa vôbec nechytaj toho,že si videla aj väčšie dievčatá. Áno sú, ale sú aj chudšie.Nech si nájde miesto tenisu niečo nové, čo ju baví v tomto veku a bude pri tom v pohybe
@macekovam
Neviem kedy sa stopla s tenisom, to autorka neuviedla, ale od vtedy naberá ako povedala… takže tažko sa len tak stopne, treba jej zaradiť pohyb, zmeniť životosprávu, lebo sa len ťažko stopne bez nejakych pravidelných stimulov.
@macekovam ved to,nie každá matka pochopí,že dr.chce ej dcére pomôcť...budeme radšej tutuli mutuli,len nech sa slečna neurazí.. a nech veselo priberá ďalej...ja byt tou dr.tak si medzi 4 očami najprv pohovorim s matkou...
Ale ako so už písala,najprv treba vylúčiť zdrav.pricinu obezity
Od výšky sa má vraj odrátať - 110, to je ideálna váha, aspoň tak nám kedysi hovorili. Čiže 163-110=53kg by mala mať tvoja dcera. Ale má o 24kg viac. Možno by ju bavilo aj Fitko, cvičiť s trénerom…
mozno sa porad na nehladu.cz su to odbornici
Nuz to si si len teraz vsimla, ze dcera ma nadvahu 30kilo? Zo vzduchu to nebude a v tak mladom veku, chuda, chyba rodicov treba program detom, sport, zdrava strava atd. vzdy sa da zacat
@katkami123 aj ja mám SZŠ aj nám tak hovorili. Presnejšie výška mínus sto, a ak chce byt žena kocka tak výška minus 110. A nesexovat kým nema aspoň 50kg 🙂 (plus neaky ten vek samozrejme k tomu).
Preboha, hneď pobyty pre obézne, hneď diéty. Dievča je v puberte. Stačí zmeniť životný štýl, aby to ani nepostrehla. Keď si nechystá sama jesť, tak jej dávkovať podľa kalorickych tabuliek.
Vyhodit sladkosti z domu, kúpiť ovocie, zeleninu, minerálky, čaje. Obmedziť pečivo na jeden krajec na deň napríklad. Pred každým jedlom sa napiť vody. Dávať jedlo na menší tanier, nech je pocit veľa jedla na tanieri 😛 každý deň prechádzka. Sprcha striedavo studená teplá voda (otužovanie)
To by malo na začiatok stačiť. Tak tri mesiace vydržať, ak žiadne výsledky nebudú, potom riešiť krvný obraz, štítnu žľazu a iné zdravotné prehliadky.
Klasická preventívna ju nezabije a ani doktorka jej nič nepovie, za mňa, ...keby mojej dcére povedala doktorka, že by mala so sebou dačo robiť, tak jej tiež niečo poviem. V prvom rade by to mala povedať rodičovi, tak aby sa nedotkla dieťaťa.
Ty hlavne nevidíš, čo všetko zje dcéra mimo domu.
Hanba - nehanba, je to už veľká baba a musí chápať, že k lekárovi nie ja hanba chodiť.
A čím neskôr podchytite jej nadváhu, tým horšie.
A vôbec by som okolo nej nechodila po špičkách.
Tých 15-20 kíl navyše sa na ňu nenalepilo zrazu, svoj podiel viny máš aj ty - ale si to, našťastie, uvedomuješ.
Takže Vianoce strávite bez klasického prežierania koláčikmi, každý deň jedna dlhá rodinná prechádzka v svižnom tempe.
A začať sa zdravo a menej kaloricky stravovať.

@ivkav5 no a presne tohoto sa obavam