icon

Ako pomôcť 15-ročnej dcére s nadváhou?

16. dec 2023

Čaute .Neviem či to sem patrí ale moja dcéra bude mať 15rokov.Má 163cm a 77 kilogramov áno viem je to veľa. Snažila sa schudnúť už skôr no nešlo to. O cca 3týždne ju čaká 15ročna prehliadka a keď som jej to povedala tak plakala že sa hanbí vážiť a vyzliekať u lekárky. Ani mne nechcela povedať váhu až som raz išla na váhu ja sama a ukazuje nám tam vždy poslednú nameranú váhu a ukázoki mi tam 77kg. Vtedy som ju prinútila sa tam postaviť predomnou. Áno viem je to moja chyba že som to nepodchytila skôr. Veľmi ju to trápy a už aj mňa po tom ako sa vážila preomnou sa veľmi hanbila a pritom vie že mi môže povedať všetko. Minule som si všimla že na stehnách má celulitídu a na bokoch strie.Je mi jej lúto a velmi jej chcem pomôcť.

lucia13022023
16. dec 2023

@macekovam súhlasím, ja toto nepochopím. V 15 rokoch stačí jedna veta a ppp je na svete. Ľuďom chyba štipka empatie a ľudskosti.

kivivi
16. dec 2023

@madeline1 tak zase netreba zavadzat. Podla BMI som mala podvahu este aj ked som isla rodit. Napriek tomu mam od 14 rokov aj strie, aj celulitidu. Strie su v tych 14-15 praveze dost bezne, lebo dievcata zrazu rychlo vyrastu. A celulitidu nemaju len zeny s nadvahou, u nich je to len viac viditelne. Celulitidu ma vacsina zien, je to sposob ukladania tuku v zenskom tkanive.

kikavadi
16. dec 2023

Môže cvičiť aj doma. Mne veľmi pomohli videa na YouTube, vyhľadajte Tuyet aerobic alebo Inc Dance Fit. Denne 1 hod.cvicenia (nič narocne to nie je, ale spoti sa pri tom a je to ozaj účinné). Samozrejme upraviť stravu, hlavne sladkosti, blbosti obmedziť, pozor na večerné jedenie. Ja som s týmto cvičením plus mierna úprava stravy (žiadne hladovanie) schudla od februára do augusta z 87,5kg na 71. Skúste, nestojí to žiadne peniaze, zacvici doma, nepotrebuje žiadne vybavenie okrem tenisiek. Držím palce. Nie je to ešte taka vysoká váha, z ktorej by sa nedalo pekne schudnúť.

prasiatko30
16. dec 2023

@lucia851 akurat tym by som sa moc nechvalila - a kolko mas rokov? Pred niekolkymi dnami zomrela takto necakane jedna herecka - 46 rokov 1,62cm a 130kg - tiez tvrdila, ze uz je zo vsetkych tych diet na nervy a pen yoyo efect a zacala by chudnut len koli zdravotnym problemom - zaciatkom tohto roku jej aj nejake zdravotne problemy nasli- na ktore vyhlasila, ze nemaju nic spolocne s jej nadvahou, aj nieco schudla uz od zaciaktu roka ale gakt len pomaly a nejako sa neponahlala, lebo bola na svoje telo hrda - zomrela na srdcovy infarkt

madeline1
16. dec 2023

@kivivi tak potom u mna je to geneticke, ze nemam ani ani aj ked som ovela starsia a vyrastla som v tom veku tiez rychlo, nadvahu som nikdy nemala, podvahu ano, teraz mam normalnu vahu

prasiatko30
16. dec 2023

@autorka - netreba zatvarat oci pred realitou a byt tebou tak by somzaviedla urcitu kontrolu jedalnicka pre celu rodinu a zaviedla tiez spolocny pohyb pre celu rodinu, cez vikend tury/vylety/lyzovacky/bikovanie/korculovanie - nieco co by ste robili vsetci spolu aby to nebola povinnost len pre dceru aby nepriberala. A nekupovat sprostosti, naucit na zdravsie snacky a zase ak raz za cas si dieta da hamburgera alebo pizzu tiez z toho nerobit tragediu - zase aby to nebolo kazdy tyzden

jana_eyre_2
16. dec 2023

Váha je jedna vec.. lenze druhá je to aby sa prijala taká aká je.. rozprávaj sa s ňou najmä o tom že sa nemá za čo hanbiť.. stalo sa, bojovať s váhou sa dá kedykoľvek.. ale musí sa jednoducho ľúbiť taká aká je, uistuj ju že ty ju takú ľúbiš.. (nevravím že to nerobis) mať nadváhu nie je nič zle čo by si si mala vyčítať ty, alebo ona.. teraz začnete všetci spolu zdravšie žiť a jesť a pôjde to dole.. len musí vedieť že jej hodnota nie je vo váhe..

jana_eyre_2
16. dec 2023

@babulkomale naľahko ľudia berú hlavne duševné zdravie a to, ako sa vyjadrujú k druhým..

stanulienkat
16. dec 2023

@lucia851 gratulujem. Mas byt na co pysna. Urcite si spokojna, sebavedoma a zdrava zena za ktorou sa nejeden fesak otoci.

benit
16. dec 2023

@n3la cely zivot nosim xs a normalne jem. Zdrava strava a nejaky pohyb. Z casu na cas ked si das celu pizzu, tak ta to nezabije. Aj rezne a majonezovy salat, ale nie denne. Ale chvalit sa nadvahou a rozpravat mladym babam ako je to ok, veru neni ok.
Deti by sme mali naucit jest zdravo. Ked vidim v skole tie desiaty a z obeda nic nezjedia, lebo doma maminka len parocky a rybie prsty, je mi do placu.

lucia851
16. dec 2023

@stanulienkat ja som spokojná a šťastné vydatá

prasiatko30
16. dec 2023

@lucia851 tato bola dokonca slavna herecka

macekovam
16. dec 2023

@lucia13022023 no tam ide huba skôr ako mozog stihne hodiť iskru...

babulkomale
16. dec 2023

@nyusika vuem, pracujem s mladymi babami aj okolo sto kil a ani sa necudujem, ze mi prave ony hadaju o desat rokov menej, ako mam. Vazim tak polovicu z toho co ony 🤦

miriam11
Odpoveď bola odstránená
babulkomale
16. dec 2023

@jana_eyre_2 nerozporujem.
Ja som bola lata, kostra, plochá, dvojkilová, žirafa, Madhausen, koncentrák a tak dalej.
Mne to pisat nemusis. Ale to neznamena, ze budem zatvarat oci pred tym, ze kedysi bol jeden "tucko" na skole a teraz ich je polovica. A to bolo v tom zlom, skaredom sociku, ked sme vraj jedli nekvalitne kakane veci, ktore nepresli kontrolou EU 🤭
Uz len teraz je to parada.

babulkomale
16. dec 2023

@nyusika ja som reagovala na ten komentar, ze matka "videla aj vacsie dievcata". No poviem pravdu, ja som videla minule synove spoluziacky, skoro ma vystrelo. On je vysoka stihla spageta a jeho spoluziacky prsnate maminy 🤦 ano puberta, ano hormony ale boze moj, aj my sme boli v puberte a mali hormony ale neboli sme tucne. Jedna jedina baba bola tucna , z 1600 ziakov a ta mala hormonalnu poruchu, chodila aj na liecenia a jej babka to podporovala reznami plavajucimi v masti, viem to pretoze ja som sa s nou kamaratila a chodili sme po skole k nim a co tam cakalo, by aj vola porazilo.

jana_eyre_2
16. dec 2023

@babulkomale to že ich je polovica je možno aj tým, ako sú ľudia neustále nastaveni do útoku a dokážu urážať za akýkoľvek výzor.. (už dlhé a dlhé roky a v tom vyrastaju nové a nové generácie)

áno aj vysmievanie za chudost je zla, to som zažila aj ja.. akýkoľvek bodyshaming je zlý.. aj na nete, aj medzi dospelými, aj medzi deťmi.. odráža sa to na ľuďoch už od malého veku, ovplyvňuje masy aj to čo počujú od rodičov..

nie je to zatváranie očí, je to fakt - neustále riešenie ako kto má správne vyzerať ľuďom robí zle.. zameriavame sa všetci na vonkajšok a na vnútro ostatných kasleme, hlavne aby sme si povedali tu svoju pravdu.. a deti to dostáva do veľmi zlej situácie a duševnej rozpoltenosti..

Ti "tuckovia" majú tiež pocity..

babulkomale
16. dec 2023

@jana_eyre_2 ale vsak mas pravdu, ja nerozumiem preco ma o tomto poucas. Ja by som v zivote ziadnej pubertacke priamo nic nehovorila, ani dospelej zene, nikomu na jeho vyzor ani hmotnost. Naco?
Jedine ked niekto zacne sam, tak som skor posluchac, lebo viem co to je snazit sa zmenit svoju hmotnost - sice ja smerom hore som sa vzdy snazila a cvicila tazko vo fitku, aby som nadobudla ake - take svaly.
Osobne si myslim ze velmi stihli ludia si vypocuju daleko viac sprostych narazok ako tucni. Na tych si ludia akoby "netrufnu" lebo vsak mame sa mat radi aki sme. Ani nehovorim ze si trufnut maju. Kazdy ma drzat zobak o ineho postave a riesit seba.
Ale tu sa bavime vseobecne o niekom koho nepozname, ze je asi treba nieco s tym robit.
To sa predsa nerovna priamej reci to oci ze Hej mlada, nejaka si tucna.

jana_eyre_2
16. dec 2023

@babulkomale poucam? Normálne som ti písala, v súvislosti s tým že si spomínala pred čím ľudia zatvárajú oči.. ale asi si trocha precitlivela, ak napíšem obšírnejšie, pred čím zatvárajú oči viac, že máš pocit poucania..

Mimochodom, ja som o svojej svokre nenapísala že je guľa - nedovolim si komentovať nikoho a žiaden výzor.. aj to je bodyshaming, lebo sa dotýka mnohých aj tých čo to tu čítajú.. a ak si nikdy nebola v koži človeka s nadváhou ťažko môžeš porovnávať kto si vypočuje viac urážok.. ja som bola vždy chuda a urážky som počula, avšak toľko urážok čo som si vypočula na svoju obeznu mamu - to sa nedá ani spočítať.. ešte aj keď zomrela, tak to každý druhý komentoval len to aká bola tlsta.. akoby ani nebola človek a jej jediny ukazovateľ bolo to, ake.mala.telo.. ale o tom písať nechcem, myslím, že som to už raz písala..

babulkomale
16. dec 2023

@jana_eyre_2 ved ale svokra je gula, pretoze je uz skoro taka siroka ako vysoka, aj na svojho syna som napisala spageta, pretoze je vysoky a stihly, ale NEHOVORIM TO TYM LUDOM a to je predsa rozdiel nie?
Svokra zamlada sportovala, bola tenucka ako prutik, ale jej stravovacie navyky ju priviedli tam kde je a ona to velmi dobre vie. Nemozeme sa vyhovarat na genetiku, ta funguje skor do akeho vizualneho tvaru niekto pribera, nie CI pribera.
Ked poznam tri generacie zien z niektorych rodin, krasne to vidno, ked uz tie najmladsie maju urcity vek, tak uplne rovnake postavy zdialky, sposob chodze, to je genetika, nie ze niekto pribera. Pribera z jedla.

deti95060810
16. dec 2023

nebavila by ju zumba? alebo aerobic? ja som roky cvičievala doma podľa hudby ktorú som mala rada... niekedy aj jednoduché podskakovanie na švihadle je super...

jana_eyre_2
16. dec 2023

@babulkomale píšeš to verejne na net, kde to čítajú ľudia ktorí sú podobní ako tvoja svokra a ako tvoj syn.. to nie je rozdiel, ľudia to proste vnímaju aj na nete.. jednoducho, prepáč že som sa ozvala priamo na teba ak ti to prekáža už nebudem - len mi už strašné prekáža na MK že sa tu ľudia nevyjadrujú tak aby ich napadlo že sa tými expresívnymi slovami môžu niekoho dotknúť a stupňuje sa to..

A teda ľudia hovoria o genetike preto lebo majú pocit že sa musia stále obhajovať.. a to je práve to zbytočne - je úplne jedno prečo je niekto pribratý - je to proste jeho záležitosť..

lucia851
16. dec 2023

@prasiatko30 kto bol slavna herečka?

prasiatko30
16. dec 2023

@lucia851 ta 130kilova pani co zomrela pred niekolkymi dnami - tiez bola spokojna so svojou vahou a zdrava

katkami123
16. dec 2023

@babulkomale
Socik nemá nič s tým, že vtedy všetky deti boli vonku od rana do večera, hrali rôzne loptové hry, naháňačky, atď. Dnes sedia pred telkou, mobilom alebo počítačom, žiaden pohyb.

babulkomale
16. dec 2023

@katkami123 tak tak. V TV nebolo nic a to bolo dobre 😃

babulkomale
16. dec 2023

@jana_eyre_2 cize ked objimem svojho syna a zasnem aky je na svoj vek vysoky a poviem mu do uska Ty moja milovana spagetka, to je bodyshaming?
Ved on sa vidi a vie, ze nie je gulka...to uz kde sme?
Urcite nepridem do prace a nepoviem: boze baby, mate 20 rokov a sto kil, ste ako mangalice.
Alebo ako mne hovorili: Co ti doma jest nedavaju?
Proste k cudzim sa nevyjadrujem.
A ked sa niekto ma rad, mal by praveze pracovat na tom, aby mal tu zdravu hmotnost. A nie ze mam sto kil ale mam sa rada, tak si este dam styri kolace.

jana_eyre_2
16. dec 2023

@babulkomale no ja neviem.. skús si prečítať ešte raz co som ti písala..

katkami123
16. dec 2023

@jana_eyre_2
Podľa mna v prvom rade, keď je niekto so sebou naozaj spokojný, nepotrebuje riešiť okolie. Ja sama som o sebe tu napísala, že ma volali špageta a nepovažujem to za bodyshaming, lebo som so sebou bola Ok a nemala som z toho komplexy, prišlo mi to milé.

A pritom na rodinných oslavách mi rôzne tetky tisnú vždy ich koláče pod nos s tou najtrapnejšou vetou :
”Veď si daj, čo sa bojíš, ze priberieš?” A povie mi to tak 80-90kg žena. Keby bola so sebou v pohode, nepotrebuje narážať na moju postavu, na to, čoho sa podľa nej bojím alebo nebojím. Keby som jej odpovedala na to tiež s tým, že ona by pre zmenu už tie koláčiky mohla prestať papať, tak to by bolo čo som si to dovolila. Môžeme sa tu hrať na vyrovnanosť v hocijakom tele, ale nie je to pravda. Len nejaka lož.