Ako pomôcť autistickému dieťaťu s nízkou váhou?
Zdravím vás mám 5 ročného syna ma autizmus veľmi slabučko je iba par jedal ,váži 12kg strašne málo je iba kosť a koža neviem si už rady prosím vás o radu ak ste mali podobnu skusenost čo ste robili čo ste deťom dávali aby aspoň trošičku pribrali ? Máme pikovit sirup tak zje aspoň trochu zem. Kašu ale to je veľmi málo
@valentinka566 Ak vies po anglicky skus si precitat knihu Stories of Extreme Picky Eating. Su tam popisane naozaj extremne pripady nejedactva deti a aj to, ake terapie a triky zabrali. Aj autisticke deti sa tam preberaju. Tiez mam komplikovaneho jedaka a byvalo to ovela tazsie, ked bol maly, preto som si o tom kadeco citala.
Spýtaj sa lekárky na Peritol.
Peritol, nutridrinky - moja céra na tom žila asi 3 roky. Veľmi jej pomohli psych. lieky - začala normálne jesť.
Nám teraz gastro predpísala nutridrinky https://www.fortini.sk/ s príchuťou nevypije ale majú také čo sa dajú použiť do varenia s neutrálnou chuťou, majú aj recepty na stránke, ja z toho robim wafle a palacinky
to ze zje len par jedal nie je dovodom nepriberania. vsak mu ich var dokolecka, len to co ma rad a bude mat ok vahu. tiez mam doma autistov a takto fungujeme. nevarim to co mi deti nedaju do ust... ak ma problem s vahou, moze tam byt aj iny problem nie zrovna maly vyber jedal... dolezite je vsak zistit ci ma ine problemy ktore mozu za malou vahou, preco nepribera ked je dostatocne?
To, že zje málo druhov neznamená že by mal byť aj s nízkou váhou.
Ja napríklad od dieťaťa zjem dokopy 10 vecí a bez problémov som trpela aj nadváhou ale späť k tvojej otázke. Ja by som určite pridala proteín do jedál, ktoré zje. Či by som použila proteín na pečenie keď pečiem bábovku alebo pridala do palaciniek ak zje palacinky, prípadne šupla do jogurtu ak zje jogurt. Aj do tej kaše, ktorú spomínaš ho môžeš pridať.
A prípadne sa skúsiť zamerať, či mu vadí niečo piť. Ak nie, tak tam sa to dá ľahko vyskladať a existujú aj drinky ,, one meal" s ktorých by určite čosi nabral. I keď napríklad za mňa, práve tekuté veci sú najväčšia smrť pre nejedákov ako sme my.
V prvom rade, neboj sa monotonnosti - neskusaj, nepokusuj, nevymyslaj stale novosti, nechaj to dieta jest to, co zvladne prijat. Hoc aj rano naobed vecer 24/7 - jemu ta monotonnost nevadi, on sa citi bezpecne.
Musis prist na system toho dietata - co mu chuti - co su tie jeho jedla - maju nieco spolocne? Farba, tvar, struktura, chut - nieco z toho? Tieto deti su velmi vyberave kvoli zmyslovemu vnimaniu. Citia silnejsie. Napriklad niektore dieta moze mat rado iba kasovitu stravu a niektore chrumkavu. Napriklad sa im moze pacit jedlo nakrajane na kocky, alebo gulate, lebo trebars maju radi nejake gulate keksiky - a ked im vykrajovatkom urobis gulate chlebiky, zjedia ich preto, ze su gulate... a pod. Napriklad mozu mat radi zelene veci - tak zelenu tortilu ked das je ok, ale biela nie je ok. Len musis prist na to, co je to u tvojho dietata. Priklad ma rad chrumkave? Nedavaj chleba ale hrianku z toastovaca alebo suchare, tycinky. Ma rad kasovite? Tak radsej davaj stale detsku krupicu, zemiakovu kasu atd.
Skus aj tak, ze nemiesaj zlozky, vacsina tychto deti je nervozna z toho, ak im zmiesas dokopy jedla - ked by si mala deleny tanierik, citia sa bezpecnejsie. Na jednej strane ryza, na druhej masko, na dalsej hrasok. Oni nikdy nemiesaju dokopy, ale si to takto dobkaju postupne. Pomoze aj ak na stle je vselico, ale oni si mozu na tanierik nalozit same, malo by byt na stle nieco co lubia, moze byt aj nieco nove, ale nemusia to chciet skusit.
Skus zaviest nieco polotekute co lubi - bud biely jogurt alebo kecup. Ak si zvykne namacat nieco do kecupu alebo bieleho jogurtu namiesto dresingu. Cez ten jogurt alebo kecup, s ktorymi sa citi bezpecne sa potom moze skusit ponuknut nieco nove. Napriklad - namaca si do jogurtu tycinky? Skus mu urobit nejake zeleniny nakrajane do tvaru tyciniek - ze nech si to vyskusa. Ale znvu dodrz, ze ten jogurt/kecup ma v misticke zvlast - ze to je moznost, nie povinnost.
Este funguju mrazene vci - lebo vtedy citia tu vec studenu, a necitia tak vyrazne jej chute, vone, napriklad nemusi ti chciet ovocie, ale ako rozixovanu ovocnu dren ti to zje.
Niekedy este funguje aj rozpravka, co to dieta ma rado - ze chce ochutnat co tam postavicky jedia. Skus pohladat nejake rozpravky, co ma chlapec rad - ci tam niekde nieco jedia a nejak nenapadne zved na to rec, ze ktovie co to papaju, ze ktovie ako to chuti, ze by si si take dale, ze ci neziska zaujem aj on take skusit, ci to nebude pytat...

Nech vám pediater predpise nutridrinky, možno mu zachutia