Ako pomôcť škôlkarovi s nadváhou schudnúť?
Ahoj maminky, máte doma aj vy dieťatko s nadváhou? Krpec má 4 roky a 35kg pri výške 120cm.. Váhu má od narodenia vysokú aj výškou je od svojich rovesníkov obor 😏 Do dvoch rokov sme kvôli srdiečku mali obmedzený pohyb, toť žiadny šport a ťažká aktivita..posledný rok sa nám darí váhu držať, ale úprimne, bola by som rada keby niečo zhodil samozrejme nie dramatickou diétou..malý nepije sladké vody, papá primerané porcie, neje pečivo 🙄 sladké tiež obmedzujeme kvôli cukrovke v rodine, 2x denne sme vonku v pohybe 🫣 Zmenili sme lekárku a až teraz ma konečne počúvajú..doteraz to stále bola genetika a pôrodná váha 🙄 Som z toho už zúfalá, nechcem aby sa mu detičky posmievali keď nastúpi do škôlky, keďže je extrémne citlivý a s takýmto ,,zlom,, sa nestretol, nakoľko sa stretávame so zdravotne znevýhodnenými detičkami od malička..Vyšetrenia nás ešte len čakajú..Taktiež plánujeme zápis na športový krúžok, i keď s jeho váhou a problémy s nožkami to máme trošku ťažšie..Čo ešte vyskúšať?
berie lieky na srdce? mozno je pribraty z nich drzim palceky
Plavanie úplne ideálne pre dieťa s nadváhou
@anonym_autor Skus napisat co typicky zje za jeden den, napriklad co vsetko mal vcera. Mozno sa este ukaze v strave nejake slabe miesto. Ale ako je teraz na tom s tym srdcom? Niekedy sa kvoli srdcu moze zadrziavat voda.
Skor to ozaj moze byt z liekov,ved prave z takejto diety by mal byt ako prutik.Iba ak teda nemava porcie ako dospelak.
Prečo lekárska povedala, že genetika? Ako ste na tom vy rodičia? Stari rodičia? To je naozaj dosť dôležité
Rodičia, starý rodičia sú chudi, aká je vaša strava počas dňa napíš čo zje od rána do večera a neklam, lebo každý koláč sa ráta, má na svoj vek mega nadváhu, v jeho veku dieťa váži tak možno do 20 kíl
Rodičia, starý rodičia sú chudi, aká je vaša strava počas dňa napíš čo zje od rána do večera a neklam, lebo každý koláč sa ráta, má na svoj vek mega nadváhu, v jeho veku dieťa váži tak možno do 20 kíl
@anonym_f610a2 je aj dosť vysoký.
Toto bude nejaký zdravotný problém
Netreba byt útočný že neklam každý koláč sa ráta
@anonym_autor dcéra má 123cm a 19kg a má pol roka cukrovku. Ver, že cukrovka nemá absolútne žiadny súvis s cukrom/sladkým 🙂
@anonym_autor dcéra má 123cm a 19kg a má pol roka cukrovku. Ver, že cukrovka nemá absolútne žiadny súvis s cukrom/sladkým 🙂
@anonym_8fc151 cukrovka je v rodine ako som písala..a dosť silná žiaľ..
@natalia328
@anonym_autor keďže genetika, tak ani vy rodičia nie ste štíhli však?
Skor to ozaj moze byt z liekov,ved prave z takejto diety by mal byt ako prutik.Iba ak teda nemava porcie ako dospelak.
@anonym_a0e4c2
@marianarem
@anonym_dd14e4 lieky už neberie druhý rok..v 2 rokoch sa liečba úspešne ukončila.. papá na raňajky miešané vajíčka so zeleninou, syrom (keďže nezje pečivo, zje dve vajíčka a asi 4-5 plátkov syra), desiata ovocie, obed klasická detská porcia, veľakrát polovicu nezje, olovrant chlebík alebo jogurt, o 17tej večera väčšinou buď z obeda hlavné jedlo, alebo varíme na večeru polievku (vývar väčšinou s mäsom a slizami), po večeri sme 1.5 ešte vonku, pred spaním o 19-19:30 vypije 150ml mlieka... sú samozrejme dni keď doobeda pri prechádzke zje kopček zmrzliny, alebo si v obchode kúpi nejaké cukríky nevravím že nie..ale je to skôr 1-2x do týždňa..je naučený skôr na ovocie a zeleninu jak sladkosti z obchodu 🙄
@anonym_autor keďže genetika, tak ani vy rodičia nie ste štíhli však?
@anonym_403c3f sme vysokí..ja mám 175ck a muž skoro 2metre..on 130cm lebo športuje ja aktuálne nabrate kilá po pôrode 🙄 nevravím že sme štíhli, ale nemáme nadváhu 😏 obaja sme pred deťmi aktívne športovali
@anonym_autor detska cukrovka je autoimunitne ochorenie. Tá nevzniká z toho že dieťa zje sladkosti
Cukrovka v fodprlodti je už iná záležitosť
@anonym_403c3f sme vysokí..ja mám 175ck a muž skoro 2metre..on 130cm lebo športuje ja aktuálne nabrate kilá po pôrode 🙄 nevravím že sme štíhli, ale nemáme nadváhu 😏 obaja sme pred deťmi aktívne športovali
@anonym_autor aha, chápem. A držím palce, lebo toto není jednoduchá záležitosť ✊
@anonym_autor muz ma dva metre a ten udaj o 130 cm sa tyka koho?
@anonym_autor muz ma dva metre a ten udaj o 130 cm sa tyka koho?
@anonym_e1d0d4 to malo byť asi 130 kg u muža
No ak ste všetci väčší a syn má výsledky v poriadku tak bude tiež väčší. Genetiku neoklameš.
@anonym_e1d0d4 to malo byť asi 130 kg u muža
@januska12323 tiez ma napadlo ale autorka tvrdi ze nadvahu nemaju? .Pokial nie je muz svalnaty a vyrysovany ako Schwarzenegger, tak 130 kg aj na 2metroveho muza je velmi vela
Neviem,ale zda sa mi,ze na 4r.dieta su 2 vajicka a 5 platkov syra je trochu moc. Vsak to je tukuuuu🙈 Ja dospela si dam 1 platok syra/2 vajicka a 2 platky toho papundekloveho sosovicoveho chlebika + zeleninu a som najdena do obeda. On ma potom kratko na to ovocie a skoro asi aj obed,kedze uz o 17-tej veceriate hlavne jedlo, medzitym zase chleba/jogurt...po prechadzke sa zase naleje mliekom...nestiha to podla mna travit...A tiez zalezi,co na ten obed/veceru jete....Je rozdiel kura s ryzou alebo rezen s hanolkami. Z niecoho tu vahu taku ma.
Neviem,ale zda sa mi,ze na 4r.dieta su 2 vajicka a 5 platkov syra je trochu moc. Vsak to je tukuuuu🙈 Ja dospela si dam 1 platok syra/2 vajicka a 2 platky toho papundekloveho sosovicoveho chlebika + zeleninu a som najdena do obeda. On ma potom kratko na to ovocie a skoro asi aj obed,kedze uz o 17-tej veceriate hlavne jedlo, medzitym zase chleba/jogurt...po prechadzke sa zase naleje mliekom...nestiha to podla mna travit...A tiez zalezi,co na ten obed/veceru jete....Je rozdiel kura s ryzou alebo rezen s hanolkami. Z niecoho tu vahu taku ma.
@iwesska ano tych 5 platkov syra, k dvom vajciam ma tiez zarazilo
@iwesska také raňajky majú skoro 500 kalórii, to je strašne veľa na dieťa. Ja ako 50 ročná mám dosť z 2 vajec. Tiež mi to hneď napadlo
Môj prvák toľko nezje za celý deň 🫢 zje možno polovicu z toho,čo si vymenovala.
@januska12323 tiez ma napadlo ale autorka tvrdi ze nadvahu nemaju? .Pokial nie je muz svalnaty a vyrysovany ako Schwarzenegger, tak 130 kg aj na 2metroveho muza je velmi vela
@anonym_e1d0d4 autorka sa vidí každý deň tak asi skreslené. Už podľa popisu čo zje dieťa na raňajky a vraj detská porcia.
@iwesska také raňajky majú skoro 500 kalórii, to je strašne veľa na dieťa. Ja ako 50 ročná mám dosť z 2 vajec. Tiež mi to hneď napadlo
@anonym_c400e1 presne som to chcela napisat , dve vajicka plus syr .ma dieta tukov na tri dni ... ako ja mam tiez 4 rocnu a vie si dat aj tie 2 vajicka s krajcom celozrnneho chleba plus zelenina .niekedy mi chlieb necha .ale dalsi den je vajicko uz nedavam .ma 4,5 roka , 16 kil a 106 cm . Cely den je vsak v pohybe a je akuratna .
Mozno by som poriesila vlakninu v strave ,dostatok bielkovin a pohyb .ako dievcata spominali,plavanie je uplne super.
Poznam vela deti,ktore boli objemnejsie ,ich rodicia vysoki , a deti sa akoby vytiahli niekde v druhom stupni zs .a na strednej to boli zrazu vysoki ,stihli chalani . Ale teda zaverom ,obmedzila.by som tuky , pridala ryby a vlakninu
@anonym_8fc151 cukrovka je v rodine ako som písala..a dosť silná žiaľ..
@natalia328
@anonym_autor my cukrovku nemáme v rodine ani xx pradedov a prababiek a predsa ju má
@anonym_a0e4c2
@marianarem
@anonym_dd14e4 lieky už neberie druhý rok..v 2 rokoch sa liečba úspešne ukončila.. papá na raňajky miešané vajíčka so zeleninou, syrom (keďže nezje pečivo, zje dve vajíčka a asi 4-5 plátkov syra), desiata ovocie, obed klasická detská porcia, veľakrát polovicu nezje, olovrant chlebík alebo jogurt, o 17tej večera väčšinou buď z obeda hlavné jedlo, alebo varíme na večeru polievku (vývar väčšinou s mäsom a slizami), po večeri sme 1.5 ešte vonku, pred spaním o 19-19:30 vypije 150ml mlieka... sú samozrejme dni keď doobeda pri prechádzke zje kopček zmrzliny, alebo si v obchode kúpi nejaké cukríky nevravím že nie..ale je to skôr 1-2x do týždňa..je naučený skôr na ovocie a zeleninu jak sladkosti z obchodu 🙄
@anonym_autor na raňajky tie 2 vajíčka sú fakt moc! A ešte k tomu platkový syr niekoľko kúskov - to je problém! Ja som dospelá a 2 vajíčka sú na mňa veľa. A syr je určite 45%, takže je tučný, zaťažuje obličky aj cievy.
Skús raňajky zameniť za ovsenú kašu s ovocím (my robíme malej minútové ovsené vločky Zn. Bonavita, zalejem mliekom, hodím mrazené čučoriedky - tie chutia najviac. Ak chceš osladiť, tak kúsok banánu, spolu to dobre ladí a do mikrovlnky cca 2 minúty).
Obed OK.
Olovrant daj napr. polku kaizerky s maslom, uhorka+paradajka.
Večera by uz nemala byť silná. Polievka so slížami je fajn. Môžeš striedať aj napr. avokádo s druhou polkou kaizerky, alebo len tak - avokádo, mozzarella, vysokopercentná šunka 1-2 plátky.
Ak ešte pred spaním pije aj plnotučné mlieko, je toho dosť.
V noci pomalšie trávi, preto aj cez deň keď má silné jedlá, jeho trávenie nestíha.
Mäso tak 3 x do týždňa, viac by som nedávala.
Husté krémové polievky robím malej aj s 1 PL ovsených vločiek, keďže nezahustujem múkou.
Skús to cca mesiac a uvidíš.
Ako je na tom s vyprázdňovaním? Pravidelne a bez problémov?
Ja ked zjem 2 vajcia, tak len so zeleninou. 5 platkov syra k tomu, tak to je na 4 rocne dieta dost. Ty povies na obed decka porcia. Co je pre teba decka porcia? Lebo uz ranajky su dospelacka porcia. Pozri si jedalnicek z mš a tam mas vzdy aj gramaz v surovom stave. Porovnaj velkost a zistis co je decka porcia.
Ja nevidím problém v 2 vajíčkach na ranajky. To zje aj moje 5 ročné dieťa, ktoré má o 10 až 15 cm menej a o 13 kíl menej. Má už k tomu len zeleninu. 5 plátkov syra je vsak naozaj dosť. Ja by som sa pokúsila mu to jedlo rozdeliť tak, aby už pred spaním nepil mlieko. Radšej by som dala neskoršiu večeru. Prípadne obed sme mávali tak, že vždy zeleninová polievka ( nezahustena) a o hodinu druhé jedlo. Obed sa vám tým posunie a večera tiež. Nebude musieť už pred spaním piť mlieko. A pohyb ak už môže, tak deti s tým nemávajú problém a radi sa hýbu. To ho len podporiť v tom, čo má rád. Určite by som mu neskrtila jedlo nejako drasticky. Zaradila by som rybu, mäso, zeleninové placky pečené v rúre....

Ja len že cukrovka nie je zo sladkostí