Ako reagovať na podozrenie z autizmu u dieťaťa?
Dnes ráno mi učiteľka v jasliach medzi riadkami povedala že si myslí že moja dcéra by mohla mať autizmus. Popravde dost sa ma to dotklo..nemyslim to tak že by autistické deti boli niečo menej samozrejme že nie..ale ja ako matka si to vobec nemyslim a dost ma to nahnevalo. Vraj ked po nu prídem tak ma neobijme alebo neda pusu a ide si rovno po topanky..tak isto aj ráno ide hned do triedy a nejak sa tam netúlime. Vysvetlila som jej že dcéra nemá velmi rada fyzicky kontakt a neni dieta ktore sa chce stale objímať a bozkávať a ja sa to snazim rešpektovať. Nebudem ju nútiť ma pusinkovat alebo ju bozkávať ako taká babka čo vidí vnúčence po pol roku, ked sa jej to nepáči. Doma sa niekedy túli ale vtedy keď chce ona. Inak vobec žiadne známky autizmu nemá. Rozpráva troma jazykmi, má velmi dobrú predstavivosť, očný kontakt, zaujima sa o iné deti, spí vyborne, pohybovo tiež veľmi dobre. Potom povedala že sa jej nepáči jej agresivita pretoze občas niekoho buchne a už aj hryzla. Samozrejme že to nie je okej a treba to korigivať, ale myslela som si že taketo správanie je u dvoj ročných bežné?? Aj mňa doma niekedy buchla ale neni to že ma kazdy den búcha alebo hryzie. Skôr sa to stalo keď bola unavená, hladná atď. A predtym ako niekto napíše že asi sa my doma bijeme lebo už aj také som tu videla tak sme asi tá posledná rodina kde by sa praktizovali nejake fyzické tresty.
Vsak a je problem keby s nou na nejake vysetrenie zbehnes ? Teba sa to dotklo ( vela z nas by sa nie ) ale ty si tiez LEN matka,nie odbornik. Ja som so synom bola na niekolkych vysetreniach pritom som bola stopercentne presvedcena ze ziadny autizmus nema. A ani nemal. Neubudlo z neho, ani zo mna tym ze som sla. Mala som to aspon cierne na bielom,hodilo sa mi to a bola som rada
@annm81 b) jedným opatrovateľom detí najviac piatim deťom; Najmenej 75% zo všetkých zamestnancov jaslí musia byť odborní zamestnanci. Za odborného zamestnanca sa považuje v prípade detských jaslí najmä opatrovateľ detí. - Takze opatrovatel deti
Opatrovateľ detí musí mať najmenej:
a) úplné stredné odborné vzdelanie získané v odbore vzdelávania s odborným zameraním aj na oblasť starostlivosti o dieťa alebo
b) úplné stredné všeobecné vzdelanie alebo úplné stredné odborné vzdelanie a absolvovala akreditovaný kurz opatrovania detí najmenej v rozsahu 220 hodín.
Túto podmienku je potrebné splniť do 31. decembra 2019.
@tanapeta nikde som hádam nepisala, že sa s nimi nepracuje! To by bola blbosť. Jasne, ze sa pracuje ale to, že na sk sa neuzatvara skôr ako v zahraničí. U mnohí rodičov ale prístup, odmietanie, často znamená že kým to nemajú "na papieri" tak odborné rady a veci ignorujú. Ved "on z toho vyrastie, veď to nie je isté". Takže áno skrz toho som to písala. Mnoho detí mohli byť inde, žiaľ často rodič, rodina to blokuje. Nie vedome, ale naucenymi vzorcami, nielen Pas ale aj mnoho diagnóz rodičua nechcú si priznať a tak sa ich dieťa trápi na bežnej škole kde nikto nevie mu pomôcť a po rokoch ide na špeciálnu, stráca čas a aj to čo ho na bežnej nenaučia. Samostatnosti, existovať v bežnom živote...
@unicornlady Ano.. ja hovorim Slovensky, manžel svojim jazykom a medzi sebou anglicky + v jasliach anglicky
@monsterablue este mi napadlo zdielanie pozornosti, deti sa zdielanim pozornosti ucia slovnu zasobu, ukazuju na nejaky predmet a zaroven maju ocny kontakt s rodicom a znova pozru na predmet, chcu vediet, co to je, toto u autistickych deti byva o dost oneskorene, alebo chyba uplne. Ale nie som odbornik, len mam nacitane veci a absolvovanych par semianrov na tuto temu. Alebo namiesto osoby uprednostnia vec, napr pozeranie sa na kmitajucu hracku namiesto ludi a pozorovania ludskej tvare.
@monsterablue moj syn to robil okolo 9-10 mesiacov, vtedy naskocili aj prve slova, ako rocny uz tvoril vety
https://www.neviditelni.sk/prve-rizikove-prejav... tu je o tom viac, myslim, ze do 15 mesiaca by to amli robit zdrave deti, nie som si ista tou hranicou
dolezity je ten socialny usmev a aj toto zdielanie pozornosti, u 6 - mesacnych deti to moze byt ten prejav, ze akoby nevnimalo ludske tvare, ale viac je zaujate predmetmi, najma takymi, ktore vykonavaju monotonne pohyby, chyba socialny usmev, ze dieta sa usmeje na mamicku, lebo prisla a chvilu ju nevidelo.
@monsterablue ale na to, aby to niekto diagnostikoval tak malemu dietatu, resp vyjadril podozrenie musi byt s tym dietatom v castom kontakte, sledovat ho, vsimat si jeho reakcie, pohyby, reč - tvorba echolalii, len opakovanie slabik, pripadne slov bez vyznamu a porozumenia.
@monsterablue a zaroven ako tam pisu, tak aj ked to dieta nerobi nemusi byt autista a aj ked to robí tak moze byt autista.
@monsterablue ja som pisala, ze ten syn, teda ten , co aj tak skoro rozpraval, mal napodobnovaciu hru, atd... cize toto by nespadalo pod autizmus, ale ma zase ine prejavy a ja sama si myslim, ze nieco tam bude. On ma napriklad v zivote neoklamal, ale fakt ze nikdy, ani si nevymyslal ako deti zvyknu.
Pedagog si nemoze dovolit vyslovit konkretnu diagnozu bez diagnostiky odbornikom, nema na to vzdelanie a stempel. A potom ako sa to bude riesit, ked napr odbornik povie, ze dieta je ok, na autizmus musi byt triada znakov ked tak a toto by som neriskovala, ze rodic posle na mna inspekciu a ja budem za blbca.
Nečítam všetky komentáre, čítala som pár s teda..... No.. Radšej nič...
Mam syna, 2r, keď sme v kolektíve, čo je kazdy deň, tak sam vyhľadáva väčšie deti (4-5-6r), lebo títo dvojročný sa nevedia "správať" (?) neviem to inak napísať. Syn je taky, že keď mu niekto zoberie hračku, v 90% prípadoch je s tým ok, ide si pre druhú. Sú tam ale deti, ktoré sedia, hrajú sa napr s vláčikom a za sebou majú autíčko. Syn príde, zoberie si to autíčko s ktorým sa nikto nehrá, to dieťa s otočí a capne/strčí moje. Tieto prípady sa na stali už asi 20x, kedy som povedala dosť, nebudem chodiť medzi dvojročné deti. Kde decka hryzu a biju druhé a mamičky sedia na kávičke a usmievajú sa. Ale to je na druhu diskusiu🙈 Tým chcem povedat, že v dvoch rokoch, tie deti reagujú prchko, biju sa, strkaju, capaju, hryzu. Je to v poriadku? Samozrejme, že nie. Ale oni ti nepovedia - nechaj mi tu hračku, ja som si ju za seba odložil. Na to nemajú kapacitu. Od toho je rodič, aby vysvetlil, nasmeroval....
Autorka, ja na tvojom mieste, by som to povedala najbližšie dr a ďalej neriešila. Ty vieš aká je dcéra doma, ty vieš ako sa správa. Ale, za mňa je dobre ze si to učiteľka všimla, možno je dcéra iná v jasliach, možno robí niečo, čo si doma nevšimnes/prehliadnes.
Inak u nas tiez v prvej skolke ta veduca vyskocila nejake podozrenie, ze mlady je asi autista. Akurat ze mne to vobec nesedelo, ja som tiez pedagog a robila som predtym v skolke. Jasne, ze synovi nic neni, v dalej skolke sa uz zacal viac bavit s detmi, je smelsi a ma uz kamosov. Prave je taky oblubeny v kolektive. Aj v skolke sa divili, ze preco to tu veducu napadlo, ze je to uz stvrte dieta, co ona povedala, ze Podla neja autista a ziadne z nich nic nema. Maju tam auti dieta v inej triede a to ma aj terapie priamo v skolke a asistenciu. Ja som potom dosla na to, ze ona nas tam posielala na nejaku alternativnu terapiu, co mu mala pomoct, lenze zeny moje 160eur za sedenie a bol to nejaky jej znamy. So much for that…
@heminepa ona si to nemoze dovolit, totiz je to pruser pre vedenie ked ten rodic zozenie papier a ran je dieta NT. Viete ako toto rodicia vedia akceptovat? Mali sme pripady, kde to bolo jasne ta diagnoza a sefka nie v jednej skolke, ale v 3 nas upozornovala prave na toto, ze jedine co mozeme povedat je, ze dieta by bolo dobre dat na ergoterapiu, aby to zvazili. To je ako vcasna intervencia. Toto nejde Len tak, ze poviem“ dieta je autista podla mna“, nemam na to vzdelanie.
@zuzana76 sorry, ale boli sme na to priamo viac krat upozorneni vedenim a nie v jednom zariadeni, rodic je na dieta citlivy a takto sa to robit nesmie. To je ako keby ja niekomu poviem, ze viete co, ja mam dojem, ze to znamienko mate isto rakovinu. Nie som dermatolog, ani onkolog. Tito odbornici by to totiz bez priamo vysledkov tiez nepovedali. To robi prave z pedagoga profesionala, ze vie ake ma moznosti, ake du tie hranice, aby chranil seba, ale rovnako instituciu, ktora za nim stoji. Vela ludi totiz naozaj zle zareaguje.
@zuzana76 prosim?? Tak toto si si naozaj mohla odpustiť.Nevieš o mne a o mojom dieťati absolutne NIČ. Ano naštartovalo ma to preto pretože to vobec nie je pravda. Ja mam s dcérou uzasny vztah a dostáva tolko pozornosti že až. Aka sebareflexia? Je to moje jedine dieta ktore milujem najviac na svete a dávam jej všetko!! Za den ju vypusinkujem 10000x, nosím ju na rukach hocikoľko aj ked mi ide odpáliť chrbát lebo ma 15 kilo ale je mi to jedno lebo by som ju držala na rukach aj keby som mala kvôli tomu skončiť na vozíku. Stale sa jej venujem. Nikdy nesedí pred telkou ako praktizujú niektore iné mamičky. Vzdy keď ju rano odprevádzam jej poviem nech ma krasny den a že sa na nu budem tešiť a áno aj sa objímeme, dame pusu pokial neuteka hned do vnútra za hračkami..snad ju tam nebudem naháňať aby som ju bozkávala. Dnes som napr po nu prisla ked boli vonku a ked ma videla odtrhla kvetinku a utekala ku mne mi ju dať. Vzdy sa zaujímam ked po nu pridem pýtam sa ako sa mala, či bola okej, či jedla, spala. Tak isto aj rano nikdy neodídem pokial nevidim že je okej. Na druhej strane su tam rodicia ktory šmaria dieta do rúk učiteľke a dovi dopo. Takze Ano urazilo ma to. A tvoj komentár si si mohla odpustiť.
a uz sme pri tom - jedine dieta, predstav si aj ja som svoje deti pusinkovala, ale nebola som taka hakliva, trosku sa uvedom, mne napr vadia take zeny ako si ty, dieta na piedestale a to svoje deti zboznujem a milujem, ale tvoje spravanie taktiez nie je v poriadku. S takymto nastavenim, ak tvoje jedine dieta bude niekomu ublizovat nedajboze, ty to nikdy nepripustis.
@zuzana76 písala som o súkromných. Ani neviem,že ešte štátne jasle existujú. Ani nie o ktorých píšeš ty,nie sú klasické, ale medicínske, to je asi niečo úplne ine. Možno reagovala opodstatnene a možno nie. Niektoré deti naozaj nie sú "mamičkovské" niektoré až príšerné kontaktné. Že buchla, uhryzla, samozrejme,že to nie je správne. Ak sa to dieťaťu vysvetli,snáď to robiť nebude
Aby som vysvetlila prečo ma to tak urazilo tak to bol aj fakt že mi povedala že vraj si to vsimla aj jej kolegyna. Lenže spomínaná kolegyna bola pri tom ako som dceru brala z jaslí presne 2x!! Takže si myslim ze to je uplne odveci a neprofesionálne komentovať pretože z dvoch razov sa nedá vyvodiť absolutne nič. Tak ako som písala, nie je to takto kazdy deň. Zalezi od nálady..niekedy ked pridem na obed tak dcera je taka unavena že fakt chce ist len domov spať. Boli tyzdne kedy napr každé rano plakala lebo nechcela aby som odišla..to nebolo ok a videla som že maju z toho stres.Teraz je okej ked odchadzam a ani to nie je okej.

Čítala som len začiatok diskusie a prekvapuje ma, že matky to tu považujú za normálnu vec. Z môjho pohľadu je to veľmi neprofesionálne. Ak má dieťa nejaký vážnejší problém, ktorý si vyžaduje riešenie v spolupráci rodičov a škôlky, tak učiteľka nemá s týmto v šatni prepadnúť matku, ale dohodnúť si normálne stretnutie.
Ak dieťa niekoho udrie, pohryzie, lebo áno, aj to sa čas od času stáva, alebo má iný nezávažný konflikt, rodič má byť stručne informovaný v daný deň a mal by to prebrať s dieťaťom doma. Ak sa situácia opakuje príliš často, stáva sa závažnejšou a vtedy platí to o dohodnutom stretnutí.
Ak má učiteľka podozrenie, že dieťa nie je úplne štandardné, na stretnutí v kľude, kde nepobiehajú deti a kde rodič nie je v časovej tiesni, má popísať v čom vidí problém, aké sú jej návrhy na riešenie, má získať informácie od rodiča a prípadne navrhnúť zapojenie odborníka, určite nie dávať diagnózy.
Že nejaká vystresovaná matka podľahne pretlaku informácií a dáva svojmu dieťaťu diagnózy, je ešte pochopiteľné, ale že to robí učiteľka v škôlke, je extrémne neprofesionálne až drzé. Zvlášť by si to mala premyslieť, ak ide komentovať vzťah rodiča a dieťaťa o ktorom nevie dokopy nič a ktorý je veľmi intímnou záležitosťou.
Autorka, nie, toto rozhodne nie je dôvod riešiť autizmus. Nabudúce požiadaj učiteľku, aby sa zdržala konkrétnych diagnóz a ak má podozrenie, že niečo nie je v poriadku, nech ti dá termín, kde to preberiete.