Ako reagovať na podozrenie z autizmu u dieťaťa?
Dnes ráno mi učiteľka v jasliach medzi riadkami povedala že si myslí že moja dcéra by mohla mať autizmus. Popravde dost sa ma to dotklo..nemyslim to tak že by autistické deti boli niečo menej samozrejme že nie..ale ja ako matka si to vobec nemyslim a dost ma to nahnevalo. Vraj ked po nu prídem tak ma neobijme alebo neda pusu a ide si rovno po topanky..tak isto aj ráno ide hned do triedy a nejak sa tam netúlime. Vysvetlila som jej že dcéra nemá velmi rada fyzicky kontakt a neni dieta ktore sa chce stale objímať a bozkávať a ja sa to snazim rešpektovať. Nebudem ju nútiť ma pusinkovat alebo ju bozkávať ako taká babka čo vidí vnúčence po pol roku, ked sa jej to nepáči. Doma sa niekedy túli ale vtedy keď chce ona. Inak vobec žiadne známky autizmu nemá. Rozpráva troma jazykmi, má velmi dobrú predstavivosť, očný kontakt, zaujima sa o iné deti, spí vyborne, pohybovo tiež veľmi dobre. Potom povedala že sa jej nepáči jej agresivita pretoze občas niekoho buchne a už aj hryzla. Samozrejme že to nie je okej a treba to korigivať, ale myslela som si že taketo správanie je u dvoj ročných bežné?? Aj mňa doma niekedy buchla ale neni to že ma kazdy den búcha alebo hryzie. Skôr sa to stalo keď bola unavená, hladná atď. A predtym ako niekto napíše že asi sa my doma bijeme lebo už aj také som tu videla tak sme asi tá posledná rodina kde by sa praktizovali nejake fyzické tresty.
Autorka potrebuješ mať svoju pravdu nech je situácia akákoľvek, čas ukáže ak vôbec budeš chcieť. Nikto nepotrebuje aby si dokazovala že Tvoje dieťa je ok, nikto nebude žiť jeho život. Si jedna jesitna a nepríjemná žena. A keď máš dieťa v poriadku, nemusíš to nám dokazovať.
Preco sa nevyjadris k tomu ze by si ozaj s dcerou skocila na jedno vysetrenie aby si mala na papieri ze je autizmus vyluceny tak ako som to spravila ja ( kedze som si bola ista) a este viac x ? To je problem pre Teba ? Budes kludnejsia , nerozhadzu Ta ucitelky a mozes im potom ,,zavriet usta" ked si tak velmi nahnevana skrz to
Autorka naozaj si tu uz tolko zlosti popisala...ved naozaj nam nemusis nic dokazovat, bodaj by bolo tvoje aj kazde dieta zdrave stastne a usmiate.
Ak učiteľka vyslovila podozrenie, konzultovala by som to s dr. Práve u autistickych deti je známe, že nie sú veľmi kontaktné. To že v dvoch rokoch ovláda 3 jazyky môže byť tiež znak autizmus - oni majú všelijaké špeciálne schopnosti, mne sa to zdá na tak malé dieťa veľa - ste viacjazycna rodina? Napr. zahraničný otec? Odkiaľ pozná tie tri jazyky? Zisťuj a pátraj ďalej, či si to učiteľka myslí len na základe toho, že ta neobima alebo sa cez deň v škôlke deje aj niečo iné? Ma kamarátov? Zapája sa do kolektívu? Ma stereotypné hry? Hra sa s bábikami napr. na mamičku? Na učiteľku sa nehnevaj, dcérka musí niečo robiť inak, ak ju to zaujalo. Konzultuj s pediatrom, že učiteľka vyslovila takéto podozrenie a už s ním zvoľ ďalší postup. Nemusí byť ťažká forma autizmus, sú aj ľahšie. A radšej dať dieťa zbytočne zdiagnistikovat a prídu na to, že je zdravé a tešiť sa ako popierať niečo, nechciet si pripustiť a zanedbať terapie a liečbu.
Nečítala som diskusiu, tak možno ti to už napísali. Neexistuje, aby učiteľka vyslovila diagnózu. Je možno len premotivovana a predvádza sa. Och, ako ja toto nemám rada. Keď by mala podozrenie, mala ťa len slušne a jemne nasmerovať k odborníkovi. Ale nie, bum, malá má autizmus. Ja byť riaditeľkou škôlky, s takouto osobou vyrazim dvere.
Pamätám si situáciu ako u nás v škôlke bola psychologička kvôli jednému chlapcovi v synovej triede (mali 5r) samozrejme to bolo so súhlasom matky, ale bola s toho nahnevana, až úrazena a súhlasila s tým len kvôli tomu že sa veľa mamičiek sťažovalo sa jeho správanie voči deťom a učiteľke stale utekal. Ucitelka mala podozrenie na autizmu. Výsledok bol niečo v zmysle nie úplne vyvinutého nervového systému ale samozrejme neviem to úplne presne. Mamička sa urazila, na ďalší rok preložila dieťa do inej škôlky. V nej mali veľmi podobný problém (učila ho kamoska). Mamička si to nechcela dlho pripustit. Paradoxne nastúpil so synom do 1.roc s asistentom. Učivo nezvládal, veľmi narusal hodiny, zase ho presunula na inú školu do druhého ročníka. Potom si uz asi uvedomila ze nie sú všetky zariadenia chybne ale chyba je niekde inde dala ho do špeciálnej školy. Prišlo mi to po tých rokoch ako by jej to došlo. ….
Samozrejme tým nechcem nič povedať na tvoju dcéru, necitala som ani všetky komenty, vyzera skôr ako šikovne dievča. Chcem tým len povedať ,že ten učiteľ mnohokrát vidí inú stránku dieťaťa ako my matky a vníma ho viac objektívne.
https://www.dti.sk/data/files/file-1674550469-6... ak by niekto namietal, ze ucitel nediagnostikuje, tak ano, aj toto spada pod jeho kompetencie, nie sice urcenie diagnozi, ale vyrieknutie hodnotenia ano a teda aj jeho afektovne, kognitovne a socialne vlastnosti
diagnozy
@autorka necitala som diskusiu, ale myslim si, ze bud je ucitelka velmi mlada a neskusena alebo proste nebude ta najostrejsia ceruzka v peracniku- pretoze jej komentar nebol ani vhodny a vobec nie profesionalny.
Skus sa nad to povzniest, ak ju nechces dalej konfrontovat, co velmi neodporucam…
Tak je asi nejaká iná keď to aj učiteľka vidí ktorá je s ňou denne. Ty ako matka si to očividne nechceš priznať.

@kiki68 ja som zase citala o pripadoch, ked nechtarka, pedikerka, ci maserka ludi poslali k lekarom, islo o melanom, ci lymfom, proste im nasli cudne znamienku, zvacsenu uzlinu pocas masaze, alebo sfarbeny necht. Asi si teda mali nechat svoje podozrenie tiez pre seba.