icon

Ako riešiť lekárov a choroby deti?

15. sep 2022

Ahojte,mám skolkara a rozmýšľam dopredu ako riešiť keď bude treba s ním ísť k lekárovi(zubárka,alergolog)asi si zobrať pecko.Kolko to je 7 dní za rok na dieťa?A dlhodobé choroby,ísť na ocr?Čo keď bude často chorý,to ma môžu aj z roboty vyhodiť.A čo prázdniny jesenné,vianočné,jarné a letné?Ako ste to vy riešili?Ja som zatiaľ ešte doma poberám podporu.V novembri pôjdem do práce na jednu smenu.No keď budú lekári alebo chore dieťa tak budem musieť zakaždým chýbať z roboty.Neviem dokedy by to zamestnavatel toleroval.Pomoc od rodiny alebo od manžela nehrozí

alex49
15. sep 2022

vysvetli pánovi manželovi, že aj on je rodič ako aj ty, zrejme má dlhodobú prácu, kde mu skôr budú tolerovať chýbanie ako tebe, ked len teraz nastúpiš a nepoznajú ťa. Radšej sa ťa zbavia na začiatku a nájdu si niekoho kto si bude vedieť deti zariadiť. Ak vám peniaze nechýbajú, tak ostaň doma. Aj on má 7 dní na seba a 7 dní na lekára, to je dokopy s tvojimi 14 dní na dieťa.

elizabet173
15. sep 2022

a to som si naivne myslela, že tvoj muž je na týždňovkách, preto mu OČR nehrozí, ale on sa z toho len elegantne vyvliekol 😠. V tom prípade nech zarába toľko, aby si ty nemusela mať stres z toho, že ťa prepustia, keď budeš stále čerpať OČR. A nech počíta s tým, že budete platiť opatrovateľku, keďže on si OČR brať nemôže, teda nechce. No zlatý, fakt.

autor
15. sep 2022

@panelacikova Áno nevedela som vopred čo bude aká zmena keď sa narodilo dieťa.

zuzanockamt
15. sep 2022

@pietra áno, dá sa občas urobiť zmena, prestriedať sa...ak ich je samozrejme dosť a nie sú práve po službe...vtedy ísť nemôže, ak by sa niečo stalo,tak prúser obrovský...trošku do toho vidím,ako to funguje

autor
15. sep 2022

Máme len jedno dieťa spolu,už viac nemôžme mať.Ja mam ešte pubertálne dieťa z predošlého vzťahu.Mensi u doktora plače,skôr doslova reve ,manžel by to nedával.Preto riešim len ja sama lekárov aj všetko okolo toho.Manzel zarába ,no nezarobí toľko aby som si mohla dovoliť ostať doma.

zuzanockamt
15. sep 2022

Mňa by len tak zo zvedavosti zaujímalo, v akých profesiách pôsobia muži, ktorí si pravidelne cca raz za mesiac až dva berú minimálne týždeň očr. Teda striedajú sa s matkou dieťaťa. A obaja rodičia nemajú možnosť HO. Nepoznám takých mužov.

marca12
15. sep 2022

@panelacikova tento typ chlapov odhadnes aj pred dietatom,vidis ako sa sprava k okoliu,ake ma priority. Ako reaguje,ked musi pre teba nieco urobit,ci ma pripimienky alebo bude rad napomocny a vie si zariadit veci,aby boli obe strany spokojne,nie len seba pretlacat

viestta
15. sep 2022

@zuzanockamt môj robí na linke a vyberal OCR, dokonca on bol na pandemickej OCR keď bola 3 mesiace zavretá škôlka. Keď to otec chce, tak OCR aj paragraf vybrať môže. Nenahraditeľných sú plné cintoríny, je to len výhovorka, že sa nedá.

viestta
15. sep 2022

A vidíš, možno ak by bol s otcom u lekára nereval by. Ale to neviete, lebo ste to ani neskúšali. Lebo tatko neznasa lekarov🤔

zuzanockamt
15. sep 2022

@viestta áno, ako robotník pri linke to chápem

viestta
15. sep 2022

@zuzanockamt a ako majster, hasic, predavac, riaditeľ Zemegule... To už sa nedá? Dá sa.ked si zlomí nohu co bude aj tak chodiť do roboty lebo je nenahraditeľný?

zuzanockamt
15. sep 2022

@viestta áno, áno, dá sa, jasné 🙃

loginexistuje
15. sep 2022

@zuzanockamt aj rusnovodic aj lekar aj riaditel zemegule ci prezident su nahraditelny co je nenahraditelne je cas venovany rodine

autor
15. sep 2022

@marca12 Nie neodhadla som ho pred dieťaťom,mám ešte jedno staršie dieťa pubertiaka.A videla som ako pekné sa oňho staral,pomáhal mu s úlohami,hral sa s ním.Aj mne bol oporou keď som mala ťažké chvíle.Myslela som že bude taký istý keď budeme mať spoločné dieťa.No mýlila som sa.

zuzanockamt
15. sep 2022

@loginexistuje Tak my látame ako sa dá, ale očr zatiaľ zbytočne neberieme. Uvidíme, ako bude nasledujúce roky.

loginexistuje
15. sep 2022

@zuzanockamt hej to je jasne podla mna je ok aj dohoda ze v danom case si buduje karieru muz a zena je ta co sa stara tj riesi ocr ale zasa muz ju podporuje a dostatocne ale zasa situacia sa moze i vymenit (my sme tiez tak mali pri malych detoch som riesila ja ) a potom uz muz (aj s pubertakmi s achodi na kontroly strojceky atd

zuzanockamt
15. sep 2022

@loginexistuje V každej domácnosti je to iné, ja mám u jedného zam. odrobené už desaťročie,takže nie je problém s LO...chodila som a aj chodím s mladším dieťaťom dosť po Dr. Ak by mi skončil PP, nemám problém byť aj rok doma bez akéhokoľvek príjmu,ale vzhľadom na kvalifikáciu si prácu nájdem kedykoľvek,takže som bez stresu. Manžel chodí k Dr, keď mu vyjde voľno medzi smenami. U neho teraz OČR, PN neprichádza vôbec do úvahy. Výrazne by mu to narušilo fungovanie.

viestta
15. sep 2022

@zuzanockamt neviem co je podla teba zbytočná OCR, ale 99% rodín lata, plata tak aby dobre bolo. A do toho latania, platania občas vyjde aj paragraf a OCR na otca, keď už všetky ostatné možnosti boli vyčerpané.

panelacikova
15. sep 2022

@marca12 vôbec to nemusíš odhadnúť. naopak, u nás to bolo tak, že lietal okolo mňa, bola som stredobod vesmíru, aj počas tehotenstva sa veľmi snažil. akonáhle prišli povinnosti spojené s dieťaťom, tak cúvol. ba dokonca keď už niečo mal urobiť, tak to schválne robil na prd, len aby som to od neho nechcela aj nabudúce... ale kto nezažije, nepochopí 🙂 ale ako píšem, mne to bolo jedno, na rozdiel od autorky boli u nás aspoň prachy, takže som mala istotu, že keby ma vyhodili, nie je problém. čo u autorky teda hrá dosť podstatnú úlohu..

panelacikova
15. sep 2022

autorka: zrejme sa s tým budeš musieť zmieriť a na úvod vziať hocijakú prácu, na ktorej ti ani tak nebude záležať, lebo je tu veľké riziko, že si ju pre detské choroby ani neudržíš a chlap odmieta pomoc :( však on pochopí, keď budeš každú chvíľu doma s chorobami, že sa takto nedá... držím palce, ja som to nedala, ale u nás bolo toho nabaleného hrozne veľa, toto bola jedna z omrviniek 🙂

loginexistuje
15. sep 2022

Autorka a ako je to s financiami hospodarite spolocne tj mas k dispo cely prijem domacnosti ?

autor
15. sep 2022

@loginexistuje Máme každý svoj účet,no hospodárim ja.Mame rozdelené kto čo platí aby to bolo cca rovnaké.Manzel platí hypotéku poistky,ja platím plyn elektriku tv internet.Ja mám dieťa z predošlého vzťahu,naňho platím všetko ja školu aj ostatné veci.Na naše spoločné dieťa platí manžel škôlku a čo treba.

loginexistuje
15. sep 2022

tak ale potom je to nefer aby si ty mala tovanke vydavky a musela chodit s vasim dietatom na ocr a lekarov to by mal manzel viac platit proste ak budes v danom mesiaci na ocr alebo po lekaroch plati energie on

autor
15. sep 2022

@loginexistuje Nemôže viac platiť,chce si aj niečo ušetriť.Ja tak isto šetrím z podpory aby som mala potom keby som musela ostať bez roboty.

elizabet173
15. sep 2022

aj príjem máte približne rovnaký? Lebo ak platíte rovnako a o dieťa, domácnosť sa staráš prevažne ty, tak ťaháš za kratší koniec povrazu

viestta
15. sep 2022

A nie je to tak, že manžel sa ma finančné postarať o rodinu aj keď je manželka bez príjmu? Ty si setris, on si šetrí. Ty platíš, on platí. Keď ty budeš zarábať menej, lebo budeš na OCR ako budeš potom ťahať tvoju časť rozpočtu? Keď budeš bez roboty úplne, tak budeš žiť zo svojich úspor a on si bude sporiť? A keď tvoje úspory dôjdu, potom čo?

babalenka
15. sep 2022

@elizabet173 tak nech buď dá výpoveď, alebo si nájde opatrovateľku.inu možnosť nemá .To že mám rodičov neznámena že boli vždy po ruke bývame dosť dalejomod seba .

autor
15. sep 2022

@elizabet173 Pred RD som mala o niečo menší prijem ako on.Teraz ja mám vacsiu podporu ako on plat.
@viestta Keď nebude iba možnosť bude musieť on viac platiť aj za mňa veci.

nikdenikto
15. sep 2022

Ani mne nemá kto strážiť, muž síce chodí domov každý deň ale pracuje v Rakúsku a tam to je s ocr inak. Moji rodičia pracujú a jeho rodičia sú uz v takom veku, že sme radi že sa ešte dokážu postarať sami o seba. Riešila som nasledovne: sestra pracuje krátky/dlhý týždeň a moja mamina tak hocijako na striedačku. Pracuje v obchode celý deň, takže napríklad 2 dni robí a 2 dni voľno alebo ako dostane naplánované. Takže ak mi syn ochorel cca 3 dní v týždni som dokázala vybaviť stráženie, inak som bola doma - dovolenka alebo ocr. Najdôležitejšiu prácu som riešila z domu alebo počas ocr som zbehla do kancelárie nachvíľu niekedy aj so synom keď mal len "soplik".

alchemilkazltozelena
15. sep 2022

Máš väčšiu podporu ako on plat? Fíha, tak to som ešte ani nepočula 🤔