Ako riešiť nadváhu u detí vo veku 10 - 12 rokov?
Maminky kt. majú cca 10-12 r. deti a majú nadváhu, ako to prosim znížiť, jednoduche je povedať nejesť tazke alebo veľa, zdrave a pod. dieta ma chuť, vieme upravovať , znižovať a ubrať z taniera, co robim , ale nie vzdy viem ustrážiť ako školské obedy duple a pod. … nechce cereálie, krupicu, puding nechce nic lahke šaláty, potrebujeme zhodiť minimalne 5-7 kg, . Mame 11 r , vysku 150 cm a váha 53 kg, oslovila ste niektora lekara alebo poradte poprosim iba tie kt. niecim bojovali alebo bojujú. Nejake rady prip. na koho sa obrátiť… co upraviť , co pridať. Uberam potajomky z vecere, uberam z raňajok, pridávam viac zeleniny, menej pečiva, viac pitný rezim, ale nejde to nejde… to nie je ako dospely clovek kt sa vie ovládať , pridali sme bicykel, trampolínu, korcule , ja uz neviem ako to zastavit.
Pomáha aj veľa piť a pridať silový tréning, myslím pár drepov, kliky, výpady... nemusia byť činky. Keď telo potom regeneruje, tak aj viac spaľuje, to je potom ten benefit, že v podstate aj keď medzi tréningami robí všetko ako vždy, spali viac. Ale naozaj začať ľahúčko 10-15 minút, každé 3 dní. Inak je to strašné nespravodlivé, poznám deti, ktoré žijú na sladkosti a chudé sú jak vyžly a tak e čo majú pomalší metabolizmus..resp. z rovnakého množstva jedla priberú viac ako ostatné,. majú častokrát nadváhu aj keď majú zdravú stravu a minimum sladkostí.
Poradiť sa so psychológom ako citlivo dieťaťu vysvetliť, že jeho váha nie je pre jeho zdravie v poriadku. Aby aj on trošku vnímal, že musia prísť malé zmeny. Poradiť sa s dietológom, ako správne ubrať, aby sa nedostal do podvýživy (podvýživa nie je podváha)
myslim ze ma vahu a vysku uplne v poriadku, este rastie a vyvija sa, ale ak ma kvoli tomu nejake zdravotné komplikacie tak staci kazdy den prechádzka 1 hodinka, namiesto sladkeho si dať ovocie alebo zeleninku, skus robit nejake zdravsie varianty jedál (napr spraviť pecene zemiaky bez oleja atd..) a hlavne to nestrkat dietatu furt do hlavy, moze z toho vzniknut anorexia a ine ochorenia. Dieta sa este vyvija..
Inak vieš že BMI kalkulacka to vyhodnotila podla veku vysky a vahy ako uplny ideal ?
Inak vieš že BMI kalkulacka to vyhodnotila podla veku vysky a vahy ako uplny ideal ?
@lia2929 ano pozrela ale sa mi guľa… popri inych detoch v tomto veku sa guľa, keby aspon 5 kg dole bolo by dobre
@lia2929 Vies o tom ze BMI kalkulacky su pre ludi od 18r? Aj ked das vek pod 18 ona nevie to spravne vyratat nakolko sa jedna o dieta vo vyvine a da hodnoty pre dospeleho cloveka. Ja mam 53kg a 168cm teda na dietati s vyskou 150cm to musi naozaj zle vyzerat a daleko od idealu.
Ako sa stravuje zvyšok rodiny? Ako sa hýbe zvyšok rodiny. U nás pomáha celá rodina je rovnako, každý tanier obsahuje zeleninu, bielkoviny , prílohu. Nesmazime, ak robím nugetky tak s cornflakes a v teplovzdušnej rúre. Nezahustujem. Doma nedrzime sladené vody, sladkosti minimálne, slanostu tiež .
Nepíšeš nič o Tom čo a koľko raňajkuje, aké sú desiate atď ak kaloricky obed tak večera hustá zeleninová polievka, šalát s ugrilovanym mäsom, alebo vajíčkom.
Obed v škole neovplyvnia, čo vieš ale ovplyvniť je strava a pohyb doma ...ale nie štýlom zákazov ale štýlom vzoru
Tvoj syn nemusi chudnut, staci ze uz nebude priberat z vyrastie. Pridavaj do jedla bielkoviny- a tvoj syn nie je az taky neuvedomely- ked odmieta pudingy, cerealie krupucu.....su to vacsinou mnanky ktore dlho nezasytia a maju dost kcal kexze je tam cukor. Zenina, sacharidy chlieb, ryza zemiaky......a biekoviny zdrave tuky + pohyb. Obedy ta trapit nemusia. Zameraj sa na stravu od teba- vyvazena desiata, vdcera ranajky
Drzim palce hlavne nech je zdravicko vzdy ok 🌸
Vysvetliť mu to treba a všetci spolu to dodržiavať. Vám to tiež prospeje,vieš musí byť blbé ak by ste vy jedli iné a on iba zdravé
Vsetko zacalo starými rodicmi… nakolko sme pracujúci tak dieta chodilo tam po skole nejdem sa ani vyjadrovať co popchalo do seba… , domov si nekupim nic sladke, nic slane, ak nahodou maličkosť odložím, sladené nic nepijeme výnimočne, doma je mineralka a voda, citróny mäta a to miesam, caje, nesladím, max lyžička medu, nakupujem bez dietata, výnimočne je pri oslave torta kolac, sviatky atd, nema co vidiet doma, spravujeme sa normalne, ryby nechce, kasu zje, rizoto ofrfle, maso nechce, od nas vidi vzor ku vsetkemu je čerstvý šalát paradajkový, mrkva/cvikla, listových, ..je fuj.. v chladničke zelenina, obedy su v praci a v skole, puding a krupicu? Minimum cukru doplnené ovocím a piskotu, pre dieta nic dobre, ono vidi u starych rodicov dobroty, sladke, sem tam šiška, inokedy kalcone, pizza a pod hovadiny, viem presne od koho to ma.. nevysvetlíš im nezakážeš, doma aj ked mam chut po roku ze by som urobila langos tak neurobim lebo viem ze dietatu uškodim uz sme tak na tom ze to je neúnosné, uz vidim iba roztiahnuty zaludok a co este co este by dotlačilo …
Ako sa stravuje zvyšok rodiny? Ako sa hýbe zvyšok rodiny. U nás pomáha celá rodina je rovnako, každý tanier obsahuje zeleninu, bielkoviny , prílohu. Nesmazime, ak robím nugetky tak s cornflakes a v teplovzdušnej rúre. Nezahustujem. Doma nedrzime sladené vody, sladkosti minimálne, slanostu tiež .
Nepíšeš nič o Tom čo a koľko raňajkuje, aké sú desiate atď ak kaloricky obed tak večera hustá zeleninová polievka, šalát s ugrilovanym mäsom, alebo vajíčkom.
Obed v škole neovplyvnia, čo vieš ale ovplyvniť je strava a pohyb doma ...ale nie štýlom zákazov ale štýlom vzoru
@sense muz pláva , bicyklujeme, korcule, hra sa tenis, doma je trampolína, bežiaci pas, … nejde vzorom našim ale starych rodicov a nakolko ich potrebujeme lebo nie je kde dat dieta zatial tak s tym neviem pohnut..
cereálie, krupicu, puding, to nie su prave jedla vhodne pre dieta, ktore ma nadvahu
Tak ale ani to čo popisujes cereálie, puding nie sú najvhodnejšie potraviny. A dieťa je celý týždeň od rána do večera u starých rodičov? Muž môže hrávať dieťa plávať so sebou.
Skús prestať robiť z jedla tému. Neriešiť. Ak sa doma stravujete relatívne zdravo, ak sami športujete a vediete k tomu deti, to je hlavné. O rok, dva už nebudete potrebovať takú pomoc starých rodičov, aj dieťa bude väcsie, treba len vydržať. Deti postupne dozrejú a často sa v neskorej puberte, či na prahu dospelosti spamataju, lebo chcú dobre vyzerať.
Tak ale ani to čo popisujes cereálie, puding nie sú najvhodnejšie potraviny. A dieťa je celý týždeň od rána do večera u starých rodičov? Muž môže hrávať dieťa plávať so sebou.
@liz_lemon ja nepisem ze to ranajkuje kazdy deň,
@sense dobre dievcata trochu odbacate od témy alebo sa hlada zbytocne nieco do coho pichnúť, napisala som, puding, myslim domaci bez cukru s ovocím , hladam alternatívu namiesto sladkého keksu raz za cas… napr. Samozrejme mozem vymenovať brokolicu a podobne veci kt. by sa páčili viac. Hladam zeny kt. s tym maju realnu skusenosť. Ako postupovali u koho boli ci sa da obratit a na koho a pod.
Skús prestať robiť z jedla tému. Neriešiť. Ak sa doma stravujete relatívne zdravo, ak sami športujete a vediete k tomu deti, to je hlavné. O rok, dva už nebudete potrebovať takú pomoc starých rodičov, aj dieťa bude väcsie, treba len vydržať. Deti postupne dozrejú a často sa v neskorej puberte, či na prahu dospelosti spamataju, lebo chcú dobre vyzerať.
@april171 dufam 😊
Ja som ti napísala ako je to u nás, a dovolím aj ten kupovaný Keks alé všetko s mierou., aj ja si dám Keks a aj rezeň ale k tomu príde aj veľa zeleniny....a veľa pohybu. Ale ty moc alternatív nenahladas ak tvoje dieťa neje s vami ale je u starých rodičov a tých ovplyvniť nevieš. Ako sama píšeš.
myslim ze ma vahu a vysku uplne v poriadku, este rastie a vyvija sa, ale ak ma kvoli tomu nejake zdravotné komplikacie tak staci kazdy den prechádzka 1 hodinka, namiesto sladkeho si dať ovocie alebo zeleninku, skus robit nejake zdravsie varianty jedál (napr spraviť pecene zemiaky bez oleja atd..) a hlavne to nestrkat dietatu furt do hlavy, moze z toho vzniknut anorexia a ine ochorenia. Dieta sa este vyvija..
@cxppp2 53 kg je podla teba v poriadku na 11 rocne dieta??? No to nie je ani nahodou. Ja mam 54 kg a 170 cm a ziadna vychrtlina niesom. To je strasne vela na 150cm vysoke dieta...Ale tak obezita sa uz stava normou no..
Pohyb pohyb pohyb
Suseda syna poslala do kupelov, schudol dost, pochopil, ze takto je to lepsie a snazi sa aj dieta drzat
Zacal sa venovat dalsiemu sportu
@cxppp2 53 kg je podla teba v poriadku na 11 rocne dieta??? No to nie je ani nahodou. Ja mam 54 kg a 170 cm a ziadna vychrtlina niesom. To je strasne vela na 150cm vysoke dieta...Ale tak obezita sa uz stava normou no..
@lusynqa podľa Vás je 53 kg veľa pre 11 ročné dieťa? Keby môj syn mal toľko lekári sú spokojný keďže vo veku 13 rokov má 96 kíl a výšku 155,5 cm. Chodíme na endokrinologiu, gastro aj metabolicku amb. Syn sa narodil z genetickou poruchou, ktorá priamo ovplyvňuje aj metabolizmus, váhu. Opakovane sme boli v Bardejovskych kúpeľov na kúpeľnej liečby obezity kde syn zhodil 3 kg za 3 týždne. V roku 2024 sme neboli pretože sme boli dlho v nemocnici pre potvrdený RSV vírus v kombinácii so zápalom pľúc kedy bol syn 2 týždne intubovaný v umelom spánku, po prepustení do domácej liečby sme sa učili vyše mesiaca hýbať nohami, postaviť sa opäť na nohy a chodiť, fungovali sme na vozíku. Po tomto ťažkom infekte opakovane hospitalizácia pre ďalší zápal pľúc, ktorý syn dostal počas ambulantnej kúpeľnej liečby po infekte dýchacích ciest. Stravu má racionálnu hoci je výberavy, nechce ryby, mäsa len trochu zje hoci na raňajky má rád rožky so šunkou zapečené, to isté na večeru ( iné nechce, je tak zvyknutý). Čo sa týka pudingu či krupice to vôbec nechce keďže mu nechutia. Tak 2-3 x do týždňa si dá termix alebo Monte. Desiate a obedy má v škole. V škole chodia na obedy okolo 12:30 no keď je doma obeduje tak o 14tej, povie, že nie je hladný, polievky doma vôbec nechce jesť, keď obedujeme spolu tak 2-3 lyžice no väčšinou polievku nechce pričom kedysi mal rád rajčiakovu polievku. Do školy mu dávam na pitie čistú vodu, keď je v škole čaj vypije no doma čaj nechce. Ani čisté mlieko nechce piť, granko občas. Nemá rád zemiaky hoci zemiakové placky má rád. Snažím sa keď varím dusiť alebo upiecť v rúre. Keď už treba smažiť používam bravčovu masť. Bola by som rada keby schudol keďže váha mu ovplyvňuje aj dýchacie cesty, má CPAP prístroj pre liečbu spánkoveho apnoe. Problém je, že nechce chodiť von. Keď idú zo školy podľa slov učiteľov je pomalší, musia na neho čakať no myslím, že to robí váha, keď padne hneď má modriny. Nedávno som sa dohodla s endokrinologom, že podá Návrh na kúpeľnú liečbu do Bardejovskych kúpeľov no nevie či žiadosť prejde vzhľadom na kontraindikácie.
Ešte som chcela napísať, že aj u nás do veľkej miery ovplyvňujú stravu starý rodičia keďže ešte bývame spolu, žiaľ z Príspevku na opatrovanie si nedokážem hradiť komerčný nájom, mám vyše roka podanu žiadosť o pridelenie bytu no zatiaľ bez výsledku. Dúfam, že syn jedného dňa pochopí, že je pre jeho dobro aby schudol. Vo veku 13 rokov mu kupujem oblečenie veľkosť XXL pánske, oblečenie pre jeho vek neoblečie keďže je s prepáčením guľka. Čo sa ovocia týka zje len banán aj to nie vždy. Čo sa týka zeleniny tak len keď je v strave, vo varenom obede, napríklad mu chutia zeleninové karbonátky ( myslí sú, že je to mäso). Čo sa mi nepáči, že keď mu dedo kúpi pizzu , že ju vie syn celú zjesť sám, ja si dám 2 kúsky alebo 1 väčší a mám dosť. Keď poviem, že je to veľa, že hádam nezje toľko sám dopadne to tak, že dedo mu povolí, mňa nepočúva. Pečivo čisté nezje, teda ak nepočítam rožok. Čo sa nátierok týka to už vôbec nie, kedysi keď chodil ešte do školy mal rád nátierky, jedol ich no prišli prázdniny a akoby utlo, koniec. Keď má rožky so šunkou to zje, keď zapečené iba keď je v nich kečup. Ja viem, že treba s tým niečo robiť a že by pomohlo keby pridal pohyb no nechce chodiť von, najradšej by celé dni sedel doma za notebookom , pri hrách. My ako malý sme celé dni trávili vonku, syna nemôžem pustiť samého von keďže je ZŤP. Vidí, že starý rodičia sú doma tak je doma aj on. Ešte to počúva v škole, že spolužiaci prídu domov, tašku do kúta a hneď notebook či tablet. Doma z ničím nepomáha, ja v jeho veku som robila základné domáce práce, pomáhala doma s upratovaním. Syn si sám ani posteľ ráno neuprace. Hnevá ma to ale už neviem ako na neho. Dúfam, že sa to raz zmení no možno ani nie
@cxppp2 to mu ma stacit prechadzka denne 1 hodinka? Ved to nespali nic, to je ako odporucanie pre dochodcu 🤦♀️ to chce normalnu sportovu aktivitu pri ktorej sa aj zapoti minimalne 5x do tyzdna po 2 hodiny.
Ešte som chcela napísať, že aj u nás do veľkej miery ovplyvňujú stravu starý rodičia keďže ešte bývame spolu, žiaľ z Príspevku na opatrovanie si nedokážem hradiť komerčný nájom, mám vyše roka podanu žiadosť o pridelenie bytu no zatiaľ bez výsledku. Dúfam, že syn jedného dňa pochopí, že je pre jeho dobro aby schudol. Vo veku 13 rokov mu kupujem oblečenie veľkosť XXL pánske, oblečenie pre jeho vek neoblečie keďže je s prepáčením guľka. Čo sa ovocia týka zje len banán aj to nie vždy. Čo sa týka zeleniny tak len keď je v strave, vo varenom obede, napríklad mu chutia zeleninové karbonátky ( myslí sú, že je to mäso). Čo sa mi nepáči, že keď mu dedo kúpi pizzu , že ju vie syn celú zjesť sám, ja si dám 2 kúsky alebo 1 väčší a mám dosť. Keď poviem, že je to veľa, že hádam nezje toľko sám dopadne to tak, že dedo mu povolí, mňa nepočúva. Pečivo čisté nezje, teda ak nepočítam rožok. Čo sa nátierok týka to už vôbec nie, kedysi keď chodil ešte do školy mal rád nátierky, jedol ich no prišli prázdniny a akoby utlo, koniec. Keď má rožky so šunkou to zje, keď zapečené iba keď je v nich kečup. Ja viem, že treba s tým niečo robiť a že by pomohlo keby pridal pohyb no nechce chodiť von, najradšej by celé dni sedel doma za notebookom , pri hrách. My ako malý sme celé dni trávili vonku, syna nemôžem pustiť samého von keďže je ZŤP. Vidí, že starý rodičia sú doma tak je doma aj on. Ešte to počúva v škole, že spolužiaci prídu domov, tašku do kúta a hneď notebook či tablet. Doma z ničím nepomáha, ja v jeho veku som robila základné domáce práce, pomáhala doma s upratovaním. Syn si sám ani posteľ ráno neuprace. Hnevá ma to ale už neviem ako na neho. Dúfam, že sa to raz zmení no možno ani nie
@veverkaa2 to máš ťažké. A on to ako berie? Žiadna vnútorná motivácia? Lebo v tomto veku už naozaj musí chcieť sám.:(
@lusynqa strašne veľa? Tu ma syn 53 kg, 152 CM..má nadváhu áno, ale pripadá ti obézny? Ti nie. Ma robusnejsiu širšiu postavu presne ako jeho tatino a žiaľ pomalý metabolizmus, z jedla priberá viac ako napr ja alebo jeho sestra, ktorá je pomaly na hranici "podvýživy" , 21 kg v druhej triede.
Pridala si sport a to je podla mna super. Vecer po 19:00 ziadne sladkosti, nech si da cez den. Tych 5 kg da v lete dole ako nic. Skus pridat viac bielkoviny. Na tu vysku sa mi zase nezda vaha taka hrozna .
@lusynqa strašne veľa? Tu ma syn 53 kg, 152 CM..má nadváhu áno, ale pripadá ti obézny? Ti nie. Ma robusnejsiu širšiu postavu presne ako jeho tatino a žiaľ pomalý metabolizmus, z jedla priberá viac ako napr ja alebo jeho sestra, ktorá je pomaly na hranici "podvýživy" , 21 kg v druhej triede.
@shee11 ja vidím dieťa s normálnou postavou...to vážne sa toto považuje za nadvahu?
@lusynqa podľa Vás je 53 kg veľa pre 11 ročné dieťa? Keby môj syn mal toľko lekári sú spokojný keďže vo veku 13 rokov má 96 kíl a výšku 155,5 cm. Chodíme na endokrinologiu, gastro aj metabolicku amb. Syn sa narodil z genetickou poruchou, ktorá priamo ovplyvňuje aj metabolizmus, váhu. Opakovane sme boli v Bardejovskych kúpeľov na kúpeľnej liečby obezity kde syn zhodil 3 kg za 3 týždne. V roku 2024 sme neboli pretože sme boli dlho v nemocnici pre potvrdený RSV vírus v kombinácii so zápalom pľúc kedy bol syn 2 týždne intubovaný v umelom spánku, po prepustení do domácej liečby sme sa učili vyše mesiaca hýbať nohami, postaviť sa opäť na nohy a chodiť, fungovali sme na vozíku. Po tomto ťažkom infekte opakovane hospitalizácia pre ďalší zápal pľúc, ktorý syn dostal počas ambulantnej kúpeľnej liečby po infekte dýchacích ciest. Stravu má racionálnu hoci je výberavy, nechce ryby, mäsa len trochu zje hoci na raňajky má rád rožky so šunkou zapečené, to isté na večeru ( iné nechce, je tak zvyknutý). Čo sa týka pudingu či krupice to vôbec nechce keďže mu nechutia. Tak 2-3 x do týždňa si dá termix alebo Monte. Desiate a obedy má v škole. V škole chodia na obedy okolo 12:30 no keď je doma obeduje tak o 14tej, povie, že nie je hladný, polievky doma vôbec nechce jesť, keď obedujeme spolu tak 2-3 lyžice no väčšinou polievku nechce pričom kedysi mal rád rajčiakovu polievku. Do školy mu dávam na pitie čistú vodu, keď je v škole čaj vypije no doma čaj nechce. Ani čisté mlieko nechce piť, granko občas. Nemá rád zemiaky hoci zemiakové placky má rád. Snažím sa keď varím dusiť alebo upiecť v rúre. Keď už treba smažiť používam bravčovu masť. Bola by som rada keby schudol keďže váha mu ovplyvňuje aj dýchacie cesty, má CPAP prístroj pre liečbu spánkoveho apnoe. Problém je, že nechce chodiť von. Keď idú zo školy podľa slov učiteľov je pomalší, musia na neho čakať no myslím, že to robí váha, keď padne hneď má modriny. Nedávno som sa dohodla s endokrinologom, že podá Návrh na kúpeľnú liečbu do Bardejovskych kúpeľov no nevie či žiadosť prejde vzhľadom na kontraindikácie.
@veverkaa2 Ale v pripade autorky sa nebavime o ziadnej genetickej poruche, ale prisernej zivotosprave. Miesate hrusky s jablkami..
Autorka, ja suhlasim s tebou, ze ta vaha je uz vyssia. Najma ak to opticky tak naozaj u dcery vnimas. A je super, ze si to uvedomujes a chces nejako citlivo riesit.
Ja by som pridala pohyb, nechce chodit na nejaky pohybovy kruzok? Aspon 3x do tyzdna. Alebo ak otec sportuje, tak nech ju brava so sebou. A asi naozaj dohovorila starym rodicom a mozno citlivo to aj dcere vysvetlila, ze ked bude mat viac sportu a primerane mnozstvo jedla, tak bude zdravsia, bude viac toho zvladat...zasa uz je vo veku kedy si to uz dokaze uvedomit. Ale asi naozaj mega citlivo, predsa len je to uz ten rizikovy vek, nech sa to nahodou neprezenie do opacneho extremu. Mozno sa aj so psychologom porozpravat, ze ako jej to vysvetlit. Ale nemyslim si, ze je cesta uplne odopierat sladke a "nezdrave" jedla, len vsetko s mierou.
@shee11 treba si ale uvedomit, ze ako ludia mame rozdielne postavy, rozdielne rozlozenie tuku a rozdielne mnozstvo svalovej hmoty. Na niekom tych 53kg vyzera, ze je len trochu pri sebe a u niekoho je to uz naozaj vela. A autorka pise, ze u jej dcery je to ten druhy pripad. Ja som ako dospela zena mala pred detmi 55kg a mam 170cm. Doma mam 10 rocnu dceru, ma 145cm a 33kg, keby mala o 20 viac, to si ani neviem predstavit ako by vyzerala. A teda nie je ziadna rachiticka vychrtlina, sutazne plava a silu ma vacsiu ako vacsina chlapcov v jej veku.
@veverkaa2 tak ale syn ma zial geneticku poruchu. To sa zasa neda porovnavat, to je akoby 200kg zena hovorila 100 kg, ze co riesi, ved ma o polovicu menej. Obe maju nadahu, len ta druha uz extremu. To ale neznamena, ze ta prva je uplne v pohode s vahou.

Ja by som pridala pohyb kazdy den aspon hodinka cez tyzden cez vikend navyse ak mate poblizku aspon 1den jump arena a alebo prechadzky 2-3hodinmy cez vikend aj s prestavkou. A uberat hlavne postupne kaloricky prijem zmerat kolko ma teraz a potom po 50 max 100kcal tyzdenne znizovat, nie zhurta velky rozdiel. Z obedov bud odhlasit alebo dohodnut sa s ucitelkou ak nechodia samy nech to odstriehne ale ked odhlasis z obedu tak varenu stravu moze mat vecer alebo ked pride zo skoly tak si zohreje tam to budes mat pod kontrolou a na obed nieco lahsie zdravsie aj ked nevyhoda, ze viac toho bude musiet nosit z domu.