icon

Ako riešiť opakujúcu sa anorexiu u tínedžera?

23. jan 2024

Ahojte, potrebovala by som sa poradiť. Dcéra (17) už 5 rokov trpí anorexiou. Pred 3 rokmi bola hospitalizovaná s kritickou váhou, opuchmi a vnútorným rozvratom. Postupne sa z toho dostávala, zdalo sa, že už to bude len lepšie. Posledných pár mesiacov však pozorujem, že znovu začala vynechávať určité jedlá, v škole neje, doma som ju prichytila, že skrýva jedlo, ak aj je tak len bezpečné potraviny (bez tuku, bez cukru), nezje varené jedlo, prílohy, polievky… Navyše excesívne cvičí, musí denne nachodiť 15000 krokov, hodinu na stacionárnom bicykli, podľa videí. Drží si však stále váhu na bmi 17,5. Ako by ste to riešili? Nechem, aby do toho znovu spadla tak hlboko ako predtým.

Strana
z2
jumama
23. jan 2024

Pozri si nejake rozhovory s tou Valentinou Sedilekovou na youtube alebo v podcastoch roznych, asi ste uz urobili nejake kroky, ale kym ste v poradovniku, tak na youtube je vela rozhovorov dostupnych aj zadarmo - mozno aj spolu s dcerou si pozrite. Ona rozpravala, ze on si to s mamou tak oddelili, ze je Valentina a je choroba, ktora nie je jej sucastou. Ze potom vlastne bojovali za to, aby ona zostala sama sebou, bez choroby. Aby objavovala samu seba bez choroby, aby porazili tu chorobu. Ze pre nu bolo zlomove a dolezite uvidiet, ze to nie je jej sucastou, ze to nie je dane jej povahou, ale ze to ta choroba zmenila jej spravanie. Ze to zmenene spravanie je sucastou choroby. Neviem, ci je to zrozumitelne. Ale to je strasne dolezite, aby dcera pochopila, aj ty - ze taketo zmenene spravanie, ked neje a ked jej nezalezi na jej zivote je sucastou tej choroby. Preto sa vola mentalna anorexia. Pripadne knizku Chut zit napisala aj ta Sedilekova. https://www.martinus.sk/751277-chut-zit/kniha

Mentalna anorexia je mentalna porucha - porucha na urovni nervvej sustavy, narusa chemicky odmenovaci system - dievca nevie mat z nicoho radost, ma malo serotoninov, dopaminov, a navodzuje si to radostou z toho, ze neje. Kazde susto co nezje je pr nu dopamin pre mozog... Cize ti ktoria hovoria prikazy, zakazy, nutenie, nie to nefunguje... Tam musi byt naproste pochopenie mechanizmu tej choroby a CHUT ZIT. chut bojovat za seba.

Dcera potrebuje zvysit sebavedomie, zvysit chut zit, vyjst z depiek, vyjst z toho zleho chemicko neurologickeho systemu odmien. Skuste aj nejaku arte terapiu hladat. Kde by robila nejaku cinnost a popritom by premyslala o sebe.

Ber to tak, ze su aj pre teba dolezite vsetky poznatky. Musis aj pre seba nieco robit, aby si nevyhorela, aby si nebola zufala, lebo musi to byt pre rodica strasne, ak jeho dieta sa sabotuje. Pripadne zacni psychologovi chodit aj ty - nech riesi aj teba, tvoje potreby, aby si dokazala zostat silnou pre svoju dceru, a nevycerpavalo ta to tak velmi.

dadia
23. jan 2024

Tak ako ste to riešili predtým, tak to urob aj teraz. Vieš, čo to obnasalo. TY rozhoduješ o jedle, nie ta chronta, čo ma v hlave. Povedz jej, že dočasne, TY rozhoduješ o všetkom. Vieš ako to je, každé nabrate gramy váhy jej zlepšia náladu a pohľad na tu chrontu. Teraz tomu nechápe, lebo jej telo je hladné.

dadia
23. jan 2024

A hlavne pristupovať s láskou, bez hádok. Pošli mi mail.Poslem ti knihu od matky, ktorá si tym prešla. Mne veľmi pomohla

egonsk
23. jan 2024

za mesiac bude mat 18? Takze je ryba? Tam s tym moc nenarobis, baby v tomto znameni si ziju vacsinou vo svojom vysnivanom svete. Ak by bola baranka, na nu by platil rozumny argument, nieco logickeho, co by ju donutilo sa zamysliet. Na ryby take neplati, oni si idu svoje...

autor
23. jan 2024

@jumama videli sme už všetky tie videá, aj dokument zo stacionára (bol pred pár dňami v Moja diagnóza na RTVS), máme aj tú knihu chuť žiť, rozprávam sa s ňou o tom a nič. Ona si uvedomuje, že to, čo robí nie je správne, ale povedala, že nemôže inak. Že ak by nemala kontrolu aspoň nad sebou, svojím telom, jedlom, pohybom tak by nezvládla existovať. Rozumie všetkým argumentom, prečo jej to škodí, ale odmieta ich prijať. Všetko ide úplne okolo nej.

egonsk
23. jan 2024

mozno ked sa bezhlavo zalubi, tak sa z toho dostane ... potom ale asi budes skor riesit aby neotehotnela hned...

dadia
23. jan 2024

Keď priberie, tak to prijme. Teraz to je na tebe. Ak odmieta stacionár, tak si vezmi dovolenku alebo OČR. Buď s ňou doma. Pôjde to, zatni sa ty a nepovol. Ak teraz nezvládne zjesť obed, pohladkaj ju a povedz, že neskôr to skúsite znova

autor
23. jan 2024

@egonsk tak to asi ťažko…

autor
23. jan 2024

@dadia ďakujem za podporu, budem robiť čo sa dá

dadia
23. jan 2024

Držím silno palce. Viem, vo cítiš. Buď silná, nezufaj. A hlavne si nájdi aj minútku na seba. Ak ty vyhoris, pôjde to ťažko. Nezabudni myslieť aj na seba

dadia
23. jan 2024

Ak budeš potrebovať, tak mi kľudne napis správu. Ta chronta ničí aj nás život. Môžme sa podporit

vilma7
23. jan 2024

Vieš čo by som urobila ja? Našla vsetky možné dokumenty a filmy o anotexii, ktoré skončili smrťou...a ak si ani potom neuvedomí,...tak ja už neviem. Je to žiaľ choroba na celý život.
A nedá sa jej zaviesť cez brusnu stenu hadica a strava by sa jej jrdnoducho podávala?
Ale asi také jednoduché to nebude.

julish
23. jan 2024

Autorka, kontaktuj oz Chuť žiť. A hľadaj psychologicku, nie len psychiatrickú pomoc

autor
23. jan 2024

@vilma7 ale ona je (aj keď možno 500-600kcal denne) keď ju donútim, aj si udržiava váhu 46 kg, lenže iba povolené potraviny (ovocie, zelenina, nízkotučné jogurt, odtučnený tvaroh, actimely bez cukru, morčacia šunka, kuracie mäso varené na vode).

autor
23. jan 2024

@julish do Chuť žiť chodíme, čakáme v poradovníku na peer podporu, bola už aj u psychologičky aj u nutričnej, ale nepomohlo.

janickacrazy
23. jan 2024

Daj ju do toho stacionára aj keď nesúhlasí, teraz máš poslednú šancu, veď za chvíľu bude mať 18 a potom neurobíš nič. Kašľať na známky, zdravie je dôležitejšie. Inak nejaká príčina tam musí byť v rodine. Skúste to zistiť, napríklad moja spolužiačka mala tiež také problémy a nakoniec zistili, že rodičia jej nikdy nepovedali, že ju ľúbia a ona tým trpela. Ale dlho to trvalo, kým nato prišli.

dadia
23. jan 2024

To, že to nepomohlo neznamená, že vôbec nepomôže. Musíš byt vytrvalá, trpezlivá. Postupne to pôjde, už ste to raz zvládli. Príjem ma veľmi nízky, nestačí. A nestačí si povedať, že veď je. Musí nabrať. Pri takom nízkom prijme ti bude chradnúť.
Tak veľmi silno by som ta teraz objala, verím, že to potrebuješ. My sa tocime už dva roky v tom a nezufam. Prešli sme si rôznymi obdobiami. Momentálne sme na tom tiež na figu. To vieš, uzatvárajú sa známky a nieje to podľa nej dokonale

zuzka0807
1. jún 2024

Dobrý večer, ako sa dcére darí? Ja budem mať asi podobný problém s dcérou, tak hľadám a pátram... Ak by ste mali nejaký tip pre mňa, budem vďačná.

prasiatko30
Autor odpoveď zmazal
autor
3. jún 2024

@zuzka0807 písala vám som súkromnú správu

jaja26
6. mar 2025

Dobrý večer, ako sa vám darí, verím, ze už je to oveľa lepšie... Tiež si tým prechádzame, sme na začiatku, veľmi by mi pomohli rady, ci pomohlo vám

autor
7. mar 2025

@jaja26 písala som vám správu

mzov
20. mar 2025

Dobrý večer, prosím, pomohli sedenia v chuť žiť? Možno sme na začiatku rovnakej cesty, ocením vaše skúsenosti, ďakujem.

autor
20. mar 2025

@mzov písala som vám správu

Strana
z2