icon

Ako riešiť tvrdú stolicu u detí vo veku 2,5-3 roky?

Včera o 12:34

Mamičky, chcem sa poradiť. Čo zabralo Vašim detičkám na zápchu/tvrdú stolicu? My zápchu v pravom slova zmysle nemáme, ale stolica odchádza len po trošku a je veľmi tvrdá. Pediater nás odkázal na gastro. Na gastre nám lekár radí len vlákninu a že sa to upraví. Ale tú vlákninu užívame už dlhodobo a nepomáha. Lekar vravi, ze ked stolica odchadza aj ked tvrda, je to ok. No mne sa to velmi ok nezda, kedze aj okolie konecnika ma podrazdene od ten tvrdej stolice. Mate niekto skúsenosti? Ideálne rady od lekára, či už pediatra alebo gastro, ktoré Vám zabrali. Ďakujem.

anonym_79a5fb
Včera o 12:38

Veľa vody,slivky,marhule, hrušky,polievky
Pri vlaknine sa musí veľa naozaj piť lebo aj vlaknina zapecie
Veľa pohybu

sissy27
Včera o 12:41

@anonym_autor no základ bude porozmýšľať nad stravovaním, pitným režimom a pohybom, tam by som začala.

veroni2
Včera o 12:42

@anonym_autor zistit z coho zapeka, uprava stravy.
Aj mrkva varena mozw vela zapiect. Niektore probiotika sposobuju tiez zapecenie. Skuste slivky castwjsie a to co riedi stolicu

anonym_efc2d2
Včera o 12:47

Popri všetkých už popísaných radách,by som skúsila podávať probiotiká.

autor
Včera o 12:53
@sissy27

@anonym_autor no základ bude porozmýšľať nad stravovaním, pitným režimom a pohybom, tam by som začala.

@sissy27 no sladkosti nedávame vôbec, pije len čistú vodu. Keď jej dám niečo sladke na pitie-tak slivkovu stavu. Je veľa ovocia, zeleniny, polievka každý deň. Takže ja naozaj neviem z čoho. Mali sme v minulosti potravinovú alergiu, ale podľa gastra už by nemala byt, kedze sme vyše roka vyradení, avšak rozmýšľam aj či nemôže byť to trávenie po tom citlivejšie alebo či to zmizlo vôbec úplne.

lucik194
Včera o 12:53

predpokladam, ze malo pije. kolko denne vypije
v tomto veku deti sa rychlo dehydratuju a malo piju.....

viac pohybu (ale nie, ze idemem sa von prejst z nohy na nohu), realne pobehat, zahrat futbal, poskakat

euka210
Včera o 13:53

@anonym_autor uprava stravy...ja davam do zeleninovej polievky ovsene vlocky, vela pohybu...to na sebe vidim, ze mne pohyb pomaha

tanyan
Včera o 14:04

Mne na infekčnom povedali, že sa môžem vykašlať na tie predražené a presladené probiotiká a radšej dať Hylak, pokiaľ to dieťa toleruje/akceptuje. Pomáha to pri hnačke, zápche aj plynoch, nielen pri akútnom stave, ale aj preventívne (nie trvalo).

anonym_efc2d2
Včera o 16:11
@tanyan

Mne na infekčnom povedali, že sa môžem vykašlať na tie predražené a presladené probiotiká a radšej dať Hylak, pokiaľ to dieťa toleruje/akceptuje. Pomáha to pri hnačke, zápche aj plynoch, nielen pri akútnom stave, ale aj preventívne (nie trvalo).

@tanyan Máš pravdu,ze Hylak je účinný pri hnačke, zápche,plynnatosti,len má hnusnu chuť, kvôli ktorej to deti často nechcú.Jeho užívanie môže robiť problémy ľuďom s intoleranciou na laktózu.

anonym_5afbc5
Včera o 18:47

Vláknina,veľa tekutín .To nám povedala dr.Ked už dlho nekaka lebo sa bojí zrejme kvôli tvrdej stolice tak syrup Lactuloza

anonym_16a2f3
Včera o 22:04

No otázka je aj ako často kaka? Nesúvisí to s odplienkovanim? Niektoré deticky mávajú v tom období s kakanim problém, boja sa kakat do serblika a potom zadržiavaju a boli ich to...a potom to je už kolobeh že sa boja kakat lebo to boli. Takže aj kaka napr raz za 3-4 dní necudovala by som sa ze je stolica tvrdá, ale možno to nie je váš prípad...