icon

Ako zistiť krvnú skupinu detí?

Dnes o 09:30

Ahojte zisťoval niekto krvné skupiny detom? V pôrodnici nerobili testy a ani pediatrička nerobí. Na jednej strane nechcem deti trápiť odberom no rada by som vedela akú maju krvnú skupinu keby sa nieco nedajbože stalo. Riešil to niekto?

Strana
z2
anonym_b4597c
Dnes o 14:23
@anonym_autor

@anonym_b4597c my sme s mužom áčko takze deti su bud A alebo 0. dufam 😂

@anonym_autor tak to ano

babushkaem
Dnes o 14:27
@anonym_907d72

@babushkaem krvná skupina sa môže zmeniť? to máš odkiaĺ? počujem prvý krát. Prečo by potom de´tom robili krvné skupiny už v pôrodnici? však sa zmenia.

@anonym_907d72 neviem, je to aj v prepustacej sprave, ze odpirucaju po roku urobit kontrolnu krvnej skupiny, lebo ze pri porode sa moze zmiesat krv ci co, aj pediater to povedal.

babushkaem
Dnes o 14:33
@anonym_907d72

@babushkaem krvná skupina sa môže zmeniť? to máš odkiaĺ? počujem prvý krát. Prečo by potom de´tom robili krvné skupiny už v pôrodnici? však sa zmenia.

@anonym_907d72 rodila som 5/25

anonym_374c7f
Dnes o 14:43
@babushkaem

@anonym_907d72 neviem, je to aj v prepustacej sprave, ze odpirucaju po roku urobit kontrolnu krvnej skupiny, lebo ze pri porode sa moze zmiesat krv ci co, aj pediater to povedal.

@babushkaem KS budú kontrolovať vždy pri každej nutnej transfúzii. Meniť sa nemení avšak po pôrode môže byť ešte krv “pomiešaná” s matkinou (zjednodušene povedané).

culienka
Dnes o 14:45
@babushkaem

@babushkaem môže byť, lebo moja má v prepúšťacej správe z pôrodnice uvedenú krvnú skupinu (takú ako mám ja), ale to nemôže byť, lebo by musela byť od suseda. A samozrejme že má nakoniec inú krvnú skupinu, ako tam má napísané.

saxana000
Dnes o 14:47

Poziadala som pri prvom odvere krvi nech da spravit doktorka aj krvnu skupinu.. dnes uz sa to babetkam nerobi a zvlast kvoli tomu by som ju netrapila

veselo_neveselo
Dnes o 16:36
@anonym_b4597c

@viestta keby sa nedajboze nieco stalo, je vzdy lepsie uz po ceste do nemocnice hlasit krv... hadam si nemyslis, ze niekto tam v zivot ohrozujucom stave bude vysetrovat krvnu skupinu na pockanie.. a to mi pride ako trochu plytvanie s 0 kovou krvou

@anonym_b4597c
Tak toto fakt nie, nikto si nevezme na triko ze pacient nahlasi ze ma nejaku skupinu a bude sa mylit 🙂

autor
Dnes o 16:38
@saxana000

Poziadala som pri prvom odvere krvi nech da spravit doktorka aj krvnu skupinu.. dnes uz sa to babetkam nerobi a zvlast kvoli tomu by som ju netrapila

@saxana000 v akom veku sa robia tie odbery prosim?

valiant
Dnes o 16:54
@anonym_b4597c

@viestta keby sa nedajboze nieco stalo, je vzdy lepsie uz po ceste do nemocnice hlasit krv... hadam si nemyslis, ze niekto tam v zivot ohrozujucom stave bude vysetrovat krvnu skupinu na pockanie.. a to mi pride ako trochu plytvanie s 0 kovou krvou

@anonym_b4597c Nemáte pravdu, lebo presne takto sa to robí. Vždy sa to testuje tesne pri podaní transfúzie. Je to otázka minúty pre otestovanie. Nikdy, ale nikdy sa lekári nespoliehajú, že im niekto nahlási vopred krvnú skupinu a náhodou by podali nesprávnu. Toto si nezoberú na zodpovednosť. Krvnú skupinu detí si môžete nechať na počkanie dať otestovať v ktorokmkoľvek labáku za poplatok cca 15 eur.
A krvná skupina sa testuje pred každou plánovanou väčšou operáciou. Opakovane aj viac krát za život ak je treba.

Krvná skupina sa počas života nemení.

anonym_002e0a
Dnes o 17:48

@anonym_autor Moji majú napísané v prepúšťacej správe s pôrodnice. Ja som si to tak našla.

anonym_002e0a
Dnes o 17:50
@anonym_374c7f

Naozaj to nikde nemajú napísané v karte? Lebo tento odber sa robí ešte v pôrodnici a v prepúšťacej správe to býva zapísané.

@anonym_374c7f Moji majú a synovi to sedí , zistili sme pri darovaní krvi.

anonym_b63d7a
Dnes o 18:05
@anonym_374c7f

Naozaj to nikde nemajú napísané v karte? Lebo tento odber sa robí ešte v pôrodnici a v prepúšťacej správe to býva zapísané.

@anonym_374c7f Nerobia sa automaticky.
Ja som sa narodila v roku 2003 a nerobili mi vôbec a no bratovi on je rok 2007.

anonym_374c7f
Dnes o 18:08
@anonym_b63d7a

@anonym_374c7f Nerobia sa automaticky.
Ja som sa narodila v roku 2003 a nerobili mi vôbec a no bratovi on je rok 2007.

@anonym_b63d7a vidíš a mne v 99 robili 🙂. Aj obe moje deti to mali napísané. Očividne záleží od pôrodnice

anonym_b63d7a
Dnes o 18:12
@katarinamichal

Môj syn (ročník 2014)tiež nemal v karte , on to chcel veľmi vedieť(chodil na zdravot.kruzok a tam riešili krv), tiež som mu súkromné dávala robiť rozbor.Pre mňa to bolo tiež čudné že tak základnú vec človek nemá v karte ..

@katarinamichal Ja som rok narodenia 2003 a nemám krvnú skupinu napísanú, som si myslela že iba ja nemám lebo niektoré spolužiačky vedeli krvnú skupinu... 🤷🏼‍♀️🤷🏼‍♀️
Som zistila, že viacero ľudí nemá.
Tak neviem prečo, či sa to v určitom roku prestalo robiť alebo čo.

saxana000
Dnes o 18:45
@anonym_autor

@saxana000 v akom veku sa robia tie odbery prosim?

@anonym_autor neviem kedy su povinne nasej robila okolo 5 rokov.

autor
Dnes o 19:12
@saxana000

@anonym_autor neviem kedy su povinne nasej robila okolo 5 rokov.

@saxana000 dakujem

andrejka1974
Dnes o 19:45
@anonym_907d72

Krvné skupiny sa už v pôrodnici nerobia roky. Min. 20 r. , mojim deťom nerobili, ale jednému najst. ktorý je ešte v 90tych rokoch robili - vtedy to bolo povinné . Písalo sa to do očkovacieho preukazu a do prepúšťacej správy.
Dcéra chcela vedieť akú má skupinu, tak jej zobrala spolužiačka krv a ona si vyšetrila. Je to veĺmi rýchle zistenie. Je laborantka tam oni si v škole skúšajú kde aké blbosti na hodinách . oni vlastne robia rozbory aj pre nemocnicu , len nesmú vidieť meno pacienta - majú len číselný kód. Pomerne často vidia leukémiu napr. .

@anonym_907d72 ja viem krvnú skupinu všetkých mojich deti aj najmladšej a tá je apríl 2012 robili v pôrodnici aj vtedy ešte robili

Strana
z2