Ako zvládnuť skoliózu u dospievajúceho syna?
Dobrý deň, idem si k Vám pre radu, alebo skôr čo nás všetko čaká. Syn 14 rokov má pravdepodobne skoliózu chrbtice. Syn často trpí na migrény, bolesťami chrbta. Čaká nás vyšetrenie. Ale ako nám potvrdí diagnózu, ako mu pomôcť od bolesti chrbta? Migrény? Má nový lepší matrac, na bolesti berie ibalgin, ale nechcem do neho pchať lieky....je pravda,že za rok sa vytiahol asi o 20 cm,čo je určite tiež príčinou....ale asi najviac mne zaujíma čo nás čaká..... ďakujem za každú radu
Ešte som zabudla 2 krát týždenne plávanie. On nevládal dlhšie chodiť, stačil bežný dlhší nákup, prechádzka a boleli ho nohy.
@janettdamian Ďakujem Ak sa všetko potvrdí, čaká nás zábava Držím vám palce
@janettdamian boleli ho nohy kvôli tomu, že má kratšiu nohu.Aj mne to zistili a riešila som závraty👍toto ma veľa detí a plávanie je super.
@janettdamian
@luccija baby, syna keď bolí chrbát tak medzi lopatkami, alebo pravý bok a vystreluje mu to do pravej nohy. Vysvetloval mi to tak, že on kráča a zrazu pocíti, že mu strelí bolesť do stehna
Treba jesť potraviny bohaté na Elektrolyty (Mg, vápnik, draslík..) alkalizujú telo, tým uvoľnia stuhnuté svaly, aby chrbtica mohla rásť bez pokrivenia.
Obmedzte cukor, sladké jedlá, bielu múku, sladké nápoje, priemyselne spracované potraviny... Jesť vyváženú stravu Kyslé vs Zásadité potraviny.
Nasaďte Mg uvolní to stuhnutú krčnú chrbticu čo spôsobuje migrény, svalové bolesti...
Robí syn nejaký šport?
Urcite cvicenie s fyzioterapeutom. Vie vam tehabilitaciu predpisat aj lekar ale ovela lepsiu skusenost som vzdy mala s fyzioterapeutom kde som si to platila. Za jedno cvicenie cca 20-40€. Chodila som 1x tyzdenne a on ukaze aj vhodne cviky na doma.
Neviem o koľko mal kratšiu nohu, ale ak dlhodobo tak jasne, že na jednej strane bolo telo pretazene a mal zle položenú panvu a to potom všetko ťahá, boli mňa tiež bolela iba jedna strana.Podpatenku nech nosí poctivo.Si predstav sklopení panvu do jednej strany a tie svaly, šľachy ťahajú su presilene
@luccija môže mať aj môj kratšiu nohu?
@vakatko hokejbal, turistika, cykloturistika
@michaelam2 radšej sukromný fyziotetapeut
Rtg vám povie viac, nedá sa z fotky zistiť zakrivenie. Ale sama vidíš, že má jedno plece vyššie ako druhé a boky tiež nie sú rovnomerne.
Cvicenie jednoznacne pomaha. Mne na bolesti kvoli skolioze pomohlo hlavne lezenie a planavie. Na cviky na doma sa poradit u fyzio
Ziadny bicykel, skakanie, behanie, hrbenie sa nad knihami. Nordic walking, lyzovanie a plavanie je vhodne pre skoliotikov. Neviem, preco sa tu riesi strava. Ci bude jest fast food alebo eko, bio, racio, skoliozu to neovplyvni. Vacsina skoliotikov su vysoky, vychudnuti ludia, ktori rychlo narastli.
Mne tiež v takom veku zistili skoliozu, ale nikto z toho haló nerobil 🙈 žiadne špeciálne stravovanie, žiadny špeciálny režim, jednoducho mi dali podpätenku, rehabilitácie, pokyn cvičiť doma a plávať 🤷a som tu... Ja snáď vo svojom okolí ani nemám človeka, kt by mal tip top chrbticu...
Sorry to Damianin syn má kratšiu nohu🙂a môže ju mať aj tvoj syn ortopéd to určite vyšetrí.Dysbalanc chrbtice má skoro každý niektoré svaly uvoľnené ostatné stuhnuté a z toho je bolesť a potom neskôr vyskocene platnicky
@luccija treba to ortopedovi povedať? Lebo detska iba som všeobecne o chrbtici a hlave To že mu vystreluje do stehna som nepovedala
@rude_baby Ďakujem
@spongebob1 Ďakujem, ale to by som musela jeho zaluby uplne zmenit
@januska12323 jasne to uvidí lepšie rtg 25.4. ideme k ortopedovi
Ahoj, moj syn to iste, noha kratsia o 0.5cm. Dr. dala vloźky, kratsia noha vyvysena pata. Na fyzio nam to neodporucali nosit, noha vraj nie je kratsia, len ma postahovane svalstvo. Chodime na fyzio cvicit+doma, ale je to boj. Cakam vyjadrenie a pojde ak schvalia aj na liecenie.
A keď sa predkloni, ako vyzerá chrbát? Je tam val? A čo sa týka stravy, ťa ti skoliozu neovplyvní. Cvičenia sú špeciálne, navrhuje fyzioterapeut. Mám dcéru skolioticku a teda hokej, beh, čokoľvek čo nie je v sulade s jej diagnózou má zakázané. Ešte aj plávanie.
Cvicit cvicit cvicit cvicit do konca zivota
@jajka257 hrb sa urobí. A vidíš tak ma testovali v jeho veku. Predkloň sa😀 toto mu nerobila
@adamar má bolesti?
Najstaršia dcéra má tiež skoliozu, prudko narástla a bohužiaľ toto sa stalo. Boli sme na ortopédii, potom u rehabilitačnej lekárky, chodila na rehabilitácie a teraz cvičí denno denne doma. V júni máme kontrolu u rehabilitačnej lekárky, v jeseni opäť na ortopédii. Ale ona má tuším "len" 13 stupňové vychýlenie, ale toto neviem úplne naisto, kartu doma nemáme.
Aký hrb? Lebo je rozdiel hrb a val. 🙂 Ja už mám v oku, čo nemá byť na chrbáte🤣
@jajka257 pravá strana je vyššie neohne sa dobre, nemá na to teeaz náladu😀
Ešte k tej kratšej nohe. Ona nie je fyzicky kratšia, ale ten rozdiel vzniká tou skoliózou (naklonením). Podľa foto to nemá až také zle ako môj syn. Na mojom je to vidieť viac aj voľných okom. Len fakt treba poctivo cvičiť. Môjmu sa to rapídne zhoršilo v momente ako prudko narástol a flákal cvičenie, v priebehu asi 4-5 mesiacov. Môjho boleli chodidlá a nárt nohy, ploché nohy nemá.
@janettdamian ortoped to uvidí, alebo sa to zisťuje?
Ortopéd ho najskôr vyšetril normálne pohľadom, musel sa predkloniť a on mu kontroloval chrbticu. Potom išiel na RTG a niečo meral aj na snímkoch. Oni majú na to stupnicu. Potom nám povedal, že je to už na špecializované pracovisko v Bratislave napr.

Aktuálne riešime, syn 13r. Ortopéd urobil RTG a klasické vyšetrenie. Dg. skolióza 20stupňov podľa nejakej stupnice. Odoslaný do Bratislavy ŠNOPK. Dostal korzet (režim pár hodín denne +noc), na kratšiu nohu podpätník. Na rehabilitáciach sa naučil cvičiť SM systém s lanami, teraz má školu chrbtice. Chcem ešte súkromne vybaviť fyzio, ktoré má dobré výsledky so skoliózou. Nasadím aj homeopatika (u nás sa s nimi bežne liečime). Syn je primeranej postavy, ale tiež rýchlo rastie. Kontrola o pár mesiacov tak uvidím. Donútiť ho cvičiť to je dva krát denne pri ňom sedieť ako pri malom decku. Bohužiaľ v tomto veku to majú stále na háku.