icon

Aký máte názor na mlieko?

sophia111
30. sep 2013

Ahojte žienky. Chcela by som vedieť Váš názor na konzumáciu mlieka. Neviem, ja som na mlieku vyrastala, pijem ho dodnes a zbožňujem ho. Jedávam pravidelne, aj každý deň kukuričné lupienky s mliekom, mám to veľmi rada. Ako malá som pila kakao a pod. Mám 28 mes. dcérku a dávam jej mlieko (Dr.nám vravel, že od roka nie je problém). Veľmi ho ľúbi, tiež papá aj tie kuk. lupienky s mliekom. Proste mlieko je u ná vždy doma a takmer každý deň ho pijeme. Trošku ma ale začínajú znepokojovať články o tom, ako mlieko zahlieňuje a pod. a vraj ho treba vylúčiť t jedálnička..Pre mňa trochu nepredstaviteľné. Ale keby to bolo ozaj nejak vedecky dokázané. tak by sme to určite skúsili. Každý článok si však protirečí, tak ja neviem.Ako ste na tom Vy? Pijete doma mlieko? Resp. čo i o tom myslíte?

Strana
z3
xlucia
30. sep 2013

@sophia111 vsetko s mierou... , extremy neuznavam

klincek
30. sep 2013

@sophia111 u nas pijeme mlieko vsetci a denne, vacsinou na ranajky, deti aj vecer. zatial nemam dovod na tom nic menit. na tom zahlienovani zrejme nieco bude, ale to si podla mna telo vyriesi samo-ved napr. pri chorobe nemas chut na mlieko vobec. su obdobia, ked ti nieco velmi chuti a casom to nemozes ani citit, a ja to beriem ako sposob, akym ti telo dava najavo, co mu prave chyba ci prekaza.
ja vseobecne jedlo velmi neriesim, beriem to tak, ze kazdy si ma vybrat, co mu vyhovuje. osobne by mi ale mlieko chybalo 😉

fidka79
Odpoveď bola odstránená
aristka
30. sep 2013

kedysi nám bolo hovorené ,že mliečko má význam piť do 25 rokov života človeka ,kedy je schopné sa ukladať do kostí a potom už nie ,nie je pre nás tak dôležité ,dokonca môže začať robiť problémy ....čo sa týka zahlienia ,je to taký ľudový termín a je to myslené ako napr.ak máš hnačku mliečko nie ,ak sú kašle mliečko nie ,ak sú iné nachladnutia mliečko nie ...ak nemáš problém s trávením mliečka alebo m ie si často chorá nemáš dôvod mlieko nepiť....

sissy27
30. sep 2013

@sophia111 ja som naposledy mlieko vypila ako 8 ročná, resp. ani nie mlieko ale kakao, z čistého mlieka ma dodnes napína... moja dcéra detto, tá naposledy vypila mlieko ako 3,5ročná - akonáhle sme sa zbavili fľaše, tak viac mlieko nevypila, ani kakao, ani inak ochutené... zje cornflakes zaliate mliekom, do tej misky ide sotva deci mlieka a aj to väčšinu vylejem... ale má rada jogurty, syry, ja tiež, takže mliečne výrobky u nás áno, mlieko nie... mlieko ako také používam akurát tak do palaciniek 😀
zdravotný stav? dovolím si trvdiť, že výborný, sem tam nejaké sople sa samozrejme vyskytnú, ale nič vážne neriešime... osobne si myslím, že mlieko zas až tak výživné a zdraviu prospešné nie je, aby sa bez neho nedalo existovať...
hlavne ako jediný cicavec konzumujeme mlieko aj v dospelosti a naviac od iného živočícha 😅

kinna
Odpoveď bola odstránená
959touareg
30. sep 2013

tvoja otazka - aky mate nazor na mlieko?...moja odpoved - ten najhorsi. myslim mlieko kupovane v obchodoch, ale pravdepodobne to mas na mysli. kravu iste doma nechovas. 😉

kristinaanna
30. sep 2013

ja poviem tak, kto má rad mlieko ten ho pije, kto nie, tak si nájde tisíc dôvodov prečo mlieko nie 😉 neodporúča sa pri niektorých liekoch, ale to je uvedené pri konkrétnych liekoch,

evening_star
30. sep 2013

Ja som tiež znepokojená istými článkami na nete. Ja pijem mlieko od malička, a som asi aj závislá 🙂 - každé ráno musím mať teplé kakao, je to môj životabudič 🙂 A okrem toho samozrejme tiež mlieko s lupienkami, mlieko do varenia, kaše... A čítala som na nete, že je priama spojitosť konzumácie mlieka s rakovinou... Tak neviem potom...

ichbinich
30. sep 2013

No, na nete sa toho popise dost... 😉
Ja som na mlieku vyrastala. Teraz ho uz nepijem pravidelne vo velkych mnozstvach, pre mna je skor potravina ako napoj.
Mlieko mam kazdy den do kavy, niekedy mlieko s lupienkami alebo muesli. A potom do varenia. Mliecne vyrobky mame a jeme tiez.
Syn (skoro 4 roky) si niekedy pyta kakao, niekedy ranajkuje mlieko s vlockami/muesli, niekedy desiatuje jogurt.
Ale uz davno nepijeme mlieko ako napoj napr. k jedlu. To este pred par rokmi bolo bezne u manzelovych rodicov. Zvlast ku sladkemu hlavnemu jedlu bolo mlieko na pitie. Medzicasom pijeme vlastne iba vodu.

O tom zahlienovani sa este stale drzi, ale je to skor urban legend. Minule som citala, ze to vobec nie je dokazane. Ale stale ma na to upozornuju napr. aj v lekarni. Ale kedze mlieko mame ako potravinu a nie ako napoj, iba prikyvnem a hotovo 😉

Jasne, ze ked niekto mlieko neznesie alebo sa nema kombinovat s urcitymi liekmi, tak nie. Ale inak, kazdy po svojom a ako mu chuti... Ja napr. neznesiem tie biele vody, co sa volaju rastlinne mlieka. Sojove je pre mna uplna zbrnda, ble. Ale hovorim, kazdy ako mu chuti 😉

tinki
30. sep 2013

@sophia111 ahoj, kým moja staršia dcéra nezačala mať problém s mliekom, tak bolo u nás vždy na prvom mieste..pravdou je, že ak ti nerobí problém, bola by škoda ho nejesť..Dnes patrí mlieko medzi alergény. Nie kvôli móde, ale kvôli tomu, že to tak ozaj je..Dnešné kravičky sú napchávané hormónmi, sú niekoľkokrát umelo oplodňované, aby dávali množstvo mlieka, ich strava nie je taká ako bola kedysi..
Ale keďže som ja bola nútená si o mlieku a o náhradách vápnika pozisťovať iné informácie, dnes viem, že bez mlieka sa dá krásne žiť a možno ešte lepšie. Je pravda, že ak má dieťa plnohodnotnú stravu, nepotrebuje mlieko. My už doma mlieko vôbec nepoužívame, sami si robíme výrobky s náhradami mlieka a máme sa dobre, máme všetci lepší krvný obraz, vápnik nikomu nechýba. Takže to mliečne loby je len veľká kampaň, ale dnes už nemá mlieko takú nezastupiteľnú úlohu v strave ako kedysi..Dalo by sa toho veľa popísať...Ale ak to zhrnieme, tak ak nerobí problém, kľudne ho možno jesť, ale ak začnú problémy ako časté prechladnutia, zápaly priedušiek, pľúc, laryngitídy, bolesti bruška, tak sa netreba báť..a proste žiť bez mlieka..
A ešte, už sa to veľakrát popísalo, jedine biela rasa ľudí užíva kravské mlieko v takom množstve a najväčší výskyt osteoporózy je práve u bielej rasy..

katren
30. sep 2013

@sophia111 na ranajky moje deti s manzelom vypiju liter mlieka /pol litra mm v hrnceku a deti po 250ml/ kazde rano....mame mlieko stale v chladnicke, svokra kupuje mlieko ze 3 litre na den a za ten den tolko aj minu........
u svokry som prvykrat videla tooooooooooooooooooooooooooolko krupice alebo pudingu uvareneho naraz...ona vari z 5 litrov krupicu alebo puding....menej som ju este varit nevidela....
takze u nas mlieko urcite ano a co sa tyka zahlienenia, vies si predstavit aky by musel byt mm, ked pije uz viac ako 30 rokov tolko mlieka??? a ako pise @ichbinich vedecky to nie je dokazane....
a k tym rastlinnym.....no pre mna voooooobec, ble....

tinki
30. sep 2013

@ichbinich
@katren
dievčatá..čo sa týka zahlienenia..tak k tomu toľko..
zdravému človeku sa nestane nič..no ak niekomu tá kravská bielkovina vadí, tak ho aj zahlieňuje..A k tomu nepotrebujem ani vedecké dôkazy a ani diskusiu na nejakom fóre..Jednoducho každá mamička, ktorej dieťa mlieko nemôže by vám vedela porozprávať..Ale to už je na každej mamine..
Zasa nechápem niektoré mamičky, ktorých dieťa má ekzém, vkuse je zasoplené, ale tvrdohlavo bude namietať, že malému mlieko určite nevadí..a odmieta akúkoľvek diétu..aby aspoň skúsila, či sa tomu dieťaťu neuľaví..To už je ale každého vec..

dejka77
30. sep 2013

Ja som tiez nasla nejake clanky o konzumacii mlieka. Len vies nie je mlieko ako mlieko. Podstatny rozdiel je v tom, ze kedysi sa pilo nepasterizovane a tym padom bolo aj zdravsie. Pasterizovane mlieko je proste ine, jeho upravou sa nicia cenne latky, ktore obsahuje. Podla posledneho clanku, ktory som citala dokonca osteoporoza bola zistena u ludi, ktori pili vela mlieka. Zaujimave vsak? Takisto cukor odburava vapnik. Takze ak si das kakao s cukrom asi to nebude take super vapnikove 🙂 . Clanky o zahlieneni asi tiez maju nieco do seba. Mozno je to cele len o tom, ze kazdy ma tu svoju mieru, ktoru musi zistit. Niekto mozno moze jest vela mliec.vyrobkov a nemusi u neho hrozit zahlienenie, inemu moze stacit malo. A este dalsi fakt na ktory som narazila uz viackrat - mlieko neobsahuje vela vapnika. Su potraviny, ktore ho obsahuju ovela viac. Ked dcera prestala jest mliecne vyrobky kvoli alergii, pomaly vsetci si robili starosti. A teraz co bude jest/pit ked nemoze mlieko? Totalne zbytocna panika. Ved je predsa kopec inych potravin, ktore obsahuju vapnik. Nevidim v tom ziadnu tragediu. Jedina velka nevyhoda je, ze niektore veci sa nedaju nahradit a urcite jedla jej proste nemozem pripravit.
A este dodam, ze niektorym ludom nerobi mlieko vyslovene dobre. Po jeho vyradeni sa citia lepsie. Ale tak to moze byt s kazdou potravinou.
Nazor na to cele mam taky, ze ak mlieko tak uprednostnit jednoznacne nepasterizovane. Co sa tyka miery, tu uz si musi kazdy urcit sam.

ichbinich
30. sep 2013

@tinki:
Suhlasim, to je kazdeho vec, ci mlieko ano alebo nie. Aj ja aj ty sme napisali, ze ak to niekomu vadi, tak nech to necha tak...
Napr. moj manzel nema dokazanu alergiu na mlieko, ale proste ak by ho vypil vela naraz, bolelo by ho brucho. Tak ho jednoducho nepije... S mliecnymi vyrobkami problemy nema, jedlo, v ktorom nie je syr, nie je plnohodnotne jedlo 😉 😀

Ja som to myslela v tom kontexte, ze ked pytam v lekarni nieco na sopel, hned mi vykladaju o zahlienovani mliekom, ako keby to platilo vzdy a pre vsetkych. A prave toto nie je dokazane. Ak mas sama odsledovane, ze niekomu v tvojej rodine mlieko nerobi dobre, tak nech ho vyradi. Vegani tiez mlieko nepiju a su zdravi.
Pre mna mlieko a mliecne vyrobky patria k pestrej strave, tak ich mam a pouzivam.
Najlepsie je pocuvat svoje telo a podla toho sa riadit. Lenze bohuzial vela ludi uz nema tzv. sedliacky rozum, a potom to (aj tu v diskusiach) tak vyzera 😉

martuska75
30. sep 2013

maximálne súhlasím s tým prvým čo ti tu xlucia napísala. Všetko s mierou. To čo všade píšu že je alebo nie je zdravé sa mení s x ročnou pravidelnosťou na praví opak. To čo bola pri mojej staršej megatuti zdravé tak teraz je škodlivé a naopak. Mamina robí s deťmi 40 rokov a potvrdila mi presne to isté. takže všetko s mierou. Ked máš pocit že vám mlieko nerobí dobre tak samo že ho nebudem tlačiť ale ak nie tak nevidím dôvod ho nepiť. Čítala som milion článkou pro aj proti. Ale utkvelo mi, že v našom regione bolo historicky štandardom konzumovať mlieko preto sú naše geneticky telá prispôsobené jeho konzumácií. Preto ak čítaš nejakú štúdiu ktorú jej autor opísal niekde z ameriky tak to na nás vôbec nemusí platiť. A hlavne ako vo všetkom všetko s mierou. 😉

matozazzo
30. sep 2013

@sophia111 Toto skumam uz 4.rok - ze mleiko zahlienuje, na viacerych detoch v skolke aj na vlastnych. Moj zaver? Nepotvrdilo sa mi to. Su deti, ktore piju aj v 3 rokoch mlieko aj v noci, cez den, vypiju aj pol litra naraz a nie su vobec zahlienene a malo chore a naopak, deti, kt. mlieko vylucili prave kvoli zahlieneniu, nepiju ho a maju s tym problem stale... Moje deti maju obdobia, ked piju menej, inokedy nechcu a teraz napr. piju kazdy den na ranajky, v skolke mladsia a na veceru chcu musli a cornflakes s mliekom... celkom dost a su OK... skor si myslim, ze to zahlienenie ma suvis s urcitym typom choroby alebo nespravnym liecenim...

siska53
30. sep 2013

Nuz, ja sice mlieko mam celkom rada, ale pijem ho vynimocne,nerobi mi dobre.
Navyse po tom,co som citala, ze je tolkokrat upravovane, ze macky ho nesmu, aby nemali hnacky..
Ja radsej syry, jogurty a kysle mlieko. Aj zincicu lubim.
Syn mlieko nepije, vracal uz po akomkolvek mlieku.ako nie vzdy po nom ale v tie dni, ked ho pil.a je jedno,ci pil umele mlieko ci obycajne. Odkedy (cca 32 mesiacov) mlieko nepije,nevracia, s vynimkou prechladnutia.
Ale moj muz mlieko pije a v pohode.
Dcerka zatial pije moje mliecko,UM velmi nechce a kravske mala len v omackach ci polievkach.

siska53
30. sep 2013

Jedine u mojej mamy mozem potvrdit, ze ked si da navecer ci vecer nieco mliecne, tak je viac zahlienena. Musi smrkat a pod. Ale to si uz riesi s alergologickou.

matkamirko
30. sep 2013

@tinki suhlasim 🙂 U nas v rodine mlieko, mliecne vyrobky nepouzivame vobec. Ak raz nieco skodi, nebudem to predsa konzumovat len preto, ze inemu to neskodi 🙂

dagkuc
30. sep 2013

@tinki ahoj prosim ta vies tak iba v skratke napisat cim si nahradzujete mliko ..lebo ja uvazujem o jeho zredukovani tiez. dakujem

veronicka1901
30. sep 2013

Ja mam rada mliecne vyrobky, mlieko ako take len do kavy. keby som ho konzumovala vo velkom, asi by som zhanala domace alebo z mliekomatov, lebo to v obchode ma asi od mlieka daleko. dcerka zatial pije umele, z kravskeho ju bohuzial boli brusko.

tenerifka
30. sep 2013

V Azii ludia nekonzumuju mlieko, nemaju v tele vytvoreny enzym na jeho spracovanie, vlastne maju alergiu na mlieko, a pritom maju kosti v poriadku, takze vapnik im nechyba. Ale, treba si vsimnut, ze Azijci su celkovo mensieho vzrastu, mozno je za tym len genetika, a mozno nekonzumacia mlieka.
V nasom zemepisnom pasme z hladiska tradicie polnohospodarstva sme sa vyvijali trochu odlisne a vacsina z nas alergiu na mlieko nema, tolerujeme ho dobre(su vsak aj vynimky), a vacsina z nas je co sa vzrastu tyka vyssich ako priemerni Azijci.
Je odvazne davat do suvislosti konzumaciu mlieka a vzrast, ale z mojho laickeho pohladu nieco na tom bude, aj ked je z dlhodobeho hladiska otazne, pre koho je dobre, ze my Europania sme taki vysoki.
Takisto viacere kmene v Afrike-su co sa vzrastu tyka-vysoki a mozno vyssi ako my.
V nasej rodine(mame uz dospievajuce deti) sa konzumuje polotucne mlieko, syry, jogurty(kozie, ovcie a kravske)...a bude sa konzumovat aj nadalej, kedze ich tolerujeme dobre a chutia nam. Neprehañame to vsak, a v jedalnicku mame aj ine zdroje vapnika(ryby, orechy, mak......), kupujem aj mandlove mlieko(v bio kvalite). Vobec nekonzumujeme soju, len obcas tofu alebo miso(takisto v bio kvalite).
Este na doplnenie-moja dcera ma spoluziacku, ktora odmalicka nekonzumovala mlieko(ale nema alergiu), matka jej davala sojove mlieko, a dievcinka je strasne malicka(obidvaja rodicia su vysoki), tak tu suvislost nevylucujem.....

tenerifka
30. sep 2013

A co sa chorob tyka- jedna dcera nebola chora asi 5 rokov, druha dcera mala minuly tyzdeñ po 5-ich rokoch 1-dñovu chorobu(vysoka horucka, bolest celeho tela, bolest v krku, nadcha.....), na dalsi deñ uz bola OK

tinki
30. sep 2013

@dagkuc ahoj, tak dievčatám na pitie chutí ryžový, alebo ovsený nápoj z dm-drog. Je v nich obsiahnutý aj vápnik, do kysnutého používam tiež tie, alebo aj sójový nápoj..Z neho sú lepšie palacinky, lebo ten ryžový je dosť riedky..Ale zasa napríklad ak robím puding, či varenú plnku do torty, tak tam používam sušený ryžový nápoj..lebo len s tým mi to zhustne tak ako má. Napríklad kysnuté cesto robím na vode a je dobré..ale len v deň upečenia. Zemiaky tie robím s Delíčkom a vymixujem, mlieko nedávam žiadne. A polievky, omáčky, toto nerobím, prestali sme to jesť.Ale tam sa dá kúpiť ryžová alebo sójová náhrada smotany. Z nej som robila aj zmrzlinu v lete. Tiež sa dajú kúpiť ryžové dezerty (krémiky), alebo mandlové. Objednávam to cez eshop..

babulka82
30. sep 2013

tak podla toho čo sa da dnes nazvat "mliekom" 😀 ano kravske mlieko zahlienuje to je pravda.Ja si pamatam ked som chodila k homeopatovi ten bol zasadne proti kravskemu mliečku a jeho vyjadrenie znelo asi tak : Materske mliečko je pre babatka a kravske mliečko pre teliatka ! Našmu zdraviu prospešne moc nieje ale v malom množstve podla mna neškodi.Určite sa da nahradit inymi potravinami aspon čo sa tyka vapnika. Najviac vápnika obsahuje mak, strukoviny, lieskovce, mandle, sója, ovos, zemiaky, sezam .
A to čo sa dnes predava pod nazvom "mlieko" už mliekom ani neni.Je to len nejaka zvlaštna pachnuca biela tekutina.

zuzkat1
30. sep 2013

@sophia111 Ja aj mala (3,5 roka) milujeme mlieko...neriesim ci zahlienuje. Ja ani mala nemame ziadne problemy z neho.pije ho aj ked je chora-dr nezakazala.raz bolo mlieko jedine co chcela jest. Nijako sa jej stav pocas choroby pitim mlieka nezhorsuje.

milota164
30. sep 2013

my samotne mlieko nepijeme len kyslomliecne vyrobky, z mlieka len varime.

sandrika1986
1. okt 2013

My normálne kupujeme krabicové mlieko, syry, tvaroh, jogurty a pod. Mliečne výrobky nám chutia,ale všetko s mierou 🙂

domak2
1. okt 2013

@tenerifka myslim, ze na tom vzraste kludne moze nieco byt. Kravske mlieko je urcene pre teliatka, aby rychlo a vela vyrastli 😉 Inak niekde som citala, ze je v nom nejaky hormon, aby teliatka daleko neodbehli, ze su na nom vlastne zavisle a preto maju aj ludia taky problem sa ho vzdat 😀 Ja som to skusila, ale je to silnejsie ako ja 😀 Ale snazim sa aspon kupovat bio ak sa da 🙂

Strana
z3