Alergia na materské mlieko

rachel978
28. jan 2015

zadávam ešte raz temu aby sa mi nestratila

tak som bola na gastro a odchádzala som z tade ako oplieskaná. Lekárka mi povedala, že to má alergiu na moje mlieko že mám prestať dojčiť a prejsť na Neocate. čiže na 24 hodín vysadiť a nasadiť Neocate

Áno mal problémy keď to zhrniem, tak v novembri dosť grcal, až sme sa dostali do nemocnice, kde nikto s ním nič nerobil tak nás poslali domov s tým, že reflux nemá a že mu mám dávať Nutriton, ten som dala raz, lebo sa z neho tak zgrcal, že strašné. Potom som vysadila všetko mlieko a nechala som to tak. Grcať prestal až som sa čudovala, že niektoré dni vôbec nič. Prestal aj mal častejšie stolice, ale zistili mu z výteru že tá ma nejaku e-coli. bola preliečená ATB.

Teraz v januári sme začali s príkrmami, to už mal 5 mesiacov a vtedy sa mu na tvári vyhodili fľaky, asi egzém, zmizol po sudocreme.

A v decembri chytil od staršieho syna kašeľ z toho mal chytené priedušky, bral ATB

A teraz o 3 týždnoch dostal tie hnačky, či vlastne častejšie stolice, najviac 7 krát dennne. Súčasne aj okolo pipiká a na vajčkach sa mu také fľaky vyhodili, dala som mu na to tiež sudocrem, už to skoro nemá.

A včera lekárka povedala toto o alergii na laktozu mojho mlieka. Tak som ostala z toho v šoku, lebo ja chcem kojiť a aj som si našla iné infos na manile.sk. Lekárka stanovila dg len na základe infos. Inak je malý usmievavý, nemá bolesti bruška, ani krče. Dlhodobo bral Espumisan a BioGaia. Espumisan som znížila dávky, BioGaia vysadila uplne zatiaľ. Inak sa mi zdá, že má tých stolíc menej včera boli 4 ani jedna vodnatá, všetky praženicové.

Inak malý prospieva. teraz od decembra do januára keď sme prišli s tými stolicami k lekárke, tak za 5 týždnv pribral 760 g. tak z hmotnosti pri prepustení 4130 g má teraz 8360 g.

Inak aj starší syn mal presne také problémy v jeho veku, keď bral ATB. Nikto to neriešil žiadne gastro, najprv mal dlho hnačky, potom zápchy. a žiadna alergiiu na mlieko nemá. Tak ja už tomu nerozumiem.

Inak som si včera uvedomila, že tu dietu na mlieku som nedoržiavala presne, tak že musím byť dôsledná.

Neviete mi poradiť čo mám robiť. Zatiaľ ho stále kojím. Inak som nášla náznak zub hore, dole už má 2 zuby.

brrrrrciatko
28. jan 2015

Neviem ci je to alergia na MM. Ved nech urobi vysetremia a az na zaklade vysledkov sa riadit. Inak mne moj hnackoval vzdy zo zubkov 🙂 aj 10krat denne. Ritku celu cervenu...

leporeloo
28. jan 2015

@rachel978 alergia na materske mlieko neexistuje!!!! Urcite koj aj nadalej pokojne to mozu byt zubky ako naznacujes...

esterba
28. jan 2015

@rachel978 vylucila by som z tvojej a zo stravy deti uplne a velmi dosledne vsetko, v com by mohlo byt co len nieco z mlieka (mliecne bielkoviny - nastuduj si, ako sa volaju, aby si ich rozoznala v zlozeni potravin, laktoza, tuk - vsetko). Po case uvidis, ci sa zlepsilo alebo nie.

zuzkaanicka
28. jan 2015

@rachel978 hnacky moze mat z atb (resp. z prikrmov), to je bezny jav ... Ty mozes zo svojej stravy vylucit kravske mlieko, to zvykne detom vadit ... ale rozhodne nevymen kojenie za umele mlieko. Radsej vymen lekarku.

piacere
28. jan 2015

@rachel978 toto som našla na jednej stránke: Prejavy alergie u dojčených detí sa riešia elimináciou mlieka zo strany matky, u nedojčených detí sa používajú v liečbe mlieka s vysokým stupňom hydrolýzy ( Nutrilon allergy care ). U detí, ktoré netolerujú ani zvyškovú bielkovinu v hydrolyzovanom mlieku sa používa elementárna výživa na báze aminokyselín ( Neocate ).

@leporeloo nuž áno, dojčiť, ale nie za každú cenu, hlavne ak má dieťa problémy a môžu byť spôsobené aj materských mliekom, cez ktoré prechádza do tela dieťaťa hoc len zbytková bielkovina kravského mlieka...

každopádne by som sa nespoliehala na diagnózu stanovenú len na základe symptómov, určite treba urobiť podrobné krvné vyšetrenia. Keď tak navštívne iného gastro lekára alebo alergológa.

lienka2407
28. jan 2015

Tak tomu by som vobec neverila,vynechaj mlieko a mliecne vyrobky zo svojej stravy skor mam pocit zeje alergicky na bielkovinu kravskeho mlieka,ale to dojcit nemusis prestat no je to na tebe

dandulina
28. jan 2015

Tak to pocujem prvy raz, ze alergia na materske mlieko. Tomu neverim!!!..urcite si ty nastuduj, co by mohlo malemu vadit, to co zjes ty..tak ako ti tu baby pisu, vylucila by som mliecne vyrobky a silne alergeny v strave, trebars paradajky, citrusy..len skusaj postupne, co by mohlo vadit, uvidis..drzim palce

kazunomiya
28. jan 2015

Fuha, mne sa zda, ze pre teba je dojcenie priorita, z toho by si mala vychadzat. Ak by mi toto povedal pediater, asi by som premyslala, ze ho zmenim. Mozno by nebolo zle poradit sa s poradkynou z Mamily. Ale mam tiez kamaratku, ktora zistila, ze ked vynecha mlieko zo stravy, tak dieta je v pohode. Vravela mi zaroven, ze kym moze dojcit, tak nechce davat kravske mlieko dietatu.

veronika1610
28. jan 2015

konkrétne laktóza - mliečny cukor, je v každom mlieku rovnaká, či kravskom, či materskom, býva skôr intolerancia po hnačkách, alergia je skôr na mliečne bielkoviny. Podľa mňa je problém niekde úplne inde, podstatné je, že malý prospieva, myslím, že sa nemusíš stresovať a odstavovať. Napíš do mamily otázku.

ichbinich
28. jan 2015

@rachel978
Diagnozu stanovila iba na zaklade tvojho popisu? 😲
Pokial viem, tak laktaza sa tvori, pokial je dieta dojcene, aby mohlo stravit laktozu. Kedze ty si od narodenia dojcila, silno pochybujem o zrazu zjavenej intolerancii laktozy. Laktaza sa prestava tvorit (resp. sa tvori v minimalnom mnozstve), ked telo prestane prijimat laktozu. Lebo telo si mysli, ze mu to netreba, tak redukuje. Ale viac som sa tym nikdy nezaoberala, a viem, ze intolerancie a alergie sa mozu naozaj vyskytnut zrazu a v akomkolvek veku.

Inak ATB mozu rozhadza crevnu floru statocne, preto sa aj odporucaju probiotika najneskor po skonceni liecby atb. Alebo priamo pocas liecby atb. ale casovo posunute, ze probiotika s minimalne 2h odstupom od davky atb.

Takze na tvojom mieste by som okamzite nasadila zase probiotika, a to aj tebe, aj synovi. Takto ich bude prijimat dodatocne aj v tvojom mlieku. Ale zazraky sa na pockane nekonaju.

Vyrazky pri castej stolici a hnackach su tiez bezne, ta stolica je agresivna. Staci prebalit par minut neskor, a zadok ako opica. Ale zvycajne nejaky krem pomoze hned... A nepodcenovala by som ani obycajny puder 😉 To bolo jedine, co synovi pomohlo pri dost dlhodobom zaparenom zadku. Vsetky kremy pomahali iba, pokial som ich davala. Ked som prestala, lebo to bolo v poriadku, zadok bol zase cerveny. Po pudri bolo za dva dni po probleme.

Mozes skusit tu dietu, ze ty vylucis vsetko mlieko. Ale 100% aj tak nebudes moct byt ista, lebo sa moze stat, ze aj bez diety by sa synovi stolica upravila... Lebo sa mu crievka spamataju. Ale za pokus nic nedas.

S prikrmami by som moc neexperimentovala, kedze ma rozhadzane creva. Mozes davat jedla, co sa odporucaju vseobecne pri hnacke (ryza, mrkva, banan), ale iba tie, co mas uz odskusane na synovi... Lebo ak by naaahodou naozaj na nieco reagoval, tak mu to stav zase moze zhorsit a budes na zaciatku...

Na tvojom mieste by som nasadila tie probiotika a hladala ineho lekara, ktory urobi pripadne aj testy, a nebude hadat podla tvojich popisov 😉
Inak vsetko dobre a skore polepsenie!

andromeda_ja
28. jan 2015

Tazko radit. Mne deticky hnackovali, ked sa tlacili zubky. Najmensi je alergik na kravske mlieko, vajicka, orechy, hrach, psenicu, zemiaky, brokolicu... Vsetko potvrdene z krvi. Kym som ho dojcila, nesmela som ziadnu z tychto potravin ani v skrytej podobe zjest. Biogaia a Espumisan nemusia kazdemu dietatku sadnut. Skus to nacas vyradit. Antibiotika ked sme brali tiez sme hnackovali, ale pomohli nam ine probiotika - biopron junior. Ak sa dozaduje Tvojho mliecka aj ked ste uz na prikrmoch, tak by som na tom este zotrvala. Skus aj Ty dodrzat dietu aspon 4-7 dni jest cisto ryzu (pojde to aj krkom), ale aspon budes naistom, ci je to Tvojim mlieckom, ci len stravou. Zmena moze prist hned alebo az na stvrty ci piaty den, ked sa vyplavi vsetko z telicka. Drzim palce, aby Ste mohli dalej dojcit.

kaja73
28. jan 2015

ak by mal maly problem z tvojho mm, tak sa moze jednat o 2 druhy problemu...
....jeden je intolerancia laktozy..na to exisutje laktozovy test..dieta pije laktozu a 3 krat sa mu berie krv z prsteka..trva to cela cca 3-4h..dieta je nalacno,vypije laktozu,odoberie sa krv a potom sa odbora este v urcitych casovyc intervaloch. Ak je problem tu,tak malemu tvoje mlieko ozaj bude skodit,lebo obsahuje laktozu a tej sa v mm nezbavis ani ked budes drzat bezmliecnu dietu. 😖
...A potom druhy mozny problem je, ak ma alergiu na bielkovinu kravskeho mlieka a ty jes mliecne vyrobky..prechadza to do tvojho mlieka.....vtedy staci, ak zacnes ty drzat bezmliecnu dietu..netreba ziadne UM.
Ale ak je problem lakoza, tak maly musi zacat pit bezlaktozove mlieko..bud ten Neocate,alebo ine bezlakotzove.
Neocate je zaroven aj bez bielkoviny kravsleho mlieka..asi preto to odporucila Dr,lebo sama nevie ci je problem lakoza, alebo bielkovina a neocate je na oba problemy
.Daj malemu spravit ten laktozovy test a budes mudrejsia.
@rachel978

rachel978
autor
28. jan 2015

@brrrrrciatko
@leporeloo
@esterba
@zuzkaanicka
@piacere
@lienka2407
@dandulina
@kazunomiya
@veronika1610

ďakujem Vám za rady. Ano chcela som dojčiť čo najdlhšie, jednak preto, že syn ma na srdiečku defekt,dierku a mne sa zdá, že z pohľadu imunity a choroby je to najlepšie aby som ho dojčila. Však keď sme mali doma črevnú virozu, jeho to obišlo a druhý krát od druhého syna síce chytil priedušky, ale klop klop rýchlo sa z toho dostal.

Ja som radila s laktačnou poradkyňou, tak to tiež zavrhla, že je to blbosť, že by UM bolo lepšie ako materské. Do manily som písala, zatiaľ sa neozvali.

Inak keď si to dám všetko do súvislosti, tak keď som začala dávať zeleninu ako príkrmy, tak o 2 dni vyskočili tie fľaky na tvári (najprv som si myslela, že to ma od frote oblečenia čo mal na sebe, lebo to začalo na brade a rozšírilo sa na celú tvár, ale dala som raz sudocrem a hneď sa to min. o 50% zlepšilo) a potom o pár dní to bol tie hnačky (v ten deň mal brokolicu) a potom o 2 dni mal tie vyrážky aj na genitáliach. Inak s tými príkrmami dosť bojujeme, malý je dosť hladný pije veľa mlieka dosť často viem, že už mu mlieko nestačí ale tie príkrmy mu veľmi nechutia. Stále s nimi bojujeme. či je to ryža, zemiaky, mrkva alebo cuketa.

Ja som taká hotová z toho čo povedala lekárka, bola som u nej druhý krát, prvý krát s grcaním, druhý krát s týmto a hneď že alergia na laktozu MM. No neviem to predýchať. Stále malého sledujem, dneska sa pokakal zatiaľ 3 krát.

mojong
28. jan 2015

@rachel978 no podla toho co pises hore to skor vyzera na kombo ze mu nepasuje nieco z tvojho mliecka (rozhodne to nie je alergia na mlieko ale skor nieco co si zjedla ty mu nepasuje) nasledky liecby antibiotikami (dost nicia crevnu miklofloru) a rast zubkov (vtedy si deti casto pchaju kadeco do pusy a nie je to vzdy najcistejsie), ja by som urcite dojcila dalej aj napriek tomu co povedal pediater, a snazila by som sa zistit co tie reakcie vyvolava skus vylucovaciu dietu, proste zacni od nicoho a tak ako sa pridavaju detom pomaly prikrmy pridavaj si aj ty postupne jedla, mozno by som prikrmy vylucila uplne este zatial nezmeskas nic aj keby si zacala znova az o mesiac alebo aj dva, v tvojom mliecku ma vsetko co potrebuje, treba vychytat veci ktore mu nerobia dobre a ked uz budete neskor rozpapani tak postupne si to zarad do stravy najskor ty aby si na to zvykol najskor cez tvoje mlieko a ked uz to budes vidiet ze je to ok tak po trosku dat priamo,......my sme nieco podobne riesili s dcerkou takze to pisem z vlastnej skusenosti, dojcenia sme sa nevzdali aj ked nam to mnohy "odporucali" a nam to vyslo aj ked to bol beh na dlhe trate a dost narocny.
Drzim palce aby ste cim skor prisli na to co ano a co nie, a rychlo nabehli na bezproblemovy chod travenia 🙂

kazunomiya
28. jan 2015

@rachel978 neviem, ci na tie prikrmy treba tlacit... o tom sa radsej tiez porad s tou laktacnou poradkynou. Moj syn obcas vobec nejedol, a ked sme mali tazsie dni alebo bol chory, tak som ich vynechala celkom, dojcenie ma vyhodu, ze pokryva vacsinu potrieb babatka a je liecive (dokonca presne na mieru podla aktualnych potrieb babatka). Potraviny, po ktorych si vsimnes opakovane problem, radsej nacas vynechaj. U nas to bol zemiak a banan. Inak sme v pohode, tak ja neviem viac poradit.

kiki68
28. jan 2015

myslim,ze velmi amaterske zavery robi ta lekarka bez nejakych vysetreni. Prepac,ale keby mi toto povie imunolog u psa,tak sa asi zasmejem a poviem nech ide vratit diplom. Skor by som videla problem v tom,ze mu vadi nieco,co sa do toho mliecka dostane. Cize ist nejakou metodou ako je eliminacna dieta, kde sa mesiac skusa iba urcita kombinacia potravin,co problem nerobili. Ako najspolahlivejsie su testy, aby sa teda vedelo presne,co aj Ty mozes a nesmies jest, aby to ta neprechadzalo do toho mliecka. Ked sa vychyta to,co mu robi zle,tak mozes dalej kojit,ale aj mozes podla toho zaradit dalsie veci postupne do jedalnicka. Ano oni ihned odporucaju prejst na nieco hypoalergenne,ale vlastne u takeho dietatka to neriesi trvalejsie cely problem. Inak alergen sa z tela vyplavuje mesiac. Tiez na intoleranciu na laktozu ale aj bielkovinu sa robia krvne testy. O tie by som tiez poziadala,je dobre vediet co tam moze byt. A materske mlieko podla mna posilni imunitu dietatka.

raffaella
28. jan 2015

ja som sa o tom zhovarala s nasim pediatrom, pretoze moja malinka je zase casto zahlienena napriek tomu, ze mlieko kravske v ziadnej forme nedostava ani vyrobky z neho. Nas pediater povazuje totiz mlieko (aj kozie) za najvacsi alergen a radi vsetkym rodicov vobec mlieko nepodavat, ani umele, proste ziadne. Vynimkou je raz za cas jogurt. Ale to fakt len raz za cas. Nastastie ju kojim a tam kde treba pridat mlieko (napr. do kase), davam ovsene alebo kokosove.
Nas pediater teda povedal, ze za roky jeho praxe (ma do 50 rokov) sa nikdy v zivote nestretol s tym, ze by dieta bolo alergicke na materske mlieko. Dokonca povedal, ze ani sam tomu neveri. A to posobil roky aj v dalekom zahranici a ma za sebou fakt roky praxe. Ja by som kojit urcite neprestavala, neverim proste ze dieta moze byt alergicke na MM ked MM je to najlepsie co moze byt a uplne nastavene na individualne potreby dietata.

piacere
28. jan 2015

@rachel978 na alergológii ste boli? Lebo ak reaguje na každý príkrm rôzneho druhu, daj mu urobiť testy na HIT.

kaja73
28. jan 2015

@kiki68 tie krvne testy na bielkovinu su zial total nespolahlive..mame osobnu skusenost . 😖
Ale tie testy na lakozu spolahlive su..tie by bolo ozaj fajn spravit a ak je problem tu, tak dieta bude reagovat hnackou stale....nech zje mamima hocico....laktoza tam bude vzdy.

kiki68
28. jan 2015

@kaja73 no prave kamoske ich robili a vysli spolahlivo, vyriesili niekolkorocny problem, poznam vela ludi,co maju alergiu na zivocisnu bielkovinu. Dokonca kamoska pozorovala,ze ked zjedla napr. jogurt,tak mala zvysenu teplotu. Teraz jej uz dochadza ze preco. Tiez to mzoe byt lepok. Moznosti je vela, bez poriadnych testov je to triafanie naslepo. A tiez ako lekar keby nemam vysledky testov,tak sa neodvazim tvrdit,ze ide o zrovna laktozu. lebo tie prejavy su podobne. Vies u kazdeho moze byt zvracanie,hnacka, krce...u nas mame v rodine napr. aj intoleranciu na laktozu a ja mam teda celiakiu,ale tie priznaky boli velmi podobne. Vobec uz to,ze ide o autoimunitne ochorenia, proste je tam ina odpoved tela nez by mala byt, to je vlastne ta podstata toho.

kiki68
28. jan 2015

@raffaella podla mna na samotne materske mlieko ani dieta nemoze byt alergicke,ved by ako jedinec v prirode nemalo sancu prezit,keby nedokaze od maminky dostavat ziviny...

kaja73
28. jan 2015

@kiki68 nie su spolahlive 😢 a ak kamoske vysli spravne,mala jednoducho stastie....a u dospelych to vychadza presnejsie ako u deti--hlavne babatkam to vychadza uplne nepresne.
nam nevyslo v krvi vobec nic a predsa mal alergiu na kravske mlieko....ak je vysledok negativny,neznamena to, ze nie je alergia..

egiginka
28. jan 2015

@rachel978 pekne dojci, s prepacenim kokocina na mraky... alwrgia na mm ???... by som ho len dojcila a ziadne ine mlieko nedavala a ty radsej vysad uplne mliecne vyrobky ... kukni si knizku co nam nemoc rika, ( cez matku na deti sa prenasa) a bude dobre.... tej co ti povedala, ze mas prestat dojcit, by som to umele prastila o hlavu... krava

kaja73
28. jan 2015

@egiginka moze byt problem s mm..ale jedna sa nie o alergiu,ale o intoleranciu na laktozu.....laktozu obsahuje aj mm,aj kozie,kravske..kazde zivocisne mlieko ... je to mliecny cukor......teda laktoza..a ta moze robit hnacky....ak je problem v laktoze,tak skodi aj mm.

kiki68
28. jan 2015

@kaja73 ved prave,ze vacsinou to treba opakovat,aj ked uz sa to zda byt ok sa to opakuje. Plus pred par rokmi tie testy neboli take presne ako su dnes, ide to dopredu nastastie. No u nej teda zistovali vsetko mozne, lebo tam uz ju to zacalo ohrozovat priamo na zivote, vyzerala ako v terminalnom stadiu nejakej vaznej nemoci.

laktoza dokaze byt pekna potvora. Mozno by som na mesiac uplne vysadila hocico mliecne a videlo by sa. Niekedy je eliminacka spolahlivejsia ako test. Hlavne babu to neuskodi a clovek bez mliecnych veci prezije. A treba ale davat pozor aj na skrytu laktozu (obaly tabliet, prisady v niektorych veciach). Ked uz,tak poriadne 🙂 Lebo mozu niekomu vadit aj stopy laktozy, ci stopy lepku. Vela ludi takychto nie je,ale najdu sa aj taketo kusy 🙂

mojong
28. jan 2015

takto este dolezita vec ak by dieta aj malo alergiu na kravske mlieko neznamena to nevyhnutne ze ma intoleranciu resp alergiu na laktozu, je tam velky rozdiel kedze Laktoza je mliecny cukor, a vacsinou su ludia alergicky na bielkovinu kravskeho mlieka a nie na laktozu.
plus trochu som studila, mozno by to mohlo byt skutocne intolerancia laktozy v pripade zakladatelky ale len docasna ktora sa vyskytuje hlavne pri liecbe antibiotikami, vtedy je narusena crevna mikloflora a produkcia enzymu laktazy kt. sa nachadza v tenkom creve a sluzi na rozklad laktozy, deficit laktazy by sa mal po niekolkych tyzdnoch upravit.

egiginka
28. jan 2015

@kaja73 ano to mas pravdu, ale co viem, tak ta laktoza ine ina.. a aj na mamile odporucaju dojcit...

kaja73
28. jan 2015

@egiginka u deti..hlavne babatiek.. je tento problem vacsinou prechodny a preto to asi odporucaju, ale ked problem pretrvava, tak nie je vyhra mat stale hnackujuce dieta. 😖
Treba sa riadit zdrav.stavom dietata.
A ked je problem dlhodoby a pricina je v laktoze, tak laktozu proste treba zo stravy vylucit ...zial niekedy to ide len vylucenim kojenia. Ale pokial viem da sa doplnat aj umelo ten enyzm, ktory stiepi laktozu a mozno sa to da podavat aj babtkam..neviem. Po nom tiez prestanu hnacky.

olivia6
28. jan 2015

neda mi,
@egiginka , ale na Mamile by ti odporucali dojcit aj keby si mala rakovinu v poslednom stadiu, brala chemo, visela za nohu z lietadla co straca vysku a ruti sa do oceanu...
uz to tam trosku prehanaju, rada by som vedela kto su ti ludia co tam stale dokola pisu "nie je ziadny dovod prestat s dojcenim ak..." a kde beru vsetku tu istotu. A ci si aj ponesu nasledky, ked im mamicky tak bezvyhradne veria. Pride mi to uz fanaticka stranka, zrusila som si ju aj na FB z oblubenych.
Co je moc, to je prilis a ani Mamila nie je Pismo svate.

egiginka
28. jan 2015

@olivia6 ... ano trosku niekedy je to moc, ale nie velmi. Mamine co dala otazku, hned odporucili prestat dojcit, je to spravne?... kopu mojim kamoskam pediatricky odporucili nedojcit pi par dnoch, ze maju slabe mlieko... je to spravne??? tak chcala bohu, ze ta mamila je !!!! poznam deticky s alergiou na laktozu a viem, ze im nekazali prestat dojcit : teda v Bratislave to tak je. uz co ako riesili, alebo velkost alergie neviem... ale viem, ze im nikto neradil stopnut dojcit !