icon

Aspergerov syndróm a nevysvetliteľné správanie

4. apr 2025

Pekny vecer, ma tu prosim niekto priamu skusenost s aspergerom? Chcem sa spytat ci je taketo spravanie u nich bezne.
Mali sme od minuleho leta asistentku s tymto symdromom pre clena rodiny. Prikladne sa onho starala. To, ze ma aspergera som sa dozvedela asi po 4 mesiacoch, ked sa jej parkrat stalo, ze prisla neskoro. Zdovodnila to tym, ze trpi poruchami spanku a rano zaspala, lebo jej psychiatricka zmenila liecbu. Tym, ze inak svoju pracu vykonavala vyborne, sme to neriesili, vzdy sa ospravedlnila a nakoniec prisla, aj ked o nieco neskor.
Po 8 mesiacoch vsak jedneho dna neprisla, nedala nic nevediet, nebrala mi telefon, nereagovala ani na spravy. Je to uz vyse tyzdna, vidim ze je online na soc.svieti a moje spravy zamerne neotvara. Velmi ma to cele mrzi, nerozumiem co sa stalo, nikdy ani naznakom nedala najavo, ze jej praca nevyhovuje, prave naopak - velmi si ju pochvalovala.
Ti, co mate skusenost s aspergerom - je to u nich normalne? Ze takto zareaguju a uplne sa odstrihnu bez jedineho slova a bez vysvetlenia?

0silvia0
6. apr 2025

Zaujimave, takze take naladove nevyspytatelne spravanie...

autor
6. apr 2025

@0silvia0 no, ano. Ale nie v negativnom slova zmysle. Len proste mala dni a tyzdne, ked som prisla domov, obliekla sa, pozdravila a odisla. Potom mi z domu posielala fotky s 10 riadkovym komentarom ako im bolo spolu super. Tak som sa nad tym ani nezamyslala. Niekedy zase fotku neposlela aj 3 tyzdne, ale bola komunikativnejsia nazivo.
Nikdy som sa v tom nespara, brala som ju ako normalneho cloveka, ved kazdy mame horsie a lepsie obdobia, nalady, atd.

elli333
6. apr 2025

Urcite by som ju nevnimala ako manipulatorku ako tu odznelo, empatia ocividne chyba casto aj "zdravym" ludom. Je to skratka diagnoza a zvlastne casto pre nas nepochopitelne spravanie k nej bohuzial patri. Nerobi to preto, ze chce manipulovat alebo ublizovat, len proste to inak nevie. Ma tazky zivot. Ale zli ludia vidia zlo vsade...to na margo tych ku ktorym sa mamicky deti s AS nemaju vyjadrovat 😉

laurinka27
6. apr 2025

Milujem toto. Takze clovek s AS, ktory v nejakej socialnej situacii (ktora by neurotypickemu cloveku nerobila problem, lebo ma na to fyzicky stavany mozog) moze pocitovat extremnu neprekonatelnu uzkost, moze mat meltdown, moze byt emocne overwhelmed a nevie to regulovat, a ak v danej situacii sposobil nejake neprijemnosti niekomu inemu, tak pravdepodobne sa za to citi ovela horsie, ako ten clovek (ludia s AS su casto vo svojom vnutornom prezivani hyperempaticki, ale nevedia navonok vyjadrovat empaticke prejavy ako bezni ludia), a potom si pride nahodny clovek, ktory o tom nevie absolutne nic, a s uplnou sebaistotou ho oznaci za vypocitaveho manipulatora bez emocii. 😂 Ani nemam slov na takych hnusnych ludi.

autor
6. apr 2025

@elli333
@laurinka27
Chapem vas zeny. Vy viete lepsie ako ktokolvek iny z nas ako sa aspergeri citia. Je hlupe ich skatulkovat a pozerat sa na nich cez nase bezne videnie zdraveho cloveka. Nechapeme ich, tak ako oni nas. Ja sama som prve dni v navale emocii doma muzovi povedala na nu nepekne veci, ze je vypocitava a zachovala sa ako male decko. Cim viac o tom citam, tym viac sa snazim chapat. Je to tazke prave v tom, ze je to moja prva skusenost s AS. My ostatni sme zvyknuti na nejake vzorce spravania a mame iste ocakavania od ludi. Ten hnev, co je za tym u mna, je skor cista bezmocnost, nic viac.
Manipulatorkou by som ju ale nenazvala.

quaxi
6. apr 2025

Ja mám tendenciu ku takémuto správaniu vtedy, keď mám pocit že som niečo spravila zle a mala by som to napraviť a neviem ako. Lenže to či to bolo zle, a ako veľmi, vlastne neviem objektívne posúdiť, takže si to myslím niekedy na úplné drobnosti. Napr kamoška mi napísala, pýtala sa nejakú banalitu, ja som jej zabudla odpísať, spomenula som si až o pár dní, a odrazu strašná úzkosť, už som vôbec nedokázala otvoriť tú konverzáciu s ňou, tak som to radšej ignorovala. Bola by som schopná sa jej snáď nikdy viac neozvat, ale našťastie aj ona vie čo som zač, aj ja už mám nejaké skúsenosti sama so sebou a keď sa po čase znova ozvala, tak som to už dokázala zvládnuť. Je možné že u vás je za tým tiež niečo takéto, ona kľudne môže mať blbý pocit z nejakej vašej interakcie ktorú si si ty ani nevšimla niekedy pred 3 mesiacmi a teraz ju to takto dobehlo. Záleží ako má svoju situáciu zvládnutú, píšeš že aj jej mama vie že ku vám chodievala, takže aj ona možno nakoniec zasiahne ak to zistí. Napr mne by už teraz v mojom stave nevadilo keby si takúto vec riešila s mojou mamou, lebo by mi pomohlo že niekto komu dôverujem vedel spraviť za mňa ten prvý krok a bola by som schopná potom aspoň s podporou vykomunikovat čo sa stalo.

autor
6. apr 2025

@quaxi dakujem ti. Pisala som aj jej mame na fb, ale neotvorila si ju. Kedze je starsi rocnik, napadlo mi ze sprava skoncila v spame a nevie si ju otvorit. Poslala som teda aj ziadost o priatelstvo, ale nic.
Napadlo mi mnohokrat, ze v rodicoch ma silnu podporu, chodili s nou asi aj na diagnostiku atd. Ale je mi ozaj proti srsti s tym otravovat celu jej rodinu. Otca som stretla 3x pri vyzdvihovani maleho, ale ten sa mi ani neodzdravil. Kontakt nanho mam, ale uz mam pocit, ze tym prekracujem medze a prilis do toho zapajam celu jej rodinu, je mi to skratka neprijemne.
Mozno jej po 2-3 tyzdnoch skusim napisat neutralne, len ako sa ma a ci je v poriadku, ze sa na nu nehnevame. Len nech si to uzavriem sama pre seba, ale neviem ci je to dobry napad, aby som ju pripadne este znovu nerozrusila.

laurinka27
6. apr 2025

Jej rodinu urcite nekontaktovat, vyvolalo by to na nu negativny natlak. Jedine, co by mohlo pomoct, by bolo, keby si jej ozaj napisala nieco v zmysle, ze sa na nu nehnevas/chapes, ak dovod jej odmlcania suvisi s jej diagnozou/dufas, ze si ju nerozrusila svojimi spravami a podobne. Proste aby z toho citila, ze jej nic nevycitas.

quaxi
6. apr 2025

Nie rodinu nekontaktuj, tam je veľké riziko že to narobí viac škody ako úžitku. Len ak by sa náhodou ozvali (ak si to napr mama všimne a bude to chcieť vyriešiť) tak už budeš vedieť že to nebol podraz z jej strany a ukončíte to v dobrom, ale rátaj s tým že už o nej asi nebudeš počuť. Ináč je to často dedičné takže niektorý z jej rodičov na tom môže byť podobne. Je od teba veľmi milé že máš voči nej pochopenie a nehneváš sa na ňu 👍

monci20
6. apr 2025

Autorka, sledujem túto diskusiu od začiatku a rada sa pripnem aj ja
Je to s nimi ťažké, mám 19 ročnú dcéru s touto diagnózou ale niekedy ani ja sama neviem ako k nej pristupovať
Problémy začali už dávnejšie ale až pred rokom jej zdiagnostikovali AS, stále sa ešte učíme ako s tým fungovať, máme to ťažké my okolo nej ale aj ona sama. Je nadpriemerne inteligentná, momentálne maturuje na gymnáziu ale posledný rok má individuálne vzdelávanie, lebo jednoducho to v škole nezvládala, chystá sa na vysokú, ale bojim sa ako to zvládne, a bojím sa aj toho ako to zvládne neskôr v živote a ako ju príjmu keď sa bude chcieť v budúcnosti zamestnať. Zatiaľ je to dosť nová diagnóza, okolie ich často odsudzuje, lebo ak má niekto psychické problémy, tak je označovaný ako blázon, a to je veľmi smutné
A áno, vedia sa odmlčať, svojej najlepšej kamarátke neodpisovala niekedy aj 3 týždne, ale nie naschvál, ale jednoducho keď mala zlé obdobie tak nedokázala komunikovať. U nich je najväčší problém sociálna interakcia.

autor
6. apr 2025

@monci20 dakujem ti za skusenost. Dokaze sa tvoja dcera ozvat po case sama? Ked jej prejde to zle obdobie? Tiez mam kolegynu, ktorej dcera trpi niecim podobnym, aj ked nie priamo AS. Radila mi nechat ju tak, nekontaktovat. Vraj sa niekedy aj na 2-3 tyzdne uplne uzavrie do seba a ignoruje cely svet, vratane jej. Ked to cele prejde, je z nej znovu normalne fungujuci clovek, uziva si zivot, cestuje..
Ja sama som byvaly psych.pacient, liecila som sa na depresivnu poruchu a pocitam s tym, ze raz sa znovu ozve. Preto mam mozno vacsie pochopenie ako ini ludia. Vie to aj ona, ked mi povedala o AS, snazila som sa jej takto dat na javo, ze ju istym sposobom chapem. Vysli jej vtedy slzy, bolo vidno, ze jej to pochopenie padlo velmi vhod a aj sa jej ulavilo.

monci20
6. apr 2025

Áno, tej kamarátke sa ozve sama od seba keď to tak cíti, ona ju pozná a vie ako funguje, ale keď musí riešiť iné veci napr. si má vybaviť termíny s učiteľmi, kedy príde odpovedať, keďže je na individuálnom, tak po dlhšej dobe má problém sa ozvať, musím ju vtom podporiť, stále má zlý pocit z toho že ako bude reagovať tá druhá strana
Ťažko sa v nich vyznať, nerada robí veci pod nátlakom, má z toho úzkosť, ak má zlé obdobie nechce vypočuť ani mňa 🙁

spongebob1
7. apr 2025

@autorka Pan 50 tnik popripade 60 tnik Ta nepozdravil? To je zaklad, ze pozdravit sa musi. Tak co ocakavas od jeho dcery, lepsi model spravania?

autor
7. apr 2025

@spongebob1 tak ona sa vzdy pozdravila, bola vacsinou zhovorciva. Poznam viacero starsich ludi, ktori su “odludi” a nevedia sa pozdravit, aj v sirsej rodine takych mame a ich deti su uplne ine. Mozno ma aj on AS a nema rad ludi, ktovie.

elenita
7. apr 2025

@spongebob1 ahoj. Viem, ze mas iny nazor. Ale prepac, musim Ti povedat, ze tomu nerozumies. Aspergeri, autisti sice navonok casto vyzeraju ako standardni, "zdravi", neurotypicki ludia, ale iba tak vyzeraju. Nedonutis ich, aby uvazovali ako neurotypicki ludia. Mnohym veciam skratka nerozumeju, nechapu, hoci mozu byt velmi inteligentni. Ale niektore veci im nebudu davat zmysel, ako ze napr. zdravit sa musi. Cloveka na vozicku, hoci nohy ma, predsa tiez nebudes nutit, aby chodil. Takisto navonok moze posobit, ze chodit moze, ved nohy na to ma. Rovnako autista moze posobit, ze rozumie, pracuje, mozes chciet mat na neho naroky ako na zdraveho, standardneho cloveka, ale takisto Ti nebude schopny vyhoviet. Napriek tomu, ze Tebe sa javi, ze to predsa musi vediet.

autor
7. apr 2025

@elenita myslim, ze @spongebob1 to nemyslela doslovne utocne voci nej ako cloveku s AS. Neviem ci ma jej otec AS, mozno ano, a mozno je len nevychovany.
Ona sa tak nespravala, az na toto ukoncenie. A to s odstupom casu ozaj neviem ci mam pripisovat AS. Mozno sa na to cele proste iba tak vyprdla a nechcelo sa jej vysvetlovat dovody. Ktovie.

elenita
7. apr 2025

@autorka jasne, oznacila som spongebob1, lebo sa tu vyjadrila, ale viem, ze mnohi ludia maju nazor ako ona. A je to logicke, na mnohych aspergeroch nevidis nic zvlastne, kym ich nespoznas blizsie. Tiez som mala volakedy nazor, ze su to nevychovane deti. Ale zivot a skusenosti mi ukazali, ako som sa mylila.

elli333
7. apr 2025

@autorka praveze presne @spongebob1 sa tu vyjadrila adresne na tu slecnu a celkovo na ludi s AS, ze manipuluju a ma na nich zly nazor a neviem co vsetko mozne lebo tie grcky co vyplula sa mi nechce opakovane citat lebo z ludi ako ona je mi zle

elli333
7. apr 2025

Mna osobne ako matky sa to velmi dotklo, ze existuju ludia tak hnusni, co nemaju sajnu, nezistia si len surovo odsudzuju a prave kvoli takym maju ludia s AS este omnoho tazsi zivot ako by mali bez nich. A autorka ano, jej spravanir naozaj ma co docinenia s diagnozou, to na 100%. Proste maju problem so socialnymi interakciami, radsej usla ako byt konfrontovana lebo to proste nezvladla

autor
9. apr 2025

Pisem tu pre nejake “uzavretie” tejto temy. Tak ukazalo sa, ze baba odisla na dovolenku. Asi bol nadludsky vykon mi to oznamit aspon kratkou spravou, ze sa na nu nemame spoliehat. Mala som s nou sucit, vazne som si na par dni myslela aj na zaklade komentarov tu, ze sa nieco stalo, nieco som zle povedala a ona sa doma trapi, lebo ma diagnozu.
Netrapi, proste sa na to cele vykaslala a nechala nas v stichu len tak. Ale je to takto okej, aspon ze sa cely cas nic zle nestalo. A najdeme si niekoho zodpovedneho.

belasy_motylik
9. apr 2025

Tak to nebolo AS, to bolo charakterom. Držím palce pri výbere ❤️

autor
9. apr 2025

@belasy_motylik dakujeme ❤️

elli333
9. apr 2025

Tak to ma mrzi, az sa citim zle ako som sa jej cely cas zastavala, ale divala som sa na nu ako na moju dceru, ale ludia su rozni a ako jasne vidiet tak aj ti s AS. Drzim palce aby dalsi vyber bol uz stastnejsi 🙏

autor
10. apr 2025

@elli333 dakujem 🙏🏻
Popravde som len potrebovala sebecke odovodnenie jej vyparenia sa, a neschopnost interakcie s ludmi pri AS znela “ok”. A kto vie, ci ho vobec ma, mozno aj to si cele vymyslela.

0silvia0
10. apr 2025

A nemoze to predsalen s aspergerom suvisiet? Ved bezny clovek by sa takto urcite nezachoval. Len ked ste tolko riesili dovolenky, nezvladla vam povedat, ze potrebuje dovolenku mimo plan? No ja neviem.
Kazdopadne fajn, ze si hladate niekoho ineho.

majka35
10. apr 2025

@pribinak je to úplne normálne, to že máte v práci 1 kolegyňu s príkladným prístupom k práci, neznamená, že vieš posúdiť ostatných AS. Evidentne problematike nerozumieš. Už len to, že "má v paži" je jasné, že si mimo.

pribinak
10. apr 2025

@majka35 ešte ty si odborníčka najväčšia na svete

majka35
10. apr 2025

@pribinak ježiš, zase to kĺbko nervov 😀 a zarmútim ťa, o tejto problematike viem viac, než sa tebe páči

pribinak
10. apr 2025

@majka35 to si myslíš ty

majka35
10. apr 2025

@pribinak 😁 no dobre no🙏