icon

Biopsia tenkého čreva u malých detičiek

gabikkas
8. jan 2014

Zdravim,
stojim pred tazkym rozhodnutim, ci dat, alebo nedat na biopsiu. Velmi a bojim CA, mala ma 19m.
Krvne testy nema pozitivne na celiakiu, ma ale male hodnoty protilatok, pre ktore moze byt krv negativna, ale z genetiky jej vysla predispozicia na celiakiu pozitivna. Aktualne z genetiky nevyslo, ze ju ma.
Pribera a vzdy prieberala krasne, neboli ju brusko, problem ma so stolicami, su kysle, a netravi jej cukry a bielkoviny -zistili zo zvyskov v stolici laboratorne. Uz sme boli na viacerych vysetreniach, nic sa neukazalo, posledna moznost je biopsia.
Mamicky deticiek, ako ste to zvladali, ked ste isli dat take male dietakto na biopsiu. Mam strasny strach z toho. Termin mame buducu stredu, no mozeme to odmietnut.
Nema typicke priznaky celiakie, preto stale vaham ci to neprejde, ci v tom nie su zuby....pripadne mlieko, drzime dietu....

gabikkas
autor
10. jan 2014

@81beruska81 a este by ma zaujimalo ci ti jedla pecivo-rozky, chlieb s chutou...

mammaroma
10. jan 2014

@gabikkas
Ahojky, chcem Ťa ešte raz povzbudiť, aby si sa tak nebála anestézy... Skutočne, dennodenne detičky podstupujú vyšetrenia a operačné zákroky v CA. A sú detičky, ktoré sa rodia s chorobami, kvôli ktorým podstúpia počas života možno desiatky anestéz... Poznám to. Malinká bude mať ušetrený aspoň nepríjemný zážitok. Neber vyšetrenie ako zbytočné, ak Ti ho doporučila gastroenterologička, verím, že opodstatnene. O čo skôr budete mať výsledok, lepšie pre drobčeka. Chápem Tvoj strach, ale aj tak Ťa chcem povzbudiť. Držím palčeky 🙂

81beruska81
10. jan 2014

@gabikkas jasne...jedla rozky, piskoty, vsetko...chutili jej...neboj sa, smelo do toho...

gabikkas
autor
12. jan 2014

@mammaroma no ona ho sice odporucila, ale povedala, ze rozhodnutie je na nas, kedze tie priznaky nie su jednoznacne, nema napr ani mastnu stolicu a tuky z stolici nemala nestravene, co pri celiakii byva...

1ivanka1
12. jan 2014

Ako stara je dcerka?

gabikkas
autor
12. jan 2014

@1ivanka1 19mesiacov

gabikkas
autor
13. jan 2014

@mammaroma vies co, zistili sme, ze malej idu trojky, celu noc s abudila a rano pozeram, ze ich uz ma biele pod dasienkom, memohlo by jej to nejak uskodit?...zo zubov moze byt oslabena imunita...musim sa ich tam potom opytat...

gabikkas
autor
13. jan 2014

@81beruska81 vies co, pozerala som prave legislativu, tak tam pisu, ze az od dvoch rokov ak je diagnoza urcena, tak sa nemusi opakovat biopsia a zatazove testy, ci by sa neoplatitlo este tie 4 mesiace pockat, kym bude mat dva.

merilin
29. jan 2014

@gabikkas chcem sa opytat, ci ste boli nakoniec na tej biopsii a ako to prebiehalo, ako dlho ste tam boli. V BB vraj davaju nejaku tabletku na uspatie a tak to robia.. ziaden oblbovak, ziadna narkoza... no neviem sa dostat k menu doktora...
Moja dcerka ma 17 mesiacov. Pred tromi dnami jej krvne testy potvrdili celiakiu, no mame ist na biopsiu... rozhodovala som sa tiez, ci ist alebo nie, no vela argumentov ma presvedcilo, ze mam ist. No teraz uvazujem ci ist do anestezy, alebo dat pichnut oblbovak a urobit to ambulatne...

@81beruska81
pozeram, ze ste z PO, resp. okolie. Aj ja, kde ste boli pri akej lekarke? pri Dr. Olexovej? Mna presviecala na biopsiu s oblbovakom, ze to uz robili aj takym malym detom, no ja nechcem velmi... uvazujem o anesteze u Dr. curilovej, no neviem aka je to anesteza.
Niekedy vraj ostavali matky 3 dni v nemocnici, neviem ci je to aj teraz tak, no pocula som, ze vraj davaju len nejaku slabu a hned budia a v ten isty den sa ide aj domov.... Neviem absolutne co robit....

1ivanka1
29. jan 2014

@merilin akemadcerka priznaky?

gabikkas
autor
29. jan 2014

@merilin napisala som ti IP....

81beruska81
29. jan 2014

@merilin Ano, chodievame k Olexovej. Ja osobne by som do celkovej narkozy nesla...omnoho viac zatazujuce, nez chvilku vydrzat. Sama som bola na biopsii a taktiez s dcerou, takze viem posudit...celkovo to vobec nie je bolestive, ale neprijemne. U dietata je najhorsie, ze mu neviete povedat, co sa ide robit a co ma vlastne robit...skor chyti paniku. Ja som ju drzala prilahnutu naboku, manzel jej drzal hlavu a oni vykonavali, co bolo treba. Treba sa obrnit, bude to dost "drsny" zazitok, ale opakujem, nie bolestivy. Dietatko bude strasne napinat, ale da sa to zvladnut...my sme boli, ked mala dcera myslim 15 mesiacov. Spravili zakrok, obliekla som ju. Dala hned mliecko, kt. som mala vo flasi pripravene, aby sa ukludnila a bolo po vsetkom... na dr. curillovu som nepocula nic dobre, nema cas, je v nemocnici, zoberie aj 2 hodiny napriek objednaniu...z tychto 2 moznosti by som volila olexovu. Ozaj a taktiez jej pichali nejaky oblbovak pred zakrokom.

merilin
29. jan 2014

@1ivanka1 chudne mi, riedka stolica a zvraca. Hlavne vecer. 2-3x do tyzdna. No uz je vlastne celiakia aj potvrdena krv. testami. teraz uz len doriesit biopsiu... ako ju dat spravit a kde

asturia26
29. jan 2014

dobry den, tiez stojim pred rozhodnutim ist na biopsiu s malou. Chcela by som sa opytat, ze dobre rozhodneme sa ist na biopsiu, potvrdia celiakiu a co potom, bude drzat bezlepkovu dietu. A co ked nepojdem, bude drzat bezlepkovu dietu tak ci tak i ked nema 100% diagnostikovanu celiakiou biopsiou. Takze to mam zajedno ci pojdem alebo nepojdem. Vyskusam jej zmenit stravu a potom uvidim, ci sa nieco zmeni bez toho, aby sme isli na biopsiu a zbytocne malu vystavovali riziku. Dakujem

bammbi
29. jan 2014

@asturia26 - ak ma dieta celiakiu, a ty len vyskusas zmenit stravu, moc tym dietatu nepomozes. Celiakia je nevyliecitelna choroba a ziadne vyskusanie diety nefunguje, jednoducho sa musi drzat prisna dieta celozivotne. Dovod diety nie je zbavit sa priznakov ( bolenie bruska, zvracanie atd) ale zastavit poskodzovanie tenkeho creva!!!! Mojej dcerke priznaky zmizli v priebehu 2 tyzdnov, ale to neznamena, ze by sme prestali. Ak celiatik zje potravinu s lepkom, v krvi sa vytvoria protilatky, a zacne prebiehat poskodzovanie tenkeho creva. A pritom priznaky nemusia byt ziadne, clovek sa moze citit uplne zdravo. Ak sa nedrzi prisna dieta, zvyknu sa pridruzit ine autoimunne ochorenia ( najcastejsie cukrovka...) Drzat dietu cely zivot, nie je sranda. Verim, ze rok - dva to mozno vydrzite, ale co potom?????? Kde najdete motivaciu drzat dietu dalej, ked si vlastne ani nebudes ista, ci dieta celiakiu ma alebo nie?

merilin
29. jan 2014

@81beruska81 a co povedala Olexova? Bude robit este niekedy opakovanu biopsiu alebo uz bude brat len krv na kontrolu? A ked bude robit biopsiu, tak vtedy treba naspat prejst na lepok?

belasy_motylik
29. jan 2014

Biopsia pri diagnostike celiakie nie je vždy presná 😕

gabikkas
autor
29. jan 2014

@merilin keby bolo treba robit opakovane biopsiu, treba ukoncit dietu a prejst na pol roka na stravu s lepkom...

bammbi
29. jan 2014

@belasy_motylik chcela by som ta poprosit, ci by si mi mohla dat vediet, odkial mas info o tom, ze biopsia pri diagnostike celiakie nie je presna. Podla mojich informacii od gastroenterologa biopsia na 100% potvrdi alebo vyluci celiakiu.

belasy_motylik
29. jan 2014

@bammbi tak zdroj ti dať nemôžem, jedine že by som ti poslala nášho gastroenterológa 😀 😉 , ktorý sa týmto "preriekol" pri návšteve syna a podozrení na cel. uňho. Vysvetlil mi, že pri tejto chorobe vznikajú chorobné ložiská na sliznici tenkého čreva a biopsia je založená na odbere tohto patolog. tkaniva, čím sa diagnóza potvrdí. Lenže, ložiská sú nerovnomerne rozosiate po čreve, v rôznej intenzite a stáva sa, že sa odoberie vzorka tkaniva mimo ložiska, čím vyjde falošne negatívny výsledok. Zdá sa mi to veľmi logické, nakoľko 100% nie je žiadna vyšetrovacia metóda, taká neexistuje.

bammbi
29. jan 2014

@belasy_motylik 😀 😀 😉 ....gastroenterolog osobne... hmm....🙂 Ale k veci. Pri vykonavani biopsie je na konci "hadice" mini kamera, kora pomaha gastroenterologovi odobrat crevo v miestach, ktore na monitore vyzeraju podozrivo ( chorobne loziska). Okrem toho pri biopsii sa standardne odoberaju 4 vzorky. To by asi musel byt gastroenterolog absolvent, aby to na monitore nevidel a aby "nahodne" vybral 4 miesta akurat bez chorobnych zmien...... ale lekar nie som, len tvrdim, co mne povedala nasa gastroenterologicka s praxou 😉

gabikkas
autor
29. jan 2014

@bammbi
@belasy_motylik
priklanam sa k bammbi...uz su tie vysetrenia ine, ked sa pouzivaju aj kamery, nielen rentgen ako kedysi...a tie lekarky co to robia uz roky to uz maju trosku zvladnute...dokonca uz aj z pohladu na crievka casto vedia povedat, ze tam problem bude...ved naco by to bolo potom dobre robit, isto nie pre nedostatok zabavy...

belasy_motylik
29. jan 2014

@gabikkas ja len interpretujem to, čo mi bolo povedané, ale za tým, že neexistuje 100% vyšetrovacia metóda si aj ako zdravotník stojím 😉
@bammbi

gabikkas
autor
29. jan 2014

@belasy_motylik nic nie je na 100p ja viem...preto je velmi tazke rozhodnut sa ohladom biopsie...

bammbi
29. jan 2014

@gabikkas - nie je to az take tazke - treba sa rozhodnut pre biopsiu u skuseneho gastroenterologa.. Lebo verim, ze sa najdu aj neskuseni s minimalnou praxou, ved kazdy raz zacina 😉 Vela stastia pri vybere, respektive pri overovani 🙂

gabikkas
autor
29. jan 2014

@bammbi 🙂 dobra rada...

lulka78
6. nov 2016

@gabikkas @gabikkas ahoj Gabika,prosim ta,ako ste zvladli tu biopsiu??? nas to caka 15.12.....ale v CA,tu v Za to tak robila malym detom..neviem si predstavit,ako by som riesila s nasou 2r.dcerkou..ze prilahnutu ...ako to tu niekt.mamina opisovala...ach....kamaratkinej dcerke 14r. to robili ambulantne-v za, nasmu najst.synovi v 10tich rokoch v MT v CA. v Za by mu to v tom veku asi len ambulantne...
predoperacne,den dopredu v nemocnici,tiez mam z toho obavy.....ale asi lepsie ako ambulantne-najma pri takych malych detoch...ved nasa-je problem aj ju odvazit,odmerat,co ta vyvadza........
a priklanam sa inak k nazoru belasy_motylik...aj ja som to presne takto pocula...ze pokial zasiahnu -odoberu vzorku z casti creva kt.chore nie je...tak moze vyjst neg.biopsia,a potvrdila to aj nasa detska gastroeneterologicka..tak len asi dufat,ze sa trafia!!! lebo nasa mala ma velmi vysoke hodnoty,vsetky tri,kt. sa beru kvoli celiakii....az 200nasobky.

filiatko
21. mar 2019

@gabikkas dobry den prosim vas mozem sa opytat dcere tu biopaiu robili v CA? Alebo akonto funguje. Dakujem

gabikkas
autor
21. mar 2019

@filiatko ano v celkovej, boli sme v Banskej Bystrici...

filiatko
21. mar 2019

@gabikkas aha lebo ked ste pisali zr martin. Preto sa pytaam lebo malej bola zistenaa celiakia z krvi a ideme na gastro do martina ze ak je dalsi postup. Dakujem a co bol u vas vysledok?