Choré deti v škôlke v šatni
Mamičky, riešili ste niekedy nejaké naozaj choré dieťa v satni školke? Že ste povedali niečo rodičom alebo ste boli ticho?
Hovorim o naozaj na prvy pohlad dietati chorom s chorymi lesklymi ocami, s hrncovym kaslom a soplom. Nie o obycajnom sopli alebo kasli ktory moze byt aj po chorobe… Ja som este nikdy nic nepovedala ale hneva ma to a aj to ze ani ucitelky nic nepovedia a take dieta prevezmu.
(nie nebola to alergia, to dieta bolo chore a nebolo to prvykrat a ani prve dieta na prvy pohlad chore).
Ale bojim sa ozvat zase riadim sa tym ze sa snazim nestarat sa do druhych lenze ono to potom vlasne ovplyvni aj mna ked bude moje dieta zase chore zo skolky po par dnoch.
Aky mate na to nazor ? Byt ticho ci slusne nieco povedat aspon ucitelke?
@michaela329 držím palce a prajem všetko dobré, viem, čo obnáša vaša práca 🙂
Ozvala by som sa a aj som sa niekoľkokrát ozvala. Taktiež viem, že učiteľky si nie vždy pomôžu, lebo matka ide zobrať papier od pediatričky, že je dieťa zdravé, tá jej ho dá, matka ho donesie do škôlky a učiteľka s tým nič nespraví. Vie tam to dieťa strpieť jeden deň a na ďalší deň povie matke, že je dieťa moc choré, nech si ho nechá doma. Matka si ho nechá na 2 dni a dá ho do škôlky znovu. A tak to ide dookola. A najviac ma vedia vytočiť tie, ktoré sú s druhým dieťaťom doma na rodičáku, alebo sú nezamestnané, alebo majú starých rodičov, ktorí vedia byť s tým dieťaťom, ale dajú choré decko do škôlky..
Ahojte. Ja mám dvoch škôlkarov a sú doma viac ako v škôlke.Keď sú chorí, tak sú 2 týždne doma-poctivo... Nastupujú zdraví a po týždni opäť doma a dookola....Som doma bez príjmu, nemôžem ani nastúpiť do práce s takouto dochádzkou detí do škôlky...Vidím mamičky-nepracujúce ako choré deti dávajú do škôlky, tak ma to tiež zlostí-keďže môžu byť doma s nimi... alebo aj také, co majú starých rodičov na stráženie a dajú choré dieťa aj tak tam. Trocha ohľaduplnosti by nezaškodilo 💚
A čo by ste povedali ked taky chori naši znami prišli na spoločny vylet/ dovolenku, dieta aj matka horučky, sopel, kašel. Boli chori uz doma, a od začiatku vyletu, tak ja som mala hned obavy že to od nich chytime aj my a deti, ved sa spolu hrali.. 😳Pritom keby povedali, že sme chori ostavame doma, nič by sa nestalo….Ludia su neskutočne netolerantni k druhym a myslia len na seba.
Mna vytocilo ze si maju doniest deti gumaky a prsiplaste ze budu chodit za kazdeho pocasia von. Tak sa pytam teda ze kedy ten blby prsiplast konecne vyuziju a pancelka povedala ze ked je skaredo nechodia von lebo chorym detickam by sa pritazit mohlo. Mna skoro vyvalilo. Tiez matere nezodpovedne co nie su ochotne travit cas s vlastnym deckom doma a rano nacpu decko nutofenom ved sak co, poldna zarobene, na druhy den pojdu zas skusit. Pozdravujem vas drahe matere 😘
Skuste si vstupit do svedomia. Ja som sa vzdy ozvala. Ked nepomohlo nechala som vlastne zdrave dieta doma skoro celu predskolsku len aby nemusela byt chora od podobnych individui. Kiezby si to kazdy uvedomil ze z jednoho sopla je na dalsi den 5, na treti 10…
U nas v školke to bolo tiez bezne chore deti chodili do skolky jedna radost. Aj ja som neraz zazila, ze chlapec kaslal dobre si pluca nevykaslal a mama mu povedala ticho bud, nekasli tolko. V septembri 3 ucitelky a 2 upratovacky ochoreli na covid. Od vtedy kazde rano meraju detom teplotu a ked vidia, ze cez den dieta sopli alebo kasle hned upovedomia rodica. Tiez mal moj maly upchaty nos 2 dni. Fukat nechce tak odsavame s vysavacom. Neslo mu nic odsat, isiel do skolky a na obed ked som prisla uz ma ucitelka upozornila, ze sa mu spustili sople aby som ho doma preliecila. A uz bol doma a vyse tyzdna uz je doma. Ja by som upozornila urcite ucitelku
@nyusika samozrejme ze su zamestmavatelia ktori netoleruju ocr. Sa necudujem ze chces volat socialku na rodicov, ked o tomto nevies. A tych zamestnavatelov je vacsina podotykam! A nie ze netoleruju ze zakazu, ale netoleruju ze vyhodia!
A nie kvoli ocr samozrejme, ale najdu si iny dovod. Inspektorat prace? Som sa pobavila. Co ten vyriesi ked ta vyhodia "z uplne ineho dovodu"?
Ty by si chcela zamestnavat matku, ktora z 30 dni je v praci 15 a ty musis za nu urobit pracu okrem svojej?
Minule tu pisala mamicka zdravotna sestra, ze ju vyhodili z prace kvoli castym ocr a ja osobne poznam take matky.
Este ma napada jedna stranka tohto. Ak davaju takto chore deti do skolky, tak prn odsuvaju problem alebo dieta chorobu prechodi a ide sa dalej? Mne je hlavne luto dietata, ze sa musi v skolke namahat a prisposobovat kolektivu, ked potrebuje blizku osobu, mojkanie a viacej spanku.
Ja nárok na Ocr ani paragraf nemám v práci (ano su aj také firmy) ale snažím sa aspoň vymeniť si smenu v práci ked je malý veľmi chorý a nie vždy môže byť s mužom on je živnostník tiež sa musí obracať. To len na margo toho ze nie každý ma nárok na Ocr lebo proste je to tak lebo.... Nežijeme v dokonalom svete
Je to otras, aki vedia byt rodicia a teda hlavne zeny-matky sebecke😡 ozvala by som sa pani ucitelke, mala by som riadne nervy , je viac nez pravdepodobne,ze take dieta nakazi zvysok kolektivu... a kazde dieta zareaguje inak,niektore to polozi menej ,ine viac ☹️ Vdaka takymto matkam, doplacaju ini,ktori su zodpovedni.Od sept aj nas caka skolka a uz teraz mam des z takehoto pristupu 😞A ozvat sa rodicovi v satni? Ked tam uz decko donesie ,urcite ho ani po upomenuti nestiahne spat domov , zalezi len od p.uciteliek ako riesia taketo pripady,resp.ci chcu
@nyusika pracovny sud dava za pravdu vsetkym? To odkial mas? Ak mas relevantne dokazy ze zamestnavatel porusil zakon tak ano, ale ako pisem vyssie, vavsinou ten dokaz proste nemas. Vyhodia ta z ineho dovodu.
Ano jasne, deti maju aj otcov, ale niektore deti nemaju? Ved sa bavime o samozivitelkach prioritne. Vela ludi nema ani starych rodivov po ruke (napriklad my) a vacsina ludi nema na opatrovatelky.
A teraz stojis pred dilemou.... Dam dieta chore do skolky, alebo ma vyhodia z roboty a nebudeme mat z coho zit? Co by si urobila ty?
Nuz mne by napadlo ako prve, ze chudak dieta, ako hrozne sa asi musi citit... Ja osobne by som takto chore dieta doma urcite nechala. Ale rozumiem, ze nie vzdy to ide...
Moje deti vsak byvali v skolkarskom veku chore len velmi zriedka, aj ked boli v kontakte s chorym dietatom, mozno preto mi nikdy nenapadlo ine chore deti riesit.
@nyusika ty si myslis, ze dovod vyhodenia z prace su caste ocr? To tazko... Avsak, ked sa zamestnavatel rozhoduje, kto pojde, byva to jasne...
Mozno matka pracuje niekde, kde prave znizuju stavy. Tam by malo ocr jasny dosledok.. (skusenost mojej kamaratky z uplynulych mesiacov).
ja som sa ozvala a ked sa ma riaditelka snazila oblbnut,vytiahla som skolsky zakon,podla ktoreho maju chranit deti a od dalsieho dna museli nosit deti papier od lekara,ze su zdrave...
to bolo pred covidom
udala som skolku aj na hygienu,mali sme 7mu chorobu a dostala sa nam tak,ze riaditelka napriek tomu,ze vedela,ze v skolke je,premiesavala triedy
ja nie som ticho,niekedy mam pocit,ze aa stazujem uz na vsetko,ale myslim si,ze v spolocnosti,v ktorej zijeme,sa stiera rozdiel medzi dobrym a zlym a my ak sme ticho,nikdy sa to nezmeni...
mojej dcere stacilo,ze jeden pri nej kychol a mala atb na dva tyzdne, a preco by som mala tolerovat dieta,ktore je chore,mimochodom ranny filter je povinny,syn je na tom nastastie lepsie
Úžasná debata. V prvom rade mi je ľúto toho chorého dieťaťa. Má byť doma a liečiť sa, oddychovať. Žiadne lebo. Ešte včera boli matere ochotné dusiť deti v bezvýznamných respiratoroch a dnes vu a la - aj choré deti dajú do škôlky, školy
@lianka123 a keď inej matke samoživiteľke, ktorá nemá na potraviny a musí chodiť do práce, ochorie dieťa od toho chorého, a ochorie tak, že musí napr. do nemocnice, aj potom treba byť empatický? Čo tá druhá matka? Na tej nezáleží?
Choré dieťa do škôlky nepatrí.
Hotovo. Bodka. Škôlka je pre zdravé deti (áno, mierny soplík sa toleruje, aj mierne občasné zakašľanie).
V škôlke sa režim dňa neprispôsobuje chorým deťom, ako to tam to choré dieťatko má zvládnuť? Chúdence deti.
Ak to niekto nechápe, tak je to zanedbanie starostliosti, a mala by to už vo vážnych prípadoch riešiť sociálka.
Autorka - treba určite upozorniť učiteľku. Má robiť ranný filter, ale ráno bývajú občas zmätky, hlavne ak príde viac detí naraz a učiteľka zrovna s nejakou skupinkou pracuje, alebo rieši papiere a iné veci s rodičmi, môže sa stať, že nejaké dieťa prekĺzne aj choré. Nemalo by sa to stať, ale pri 20 a viac deťoch v triede je to niekedy ťažko...
Ak to chcete riešiť tak jedine s učiteľkou ,ze prečo berú choré deti do škôlky.
@lianka123 akože nerieš čo ťa nepáli?? Keď to choré dieťa je v jednej triede s mojim, tak ma to sakra páli. To je jedna vec a druhá ako môže jedna matka dať také choré dieťa do škôlky?! To jej nie je ľúto ani vlastného dieťaťa? Ked už nepozerá na ostatné deti a nechá ho vedome roznášať chorobu, aspon na svoje by mohla pozerať. Chory človek má oddychovať a nie byť v hlučnom kolektíve, kde sa od neho vyžaduje režim a chodenie po vonku.
Autorka, čudujem sa ti, že si sa neozvala. A zbytočne rodičom, rovno za riaditeľkou treba ísť, nech poučí všetky učiteľky, že do škôlky nechodia zjavne choré deti.
Ja choré dieťa do škôlky vodiť nemusím, ani to nerobím. Ale je naozaj naivné myslieť si, že keď nebudú do škôlky chodiť viditeľne choré deti, nebudú sa tam šíriť choroby. Dcéra mala najskôr dvojicu veľmi flegmatickych učiteliek, ktoré samé povedali, že veď ju dovedte aj so soplom a kašľom. Teraz je v triede, kde robia veľmi prísny ranný filter a nevezmú ani s priesvitným soplikom, a hádajte čo? Tá chorobnosť je v kolektíve úplne rovnaká. Hoci deti zostávajú s prvými príznakmi hneď doma, infekčné boli už predtým.
Zaujímavé aké sú učiteľky rôzne v škôlkach. Niektoré berú choré deti iné nie. Pritom je jeden školský zákon a mal by sa dodržiavať. Choré deti do škôlky nepatria. Veď je to aj na ochranu učiteliek.
Ako tu iné baby písali. Mala by si sa ozvať učiteľke, nech to rieši. Alebo chce byť aj učiteľka chorá? A zamestnávateľ, ktorý neuznáva ocr, od takého utekať.
@matkahelka prečo píšeš o AT keď tu je debata o OCR a chorých detoch na Slovensku
@natasha1988 fu ale predpokladám ze ste mali samostatné izby a na raňajkách obedoch etc a iných aktivitách by som sa im vyhýbala a bolo by mi jedno ze kamarátka keď je taka hlúpa a príde nakaziť pol hotela
U nás je úplne iný problém..... koje dieťa niečo chytí.... nič mu nieje no veselo si chorobu roznasa po okolí.
V škôlke mali virozu ..... mala ju doniesla domo .....týždeň som bola na tom tak zle ze som sedela v sprchovom dehydrovana a neraz v stave že volám záchranku lebo som omdlievala.
Moje dieťa 2krat dovlieklo toto domo a až ted druhý krát bola až 2 dní "chora" že ju prehnalo.
Od inakkial ako zo škôlky to nemohlo prísť k nám. A toto som mala aj ja za mladi že som roznasala choroby zatiaľ čo ja som bola fit.
Ja zareagujem z opačnej strany. Môj syn po každej chorobe kašle ešte 2-3 týždne. Navštevujeme imunológa a sam povedal, že to nie je infekčné, že musí z toho vyrásť. Keď ma sople, kašle, teplotu, nechávam ho samozrejme doma. Ale keď už viem, že je ok a proste kašeľ bude ešte trvať, ide do škôlky (samozrejme nekasle v kuse). Kašle zvyčajne pri prechode zo zimy do tepla a naopak, kým sa aklimatizuje, ptm prestáva. A minule tiež v šatni v škôlke zakaslal a jedna mamička bola z toho pohoršená. Učiteľky som o tom oboznámila, vedia ako je na tom a vedia aj to, že ak by sa im niečo nepozdávalo, som na telefóne a viem si pre syna prist. Takže naozaj treba sa zamyslieť, či je dieťa naozaj choré, či to nie sú nejaké dozvuky choroby, atď....

Ja, ako učiteľ, som bezmocný už, niekedynavthnem nech sa sťažujú medzi sebou. Lebo mne rodič donesie dieťa s potvrdením a pritom vidím , že nie je v poriadku, všetko márne.