Choroby a nehody stále dookola
Ahojte!Mám doma 4,5 roćného a 8 mesačného chlapčeka.Môj problém je že hlavne so staršm sa stále niečo deje.Od septembra bol velmi chorlavý doslovne 3 dni v škôlke 3 týždne doma.Ani týždeň tam nevydržal zdravý.Potom som sa rozhodla nechať ho doma počas chrípkového obdobia vtedy bol ok.Vo februari vysvitlo zže musia mu vybrať nosnú mandlu.Nechodili sme do kolektivu davali sme naňho pozor aby n eochorel, no týždeň pred operaciou si tak narazil ústa doma pri šantení že mu to museli zašívať tak termin sme odlozili.pred druhym terminom zas ochorel.do tretice to vyslo zoperovali ho 2 tyzne bol doma potom škôlka.o 2 týždne dostal kiachne.teraz kiachne sú skoro preč a včera si zase tak narszil zuby že možni mu aj vypadnú.O septembra bol v škôlke asi6 týždňov dokopymám pocit že to je už ozajveľa čo sa mu stáva.To my sme iba takî smoliari aleboje to normálne?takže operacia sa musela posunut. musela posu ut.pred druhym terminom zas ochorel.potom ho
starsi syn - je to normalne dieta ktore si potrebuje niekde vybudovat imunitu. bud si ju bude budovat chorobnostou a budes do neho "ladovat" vitaminy alebo ho separuj a tak ci tak si ho to pocka. je to dieta neutecie tomu. mozno ma len slabsi organizmus a chce to cas, aby sa s bacilami vysporiadal. skor ti asi vadi to, ze mas mladsie dieta a choroby ta obmedzuju (predstav si ze by si pracovala a musela byt stale na OCR... takto aspon nemusis) a co sa tyka nehod. pises len o jeden, neviem ci su stale dookola, no je to tiez sposobene tym, ze doteraz si viac na neho dohliadala, ale prichodom surodenca nemas oci stale len pre neho a tak ma vacsiu volnost a tak sa pritrafi nejaka ta nehoda, dnes su deti divokejsie, maju menej pohybu, su menej obratnejsie ako volakedy a tak to casto konci nehodami a aj vaznejsimi. treba mu dat taky vhodny priestor aby si neublizil a mal sa kde poriadne santit a ak sa nehoda stane vsak je dieta pri hre sa to obcas stava, deti sa ucia tak ako dospely na vlastnych chybach len my im nemozeme davat pod nohy polena (nabytok) ako preliezacky a potom lamentovat ze sa nieco stalo. a hlavne nedopovat ich medzi tym kopou sladkosti, dzusov... a nemat to kde vybehat drzim ti palceky nech nezufas bude to lepsie chorobnost ustupi ako pojde do skoly
Tak, existuju deti (a vydrzi im to cely zivot aj v dospelosti), co su taki pritahovaci nehod a chorob. Kam sa pohnu, tam sa im daco neprijemne prihodi.
Ale toto u vas bude zrejme len take blbe obdobie spojene s nastupom do skolky, kedy nie je vynimkou, ze dieta zacne byt chorlavejsie, kedze je denne dlhe hodiny v uzkom kontakte v neprebernym mnozstvom novych virusov a bakterii od inych deti (na tie vase domace ma uz imunitu, preto doma vydrzi zdrave).
A ten pocit, ze je to nekonciace, davaju tomu tie tyzdne, co sa spajaju s jednou chorobou. Tyzden chory, cca tyzden-dva doma pre istotu (a s ocakavanim, ze to pomoze, ze pojde do kolektivu zdravsi a tak rychlo teda znova beochorie), potom do skolky a po par dnoch zas ochorie. A novy kolotoc tyzdnov plus sklamanie z ocakavania navrch a frustracia.
U nas pri orvom dietati to bolo rovnake, aj tie nosne mandle u nas nakoniec vyberali. A deti v skolke v druhom rocniku si mysleli, ze im nase dieta doslo do triedy ako novy spoluziak, lebo si ho vlastne vobec nepamatali, co sme boli stale takto chori.
Potom to uz bolo ok.
@zso akoby si pisala o nas, len u nas to je len tento rok, asi zla konstalacia hviezd pre neho, 4,5 rocny syn, v marci z nicoho nic po jednodnovej bolesti hrdla absces v hrdle, ze nas hned hospitalizovali a vyberali krcne mandle aj absces a to nebyval nejako velmi chory v skolke, okrem soplov a kasla, 3tyzdne doma, kasovita strava, teraz mu zistili na ocnom tupozrakost aj to len zazrakom sme zistili, den pred tym si narazil bradu, rovnakym sposobom ako pred 2 rokmi, vtedy len jeden zub sme zachranovali, teraz 3 dolne zuby sa mu hybu, zas kasovita strava, k tomu okuliare a cvicenie na oko.
Co sa tyka chorob, cez zimu posilnujeme imunitu kolostrom, cucoriedkovym sirupom, cajikmi na imunitu od jednej maminky tu z mk, zatial musim si zaklopat, mal len dvakrat antibiotika a druhykrat doktor povedal, ze ich bral zbytocne, lebo jeho imunita si s tym sama poradila, bacile boli na tie atb rezistentne. V skolke mali tento rok dvakrat sarlach, ovcie kiahne, nic nechytil. Sople a kasel bez horucky uz neriesim u doktora. U nas len tie urazy.
@zso výber mandle pomôže. U nás bez mandle sto a jedna. Dovtedy 5 dní v škôlke 10 doma. Pred operáciou doma skoro 3 mesiace. Ja popri tom v robote. Čisté psycho. Po operácii 1 sopel, ktorý zvládol za 3 dni. Už sú to 4 mesiace. Kiahne, radšej takto, ako neskôr. A nehody? Živé dieťa. Treba ho naučiť dávať si pozor a odhadnúť riziko. A neboj, máme v rodine dievky s výbornými zubní a každý mesiac na pohotovosti.
pocula si uz o psychickych pricinach chorob?...skus si popozerat...aj toto moze byt vas problem, syn potrebuje pozornsot, mozno ziarli na maldsieho a chce byt s tebou doma a ide to prave cez chorobu alebo urazy.....
@sorciera24 veru už aj toto ma napadlo,lebo ináč sa žiarlivosť neprejaví.malého má rád veľmi.ale do škôlky neràd chodí.ale ako to riešiť?zobrať ho k psychológovi?
@zso nemusi byt hned psycholog, len ho utvrdzovat v tom, ze ste tu pre neho, ze skolka je fajn a poobede ste s nim, nezabudnut mu dat pozornost,a j ekd viem,z e je to popri babu tazke.....
aj toto je dobry clanok k tomu,a ko mozu vztahy vplyvat na zdravie deti: https://www.marianne.cz/clanek/jan-hnizdil-mist...
uzivajte preventivne probiotika a rozne podporovace imunity. Inak tymi chorobami si prejde vacsina deti.
@zso verím tým psychosomatickym prejavom, ale tu to je skôr klasika škôlka choroby
Po operácii bol oslabený a chytil kiahne bežná vec.Si z toho frustrovaná aj ja som bola synovi imunita sa prejavila až v 7,8 rokoch odvtedy Max. raz za rok sopel, kasel...buď rada, že to aspoň menší nechytá.Co To poviem...ja pred mesiacom pásový opar, potom syn chorý, potom ja rovno ATB a znova má boli hrdlo
@sorciera24 skôr sa tak prejavujú bolesti bruška, kašeľ, ale Hnizdil je super🙂
Pre veľa detí je prirodzené byť doma s mamou, sú deti čo neznášajú škôlku a skôr vtedy, keď s menším je mama doma.
Dávaj mu probiotiká imunita začína v hrubom čreve, ináč má bežné choroby
@eliska13 skor som reagovala aj an tie urazy...jasne, ze prvy rok vskolke je aj o zyvku si na bacily...ale on ma uz 4,5r. a do toho tie urazy........niekde som citala, ze aj urazy suvisia prave s tou pozornostou, ze ked jej ma nedostatok, resp. sustredi sa na maldsieho surodenca, tak si telo vypyta pozornost aj takto......(neviem, ci to tak je, aj tu....len som to uviedla ako moznost....)
@zso to prejde, postupne si na škôlku zvykne,nájde si kamarátov,možno sa aj po prvýkrát zaľúbi a nakoniec bude na škôlku spomínať len v dobrom. Treba ho stále len denne ubezpečiť,že ho máte radi,akí ste na neho hrdí, že je už veľký škôlkar a o škôlke treba mu hovoriť len v superlatívoch....Varia fantastické jedlá, vyrábajú obdivuhodné veci a budeš chcieť, aby vás to doma naučil,lebo také úžasné veci chcete vedieť aj vy,čo do takej úžasnej škôlky nechodíte.... Čaká vás nádherné obdobie.
Podaktore deti si tazko zvykaju na kolektiv inych deti v skolke, hlavne co sa teda chorob tyka. Podla mna je normalnym dietatom, len mate take chorlave obdobie. Musis to podla mna len vydrzat a potom bude uz len dobre uvidis
@moonlight1210 Presne ako hovoríş, to sklamanie a frustrácia.Vždy si myslím že toto je už fakt posledná vec a potom sa niečo stane.Ináč tento je jeho druhhý rok v škôlke aj vlani bol chorľavý ale nič vážne iba soplíky raz potreboval atb.tento školský rok do decembra ich mal 4.potom to pomohlo že som ho nechala doma v druhom polroku mal ,,iba" 1x.Tak snad bude lepsie ze tie mandle su vonku.A presne ešteže som na MD vlani som ešte pracovala a boli to nervy stale riešiť choroby.

takze tu pokracujem lebo to neviem upravit.Teda pred druhym terminom ochorel, do tretice to vyslo bol doma 2 tyzdne.Potom chodil 2 tyzdne do skolky a dostal kiachne.Tersz su kiachne skoro prec a zas si tak narszilzuby ze mozno mu aj vypadnú.To iba my sme takí smoliari alebo ne to normalne?