Chrčanie na prieduškách. Čo robiť?

peta1510
18. dec 2010

Chcem vas poprosit o radu.Nas 11mesacny Kubko ma uz okolo tyzdna chrcanie na prieduskach.Nekasle vobec,ani neteplotuje.Boli sme u doktorky,dala nam Spiropent a Fenistil do nedele a ak to neprejde,spominala nieco o antibiotikach,ktorym by som sa rada vyhla.Davam mu popri tom aj Stodal.Len sa mu do toho pustil aj strasny soplik,tak odsavame ako blazni.Chrcanie je tusim trosku lepsie,ale asi vdaka tym soplikom sa to moc nelepsi.Co dalej?Kupit mu nejaky Mucosolvan,alebo?

zgamratova
18. dec 2010

môj maličký to má tiež, už dvakrát sa to stalo, prvýkrát asi keď mal desať mesiacov, boli sme s tým chrčaním aj u lekára, ten ho popočúval, ale dýchanie bolo čisté aj napriek tomu chrčaniu, preto lekár odporučil čakať, čo bude ďalej. takže sme nebrali nijaké sirupčeky ani nič podobné. trvalo to možno aj dva tri týždne, okrem toho chrčania bol malý v pohode, ako vždy. po tých niekoľkých týždňoch sa to potom dostalo von formou jednoduchého prechladnutia s bielymi soplíkmi a vykašliavaním, dokonca bez teplôt. no a potom sa to zopakovalo ešte raz, s takým istým priebehom. takže to nebolo nič nebezpečné, ani som sa nebála, keďže ho lekár na začiatku popočúval.

peta1510
autor
18. dec 2010

Len nasa doktorka ked ho popocuvala,skonstataovala,ze tento chlapcek je chorucky🙂 Ale nemozme sa toho zbavit.A tie sopliky to stazuju.

zgamratova
18. dec 2010

uhm, tak to je potom iný prípad. neboj, maličký si ešte len teraz buduje imunitu, a bude to trvať ešte dlho, kým začne lepšie odolávať chorobám. u maličkých detí priebeh choroby trvá dlhšie. my keď máme len obyčajné soplíky, tak kým to prejde trvá to aj viac ako dva týždne. a keď vám budú chcieť predpísať antibiotiká, tak si pre istotu dajte urobiť CRP vyšetrenie krvi, aby ste ich nemuseli brať, keď ich netreba.

ela2710
19. dec 2010

@peta1510 ahoj, nas ma dva mesiace a ma tento isty problem, tie sopliky sa mu menia na hlieny a sposobuju mu zapal priedusiek. vzali ho do nemocnice, kde je starostlivost otrasna, maly tam velmi schudol, davaju mu dake spreje cez kyslikovu masku, no urcite mu daju aj antibiotika, vies aj ked o antibiotikach vieme svoje, zdravie je prvorade a ak pomozu len tie, treba ich davat aby sa mu to nerozsirilo na pluca, to piskanie mal aj nas maly, tiez nam najskor vraveli, ze stacia sirupceky a pozri ako to dopadlo....dnes si ho berieme z nemocnice aj keby sa to lekarom nepacilo, maju tam plne - 20 deti malych, nestihaju sa o ne starat, podla mna ich ani nekrmia, kedze maly za 3 dni schudol okolo kila. Ideme kupit tie kyslikove spreje, monitor dychu a antibiotika a ideme ho liecit doma, takisto aj odsavacku na sopliky musime kupit a inak nato chrcanie pomahaju aj teple octanove zabaly 😉

peta1510
autor
19. dec 2010

fiha!teple octanove zabaly?to sa ako robi?

peta1510
autor
19. dec 2010

@ela2710 a do nemocnice si nechcela s nim?ja som raz lezala so starsim synom,poviem ti,nenechala by som tam ani macku 😖 katastrofa,ako sa k tym detom spravaju.Nechaju ich vyplakat,jadnoducho,se.. na ne.

peta1510
autor
19. dec 2010

@zgamratova len u nas nema ani jedna doktorka tento CRP pristroj a v labaku to neviem za ako dlho spravia,zvlast ked je pred sviatkami,do kelu 😢

opica
19. dec 2010

peti, hlavne klud ;)
gregor tiez chrci jak stary chlap. v piatok sme boli u lekarky, crp v norme, takze pravdepodobne virusove. treba davat sirupy na rozpustanie hlienov (to ti dala). problem je v tom,ze deti to nevedia vysmrkat, takze preto tak chrcia, sa im hlirny zhromazduju.
kazdopadne, pokial nie su teploty, tak je to ten lepsi pripad.
urcite zbehnite k lekarke.
a s tym zahrievanim to radsej neprehanaj. pretoze teplo moze v istych pripadoch stav este zhorsit.
btw. od januara je kazdy pediater zo zakona povinny mat CRP, takze hadam ho ma uz aspon objednane. minimalne sa jej an to spytaj. je to minutovy test, na ziadne vysledky sa necaka.

ela2710
19. dec 2010

@peta1510 myho mame uz zajtra doma, dnes sme volali s primarom a mali totalne plne, inak by som samozrejme sla

peta1510
autor
19. dec 2010

Toto je totalna katastrofa slovenskeho zdravotnictva,aby matka nemohla byt v nemocnici so svojim dietatom kvoli miestu,no to fakt vitajte na Slovensku.Mna vie toto tak nahnevat!

meza
19. dec 2010

ahojte,tak my sme tiez boli v piatok u lekara,Nelka velmi chrcala,piskala,kompletne zahlienena,CRP mala super,tak dr povedala,ze je to virus,dala je aj tak ANT+Ventolin,kazala stale odsavat,vcera som bola na pokraji zrutenia,mala piskala,chrcala viacej ako v piatok,nastastie teplotu nemala.5 noci sme nespali ale dnes uz je lepsie 🙂)))
hlavne treba dat morsku vodu a odsavat,odsavat a odsavat
a este nam povedala aby sme kupili v lekarni CORYZALIU a to jej davam kazdu hodinu a pol
tak aj VAM prajem skore uzdravenie drobacikovia nasi maly

ela2710
19. dec 2010

@peta1510 to mi hovor, a ani na navstevy nemozme chodit, lebo vraj pre dojcenske oddelenie navstevne hodiny neplatia....ale konecne ho mame zajtra doma, uz za 11 hodin 🙂 🙂 🙂

dadex
20. dec 2010

my sme tiez pouzivali na chrcanie spreje a nedam na ne dopustit. rok mame pokoj a od vtedy nebol ani chory. a podotykam, ani raz sme neuzivali antibiotika.

perlitka
20. dec 2010

dievcata, tak ja som sa uz nevyspala normalne 2mesiace, my chrcime, kasleme a hlieny sa len tak hrnu ako dive, pritom mame vsetko negativne, krv aj stery. Ja uz netusim odkial sa to berie....davnejsie v nemocnici povedali, ze netreba to s tym odsavanim prehanat, lebo neustalym odsavanim sa sliznica drazdi a produje este viac hlienov, Ja mam tiez vyskusane uz vsetko, aj ATB (bez krvnych testov a sterov :( ..) cize zbytocne, ale budis. Od Mucosolvanu, Calcium Chloratum, Sinupret, Fenistyl, Ditustat, Nasivinu a morksej vody vsetkych znaciek....sa hlieny len tak hrnu....ale vacsinou je to najhorsie v noci, dusivy zahlieneny kasel....tak uz naozaj neviem co s tym mojim krpcom...:( Rovnako sa nam este prerezavaju zubky, takze je to aj s tym spojene...ale....Mate este nejaku skusenost, pripadne ucinnu radu??? 🙂

kisska
20. dec 2010

Ahojte dievcata pridavam sa k vam. U nas trvaju kasle uz vyse mesiaca - u malej(10 mesiacov), a maly(skoro 3 roky) to ma na striedacku vyse 2. Mala ma dokonca od minuleho piatku nalez na plucach - zacinajuci zapal pluc. A to naozaj berieme vsetky mozne sirupceky, kvapky do nosa :o( atb druhe za 3 mesiace 🙄 . Ona aj obcas teplotuje, ale maly je stale bez teplot, len kasle a sopli... Najhorsie je, ze kasel sa vzdy v priebehu par dni upravi, zakasle len 1-2 x denne, ale ked vysadime sirupy, tak sa to do tyzdna vrati 😒 A tak stale dokola. Na noc nam najlepsie pomaha namocena plienka v slanej vode prevesena na postielke: vlhko a zima.
@perlitka k tvojmu zoznamu pridavam promethazin (nezaberal), aerius a pri novej vlne a nocnych zachvatoch mam doma aj Rectodelt, ale to je balicek poslednej zachrany (je to kortikioid, kt. ale vyborne zabera).
Prave dnes im doktorka brala obom krv a dala otestovat vsetko mozne, tak som zvedava na vysledky... Bohuzial ma to v poslednej dobe aj vela dospelych, tiez to trva vyse 2 mesiacov, ale este som nepocula, ze by niekto prisiel na to, co to je a co na to zabera okrem tisenia priznakov 🙄

perlitka
21. dec 2010

@kisska Kisska tak tomu nerozumiem ani ja, ze nato neprisli ako riesit tento problem....u nas este zabera celkom aj uvolnujuci cajik pre deti, pripadne klasicky cas na priedusky, min. to aspon uvolni, tak drzim palce a skore uzdravenie...a treba vela vela tekutin obom...

kisska
21. dec 2010

hmmm, krve testy dopadli vyborne. Dokonca maly ma super mnnozstva cervenych krviniek a obaja (aj mala, kt. ma nalez na plucach potvrdeny rtg) su bez zapalu a CRP testy v norme. tak teraz co? Vyzera to, ze aj tie atb berie zbytocne... aj ked zaberaju. Mali ste niekto so starsimi detmi aj alergo testy s nejakym nalezom?

zgamratova
21. dec 2010

nooo, kisska, môj malý trojročný odkedy chodí do škôlky, takisto neustále kašľal, všetky vyšetrenia boli OK, výsledky z výteru hrdla ukázali nejakú baktériu rezistentnú, neznámu, myslím, že nejaká panthea, ale neriešili to lekári, že netreba, nie je škodná, boli sme aj na imono-alergo a výsledky ukázali, že síce nemá alergiu, ale má na ňu nábeh, treba sa čo najviac vyhýbať prostrediu, ktoré vyvoláva alergiu, takisto sa vyhýbať potravinám alergénom. predpísala mu kvapky na alergiu Zyrtec, kašeľ úplne prešiel, a po krvných testoch mu predpísala aj tabletky na podporu imunity predbežne na také tri mesiace, keďže mal opakovane herpes na puse. nábeh na alergiu sa už nevylieči, ale treba sa vyhnúť tomu, aby to prepuklo do alergie, vraj je to dedičné, u nás nie je nikto alergický, ale vraj preto, lebo sme neboli zrejme vystavovaní prostrediu, ktoré by alergiu vyvolalo. ževraj dnes sú už gény našich detí úplne pomiešané, preto je vysoké percento detí s nábehom, alebo s alergiou. tak už len ostáva veriť, že bude dobre. v tomto jesennom období tento neprestávajúci kašeľ malo v škôlke veľmi veľa detí. od začiatku z celkového počtu 22 detí chodí do škôlky v priemere 8-10 detí na striedačku.

stonozka33
2. jan 2011

@peta1510 jaj to ma nestraste ja maleho nenecham sameho v nemocnici ved tam nemaju cas sa starat poriadne o vsetky deti asi tam budeme musiet ist mali ma sopliki a pokasliava a ma len mesiac tak neviem ci nas tam neposlu ale semeho ho tam nenecham na to nech zabudnu.najracej by som bola doma treba sa starat aj o starsieho len som citala za deti do troch mesiacov nevedia dychat ustami tak ked sa mu naplni nostek moze sa zadusit preto mu stale odsavam sopliki ale aj tak nas urcite posle do nemocnice ☹

katecameron
2. jan 2011

@peta1510 tak pozor ked dieta chrčí vola sa to odborne obštrukty na prieduškach alebo obštrukcna bronchitída a tu uz su opodstatnene antibiotika podotykam aj ked by to bolo vírusove ale toto vacsinu neprejde len tak same od smiechu pozor nato obštrukty dychacích ciest maju deticky ktore budu v buducnosti bud alergici alebo astmatici viem co tu písem my s tymto mame veeeelmi bohate skusenosti zialbohu kazdy rok skoncime v nemocnici 😒

slavenap
2. jan 2011

ahojte...my sme od piatku tiez chory,moj 16mesacny drobec este nemal ziadne ochorenie,tak nas to prekvapilo.tiez sme teplotovali,ale co ma soplikov,to je hroza 😢 ..a troska mu chrci pri dychani..mam s nim ist k doktorke,ked uz nema teploty?

katecameron
3. jan 2011

@slavenap urcite ano ked chrčí

peta1510
autor
5. jan 2011

Nam to volajako nakoniec preslo,ale predtym sme si kvoli nehode pobudli 3dni v nemocnici na pozorovani,pustili nas 23.12 a odtial sme si doniesli virus,tak,ze maly tyzden vracal,hnackoval a teplotoval.Akoze sviatky k nezabudnutiu. ☹ 😠

peta1510
autor
5. jan 2011

@stonozka33 ja by som tiez nenechala,aj teraz som s nim bola.

kisska
7. jan 2011

@zgamratova a mas aspon predstavu o aku alergiu by mohlo ist? U nas bol Aerius zakladnou vybavou, aj ked sme ho davali len na noc, aspon aby sa vyspal. Inak odkedy sme sme doma, tak nekasleme, akurat od nedele mam ovcie kiahne 😒 Zatial len maly a upenlivo cakam, aby ich aj mala dostala co najskor...

septenpunctata
21. jan 2011

ahojte, prosim poradte mi, moj maly ma uz druhe atb v priebehu mesiaca, najprv mal augmentin, ale ten nezabral, alebo zabral, ja neviem, ked sme boli na kontrole, tak dychanie bolo ciste, ale o tyzden zase sopliky, a kasel, ale potom sa to ukludnilo, a z nicoho nic na druhy den vystupila teplota, a tak sme sli znova doki, a hned mu dala atb, vraj dychanie bolo drsne, na dalsi den, uz ani sopliky, ani kasel, ani teploty, dycha normalne, ale ked ho chytim napr, ze ho idem zodvihnut, normalne mu chrci na hrudi, co to moze byt? je to normalne,ma na prieduskach hlieny? ako ich dostat prec? inak teraz mame atb KLACID, mate skusenosti?

katecameron
22. jan 2011

@septenpunctata presne akoby si písala o mojom najprv augmentin potom klacid a stale to chrcanie obstrukty dychacích ciest berie aj ventolin moj nvtedy bral no anio tieto 2atb.mu nezabrali a potom buuum zas horucky tak teraz berie 3atb ciphin berie ich 12den a od dnes ma zas soplíky v púond.mame ist na kontrolu doktorku vystrie ked ho uvidí zas zo soplami tak som bola pozicat biolampu a vyskusame takto liecit

septenpunctata
22. jan 2011

katecameron, ale ventolin davaju skor ked dieta sa dusi, nie? ked vkuse kasle, najhorsi je vraj nocny kasel....kasle Tvoj maly? lebo moj vobec nekasle. Tak ja neviem. Tak uvidime. Napis, potom co doki povedala. Som zvedava.

katecameron
22. jan 2011

@septenpunctata no moj ho bral len preto sa pýtam moj kaslal a vkuse vlastne od decembra v kuse kaslal a nalez mal 2mesiace zly ked ho pocuvala boli sme aj na rontgen a mal to dost zle prava strana zasiahnuta

septenpunctata
22. jan 2011

katecameron...moj mal prve atb augmentin, lebo hnusne kaslal, ale potom sme boli na kontrole dychanie ciste, ale viem, ze den predtym ako sme sli, si vravim, boze ona mu da znova atb, lebo mu to stale chrci, ale povedala, ze dychanie je ciste, ale to bolo v pondelok, a v sobotu uz nebol vo svojej kozi, teplota 37.2, a v nedelu vkuse kychal, a sopliky mu tiekli, kaslal, pondelok, utorok nic, ani nezakaslal, a v noci mal uz 39, a tak som sla k doki, povedala, ze dychanie ma drsne, a hned dala atb...vo stvrtok uz nemal ani teplotu, piatok, boli sme len doma, a dnes som vybehla von na 30min s nim, ze konecne na vzduch a ked sme prisli sa mu opat spustili sopliky, ale nekasle...len citit, ako mu to tak chrci....tak to asi aj nas posle na rongen...