icon

Chronická tiková porucha u 13 ročného chlapca

monika1405
29. jan 2014

Ahojte, chcem sa opýtať, či máte niekto skúsenosti s chronickou tikovou poruchou. Mám 13 r. syna a od 11.roku má diagnostikovanú túto poruchu. Začínali sme Tiapridalom a Prothiadenom. Sú obdobia keď je to v pohode, ale sú aj také obdobia, keď sa mi nechce ani existovať. Teraz skúšame popri spomínanej liečbe aj alternatívnu medicínu, liečenie energiou a stravou. Syn je vegetarián od troch rokov. Tiapridal máme v dávkovaní 3krát denne celú tabletku a prothiaden 2 krát denne pol tablety. Neviem, či niekto užíva v takomto veku aj vyššiu dávku. Maximálna je asi 6 tabliet denne. Dávala som aj omega kyseliny, vit.B a Magnesium. Boli zlepšenia, ale neviem či kvôli tým vitamínom. V škole je výborný jednotkár, má veľa kamarátov a nikto sa mu kvôli tikom neposmieva. Viem že určite existujú deti s podobnou diagnozou, len som sa s nikým takým nestretla a dobre by mi padlo, keby nejaká mamička sa ozvala s podobnými problémami, ako to ona rieši a tak. Ešte spomeniem, že u syna sú tiky - mikanie hlavou, niekedy aj také oddrhanie, alebo odkašliavanie. Zo začiatku boli tiky silné, že mu až ruka vystrelovala do hora. To sa hneď stratilo ako sa nastavila liečba. Neurolog. vyšetrenia sú dobré, nemá ani diagnostikovanú adhd. Budem rada , ked sa mi niekto ozve. Ďakujem

anawi24
16. jan 2018

@monikameli presne tak, úplne presne ;) žiadne virtuálne somariny, ale reálne všetko tak, aby to bolo hmatateľné a vytvorilo si dieťa aj lepšiu motoriku, stimulovalo mozog a to čítanie úplná topka, pokiaľ vie čítať, ak ešte nie, tak rodičia veľa čítať, pre dieťa to je ako byť v raji 🙂

111galina
28. okt 2018

reakcia na príspevok z 29.01.2014 monika1405

111galina
28. okt 2018

reakcia na príspevok z 29.01.2014 monika1405

Dobry den Monika, ak u vasho syna problem pretrvava, mam s tym skúsenosť, ozvite sa prosim.dakujem.

danielahamar
28. dec 2018

@111galina akú? my bojujeme s tikmi už skoro rok, začalo to šikanou - psych. napätím v škole

pralinka111
16. jan 2019

@111galina prosim o radu 🙏🙏🙏🙏🙏

peto_1
13. feb 2019

Ak by niekto potreboval poradit nech a ozve. Presli sme si niecim podobnym 6r. chlapec. Co zabralo u nas bolo odstranenie sikany v skolke. Zakaz televizie. Pred spanim citanie rozpravok, teple kakao a masaz. Vylety do prirody. Vela sa rozpravat a neupozornovat na tiky. Trvalo asi mesiac a pol kym tiky vymizli.

cypercanka1
18. máj 2019

Ahoj nás malý bude mať v septembri 6rokov a tiež sme si všimli že často si akoby tak odhmka(od kašle) tvrdí že ho akoby svrbí vodička v krku a často si pretiera nos (zevraj ho svrbí). Nechce jest a v prípade ze mu niečo príkaze al. Trosku zvýšime hlas ak nepočúva tak je hneď agresívny, drží voči mne, smeje sa mi do tváre. Mame ešte 1,5 ročného syna a mame pocit akoby začal až teraz žiarliť. Boli sme u lekárky a ta mu vzala krv a povedala ze taky krásny krvný obraz ešte nevidela. Poslala nás na vyšetrenie k psychologické (avšak nemám z toho nejaký pocit presvedčenia že je to správne) s Dg. Tikova porucha bližšie neurčená. V škôlke je šikovný. Neviem co mam spraviť ci ho objednať k psychologičke (bojím sa ako to tam prebieha a ci mu tým nejako neublížim psychicky) mali ste niekto takyto problém? Ďakujem krásne za odpovede

sulky
18. máj 2019

@cypercanka1 dobra psychologicka pomoze, neublizi

sulky
18. máj 2019

Ahojte mamicky, ako to u vas vyzera s tikmi vasich deti? U nas bez zmeny, uz 5. rok :(

danielahamar
19. máj 2019

@cypercanka1 tiež chodíme od sept. psych., môj je z nej nadšený a ja tiež, lebo ho posunula vpred, ale tiky nám nejako neodchádzaju, už sú to 2r. co nám zacali ale je to tou prekliatou školou, tlakom, situáciou v nej. Každé jedno dieťa by malo byt psychologické sedenie, čím ďalej tým viac debilov je v skolach

danielahamar
19. máj 2019

@sulky a co všetko robíte a podávate, proti tikom?

sulky
19. máj 2019

@danielahamar nic 🙂 nie su take vazne aby musel brat lieky. Zrejme zo skoly to ma. Lebo v lete cez prazdniny ustupili. Snazime sa obmedzit playstation len na vikend, na hodinku. Cez tyzden nic.

sulky
19. máj 2019

@danielahamar predne tak, u nas to vyzera nyt tiez zo skoly. Aj ked niesom si ista, lebo zacali v 5tich rokoch. To bol este skolkar :(

peto_1
19. máj 2019

@danielahamar u nas je najlepsie proti tikom sport, prechadzky prirodou, opekacky vela spanku a ziadna elektronika, co najviac standardny rezim vela sa rozpravat a kopec drobnosti k vytvoreniu pohody. Ak nieco zanedbame lebo nemame cas tak sa to hned prejavi. Na zaciatku sme mali brat lieky ale skusili sme to bez nich a brali sme ich len ako poslednu moznost na restart nervov. Nastastie sme boli len skolkari ked prisli tiky a hned sme syna nechali na tri mesiace doma a potom zmenili triedu koli sikane. Bral to sice ako zlyhanie ale potom si nasiel novych kamaratov a bol v pohode.
Mame kamaratku ktorej pomohlo zmiernit tlak v skole na syna vybavenie piapierov s diagnozou kedy ucitelka musela zmenit pristup a posmesny ton ak nieco nevedel a tiky zacali miznut.

sulky
20. máj 2019

@peto_1 a maly ma kolko rokov teraz? nam zacali tiez v skolke. Zhorsuje mu to stres v skole. Zo znamok, pisomiek a z uciteliek :( Teraz pojde na 2. stupen, tam to bude este asi horsie :(((

peto_1
20. máj 2019

@sulky Nas je hyperaktivny tak ma k tomu sklony tim ze sa narodil s krehkou nervovou sustavou a vsetko velmi preziva. Spustacom bola asi sikana v skolke ked mal 6rokov ale pomohol tomu aj tablet neskore zaspavanie a kopec drobnosti. Zacal najprv jemne a potom riadne sklbat hlavou az mu zuby cvakli. Boli sme z toho uplne hotovi. To by bolo na niekolko stran pisania. Tiky sa nam este raz vratili ale vychadzky v prirode ziadny tablet telka ani nic co svieti do oci a zase za dva tyzdne zmizli. Ale podstatu som zhrnul co funguje u nas. Vytvorit maximalnu pohodu. Vela vela spanku a oddychu a pevny rezim dna co kedy ma spravit a ist spat. Sme prvaci zatial este len a vieme ze sa to moze vratit ked zacne viac a viac uciva. Ziadny psycholog by nam nepomohol tou hodinkou ak by sa snim rozpraval. Ale na zaciatku sme absolvovali dvoch neurologov a dvoch psycholog aby sme mali vsetky informacie co robit. Spravili malemu aj scan mozgu a vsetko mozne. Ak sa vylucia choroby potom sa treba na to pozriet z nadhladu kde je problem ci doma(rodicia, osobnost dietata) alebo vonku (skola, kamarati). Komentar sem som pisal az po roku s chladnou hlavou lebo vzdy su tieto fora plne len otazok a ked to niekto zvladne uz sa sem nevrati nechat aj pozitivnu spravu. Dokonca som aj dakej mamine z tohto fora volal pred rokom ked sme hladali informacie co im zabralo ako si zacali vsimat ze to odchadza. Urcite z toho deti vyrastu ale netreba to podcenit.

mariakmecova
5. okt 2019

@111galina dobry den, prosim rada by som poznala vasu skusenost s tikovou poruchou, moj syn nou trpi od 3 rokov, ma 11☹ skusali sme uz vsetko, sme z toho velmi nestastni. Dakujem velmi pekne a pozdravujem, maria

mariakmecova
5. okt 2019

@janickacrazy dobry den, prosim ak by ste boli taka mila a poslali mi kontakt na pani, ktora lieci tikovu poruchu alternativnou liecbou, velmi pekne dakujem!

sulky
5. okt 2019

@mariakmecova aj my mame 11 rokov, syn to ma od 5. Zatial pretrvavaju, avsak nic vazne. Myky ustami obcas hlavou

ulii
4. dec 2019

@janickacrazy dobry den, a mozem poprosit kontakt na vasu znamu. dakujem

klauduska33
28. okt 2020

@anawi24
Čítala som váš príbeh vedeli by sme sa nakontaktovať potrebujem radu. Ďakujem

ajinka41
10. feb 2021

Dobrý deň, prosím vás, viem, že je to už dávno , čo ste pridali príspevok o tikovej poruche, ale máme podobný problém a potrebujem sa poradiť s niekym, kto si tým prešiel. Môžte mi dať vedieť, či tu ešte chodíte a či vám môžem písať?

ajinka41
10. feb 2021

@111galina
Dobrý deň, je možné vám napísať v súvislosti s tikovou poruchou? Našla som vašu reakciu na tento problém.

ajinka41
10. feb 2021

@mariakmecova
Dobrý deň, prosím vás, dočítala som sa, že máte skúsenosti s tikovou poruchou, alebo ste mali. Len je to už dávno a neviem, či ste tu ešte aktívna. Dajte mi vedieť, prosím.

diuska86
17. feb 2021

Zdravím tiež by som ocenila keby mamičky ktoré majú už nejaké skúsenosti za sebou napísali čo zabralo,pomohlo....tiež máme doma obdobny problem

myshela
20. feb 2021

U nás sa tiež objavili tiky, má zväčšenú nosnú mandlí, k večeru je cely roztrasené, Mika hlavou, zadržuje dych, nahlas vydychuje

erika1158
11. mar 2021

@peto_1 Dobrý deň chcela som vás poprosit o radu naš má 4 a začali mu tiky žmurkanie očkami . Niekedy mi je až do plaču. Prosím

diuska86
14. mar 2021

@erika1158 dobrý deň ak to máte krátko neriešila by som,môj syn mal takéto zmurkacie obdobie už dva razy,cca po mesiaci to samé ustúpilo,neuro toto ani neriešia.

erika1158
14. mar 2021

@diuska86 dobrý deň ďakujem za odpoveď. Dávali ste mu neake vitamíny alebo niečo? Moj niekedy žmurkne trocha a niekedy ako keby až hlavu dal do boku.

diuska86
14. mar 2021

@erika1158 my to máme podstatne horšie už,trvalo tri roky kým sa to takto nejako rozvinulo ale zmurkanie u väčšiny deti príde a samo odíde,je to hlavne u chlapcov,nám odporučili magnézium,b komplex a cbd olej a hlavne neupozornovat a veľa strpenia,lásky a nežnosti,pohybu, vzduchu,malo telky....