icon

Čo na ovčie kiahne?

hrustik1
25. máj 2012

Mamičky, poprosila by som Vás o nejaké rady ohľadom liečby ovčích kiahní .... Moja Karolinka má už 3. deň ovčie kiahne. Kúpeme sa v hypermangáne a natierame Fenistil gelom a Tantum Verde kloktadlom. Myslím si, že jej to veľmi pomáha ale i napriek tomu máme niekoľko veľmi škaredých mokvajúcich pupáčikov. Chcela by som od Vás nejaké osvedčené rady ako ošetrovať takéto pupáčiky, aby z nich neskôr potom nevznikli jazvičky. Ďakujem 😀

lucinenka001
27. nov 2013

@eliska07

nas tiez ma len par bodiek, no ved super, vraj to nie je o pocte bodiek, je to jedno kolko ich je, ci je telo posypane cele, alebo je ich par. Verim, ze ked mali chalani menej, ze to urcite prekonali, ze ich to uz nestretne 🙂. Nemas prosim Ta skusenost ak je kiahna trochu zapalena co na to? Lebo o kreme Tanno Hermal som pocula tiez aj nam bol odporuceny 🙂. Len ked je zapalena kiahna nemam skusenost co s tym. dakujem.
Inak tiez som davala Fenistil kvapky a na potieranie len chladivy gel, tak neviem ci to treba potierat tie kiahne ci nechat volne hojit ich 😉

miskatn
27. nov 2013

dievcata, prosim vas na dezinfekciu bodiek co pouzivate?

coni84
27. nov 2013

na tie mokvajuce pupačiky zhruba toľko,že deti s kiahňami by sa nemali kúpať asi týždeň...lebo kvôli vode začínajú mokvať

engiii
28. nov 2013

@coni84 ahoj prosim ta chcem sa spytat ohladne kúpania po tyzdni som ho zacala kupat v hypermangane teraz je to uz 11 dni a ma uz vsade chrasticky, môžem ho okúpať už aj normalne mydlom,alebo lepšie povedané hlavne vlasky qj vo vlasoch ma chrasticky q tie chrasticky este treba natierat alebo uz netreba? Ďakujem

coni84
28. nov 2013

@engiii už po 11 dňoch ho môžeš,ale viac odporúčajú sprchovanie bez mydla,myslím,že chrastičky už natierať nemusíš,natierajuú sa hlavne nové kiahne,aby sa vysušili 😉

lienka1983
30. nov 2013

ahojte mamičky...moja skusenosť pri kiahniach u mojho syna ( 3.5 roka) bola že som mu hned od prveho dňa výsevu davala fenistil kvapky aby sa neškrabal a na 3 deň sme ho okupali v kupeli so sodabikarbonov ktorá vysušuje. ..a potom sme deň vynechali a zase kupel..krásne sa začali vysušať ..a celkovo mu to trvalo od prveho dňa po zasušenie poslednej 11dni. ...zvladli sme to bez natierania,bez škrabania...no a teraz ma to čaka s menším synčekom ( 7,5 mesiaca) ....tak dufam že to bude tiež vpohode..

majky2610
5. dec 2013

Ahojte, pridávam aj moju skúsenosť s kiahňami pre ostatné mamičky.
Malý má 5 rokov a dostal ich akurát teraz v pondelok, je komplet vysypaný, má to po celom tele, každé miestečko je napadnuté, vo vlasoch, v ušiach, v nose, na perách, proste všade. Naša pediatrička nám kázala dávať ráno a večer dithiaden, neo-angin pastilky na dezinfekciu pusy, natierať to trikrát denne betadine a každý večer telo spláchnuť žihľavovým odvarom (žihľava kúpená v lekárni zaliatá horúcou vodou ako čaj), zľahka potom dieťa osušiť a opäť natrieť betadine. Dnes je štvrtok a malému sa to pekne zasúša.........žiadne mokvanie, žiadne rany. Bavila som sa s pediatričkou aj ohľadom hypermangánu, tá ho v žiadnom prípade nedoporučuje, nakoľko sa do tela dostávajú ťažké kovy a v neskoršom veku to môže dokonca viesť k rakovinám rôzneho typu. Hypermangán sa používa napríklad pri exémoch a aj to len na určitú partiu tela (napr. ruky, nohy a pod.). A vraj sa už nepoužíva ani tekutý púder, nakoľko z neho ostávajú dosť škaredé ranky, ak si to dieťa strhne, lebo je rozdiel keď má dieťa 10 rokov a keď má napríklad 2 roky, vtedy mu to človek ťažko vysvetlí, že sa nemá škrabať......ale na to je ten dithiaden, aby potlačilo svrbenie.
Toľko naša rada, snáď sme niekomu pomohli. ;)

dussi
27. dec 2013

Prosím, možno to tu už bolo písané, ale nestíham čítať všetky komentáre, na koľký deň po výseve kiahní sa môže dieťa okúpať? Máme už 10. deň a všetko sú už uzavreté krusty ( chrasty ).
Ďakujem

marilea
27. dec 2013

@dussi už môžeš určite len dávaj pozor na chrastičky aby neostali potom jazvy,hlavne na tváričke 🙂

dussi
27. dec 2013

Ďakujem 🙂
Z.

csunti
18. jan 2014

pridavam nasu skusenost s kiahnami, dcera 2.5roka sa nam osypala po vianociach. Najprv mala bodka na hrudniku, na vecer cca 10 a rano uz bolo po celom telicku. Natierali sme 3xdenne betadinnom, rano zyrtec, vecer pol dithiadenu. Myslim, ze to chcelo asi aj viacej, pretoze kludne zaspala len cca na 3hodky a potom sa prebudzala na svrbenie. Ale bali sme sa davky zvysovat. Asi na 4den vecer sme ju osprchovali vlaznou vodou, a jemnucko ususili. Veeeelmi sa jej ulavilo. Rano o 4tej sa zobudila a rovno ma tahala do kupelky ze chce okupat. Takze nasledujuce dni sme ju sprchovali pravidelne. Chrasticky sa nam betadinom krasne stahovali a uschli rychlo. Mali sme asi 4 bodky na chrbatiku ktore akoby pod chrastickou este raz zacali pracovat a mokvat, zahojili sa medzi poslednymi. Mozno to bolo sprchou, mozno nie, teraz to uz nezistime{vacsinou odporucaju sprchovat po tyzdni}, kazdopadne sa mi to zdalo lepsie riesenie ako oblbovat ju vacsou davkou dithiadenu. Hlavne na nej bolo vidno ze jej to neuveritelne robi dobre, stala tam ako socha. Na tvari sme nastastie vela nemali, takze ziadna jazvicka neostala. Hlavu sme umyvali az po 2tyzdnoch, aj to len vodou, sampon sme dali az po cca 3tyzdnoch. Chceli sme tiez vyskusat hypermangan, asi 4-5den, sme jej ho dali do sprchy aby si omocila nozicky{medzi prstikami mala kopec bodiek} ale vecer si ich potom velmi zacala skrabkat{zrejme prilis vysusilo??!!} takze nakoniec sme ju v tom nekupali a zostali sme len pri kratkom sprchovani. Teraz sme asi 2tyzdne po opadani chrasticiek, ziadna strasna ranka sa nam nevytvorila, obcas na nejake miestecko supneme imunoglukan. Teraz cakame ze sa osype starsia dcera, mame za sebou 19den a este stale nic:} Drzim palce, prezite v zdravi a krase...

dahra
18. jan 2014

My sme akurat po vo veku 3,5 roka.Prve bodocky 6.1., na druhy den som volala doktorke, ze asi kiahne, bo na chrbte mu vidim uz vodou naliaty pupenec. Tak nam kazala dojst na dalsi den, co ma prekvapilo, vsak su nakazlive. Kazala natierat fenistilom, kupat v hypermangane a na vyrazky na sliznici harmancek. Odporucila aj fenistil kvapky, ale tie su na predpis a ona nam recept nedala. Nastastie ho to takmer nesvrbelo, ani teplotu nemal, hypermangan pomohol, Iba pred spanim som mu natrela miesta fenistilom. Na sliznicu nam v learni dali Tantum Verde, tak som mu tym natrela tu na pere a prislusnom mieste 😀. 11. 1. sa mu spravila posledna vodnata vyrazka. cela parada trvala 5 dni. Odvtedy mu to schne a dnes mu uz tamer nic nevidno. Podla mna ich dokopy nemal ani 100 a bolo male. Presiel tym ako moja 10rocna sestra, co to odo mna, na kiahne tamer umierajucej,schytala a ani nevedla, ze je chora. moj syn kiahne znasal ovela lepsie ako nadchu 😀

dahra
18. jan 2014

@lienka1983 ako zvladol mladsi syn kiahne? Ako rychlo prepukli unho? Ako to zvladal? Mne doktorka povedala, ze kojene dieta by nemalo dostat. Tak neviem, zatial nic.

lienka1983
19. jan 2014

@dahra. Moj syn je stale kojeny a dostal ich do 12 dni..velmi zle to prebiehalo..skoncili sme na infekcnom na 5 dni. ..nechcem Vas plasit..nemusi to byt aj Vas pripad..
Boli ste v kontakte s kiahnami?my sme boli na navsteve kde bol aj moj mladsi syn a od nich to dostal iba starsi ale uz doma to dostal od starsie aj mladsi..

matozazzo
19. jan 2014

@dahra starsia mala cez 300 kiahni, davali sme bethadine, na noc 5kv fenistil. Do tyzdna pomaly mizli. Mladsia mala rok a pol, a mala dokopy snad 50 kiahni, po fenistile nespala :D ten sme ani nedavali a do tyzdna po kiahniach ani stopy! Mladsia to znasala ovela lepsie nez o 4 roky starsia dcera 🙂 a nic len bethadine 2x denne.

ifkael
19. jan 2014

Zvykne sa davat aj dithiaden- aby to nesvrbelo

bombulka200
19. jan 2014

@dahra moja staršia 4,5 ročná dcéra doniesla teraz pred vianocami kiahne zo škôlky, u nej to prebiehalo v pohode a od nej po cca 2 týždnoch dostala aj moja 6,5 mesačná dcérka u nej to prebiehalo horšie.. mala 3 dni 39 horučky a strašne vela pupákov po sebe ... ja som ju potierala s roztokom betadine rozriedeným s vodou, dobre to vysušuje tie pupáčiky a este som v lekárni kupila taký chladivý gel VIRASOOTHE .. zmiernuje svrbenie a tiez vysušuje pupáky... plus som jej dávala fenistil kvapky proti svrbeniu a na noc dithiaden ...teraz je to už 9 dní cca a už má chrastičky a pomaly jej odpadávajú .. ale prve dni boli hrozne .. pripájam foto ako vyzerala moja malá

mareli
20. jan 2014

ahojte, chcela by som sa opytat na vas nazor, mozno ste to uz niektore maminky zazili. mojej neterke 5rocnej sa objavili kiahne 24.decembra, teda presne na vianoce. a moje obidve deti s nou boli v kontakte takmer cele poobedie 22.decembra teda este predtym, ako sa stihla "vysypat". taktiez sme boli spolu 27.decembra, deti sa spolu hrali, a p otom aj 1.januara. aj 4.januara. bola som si takmer ista, ze to dostanu aj moje deti, preto som sa ani nebranila opakovanemu kontaktu.
ale presiel takmer mesiac a my ani jeden ani druhy NIC. dokonca ani svagor( otec neterky) nedostal, a to ako dieta kiahne neprekonal. neterka mala dost "lahku formu", mala len do 20 pupacikov, ktore sa jej po cca 3 dnoch uz zacali hojit, chrasticky, a potom nic, ziadne dalsie... neviem, nejak sa mi nechce verit, zeby sme boli az tak imunni a obe deti by odolali kiahniam po opakovanom styku s nou...co vy na to?

dahra
24. jan 2014

@lienka1983
@matozazzo
@bombulka200
Ďakujem za info, u 3,5 rocneho syna prepukli 6.1. , u krpani 8 mesačnej -21.1.
On mal asi len 3 vačšie vodnaté plugiere, okolo 10 menších vodnatých a ostané len bodky. 10.1. bolo po paráde, žiadne nové sa netvorili.
Malá má dosť veľa veľkých vodnatých, vela cervených bodiek, dnes jej už nové pribudli len sem-tam, velke vodnaté sa netvoria a už zaschýnajú. Na tvári nemá nič, iba na čele tesne pod vláskami presne 4, vo vlasoch má veľa. Teplotu ani zvýšenú nemala, neškrabe sa a zvláda to dobre.
Doktorka radila kúpeľ hypermangán, fenistil natierať, v lekárni nám odporučili tantum verde. Plus repík na sliznice. Hádam to pomaly mizne.

slava76
25. jan 2014

@mareli ahoj... ano môžu byť deti tak imunné.. Ani ja si to neviem vysvetliť.. nakoľko moja stredná dostala kiahne pred vianocami asi 15 dní, na štedrý den dostala maličká 1 ročná a najstaršia ktorá s nimi spáva, chodí, a čakali sme že dostane aj ona, už sme jej dávali aj zubnu kefku po maličkej aby si ju dala do ust aby dostala, aby sme mali pokoj, lebo v septembri pôjde do školy a do dnešného dňa nič.. Lekárka krútila hlavou že neverí, že tri sestri všetky doma spolu, este aj jeden uterák sme jej dávali a fakt nedostala... 😝 tak to asi musí prísť čas aby dostali alebo neviem.. 😒

mareli
26. jan 2014

@slava76 dakujem za reakciu...tak to je ozaj postavene na hlavu...aj moja mala pojde v septembri do skoly, tak som uz chcela byt "za vodou".

ivana82
27. jan 2014

Ahojte, vcera na obed sme syncekovi objavili dve bodocky, v skolke maju kiahne, tak sme si mysleli, zte su to ony, ale jedna vyrazka uz poobede nebola, zato ta druha ho skriabe a dnes ma uz na hrudniku 2 a na brusku dalsie 2 bodky, 1 na hlavicke, teplotu nema...Mozem mu dat na ne nieco uz teraz alebo az ked sa zvacsia a zacnu mokvat? Viem o betadine, fenistile kvapkach, dithiadene...co este zabera? fenistil gel? dakujem za kazdu radu

ivkafu
29. jan 2014

Dievcata, tak nas maly ma tiez, ale uz chrasticky sa mu robia, nove nepribudaju, tiez ich ma vsade, ale chcem sa opytat, kedy ste sli von, na prechadzku. Dakujem

slava76
3. feb 2014

@ivkafu ahoj. von sme išli až po 10 dňoch.. kiahne sa nesmu ochladiť... radšej vydržte a budte v teple... to nás upozrňovala naša lekárka..

slava76
3. feb 2014

@ivana82 my sme začali dávať až vtedy ak sa začali škriabať a to dithiaden, ale figu pomáhal .. na teplotu sme dávali paralen, potom fenistil gel ale opatrne , a este čo pomáha vraj kupel v hyperpangamíne , to je taká modrá vodička ,dá sa kupiť v lekárni v tom som maličkej kupala dupu, lebo mala este aj v pišulke kiahne .. a to ju trochu upokojilo...

matavranka
10. feb 2014

moja Simka 3,5 roka ich ma odvcera, doktor vyslovene zakazal kupat a sprchovat sa najmenej tyzden ☹, davam fenistil kvapky a Tanno Hermal potierame, zatial chvalabohu nesvrbi , ma ich cca 20 ks a ked som ju vecer naterala tak nove som nevidela, tak neviem ci to este prepukne alebo ako.
Zatial zvladame dobre - sama sa na sebe smeje ze vyzera ako lienka. Hm nech jej ten optimizmus vydrzi 🙂

erikasadek
20. feb 2014

@dahra za seba u nas to tak je mala ma rok naschval som ju doniesla na návštevu aby dostaa kiahne je kojena a nic presli 3 týždne a nic... 😢

kimina7
22. feb 2014

@fifi284 Len keby to este niekto potreboval, tak na kupel 10-15 minut (nie horuce)....10-15 cm vody do vane a dva baliky sody bikarbony tj. 200 g. Nam to velmipomohlo. Pripadne cez den zarobit trosku a natriet ak by svrbelo

fifi284
22. feb 2014

@kimina7 nooo, zatiaľ sme nemali, tak sa určite rada zíde. Ďakujem. 🙂

charllotte
22. feb 2014

nie je tu niekto z okolia Ziaru nad Hronom? potrebovali by sme nachytat kiahne, este sme nemali.....syn 7 r a dcera 4..... 😖 😀