Čo na ovčie kiahne?
Mamičky, poprosila by som Vás o nejaké rady ohľadom liečby ovčích kiahní .... Moja Karolinka má už 3. deň ovčie kiahne. Kúpeme sa v hypermangáne a natierame Fenistil gelom a Tantum Verde kloktadlom. Myslím si, že jej to veľmi pomáha ale i napriek tomu máme niekoľko veľmi škaredých mokvajúcich pupáčikov. Chcela by som od Vás nejaké osvedčené rady ako ošetrovať takéto pupáčiky, aby z nich neskôr potom nevznikli jazvičky. Ďakujem 😀
@zuzub starsia mala na dlani jednu a to tiez dlho, neskor sa jej akoby zacala vstrebavat...ale mladsia ma take velke pupence, to ked na to pozeram, tak mi je nedobre....ale stazuje sa len vecer, tak to jej s pudrom zatriem, pripadne zinkova mast, ale nejako to nezabera...stale velke, jeden ma taky cca 1cm priemer....
v puse mozno repikovy caj dat pit, ja ju v tom oplachujem, sa riadne poti v tomto teple...
Prosim moze byt pri kiahniach biely povlak na jazyku? Syn ma uplne biely jazyk a na nom ma 3kiahne neviem co by som mu na to dala.v lekarni mi dali tantum verde sprej.
vsetky deti mali a my sme ich vobec nekupali...natrela som telo tekutym pudrom.intimne miesta tantum rosa a tvar tantum verde.a davala som dithiaden.pri malej 8 mes.fenistil a tantum rosa🙂
Teploty nema a pije dost vodu,caje....
Ahojte my sme kiahne prekonali pred dvoma týžd. Musím skonstatovat ze v celku veľmi dobre. Dostali ich obidve dcerky naraz. 7 ročná a 18 mesacna. Riadila som sa radami našej Dr. a som spokojna ze to prebehlo tak dobre. 2-3 krat denne sa kupali v hypermangane zhruba 15 minút sa pohrali vo vani a sup von z vane. Ak to vecer veľmi svrbelo tak som mladsiu potrela Fenistilom a dala som jej aj kvapky Fenistil. Ale masticku len v kritické dni čiže 3,4,5. Staršia mala aj na jazyku a v krku. Pila a kloktala 2 dni repikovy čaj a bolo po probléme.chrasty nam uz odleteli a sme z toho vonku🙂)) držím všetkým palce 🙂
@majockaaaa prosim ta mala na jazyku j biely povlak?
Ano mala
@zuzub ano mala aj povlak nie úplne na celom ale flaky
kočky, moj syn mal strašný priebeh, 2 x som bola na pohotovosti, poradili mi super vec - Betadine roztok, kupite ho v lekárni, používa sa na chirurgii na dezinfekcii a vôbec neštípe, je to presne na tie chodidlá, dlane, do ústnej dutiny (neviem, či tam sa neriedi - poraďte sa), syn mal kiahne aj v konečníku a hrozne ho to bolelo, toto ho vôbec neštípalo, skludnil sa, aj si pospal, ja som mu to tak jemne oblievala tym, nakúpene sme mali podložky na prebaľovanie a na tom, lebo to strašne farbí, ale super to pomáha... a na ukľudnenie aj fenistil a keď bolo zle aj dithiaden, aby aj spať mohol, inak mal hrozné bolesti...
@majockaaaa dakujem lebo syn ma biely jazyk a som nevedela ci to je pri kiahniach alebo to moze byt nieco ine.
@pe presne tak súhlasím bethadine zelená flasticka je super🙂!
veru niekedy je priebeh hrozny, ale chvalabohu, ze len raz ich dieta ma a pokoj, syn bol este velmi maly, mal iba rok a pol, ked ich mal, dcerka mala tri a pol a super jej to prebehlo, no veru prezili sme, sme mudrejsi, poradime dalej 🙂
@zuzub skús ten repik kúpiť nech pije z neho čaj ti mu pomôže raz dva. Fakt a ked by si sa rozhodla kúpať ho v tom hypermangane kľudne nech si oplachnut ústa - trosku poklokta. Uvidis po dvoch dňoch bude jazyk ok. Tie kiahne ho v ustach nebudú trápiť. Povlak zostane dlhsie
@majockaaaa dakujem zajtra mu uvarim ten repikovy caj.
no vsetko precitane 🙂) zoznam napisany a zajtra mozem ist na nakup do dr max lekarni 🙂 mame kiahne aj my 🙂
Ahojte, my máme kiahne uz 8. den, su uz chrastičky, velmi nám pomohol hypermangan, viem to podla toho, ze tvaričku sme nekupali a tam sa jej to aj dlhšie hojilo. Teraz sa malej objavilo cosi v oku, najprv mala len akoby prasknutu cievku, ale teraz tam ma normalne pupáčik, volala som doktorke, vravela kupiť očné kvapky, nestretol sa tu niekto s niecim podobným, mám obavy ☹
Mna teraz skor mrzi to , ze kiahne sme mali začiatkom mája a je to uz 2 a pol mesiaca a mladšej zostali 3 jazvycky na cele a staršej jedna nás obocim. Boli tam tie najstaršie kiahne tie prve.:( mala ma 19 mesiacov a staršia 7 rokov. A pritom som dávala veľký pozor aby si ich neskriabali. Odpadli úplne same a aj tak zostali jazvycky :(
Ahojte píšete, že kúpať v hypermangáne. A to sa môže? Ja som si stále myslela, že sa nemôže pri kiahňach 😒 . Utekám kúpiť a šup do vodičky. A to môžem od prvého dňa? ☹
@maja5 ano od prveho dna, trosinku dat do vody aby bola svetlo ruzova, ved ti poradia v lekarni 😉 keby bola kupel moc silna mohla by "popalit" kozicku...my sme boli s dcerkou pri mori prave ked kiahnovala, aj ta morska voda super pomahala...natierali sme tantum verde a fenistilom, este odporucaju tanno hermal lotio...davat fenistil kvapky tiez, keby moc svbelo tak skuste fenistilom potriet, skore uzdravenie
Baby, a dokedy to treba potierať tým tantum verde a kúpať v hypermangáne? Až kým tie chrastičky neodpadnú?
A ako dlho Vám trvalo, kým sa Vám súrodenci od seba nakazili (ak sa nakazili teda) navzájom? Dcérka má 5,5 roka - má to zo škôlky ešte spred Vianoc, ale prejavilo sa jej to až v stredu minulú. Synček má 2 roky, do škôlky sme chodili s dcérkou, tak som si myslela, že teoreticky by to mohli mať aj naraz, ale zatiaľ nič. Dokedy môžem čakať, že to chytí? Dr. nám preventívne zakázala chodiť von aj s ním, tak sa dosť desím, že bude doma 5 týždňov, a nakoniec aj tak nič nechytí... 😝 Dieťa je infekčné, kým nemá všade chrastičky, čiže cca ešte 3 týždne (21 dní po) po malej to môže dostať? Dobre to rátam?
Tanno hermal lotio,to zabera najlepsie. My sme tiez dostali po vianociach kiahne,natierala som tantum verde a nehojilo sa to moc. Potom som kupila to tanno hermal a hned po prvom natreti vyzerali lepsie.. Infekcne dieta uz nie je vtedy,ked ma uz chrasty. Deti to zvycajne nedostanu naraz,ja tiez cakam uz od 30.12.,ze to dostane dcera a nic :( Kamoskam to vacsinou dostali druhe deti taky 14 den od nakazenia.. Moze to byt aj 21 dni. Pevne nervy,je to onicom mat obe deti doma,ked nemozu ani von :(
Ja som nedala vobec nic, aj ked mame kupene, pretoze maly sa nechcel natierat a uz nam pekne odpodavaju chrasticky po 10 dnoch. Jedine coho sme sa vyvarovali boli kupanie a sprchovanie, okrem rychleho umytia ritky...
@katrinka8 Ja som kúpala v hypermangáne každý deň veľmi nakrátko a keď mali už po celom tele iba chrasty, tak som ich nechala v hypermangáne máčať asi 15 - 20 minút. Chrasty sa rozmočili a krásne zliezli z telíčka. Zabránila som tak tomu, aby si ich odškrabovali. tiež som používala tanno hermal, deti to tak nesvrbelo. To, že nemáš so synom chodiť von je podľa mňa blbosť. U nás to prvá dostala staršia a na 20ty deň, keď som si už myslela, že som za vodou, tak to dostala aj mladšia :D Kľudne s ním choď von, nie je dôvod, aby bol stále doma. Raz to musí dostať každé dieťa... myslím, že každý rodič s tým počíta 🙂 A to mali moje bambuľky také kiahne, že sme skoro v nemocnici skončili, úplne na kompletku boli vyhádzané. Bolo to dosť ťažké, ale prešli sme si a máme pokoj 🙂
@katrinka8 Ahoj, mne to starší doniesol zo školy - malá to dostala presne po 14 dňoch ako sa objavili jemu a tiež kamarátkina dcérka. Syn mal viac vyrážok-natrela som asi 2x tanno-hermalom, 1x som vykúpala v hypermangáne a 2x v repíku s harmančekom. Za 8 dní už bolo všetko v pohode. Dcérku som natrela len 1x, tiež 1x hypermangán a 1x repík+harmanček-tá mala asi max.20 vyrážok - za 7 dní sme už boli vonku. 😉
A ak to syn ešte nemá, tak s ním normálne môžeš chodiť von - ja som s dcérkou chodila - kým sa nevyhádzala - potom sa väčšinou hovorí 10 dní alebo kým sa nespravia so všetkých vyrážok ktoré praskli-boli vodnaté chrasty. Ja som so starším bola vonku na 10 deň - na kontrole a s dcérkou ako som už napísala za 7 dní - nemala už žiadne vyrážky len chrastičky-zo 10....
Baby, v dobrom, nezatierajte ich!!!
Ked sa vam tak dobre pri zatierani hojili, bolo snad viac napriek tomu nez vdaka tomu. Kiahne NICIM nenatierat, nechat volne dychat. Mikrociastocky virusu nechat unikat do vzduchu, nie nasmerovat toto prirodzene vylucovanie zapchatim hlaviciek na vnutorne organy! Su to najnovsie zistenia! Nerobte svojim detom zalohu pasoveho oparu do buducnosti atd...
Kupeme v hypermangane stacia. Kupat sa pri kiahnach nemoze, ale hypermanzan je vynimka - ten vysusuje aj ked je vo vode. Spojite prijemne s uzitocnym. Stoji to pritom par centov. Voda moze byt aj silnesjie rozova. Aj viackrat denne.
Na ukludnenie fenistil kvapky! A staci.

co na kiahne na chodidlach a dlaniach? mame uz viac ako tyzden kiahne a vsetko uz mame chrasticky, len na chodidle a dlaniach ma skarede pupence a kedze tam je hruba koza, tak nie a nie to prasknut, a ma veru skaredo ich navrete 😖