Čo robiť, ak nezaberajú lieky proti horúčke?
ahojte mamicky,
chcela by som vas poprosit o pomoc. dcere 13 mes. nezaberaju lieky proti horucke. posledna skusenost teplota 40,1 a ani Nurofen, ani Paralen ci uz cipky alebo sirup nezaberali. sprchovanie, kupanie alebo studene obklady mali len kratke efekt hned ako sme skoncili teplota znova vyletela. skusala som aj ochladzovanie telicka aj recepty ako struhane zemiaky - ale bez vysledne.
prosim dajte napad co by mohlo pomoct ake lieky su este dostupne
dakujem pekny den
@cakemama vidis ty mas pocit ze ja hazardujem so zivotom svojho dietata, lebo mu nezrazam horucku a ja si myslim, ze ty skodis tomu svojmu, lebo zrazanim teploty chorobu zbytocne predlzujes...kolko v priemere trva tvojmu dietatu vyzdraviet, ked mu horucku zrazas? Budem tipovat, ze je to cca 7 dni, kym choroba odoznie, mozno aj viac. U mojho dietata choroba nikdy netrvala viac ako 4 dni, kedze som mu horucku nezrazala, telo si s tym poradilo samo a pomerne rychlo. ATB sme nikdy brat nemuseli...tak sa zamysli nad tym, ci som svojmu dietatu naozaj tak poskodila tym, ze som ho z choroby dostala skor a nenechala ho trapit sa zbytocne dlho...lebo faktom stale ostava ze ked zrazis horucku, spomalis proces uzdravenia. A mam s tym nejednu skusenost...namiesto zrazania horucky som riesila som veci, dbala som na to, aby dieta nebolo dehydovane, sledovala som vsetky ostatne prejavy choroby a keby bolo moje dieta naozaj v ohrozeni zivota, isli by sme na pohotovost. Viem posudit, kedy je to naozaj nutne, kedze som zdravotnicka...
Ale ty samozrejme mozes verit comu len chces, ja tu nie som od toho, aby som ta presviedcala, alebo nebodaj tu tvrdila ze ohrozujes svoje dieta na zivote. Pekny den
@marionmarion , ale toto sa dá u väčších detí, nie u 13 mesačných drobcov, keď ešte maminka nevie, ako na teplotu bude reagovať...Vieš, ono je to pekné, že nemusíš dávať lieky, ale stačí raz...mám dieťa ktorému bežný febrilný kŕč vyvolal ťažký epileptický záchvat, do tej doby sme o epilepsii nevedeli, ťažko povedať, či mala, alebo nemala, nemala záchvaty. Dnes dieťa je vývinovo pozadu a s veľkou pravdepodobnosťou za to môže práve to 1apol hodinové hlboké bezvedomie, kedy doktorom nereagovala ani na bolestivý podnet , spôsobené horúčkou...Takže za mňa...áno, horúčka ohrozuje mozog, netvrdím, že každý raz niečo poškodí, ale stačí raz...
@cairka Febrilne krce nie su z vysokej teploty, ale z rychlo stupajucej alebo rychlo klesajucej, cize aj prave po podani lieku na znizenie teploty, dieta moze dostat febrilne krce ak teplota rychlo klesa. Ak teplota rychlo stupa a dieta dostane febrilne krce, tak rodic si este ani obvykle nestihne vsimnut, ze dieta zacina byt horuce. Febrilne krce nesuvisia s epileptickymi zachvatmi, u vas to pravdepodobne bol hned od zaciatku epilepticky zachvat. Mali ste ho iba raz? Nebolo to po ockovani?
@alikaa no super.. a ti doktori urcite vsetko liecia alternativne, vsak? na to tiez zrejme nepotrebuju medicinu... no, uz viac ani nenapisem, nechcem nikoho urazit...
pekny den a hlavne, nech sa vsetky choroby vyhybaju tvojim detom, pretoze s tymto pristupom by si si asi ani nevsimla ak by nahodou dostali napr. meningitidu..
@alikaa , bolo to týždeň pred plánovaným MMR očkovaním, že by to bolo z toho? 🙄 a febrilné kŕče veru súvisia s epi...síce len v malom percente (tuším 3-5%) ale vedia vyvolať epilepsiu, bohužiaľ. A nemala od začiatku epi záchvat, mala najprv 9 minútový febrilný kŕč a po asi pol minútovom prebratí dostala epi záchvat. Zhodnotili to tak aj lekárka zo záchranky, ktorí došli akurát keď končil ten febrilný a ktorým cestou do sanitky upadla do hlbokého bezvedomia, aj lekári z JISky, ale tak neviem, keď píšeš... možno si ju lepšie zdiagnostikovala na diaľku 😝
Tak tu udávajú 1-4% riziko vzniku epilepsie, ale tak len že to nie je môj výmysel . V odseku "Komplikované febrilné kŕče" http://www.choredieta.sk/index.php/caste-proble...
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC193...
@marionmarion tak niečo som našla, ale nemôžem povedať, že by to dokazovalo to, čo som písala 😕
Je to 11 stranový dokument o prospesnosti horúčky a o tom, ako ju v histórii navodzovali, keď neprišla spontánne.
@demo dakujem, pozriem sa na to 🙂
@alikaa http://casprezeny.azet.sk/clanok/101472/rychla-...
tu je len jeden clanok, ktory to dokazuje, mozem ich najst aj viac..
@jana_eyre po prve fakt doveryhodny zdroj. Po druhe nikde tam nepisu, ze niektori ludia nemaju pri meningitide ine priznaky iba vysoku teplotu. Tych prvotnych priznakov je az az. A po tretie, moj nazor je, ze tento typ meningitidy je celkove zlyhanie imunity a ja od prvych priznakov akejkolvek choroby imunitu podporujem maximalne ako sa da, aby sama vedela bojovat s akoukolvek chorobou aka prave prichadza a zrazanie teploty je v tomto pripade velmi zla moznost, lebo nedovolime imunite bojovat na 100%. Meningitidu nevyliecis tym, ze zrazas teplotu, cize zas ako som pisala vyssie, treba riesit vsetky ostatne priznaky a nie teplotu, ktora telu pomaha bojovat s chorobou.
@alikaa vklude ti najdem doveryhodnejsie zdroje /ehm je tam meno lekarky, ktora naozaj existuje/ - len som nemala cas googlit dlhsie. /btw. poprosim aj teba o nejake doveryhodne zdroje, ktore dokazuju, ze sa teplota nad 40 nema zrazat../
ak by si vsak citala s porozumenim, tak by si pochopila, ze nikde nepisem o tom, ze sa meningitida lieci zrazanim teploty, ale pisem o tom, ze tym, ze ju nikdy nezrazas, nemozes defacto prist na to, dostatocne skoro ze sa teplota zrazit neda a tym svoje deti /ktore potencionalne mozu byt deti, ktore ine priznaky ako teplotu mat nebudu/ vystavujes riziku ze na meningitidu prides neskoro.. Mozem len zopakovat, niekedy INE PRIZNAKY CHOROBY PROSTE NIE SU..
Moj syn mal vysoku teplotu, nedala sa zrazit, nebolo mu nic ine - nemal sople, zacervenane hrdlo /ja som ho zacervenane nevidela, dr. sa neskor vyjadrila ze trocha cervene ho ma/, nekaslal - iba teploty/40,1 najvyssia po odpocitani/.. na pohotovosti hned riesili ci sa nejedna o meningitidu.. nastastie ju nemal, mal vraj anginu, ale hrdlo tvrdil ze ho neboli..
Keby ju mal a ja by som ho nechala v teplotach, ktore by som nezrazala /nemala som co ine riesit, kedze ine priznaky nemal/ asi by sa uz tu vedla mna nehral..
a naozaj sa mi "paci" ak clovek BEZ medicinskeho vzdelania napise, ze "jeho nazor je, ze ide o zlyhanie imunity".. preco si este nedostala nobelovku?
@jana_eyre Moje info su od doktora Mendelsohna (z knihy, cize ti sem neviem dat odkaz + nasho pediatra). Tato tema sa tyka zrazania teploty, takze ja stale hovorim len o zrazani teploty a ty o lieceni dalsich priznakov chorob, ci meningitidy. Zrazanim teploty nijako nepodporis liecenie meningitidy, to je ta podstata co som chcela napisat. To ci ju dieta ma, ci nema, vobec nesuvisi s tym, ci zrazas/nezrazas teplotu. Splietas hrusky s jablkami. Pre mna je priorita sledovat dieta, ako sa citi, chova a nie teplotu.
@alikaa no, tak by som ta poprosila aby si mi nestrkala do ust slova, ktore som nevyslovila..
neriesim tu nic ine, cela tato debata vznikla len preto, lebo som napisala, ze by si si pri svojom nezrazani teplot ani nevsimla dostatocne skoro zavaznu chorobu..
takze logicky sa stale jedna o zrazanie teploty, ja som len dala konkretny priklad, pri ktorej chorobe sa teplota zrazit neda a nema sa podcenovat..
@jana_eyre a ja som napisala, ze vsimla, lebo sledujem dieta a nie teplotu. To ze niekto nevie zrazit teplotu, neznamena to, ze ma zavaznu chorobu a naopak, zavazne choroby mozu byt aj pri nizsich teplotach (znama mala teplotu 37.5 a silny zapal pluc, s ktorym skoncila v nemocnici).
@alikaa ja viem, ze pisem uplne zbytocne a preto to aj pisem posledny krat - meningitidu som spomenula preto, lebo ma pri urcitom percente ludi take priznaky ako je iba vysoka horucka, ktora nejde zrazit.. ostatne priznaky sa dostavia az neskor a to uz byva casto neskoro /bud su z toho "iba" amputovane koncatiny, alebo je to umrtie/ takze je velmi dolezite SLEDOVAT horucku a tym samozrejme sledujes aj dieta - pretoze jedno bez druheho neexistuje..
viem, ze su aj ine zavazne choroby, pri ktorych horucka nie je vysoka, alebo nie je ziadna, tu sa vsak jednalo o horucku, ktora sa nedala zrazit a ty si radila mamicke, ze ju ani zrazat nema..
ja len dufam, ze mamicka si takto poradit nenechala a ze jej dieta sa citi uz lepsie..
doveryhodne zdroje uz hladat ani nebudem, pretoze cokolvek tu linknem je to uplne jedno..
prajem vsetkym zdrave deti a detom prajem rodicov, ktori nebudu hazardovat s ich zdravim..
@jana_eyre kašli na to, dámam z av nič nehovorí celkové prehriatie organizmu ,pri dlhodobej horúčke ,poruchy vnútorného prostredia až možný rozvrat vnútorného prostredia ,vznik možných neurologických poškodení následkom prehriatia organizmu či mozgu a pri dlhodobej vysokej horúčke možný až edém mozgu a hrozivé následky .....plus ak k tomu pridáme primárne ochorenie tak je krásne dokonáno a potom rodičia vypisujú ako lekári poškodili dieŤa alebo nič s ním nerobili a pritom ak nejde horúčka zraziť stačí smer špitál ,odberú krvné odbery ,kultivácie ,dieŤa bude rehydratovené infúznou terapiou ,chladené a zaháji sa liečba možného primárneho ochor a dieťa je pod dohľadom dr a zdr....keby sa niečo viac dialo vedia zakročiť....to píšem pre zvyšné mamičky ,ktoré to čítajú,aby potom neplakali ,čo svojím čakaním podľa rád
@alikaa a pod ,ktoré nemajú zdr.vzdelanie postupovali a zbytočne si poškodili dieťa ..... 😖
@jana_eyre ano kazda mame iny nazor, na tom sa asi zhodneme a kazda robi to co berie ako najlepsiu volbu.
@janinah nikde som nepisala, ze sa ma rodic na dieta necinne pozerat a nic nerobit, iba ze zrazanie teploty liekmi moze byt kontraproduktivne a zbytocne chorobu predlzovat, pripadne aj komplikovat. Ved si staci precitat pribalove letaky.
@alikaa veˇmi málo toho vieš o detskom organizme ,to nie je dospelý človek a termoregulačné mechanizmy nie sú na takej úrovni ako u dospelého a je nebezpečné nechať dieťa v horúčkach a duplom ak nejdú zraziť dolu ,ale to vie len človek ,ktorá má znalosť a na deckom vedia tiež svoje v akom stave im dieťa privedú a buď si istá ,že to tým rodičom aj naložia a opodstatnene ....plus dieťa reaguje horúčkou napr aj pri kolapsovom stave ,dehydratácii a pritom môže byť dlho čulé a nič na ňom nevidieť ,len zrazu bum odpadne a prestane dýchať ..pred sekundou sa usmievalo ,blabotalo a zrazu bum ....a pritom dieťa je v kolapse už keď sa usmieva ,hovorí sa tomu špecifikum detského organizmu ,ktorý úplne inak reaguje ako dospelý organizmus....plus menej toho zvláda a to platí aj pri vys.horúčkach ,ktoré ak nejdú znížiť patria pod dohľad lekára .....
@alikaa
@cairka Na febrilné kŕče musí mať dieťa neurologické predispozície - nevzniknú len preto, že teplota prudko kolíše. Zrejme by sa tá EPI skôr či neskôr prejavila tak či tak a tie febrilky to len urýchlili.
@marionmarion Horúčku si zrážajú aj živočíchy - napríklad obžieraním vŕby - obsahuje kyselinu acetylsalicilovú, čo je vlastne acylpirín. Asi tie zvery vedia prečo to robia - nuž, ale ľudia sú múdrejší.
Ja na antipyretiká do 38,5 ani nepozriem, ale potom už áno.
dieta ma vysoke horucky a ty mas cas sa vypysovat na trapnom konovi? asi ze sa oblecte a utekajte na pohotovst ked to nejde zrazit!!!
ja mam skusenosti i take ze ked starsi mal 38,5 bol malatny ,bezala som nocnou hodinou na pohotovost ked mal 39,5 C napichli mu hydrocortizon a diazepam v nemocnicici a mladsi ked ma 40 C horucky je culy ,beha ,skace iba teplomer ukazuje taku teplotu pri nom je postup iny,na pokyn lekara davam az od 39,5 lieky na stiahnutie horucky,po 5 dnoch mu zidu same a bez antibiotik ale som som v spojeni s dr a ked by mal febrilne krce by som volala zachranku zatial sme nemuseli nastastie
@marionmarion a tvoje dieta asi nemalo zavaznejsie horuckovite ochorenie, lebo napriklad taky obojstranny mykoplazmaticky zapal pluc (podotykam bez kasla) s nezrazitelnymi teplotami okolo 40-41°C by si za 4 dni bez liekov proti horucke a ATB nezrazila ani omylom. Bud rada, ze si nic podobne nemusela zazit....Ked zazijes, pochopis a mozno prehodnotis svoje nateraz okliestene nazory...

horúčka nad 42st. poškodzuje nenávratne mozgové bunky,horúčka nad 40st. môže spôsobiť srdcový a obehový kolaps,čo nie je maličkosť....osobne zrážam horúčku u detí,ak je nad 38,5st. a budem tak robiť aj naďalej pričom sa riadim vzdelaním zdr. sestry a hlavne materinským inštinktom..... s 13mes. dieťaťom a horúčkou 40st. by som bola okamžite na pohotovosti