icon

Dakujeme Strapco - ORL rady

vlasa
14. mar 2011

chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵

billam
27. júl 2012

@strapco13 ok, vdaka...skocime asi na kontrolu...lekár bol podla mna to ok - dr.Mrazik, v Piestanoch...a on pred operáciou tvrdil, že po celkovej anesteze vraj nenarastie, len vsetko sa odtiaľ vybera /korene/

strapco13
27. júl 2012

@billam nakolko nosna mandla nema svoj obal ako maju krcne mandle, tak je vzdy riziko, ze tam nejaka ta bunka ostane...cize jeho tvrdenie je trosku odvazne, lebo v medicine nikdy nic neplati na 100%
ale v piestanoch su sikovny
ale poznam dietatko, co bolo v celkovej kazdy rok, co mu vzdy dorastla a az potom sa to upravilo a poznam deti co boli "len" v lokalke a viac im mandla nedorastla
cize je to indivindi
vo vseobecnosti plati , ze vacsia sanca dorast je po lokalke, u alergikov a obeznych deti...ale zas, na konkretneho jedinca to platit nemusi

billam
27. júl 2012

@strapco13 aha, ok...tak pojdeme asi na kontrolu.

strapco13
27. júl 2012

@ivana2301 najlepsie co mozes urobit je skontaktovat sa osobne s laktacnou poradkynou z mamily www.mamila.sk
ukaze ti ako spravne prilozit dieta, ako zistis ci dietatko pije na prsniku dostatocne, co je dolezite pri dojceni sledobat, comu je lepsie sa vyhnut /dudliky, flasky, klobuciky /
dolezity je spravny zaciatok dojcenia ..samoprisatie hned po porode, kontakt koza na kozu, ziadna separacia matky a dietatka, nisenie, spolocne spanie...to vsetko a viac vplyva na dobry rozvoj laktacie
pozri do mojho fotoblogu na clanok o mytoch pri dpojceni, dalsie strank o dojceni su ww.mamila.sk a http://dojcenie.wordpress.com/
a kludne mi napis, mozme si prebrat jednotlive veci
co sa tyka formovaca..nakolko bradavky sa vyvjaju az po porode, a dieta sa prisava na dvorec a nie na bradavku, tak su v podstete zbytocne a len dopredu stresuju matku, lebo jej davaju info, ktora vobec nie je pravdiva, ze z jej prsiami nieco nie je v poriadku
mastit..pokozka musi aj dychat, nemusis specialne kremovat, navyse lanolin je zivna poda pre bakterie a hlavne huby, cize pozor na mykozu /vtedy sa lanolin vobec nesmie/

strapco13
27. júl 2012

@liviadanova nosne kvapky do nosa ako nasivin a pod..ale max 7 dni aby nevznikla zavislost..uvazovala by som aj o lokalnych sprajoch do nosa..lokalny kortikoid alebo lokalne antihistaminikum

strapco13
27. júl 2012

@evelyin pozri moj clanok o toalte nosa a zapel stredneho ucha .,.tam je rozpisane ako pomoct

ivana2301
28. júl 2012

@strapco13 ďakujem Ti veľmi pekne za odpoved.Ušetrila si mi veľa koruniek,ktoré by boli vyhodené za veci ktoré nepotrebujem.(formovače bradaviek,krém s lanolínom a podobne..)Veľmi si vážim že si mi ponúkla pomocnú ruku pri riešení problemov ohľadom dojčenia.

strapco13
28. júl 2012

@ivana2301 akekolvek otazky..kliudne sa pytaj

carodejnica
29. júl 2012

@strapco13 Ahoj strapčo, teraz prosím radu pre seba. No týka sa to síce oka, ale slzného aparátu, to je prepojené s nosom, tak mi dúfam, budeš vedieť poradiť.

Od štvrtku pozorujem, že mi slzí pravé oko a od piatku večera ma začala ma pobolievať tá "gulička" v kútiku oka, a bolesť sa šíri ako by smerom dovnútra k nosu a smerom dole k lícu, je taká tupá, hlavne večer a na dotyk, ale nie neznesiteľná, len taká "otravná". Keďže bol víkend, "naordinovala" som si dcérinu mastičku do oka - Fucithalmic, vyštudovala som si v príbalovom letáku, že ho môžu tehotné a že sa používa pri liečbe zápalu slzného vačku.
No, ale mám dojem, že to nepomáha, neviem, či som si viac neublížila, ☹ zajtra uvažujem, že zbehnem k obvodnej lekárke, ale zrejme ma pošle na očné... horšie, že nemám, kde dať dcéru a v 38týždni lietať po Žiline po doktoroch sa mi tiež akosi zrovna nechce, takže sa chcem poradiť, či sa toho nedá nejak zbaviť doma.. 😒

Veľmi pekne ďakujem. 🙂

strapco13
29. júl 2012

@carodejnica na ocne mozes ist aj bez doporucenia obvodneho..cize si usetris nastevu
moze to byt prievan..zapal tvaroveho nervu jeho vetvy co ide od ucha k nosu..tam pomaha suce teplo
alebo upcahyr slzny kanalik..nadchu nemas?, ak ano tak nosne kvapky, antihistaminika, uvolnit nos, tym sa spriechodni aj prepojenie medzi nosom a okom
a kedze od 16 tt tehu sa tvori kolostrum..tak si skus vytlacit mliecko a nakvapjat do oka aj do nosa

carodejnica
29. júl 2012

@strapco13 Nie, nemám nádchu... len to oko mi stále slzí, zrejme to bude ten kanálik? ... takže obvodná to neporieši, asi však? Tá je totiž u nás v dedine, na očné musím do žiliny ☹

strapco13
29. júl 2012

@carodejnica zalezi od obvodnej 😅

carodejnica
29. júl 2012

@strapco13 Ďakujem za tvoj drahocenný čas 😵 , skúsim teda najskôr tam a potom s uvidí, do ZA sa dostanem najskôr v stredu... 😒

jaruska8
30. júl 2012

Ahoj, mám otázku, malá bola pred 5 dňami v kontakte s neterkou, ktorej v ten deň vystúpila teplota na 38,3 stupňa, bohužiaľ až potom vysvitlo, že ju už tri dni bolelo hrdlo a nikomu to nepovedala, neviem, ak to bola angína, tak koľko dní od nakazenia by sa mala prejaviť????? Ďakujem!!

strapco13
30. júl 2012

@jaruska8 ono zalezo od toho co jej to bolenie hrdla sposobolo..kazda chproba ma rozne inkubacne doby, od jedneho dna az po dlhsie..napr infekcna mononukleoza ma do 21 dni
cize tazko povedat 😒

jaruska8
30. júl 2012

@strapco13 No, viem, hlavne som chcela vedieť angínu... Dík.

strapco13
30. júl 2012

@jaruska8 ale angina moze byt virusova, rozne bakterie, a aj infekcna mononukleoza moze ist spolu s anginou
angina je zapal hrdla..ale nehovori to o tom, co ju sposobilo

jaruska8
30. júl 2012

@strapco13 No veď sa uvidí, zajtra každopádne pôjdeme k lekárke, ak bude teplota pokačovať... 😒 Ďakujem.

strapco13
30. júl 2012

@jaruska8 vy mate teplotu uz? ci s neterkou k dr? to este neboli?

jaruska8
30. júl 2012

No, my máme teplotu tiež, dnes z ničoho nič vystúpila, lenže mǒžu to byť aj stoličky, preto sa pýtam.
@strapco13

strapco13
30. júl 2012

@jaruska8 tak to by sedelo skor na chorobu, kedze ste boli v kontakte s chorou

jaruska8
30. júl 2012

@strapco13 Veď to, blbá zhoda náhod, veď preto uvidíme, inak super, že si si našla čas a zajtra sa ozvem, že ako sme dopadli, dúfam, že sa vyhneme ATB a v najhoršom prípade to bude len nejaká viróza. 😒

strapco13
30. júl 2012

@jaruska8 drzim palce
a ine priznaky okrem teploty?
ak by vyskocil soplik..kukni do mojho fotoblogu na clanok o toalete nosa

jaruska8
31. júl 2012

@strapco13 No, teplotu zatiaľ dnes nemá. Len sem-tam zakašle, no vyšiel jej posledný očný zub, žeby nakoniec nie stoličky, ale ten očný?????

nanip
1. aug 2012

@strapco13 Ahoj. Píšem sem, lebo mi to poradili maminky tuto v diskusii. Chcela by som ťa poprosiť o radu ohľadom mojej dcérky. Pred mesiacom prekonala kiahne. Po kiahňach sa jej vytvorili na hrdielku také biele fliačky, nielen po mandliach, ale aj okolí. Bola vtedy poriadne zachrípnutá. Dr. povedala, že sú to kvasinky a kázala vyplachovať repíkom. Po cca 5 dňoch fliačky zmizli, no zachrípnutie zostalo ešte asi vyše týždňa. Horšie však bolo, že v tomto období začalo malú napínať. Nikdy nezvracala, no napínalo ju. Trvalo to tak dve - tri hodinky. Potom prešlo. Zopakovalo sa to po 3 dňoch a potom zase. Keď som sa jej pýtala, či jej je zle od bruška, tak vravela, že asi nie, že ona si to cíti v hrdielku. Vždy pri tom veľmi zívala, vravela, že ju to núti. Keď jej to prešlo, papala nrmálne, nepozorovali sme žiadne nechutenstvo.Šli sme k našej lekárke, urobila jej krv, moč na bielkovinu aj labák, stolicu na parazity, výter z hrdielka, CRP - všetko bolo v poriadku. Nasadila jej Preventan, B a C vitamín, probiotiká Dophillus. Asi 7 dní sa malá držala, no dnes zase, plakala, že ju núti na zívanie, aj ju pár krát naplo a tak ako predtým vravela, že si cíti hrču v krku, keď prehĺta slinky, akoby jej tam uviazol cukrík. Tak mi to opisuje. Na hrdielku sa jej už tie biele flaky viac neobjavili, ale v pusinke ich má stále, urobia sa po dni zmiznú, urobia sa inde. Máva ich na perách a líčkach z vnútornej strany. Už je toho podstatne menej, ale stále je. Výter jej vyšiel úplne negatívny, tak neviem, či by to mohli byť tie kvasinky a sposobovať takýto problém. Ťahá sa to už takto mesiac, malá je už z toho nervózna a my s mužom už poriadne vystresovaný, že kedy čo zase bude. Ešte musím spomenúť, možno to v tomto prípade nebude doležité, ale radšej. Malá je alergička na mliečko. Vieš nám prosím poradiť, čo s tým ďalej?

spy23
1. aug 2012

@strapco13 ahoj mozem sa spytat co clovek moze vziat od bolesti ked ma zapal nosnych dutin??beriem antibiotika a strasne ma boli ta strana na ktorej mam zapal,dakujem za radu

zuzikmeduzik
1. aug 2012

@strapco13 Ďakujem Strapco, rada Ti napíšem, ako sme dopadli, len naša pediatrička má teraz dovolenku do polovice augusta. So zastupujúcou dr. by som to neriešila, hoci ma možno návšteva k nej neminie, malý včera dostal teplotu cez 39, nič iné okrem teploty mu nie je. Dávam mu Brufen každých 6 hodín, uvidím, ako sa to bude vyvíjať ďalej. Zatiaľ Ti prajem pekné leto. Ozvem sa.

careamell
1. aug 2012

Ahoj, ja by som mala otázku týkajúcu sa mňa...celý život dýcham ústami, jednoducho neviem dýchať nosom, teda viem, ale nenadýchla by som sa dostatočne, mám aj vysoké podnebie, to mi vravel zubár. Môže mi to v živote spraviť nejakú šarapatu? Alebo to nie je žiaden problém, všimla som si to totiž aj u dcérky...Ďakujem 🙂

strapco13
1. aug 2012

@jaruska8 ono pri zubkoch je oslabena imunita, deti si vtedy castejsie strkaju vsetko do ust..cize moze chytit ocico..ako sa mate dnes?

strapco13
1. aug 2012

@nanip citala som aj tvoju temu, tak sa vyjadrim aj k tomu co bolo tam pisane
aj ju tie flaky bolia..ak bolia..moze ist o afty
ak nebolia tak skor mykoza, beznym vyterom ju nemusia zachytit, chcelo by to cieleny vyter na mykozy, zrejme ma podrazdenu sliznicu, olabenu imunitu po kiahnach..bolo by vhodne nasadit nieco na podporu imunity, probiotika /tie na to ak by bola mykoza hlbsie, kde sa vyterom nedostanu, a zaroven sa podpori imunita/..kedze toto mate a nezabera to, uvazovala by som o celkovych antimykotikach
ale kedze citi hrcku v krkumoze to byt cysta, le moze to byt este nezahojena sliznica...cize dala by som spravit sono krku..to by vylucilo aj pripadne zmeny na stitnej zlaze, zatil by som skusila inhalacie slana voda, vincentka ..pozor na dlhodobe uzivanie, klokatnie ci vytireanie pusinky repikom ci amilkami..vo velkom mnozstve mozu sposobovat vysusanie sliznice a to potom moze robit pocit ze v krku nieco stoji, zavadzia, skriabe a pod, a navyse su to alergeny, cize moze sliznica po nich reagovat opuchom..ale su vynikajuce na hojenie, len ak sa stav nelpsi, tak vymenit, za nieco co nevysusuje. Rovnako pozor na mentol, eukalyptus a pod..tiez vysusuju sliznice
cize ..zopakovat vyter na mykozy, skontrolovat hlasivky /nestaci kuknut do ust, treba zrkadielkom alebo hadickou cez nos pozriet hlasivky/, sono krku
a ine priznaky? ako dycha nosom alebo ustami?