Dakujeme Strapco - ORL rady
chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵
@strapco13 ahoj, potrebovala by som poradiť. Môj syn ide za týždeň t.j.22.6. na vybratie nosnej mandle a má teraz múčnatku. Zajtra idem s ním ku pediatričke, aby mu dala na to nejaký liek, len som chcela vedieť či to nie je kontraindikácia na tú nosnú mandľu, veľmi by som chcela ísť na tento termín. Inak je úplne zdravý. Vopred veľmi pekne ďakujem.
@jezkomanka z toho co pises moze ist o alergiu alebo o zvacenu nosnu mandlu, aj ked ta je v tomto veku este nepravdepodobna
ak kojis, po toalete nosa nakvapkaj svoje mliecko do kazdej nosnej dierky
pokial si na UM..kazde UM je vlastne z kravskeho mlieka a to moze zahlienovat...tak potom nejake hypoalergenne, ci take co ma rozlozenu tu bielkovinu kravsk. mlieka /to uz by ti mal poradit pediater, v UM sa nevyznam/
skus probiotika..posulnuju imunitu
pokial to nezaberie nasadila by som antihistaminika..pomahaju uvolnovat dychacie cesty, plus liecia alergiu
nie je nikto z najblizsich chory?..moze to chytit od niekoho
ked ju pusinkujes..nema prilis slany pot?
@strapco13 ahoj, chcela by som sa spytat na tvoj nazor. Andrejko je zive a vesele dietatko. Len ho pricasto navstevuju choroby.
teraz mal virozu, 4 dni horucky az 40,5, crp neg., vyter na koky neg., ziadny kasel, sopliky, tie prisli potom tak o 2 dni teda len kasel. dostal trifed, ventolin. nezlepsoval sa, nechcel jest, len prsicko papal, tak sme isli znova k dr. nasadil mu cefzil a urobil vyter z hrdla. pseudomonas 1x. opakovane - prisiel s nou uz z porodnice. + zapalene hrdlo. o tyzden ziadne zlepsenie, teda uz zacal papat, ale kaslal a soplikoval. len v noci, odsat sa nedalo nic. sopliky mava vzdy zadne. odoslany na DOA, urobili krvne testy + rontgen. Zahlenene priedusky, krv celkom ok, len igG 3,4 / igA 0,05/ igM 0,46/ igE 47,0 dostal Biseptol + solmucol
standardne berie Zxyzal a helicid (od 12 mes. zisteny tichy reflux)
mame ist na dovolenku s dvoma dalsimi rodinami a ich detmi. teda mali sme ist zajtra v noci do chorvatska. dnes sme boli na ko. urobeny kontrolny vyter na pseudomonas. zajtra budu ciast.vysledky. DOA nam dr. odporucil dovolenku posunut o tyzden. lebo priedusky este nie su ok.
doma sme sa nakoniec dohodli, ze pojdeme az v nedelu v noci. kompromis, bo mm chcel ist sila mocou uz zajtra.
Andrejko byva casto chory. v 4 mes. prvy krat atb., potom 8 mes. zapal pluc, 10 mes. zapal priedusiek - velmi tazky, liecil sa z neho 4 t.
chces sa spytat na sliznicnu imunitu. dr. vravel, ze je velmi oslabena. co sa s tym da robit. myslis, ze mu more pomoze. k alergologicke - imunologicke sa ideme zajtra objednat. zxyzal nam predpisal pediater.
ja som od Andrejka virozu chytila tiez, teploty a tak. dostala som 1x od tehu atb. Amoksiklav. a az dnes sa citim dobre. lebo mi to chytilo dutiny.
@krakulka treba riadne presetrit, preco je imunita znizerna..ci je za tym nieco vrodene..alebo nejake lozisko v tele
plus moze byt kolonizovany tou pseudomonadou..to by chcelo cielene preliecit..snad sa to tentokrat podarilo a vyter bude OK
trosku mi vynechava mozog 😅 co myslis tou skratkou DOA?
more je na imunitu super..plus mozes mu urobit aj doma solny roztok a nech inhaluje pary, plus toaleta nosa /kuk moj clanok/ a su lieky na podporu imunity..to uz alergo.imunolog predpise podla vysetrenia
kedze byva zahlieneny..vynechat mlieko
a vylucit aj cystiscku fibrozu
Ahoj, bral som dva tyzden antibiotika na zapal prinosnych dutin, dnes som bola u krcnej a chcela mi prepichovat dutiny ale ja som odmietla, co mam robit aby mi to preslo a nemusela podstupit to drasticke prepichovanie, dakujem za radu
strapco13
dakujem za odpoved, vyter je negativny, tak sa tesim.
kravske mlieko Andrejko este nepil a ani sa tak skoro nechystam dat mu ho.
DOA - prepac / detska odborna ambulacia/
este jedna otazka. myslis, ze sa moze Andrejko na dovolenke trosku kupat. ideme na Rab v nedelu v noci. je tam velka pieskova plaz s pozvolnym vstupom do mora. cize velmi dlho voda len po kolena. lieky uz ziadne mat nebude, len xyzal a helicid.
chcela by som vás poprosiť o radu, boli sme pri dr, lebo dcérka mala soplíky, ani nie tak viditeľné, ale chrapčala a v noci nevedela spinkať pre upchatý noštek, keď som jej vysala, tak boli priesvitné...najprv som jej striekala Mar plus ale dr. povedala, že je to slabé, predpísala nám Pamycon a fenistil kvapky...sople už nemá, ale ešte keď zaspáva, tak chrapká.
Ako jej mám noštek čistiť, alebo ako predísť tomuto problému...? ´Dakujem
A ešte jedna otázočka, pamycon kvapky do nošteka treba po 7 dňoch od zarobenia vrátiť do lekárne, alebo ich môžem ešte používať, na letáčiku píše nepoužívať...
@krakulka pokial nebude mat nejake akutne tazkosti /teplota, usi, ..proste zhorsenie stavu/ tak moze do mora..nech vdychuje tu sol, kludne moze aj klokat /cize v jeho podani napit sa a s odporom vyplut, ze je to slane :D/
alebo nafukovaci bazenik a do toho mu dajte morsku vodu..ak by sa bal vojst do mora
@tosomja Pamykon je lokalne ATB...dava sa na farebne sople..cize trosku nechapem naco ich dostala..ma sa pouzit 7 dni / na viac ani vacsinou nevide to balenie/ potom neuzivat ani neodkladat na neskor..bud vyliat alebo vratit do lekarne
Fenistil je antihistaminikum..pomaha uvolnovat nos..ale chybaju mi v liecbe klasicke nosne kvapky proti opuchu /nasivin, olynth a pod/
ako sa mozno da predist soplikom..kukni moj clanok o toalete nosa vo fotoblogu
@tosomja pri kazdej nadche treba pouzit nosne kvapky proti opuchu...tym ze sliznica po nich odpuchne sa jednak nos uvolni ale zaroven tym ze sa stiahnu cievy tak sa znizi aj sekrecia z nosa
takisto su dolezite tie solne preplachy..ocistia sliznicu od hlienov, zriedia ich, cize idu hlieny /sople/ lahsie von
a kde nie su hlieny tam nie je zivna poda pre bakterie
pamykon su ATB..cize by sa mali pouzivat pri dokazanom bakterialnom infekte /vyter/, alebo ak su sople hned farebne
poprosim o radu, kedze moju temu zamkli a odporucili ma sem..............budem vdacana za akukolvek dobru radu ako co najrychlejsie skolaka zbavit nadchy, dakujem
@strapco13 nie je mu nic ine, žiadna teplota ani bolest hrdla, len proste ma obycajnu nadchu a kycha, vodovy sopel.davam mu sinupret a Ccko..ja som len chcela radu mamiciek, ake maju skusenosti so zahananim nadchy, aby sa s tym netrapil 7 dni dostala som jednu radu, kde sa mamine dari za tri dni nadchu zazehnat a adminka mi zrazu temu zamkla, ze sa mam prist sem spytat....
kde najdem ten clanok? vdaka
@aduskatt ten clanok najdes tu na MK v mojom fotoblogu
potrebujes klasicke nosne kvapky proti opuchu /nasivin, olynth a pod/, solny roztok na preplach nosa
pokial sopel je vodovy /teda nie zlty, zeleny a pod/ tak sa jedna o virus a ATB nepotrebuje..teda ak sa stav nezhorsi
ale ked kycha...nema alergiu? ...vtedy treba plus antihistaminikum..to je napr Fenistil, Aerius, Zodac a pod ..ale tie su na predpis
@strapco13 dik, clanok si pozriem, ostatne info ovladam a mam doma aj vsetky pripravky, ktore spominas, zodac som davala teraz tyzden, nadcha prisla az potom, alergia, ktoru mava kazdy rok na zaciatku juna uz odoznela🙂))poznam toto vsetko........chcela som babske recepty, co adminka asi nepochopila a zamkla ma🙂
v kazdom pripade dakujem za ochotu a snahu a za tvoj cas a zelam pekny zbytok vikendu
@strapco13 ahoj, vaneske(6) vysadila dr. imunolog/alergolog flixotide (7.6) posledný týždeň kašle a teraz má aj zapchatý noštek, hoci berie 2x denne zyrtec. Kašeľ je produktívny občas, ale na počúvanie sa mi zdá suchý, dráždivý... kašle ráno a teraz v noci, cez deň málo.... u lekára sme neboli, nič iné jej nie je, tak som myslela, že to prejde a nasadila som stoptusin kvapky - dnes 2. deň - chcem sa opýtať, môže to byť, že jej ten flixotide chýba? pri chorobe sa máme k tomu vrátiť - tak, keď v noci dlho kašle, tak som jej strekla + vtedy máme dať aj berodual a nasadiť na týždeň isoprinosine .... ale neviem, či mám, či nie.... či počkať 😖 ďakujem
@suezana no plesne, pes..to je celorocna alergia, nie sezonna.. vysadit lieky znamena vyhybat sa plom a plesniam..a tym sa nevyhnes..tie su vsade aj v mikroskop. mnozstve...asi skuska vysadenia u vas nevysla ☹
ked ho brala..bola uplne bez problemv?...dychala nosom volne, ziaden kasel?
@strapco13 no, hlavne spala - teraz ako ľahne, tak kašle a to, že má zapchatý noštek a soplíky som zistila teraz....noštek sa jej takto zapchával, predtým ako jej zistili alergiu - potom zyrtec veľmi pomohol, má predpísaný aj flixonase, ale to som jej nemusela dávať, nemala problémy.... takže jej v pondelok zavolám.....alebo by bolo lepšie ísť k dr. asi 😒 ďakujem, hlavne som chcela vedieť, či to mohlo byť tým vysadením...lebo ten flixotide jej bol predpísaný pri zápale pľúc a potom pokračovať.... takže neviem posúdiť, či jej pred liečbou ním bolo lepšie....
čo znamená ak je bábo slané, nemôže to byť spôsobené týmito teplotami, keď sa detičky potia?
@majulienka27 moze to byt ze sa v teple viac potia
ale treba vylucit cysgticku fibrozu ☹

@strapco13 dobry den poprosila by som o radu. s 3.5 mesacnou dcerkou robim pravidelne toaletu nosa podla vasho clanku, ale nemozme sa zbavit soplikov. nie su zelene, vacsinou su vodnate, sem tam trosku hustejsie. teploty este nikdy nemala, ale dost casto kycha (neviem ci to spolu suvisi). Mojim problemom je ze zijem v zahranici kde sa na ORL nedostanem a vseobecny lekar (detskeho tu nemaju) tu nerobi ani vytery z nosa. iba podla opisanych priznakov nasadi kvapky 😠 naposledy nam odporucil iba slanu vodu. bojim sa aby jej to niekam nesadlo. dakujem