Dakujeme Strapco - ORL rady
chcem zalozit temu a zaroven podakovat Strapcovi za jej vzdy ochotu odpovedat na nase otazky.chcela by som,aby sme mali vsetko pod jednou strechou,aby sme nemuseli odpovede hladat v celom fore 😉 tak supsup vsetky problemy s nostekmi,uskami a krkmi sem 😵 😵 😵
ahoj, chcela by som sa poradiť, maly má odvčera na perach a na začiatku jazyčka take ako červene škvrny, jazyk nemal extra biely, skorej iba ako po mliečku, ale hore pod perou, na ďasienkach som mu našla aj biele fliačiky... može to byť soor, zeby s tym suviseli aj tie červene fliačiky??? vcera som mu to preventivne pretrela candibede sprayom, biele fliačky zmizli ale červene su tam... soor uz mal, ale teda iba biely povlak...
@weverka11 moze to byt zacinajuci soor ..pokracuj dalej v liecbe
kojis? ak ano..natri aj sebe bradavky Canestenom po kojeni, pred kojenim nemusis umyvat, vetraj..liecba ma trvat min. 2 tyzdne po vymyznuti vsetkych priznakov, inak sa moze soor vratit
dieta a mama si to zvyknu niekedy tocit
@weverka11 zrejme chytil infekciu a tocite si ju medzi sebou..bolesti bradaviek tomu nasvedcuju
malemu aspon 2x denne, plus mozes striedat s vytieranim pusinky sodou bikarbonou...namotas na prst gazu namocis do vody, vyvalas v sode bikarbone a tym povytieras dokladne pusu..a snaz sa akoby zoskrabat tie flaky..moze tiect trochu krvicky..ale to je ako tej mykoze "vytrhavas korene"
sebe mozes okrem canestenu aj gencianku 2xD /vtedy nepouzi canesten/..budete sice fialovy ale zabera to
ak pouzivas cumel..vyhodit..je to tietz zdroj nakazy a poumyvat teraz dobre hracky, kym sa toho nezbavite
@strapco13 ahoj, to je super, ze tu takto pomahas mamickam, velice to odcenujem a tiez by som poprosila o radu.
Mam dva a pol rocneho syna, ktory ma fistulu na krku, samozrejme s nim chodime na kontroly, ale vzdy ked som sa opytala, ze ked mu z toho tecie, ci je to v poriadku, tak mi povedali, ze pokial to nie je zapalene, je to ok. Ale mne sa nezda normalne, ze mu z toho dost casto tecie, neviem ci hnis, alebo co to je, ale je to zelene, niekedy take zltkaste. Vacsinou to ma po kupani, ale niekedy sa mu to spusti aj len tak cez den. A teda si neviem predstavit co s tym, to mu ako cely zivot bude tiect z krku nejaka tekutina? Neda sa s tym nieco robit?
Dakujem pekne za odpoved 😉
@strapco13 - ahoj, chcela by som sa Ta spytat co si myuslis o tomto: dcera 21 mesacna dostala pred tyzdnom v sobotu horucky. starsia dcera mala zrovna streptokokovu anginu. tak sme sli aj s mladsou k dr., skontrolovala ju, hrdlo mala ciste, urobila jej aj vyter, vysl. boli negativne. horucky -okolo 38.4 trvali 3 dni. potom uz normalna teplota. v piatok ale dostala horucky-uz okolo 40-tky. hned sme isli na pohotovost, dr. jej dala amoxicilin, ze vraj ma zapal v hrdle. ale do pondelka do rana horucky 40-tky pretrvavaju. tak sme boli dnes rano uz u nasej pediatricky, vymenila jej ten amoksiklav za ospen-penicilin. po 1.davke este stale horucky, tak uvidime. mame sa ozvat v stredu , ze by jej urobila odbery keby horucky pretrvavali. ona nereag. ani na lieky na horucku, len nam pomaha okupat a nechat vychladnut na osuske. Dr. spomenula aj EBV virus ale ze to nevyzera, ze po tom amoxicil. by mala vyrazky keby mala EBV. Tak co este pripada do uvahy? Ona nema ani jeden fliacik.Diky moc.
@lusilia no to moze suvisiet...proste sa stala nejaka porucha pocas vyvoja / za to nik nemoze/...rozhodne vsak teraz nejde o tak zavazny stav aby musel byt operovany teraz...odlozit na neskor /ine je operacia srdiecka, ta sa odlozit neda/
tam to zavisi od toho aka konkretna porucha tam je....ale pokial na druhe ucho pocuje dobre, tak to ucho to vykompenzuje
@strapco13 - ona mala uz typicke priznaky anginy v pondelok rano ked sme boli u nasej pediatricky. Takze to videla ze bud angina alebo mononukleoza. No po 2.davke Ospenu v pondelok v noci jej klesla horucka. Ale zobudila sa s hroznym placom, som myslela ze ideme na pohotovost. Nahodou sme prisli na to, ze juboli brusko. Pomasirovala som jej a za chvilu zaspala. V utorok nam pribudli sopliky a chrapot. Dnes som volala nasej Dr. a dohodli sme sa, ze zajtra sa stavime a urobi jej odbery krvi na tu mononukleozu. Teraz som si vsimla par ruzovych fliacikov na hrudniku a na chrbate. Ale neviem ci to nie je len nejak odtlacene...Nevyzera to dramaticky...Akurat starsia dcera co mala anginu od minuleho piatku dostala vcera vecer horucky znovu a vyzera byt unavena...
@strapco13 ano, druhe ma nastastie uplne ok a vlastne ani na nom nie je poznat, zeby horsie pocul, vsetko pekne rozprava, takze dufam, ze mu to v zivote nebude moc vadit. Len ma teda hneva ta fistula, lebo kolko krat ma cele spinave tricka od toho a nijak sa to neda zastavit. Ono je to sice banalita oproti tomu, co ho uz v zivote stretlo, ale...
@strapco13 no, moc si ma teda nepotesila, ze sa to musi operovat, predsa len nas caka este dalsia operacia srdiecka, ale toto hadam nebude take hrozne a teda nebude to asi ani tak skoro ako pises, ale ked sa neda nic ine robit, tak to uz nejak zvladneme...
jeej a este sa opytam, teraz co mame cerstvo narodeneho synceka, tam mal nevybavne obe uska, o mesiac mame ist na kontrolu. Je predcasne narodeny, moze to byt sposobene aj tym, je to obvykle? A este jedna otazka, prvy syn mal po porode tie uska obe vybavne, ako je mozne, ze casom bolo jedno nevybavne? je mozne, ze sa mu stratil sluch z niecoho, alebo su tie merace take nepresne? dakujem 😉
@strapco13 ahoj prepac ze ta otravujem, ale mam otazku - Sinupret ma uvolnit dutiny a aj utisit kasel? Alebo len sposobuje zriedenie hlienov a teda vlastne kasel sposobuje? Pytam sa preto, lebo ho synovi davam uz 2.den a kasle, avsak lekarka povedala ze ho mam vynechat a dat len Promethazin sirup.To je antihistaminikum, teda podla mna kasel neriesi. (doplnim ze syn ma nabeh na astmu a antihistaminika, konkretne Zodac a Seretide berie dlhodobo, teda aj momentalne). Ja by som osobne pokracovala v Sinuprete nech ho berie aspon 5 dni, ale bojim sa aby sa mu to nezhorsilo a nemal este horsi kasel ako teraz. Popritom by som davala ten Promethazin namiesto Zodacu. Ci zle uvazujem? Dakujem. A drzim palce v tehulkovskom finale, urcite sa uz na babatko velmi tesis.
@lusilia to vysetrenie usiek...ono dietatko musi byt uplne v klude, bez pohybu, malo by to prebiehat v tichej odhlucnenej miestnosti ..cize to ze je to nevybavne este nenapoveda nic o tom, ze ci je alebo nie je usko v poriadku, moze tam vadit aj mazivo a pod..preto sa to kontroluje..ak by mal znovu nevybavne tak nastoj na tom, ze nech sa mu niekto do toho uska aj kukne /ORL dr/..lebo inak sa nezisti ci tam nie je len mazivo napr.
strata sluchu moze byt postupna...a navyse toto vysetrenie povie asi tolko, ze bud sluch je alebo nie je..nehovori nic o tom ci je len znizeny trosku alebo viac
@kvojtanikova promethazin a zodac spolu nedavaj..bud jedno alebo druhe...ano antihistaminikum neriesi kasel ako taky, ale tym ze pomaha uvolnit dychacie cesty tak napomaha skorsiemu vylieceniu
sinupret je mukolytikum..cize zrieduje hlieny, nesposobuje ale ani nelieci kasel..len pomaha aby boli hlieny redsie a teda ich dieta vedelo lahsie vykaslat ..kasel nie je choroba je to obranna reakcia mechanizmu, ktorou sa telo snazi zbavit toho co mu prekaza a je to len priznak choroby
ci pokracovat v liecbe...zavisi od toho co mu je..cize ako kasle, co mu je okrem toho
ak ma taky kasel, ze sa snazi vykaslat a nejde mu to..tak by som sinupret davala dalej
@strapco13 ahojky taky se přidávám a prosím o radu.
mám dvouletou dcerku a ta začala před 14ti dny chrapkat je slyšet jen v leže jak jde spikat a jak spinká. Nosem volně dýchá ale jde to slyšet že tam někde něco je chrchlá ji to tam. Z nosíku nic neteče ani nejde nic odsát. začala jsem ji dávat Sinupret 3x denně a když se po cca 5ti dnech nic nezměnilo, byli sme u dětské Dr. dala nám ještě pinosol že máme vytíat nosík a stříkat mar několikrát denně,do dvou dnů když nebude žádná změna aby sme přišly, nic se nestalo a poslala nás na krční, tam se dr podivila že tak brzy že ji to trápí jen týden že se tam chodí když to trvá déle. No ale nic nenašla udělala výtěr z nosu a že máme pokračovat v tom co ji dávám. Dnes jsme byli na kontrolu. výtěr nic neobjevil, léky máme brát jako bereme max celkem 14dní takže už budeme končit. a na otázku co jí je mi odpověděla že nic, na další jesli máme jit někam na kontrolu že nemáme a dále že co s tím budeme dělat, že nic že to přejde.. no mě se nezdá že je moje dcera v pořádku, dokonce ted jak jsem ji dala spát se po 5ti minutách probudila a kašlala asi 10minut. Včera dokonce vyzvracela polévku sotva ji snědla a byly tam samé hleny, takže něco polyká.. Co mám dělat? V pořádku to určitě není.. Děkuji za odpověď..
@inffinity skus preplach nosa /kukni na clanok v mpojom fotoblogu/ a nech pediater predpise antihistaminika..uvolnuju dychacie cesty..a navyse je mozna aj alergia..ale to nema teraz vyznam vysetrovat lebo je sezona
ak po mesiaci nebudes vydiet ziadne zlepsenie /ak to ma zabrat tak zlepsenie uvidis skor/..tak sa pytaj spat na ORL na kontrolu nosnej mandle
@strapco13 dakujem. Pokracujem teda v Sinuprete, vcera som ale musela dat aj Rectodelt cipok lebo vecer mal zachvat kasla. Lekarka mu nasadila aj Pamycon kedze cela choroba vlastne zacala tym ze mal 2 dni zlte sopliky. Vcera ked boli u doktorky uz sice zlte sopliky nemal, no po podani pamyconu su zase. Inak nema nic, ani teplotu ani nic ine, hrdlo ma v poriadku.
@strapco13 ahojte baby,nasla som tuto temu,neviem ci teda strpaco je ORL dr,lebo som necitala celu diskusiu,ale potrebovala by som poradit dobreho detskeho ORL dr v BA
malej som vcera nieco nasla v nosteku a po zistovani na nete to bude asi pravdepodobne polyp,ideme teraz k pediatricke a uvidim,ci nas posle este na nosne,ale tu neverim nikomu
tak ak by ste mali nejake rady,budem vdacna
ahojte baby,
táto téma je asi aktívnejšia ako tá o nosnej mandli, tak píšem sem. Chcem sa opýtať, aké máte skúsenosti s pobytom pri mori pri zväčšenej nosnej mandli? pomáha to? vraj to aj niektorí ORL lekári neodporúčajú. prečo? zas nie je to málo peňazí - taký pobyt pri mori, tak či to stojí za pokus? ja si pamätám, že mne to mohlo, keď som bola dieťa, mala som 4 roky a nakoniec mi ju nemuseli vyberať...
@lindulak nemyslim si, ze priamo more zmensuje nosnu mandlu. More vsak precistuje dutiny, pomaha pri alergiach, priaznivo posobi na sliznice....Este som nepocula o tom, ze by specialne doktori (ORL) zakazovali pobyt pri mori. Moje dieta bolo nasledujuci rok po pobyte pri mori menej chore, takze nieco to ma do seba. Ale ked je nosna mandla zvacsena a sposobuje problemy, tak radsej ju dat von a k moru chodit ako prevencia pred chorobami 🙂
@sisaha no kamoška mi tak vravela, že jej neradili more, že niektorým deťom to naopak nerobí dobre. čo sa týka našej mandle, zatiaľ to nemám potvrdené, je to len moje podozrnie na základe príznakov /dýchanie ústami, chrápanie/... čakám ešte či to neprejde... ak nie, tak nás vyšetrenie neminie.
takže more na mandle zázranč nepomôže? ☹

@strapco13 dakujem za cenne rady. gratulujem k druhemu tehu. dnes v noci odchadzame do Chorvatska. ked sa vratime, asi uz bude tvoje druhe dietatko na svete. Zelam ti vsetko dobre. 😉